logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17-23 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-17-23-iunie-cele-iunie-importante-stiri-7966_1066337.html

● LUNI, 17 iunie

Program de finanțare a proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie


Cincisprezece start-up-uri care vor promova cultura consumului responsabil de energie vor primi pe parcursul a trei ani granturi în valoare totală de 150 de mii de dolari, în cadrul programului „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”. Programul urmează a fi lansat în luna iulie a acestui an și mai prevede implementarea a trei proiecte pilot. Potrivit lui Nicolae Soloviov, șeful Secției implementarea și monitorizarea proiectelor la Agenția pentru Eficiență Energetică, la program va putea participa orice companie mică și mijlocie care are o idee de afaceri. În următoarea lună va fi lansat apelul propunerilor de proiecte. Premierea câștigătorilor este planificată pentru luna noiembrie.

BNM: Transferurile internaționale sunt monitorizate cu prudență

Banca Națională a Moldovei manifestă în continuare prudență în monitorizarea transferurilor internaționale, în contextul agendei de reforme agreate în 2016 cu partenerii de dezvoltare. În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări, se spune într-un comunicat de presă al instituției. Ca urmare a unor articole apărute în presă, privind extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat, BNM informează că au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale. De asemenea, anunță că utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. „Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale”, se spune în comunicat.

● MARȚI, 18 iunie


Roman Chircă: Situația trezorerială este fără precedent de bună din toată istoria Republicii Moldova

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, susține că actualmente situația trezorerială este fără precedent de bună din toată istoria Republicii Moldova. Potrivit lui, transferul de putere de la fosta guvernare la actuala s-a produs fără pierderi. „Din ceea ce a declarat ex-ministrul de finanțe, Ion Chicu, avem în conturile trezoreriale circa trei miliarde de lei. De fapt, lucrurile vor continua și mai departe așa, dacă se va menține acest regim. Chiar și fără intervenție financiară externă și Guvernul Sandu poate continua și implementa acele obiective prevăzute de legea bugetului”, a declarat expertul. Roman Chirca spune că transferul de putere care a avut loc în 2010 a avut loc în condițiile când bugetul de stat preconizat de 18 miliarde de lei, în final, a fost realizat la nivel de 13 miliarde, respectiv, cu minus de cinci miliarde. Potrivit lui, actualmente transferul de putere s-a produs fără pierderi și dacă mai departe se va menține acest ritm, probabil că va fi realizat cu succes.

● MIERCURI, 19 iunie

Vadim Brînzan: Gazul va începe să fie livrat prin conducta Ungheni-Chișinău în februarie anul viitor


Deși termenul stabilit anterior de dare în exploatare a conductei de gaz Ungheni-Chișinău era sfârșitul acestui an, noul ministru al economiei, Vadim Brînzan, spune că la sfârșitul lui 2019 conducta va fi gata în proporție de 90%. Potrivit lui, primul gaz va fi livrat în luna februarie anul viitor. Declarațiile au fost făcute în platoul TVR Moldova. „Finanțarea a fost deblocată, proiectul este în desfășurare, sunt anumite piedici de origine birocratică care pot fi rezolvate destul de rapid. Potrivit lui, au apărut mai multe probleme legate de terenurile pe unde trece conducta și piedici legate de calculul TVA, dar care pot fi rezolvate”, a declarat Vadim Brînzan.

Bunurile confiscate au adus anul trecut mai puțini bani în buget

Serviciul Fiscal de Stat a încasat, anul trecut, din comercializarea bunurilor confiscate puțin peste șapte milioane de lei, comparativ cu 22 de milioane în 2017. Serghei Puşcuţa, directorul SFS, explică decalajul prin faptul că în 2017 la evidența SFS a fost transmisă valută străină în cantități considerabile. Bunurile transmise SFS sunt confiscate prin intermediul instanțelor de judecată, care pronunță hotărâri în acest sens. Preponderent, sumele încasate provin din comercializarea valutei, mijloacelor de transport și a mărfurilor industriale. Ajung să fie comercializate și produse alimentare, băuturi alcoolice și produse de tutungerie confiscate.

Roada de nuci estimată pentru anul acesta o depășește pe cea din 2018
Roada de nuci pronosticată pentru anul acesta este mai mare cu 10-15% decât cea din 2018. Dar previziunea este una care poate da greș, pentru că, dacă lunile de vară vor fi excesiv de călduroase, atunci roada va fi mai mică decât cea estimată. Precizarea a fost făcută de către președintele Asociației Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol. Acesta a spus că și estimările de anul trecut erau promițătoare, dar căldurile din luna august au făcut ca o mare cantitate de nuci să se înnegrească. Cât privește piețele de desfacere, Dumitru Vicol a declarat că piața internă reprezintă 2%, iar restul pleacă la export. „Moldova este o piață foarte mică de consum pentru nuci. Practic, piața internă înseamnă doar Chișinăul, în rest, în raioane, oamenii au nuci acasă”, a spus Dumitru Vicol. Principala piață de export este Uniunea Europeană, unde pleacă 90% din totalul nucilor moldovenești exportate.

La sfârșitul lunii iunie vom găsi în piețe primele roșii cultivate în câmp deschis

La sfârșitul lunii iunie, în piețele din Republica Moldova vor apărea primele roșii autohtone cultivate în câmp deschis. Este vorba despre roșiile din răsad, în timp ce roșiile din semințe semănate direct vor apărea la sfârșitul lunii iulie, a declarat Tudor Darie, producător de tomate din raionul Drochia. Referitor la calitatea roșiilor, Tudor Darie a precizat că acolo unde au fost utilizate sisteme de irigare calitatea roșiilor va fi mai bună. În ceea ce privește prețurile de vânzare, acestea vor fi reglate de mecanismul cerere – ofertă, dar vor depinde și de puterea de cumpărare a oamenilor, care în prezent este mică, spune Tudor Darie.

O echipă FMI vine în Republica Moldova

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de către Ruben Atoyan, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 26 iunie – 10 iulie. Despre vizită anunță, într-un comunicat de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova. Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă).

BNM vrea să încurajeze băncile să își desfășoare afacerile în lei

Banca Națională a Moldovei vrea să descurajeze intermedierile financiare în valută și să încurajeze băncile să își facă afacerile în moneda națională, să atragă depozite și să crediteze în lei. În acest sens, Octavian Armașu, guvernatorul BNM, a declarat astăzi, 19 iunie, în cadrul Clubului Presei Economice, care s-a desfășurat la sediul BNM, că „s-a decis majorarea cu trei puncte procentuale a normelor rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă – 16 iunie -15 august 2019”. De asemenea, în ședința din 19 iunie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a decis, cu vot unanim, majorarea cu 0,5 puncte procentuale a ratei de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la 7% anual. Potrivit lui Octavian Armașu, decizia are la bază presiunile inflaționiste, cauzate în mod special de creșterea fondului de salarii și a creditelor de consum, precum și impulsul fiscal pozitiv în 2019 și 2020, ca urmare a preconizatei deblocări a finanțării externe.

● JOI, 20iunie

Maia Sandu: Magazinele duty free vor fi interzise


Benzinăriile, magazinele, barurile și restaurantele duty free, care sunt la intrarea în Republica Moldova și în regiunea transnistreană, vor fi interzise. Despre aceasta anunță premierul Maia Sandu, pe Facebook. Potrivit Maiei Sandu, deputații vor elabora și înregistra în Parlament în regim de urgență un proiect de lege în acest sens. Premierul a mai scris că bugetul public național suportă pierderi de sute de milioane de lei drept urmare a existenței acestora, iar „beneficiarul este un personaj toxic implicat în afaceri dubioase, inclusiv în furtul miliardului”.

● VINERI, 21 iunie

Fost director al MoldATSA: Prin Moldova se face contrabandă cu două tone de chihlimbar săptămânal


Sorin Stati, fostul director al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova - MoldATSA, susține că prin Republica Moldova s-ar face contrabandă cu chihlimbar. Potrivit lui, două tone de acest tip de piatră scumpă ar fi transportate săptămânal din Ucraina în Republica Moldova și care ulterior ar ajunge în Hong Kong. Potrivit lui, de asemenea funcționează scheme de contrabandă cu țigări, alcool și alte bunuri care ar fi protejate de reprezentanți marcanți ai fostei guvernări și funcționari înalți din poliție. „Chihlimbarul este adus prin contrabandă din Ucraina, prin regiunea transnistreană, ajunge la Aeroport și săptămânal se exportă circa două tone de chihlimbar care pleacă în Hong Kong”, a declarat Sorin State. Actele pentru această piatră scumpă s-ar întocmi, potrivit lui, ca pentru marfă obișnuită. „Ceea ce este interesant este faptul că pe declarațiile vamale se scrie „stone”, adică „piatră”, atât”, spune Sorin Stati. Potrivit lui, de această schemă ar fi responsabil un fruntaș al Partidului Democrat și oricine altcineva ar încerca să se ocupe de contrabandă cu chihlimbar este reținut.

Primul eveniment al Programului Diaspora Business Connection a avut loc la Roma

Zece speakeri moldoveni și italieni, prestatori de servicii de consultanță financiar-contabilă și juridică, precum și antreprenori cu istorii de succes, au moderat pe 14 iunie, la Roma, primul eveniment organizat în cadrul Programului Diaspora Business Connection, de către Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP). Participanții au discutat subtilitățile sistemului de fiscalitate, termeni legali și proceduri juridice. În același timp, le-au fost făcute recomandări pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor, în contextul unor riscuri sistemice și economice depistate pentru cazul Italiei și al Republicii Moldova. Într-o conferință de presă, Alexei Repede, președinte AOAMP, a declarat că pentru afaceri în Republica Moldova prezintă potențial domeniul agriculturii și industriei agroalimentare. Antreprenorii mai pot investi în agroturism, industria de textile, IT, automotive. Riscurile de investiții în Republica Moldova țin, în principal, de cadrul legal ineficient și procedurile anevoioase pentru exportul produselor agroalimentare, pentru distribuția energiei în rețea, dar și, în general, de cadrul sub-reglementat pentru mai multe sectoare. Alexei Repede s-a referit și la criza de încredere în sistemul financiar bancar, creșterea alarmantă a numărului de întreprinderi lichidate, lipsa garanților investițiilor, factorul corupției.

Conducerea Pieței Centrale, demisă

Primarul de Chișinău, Ruslan Codreanu, a demis întreaga conducere a întreprinderii municipale „Piața Centrală”, la doar două luni de la numirea acesteia. Edilul a luat decizia după ce a fost sesizat de vânzători că li se percep în continuare taxe exorbitante pentru a putea activa pe teritoriul pieței. Ruslan Codreanu a declarat, astăzi, la o conferință de presă, că a transmis plângerile comercianților Procuraturii Anticorupție și Ministerului Afacerilor Interne. „Primăria nu este un organ de control ca să putem verifica veridicitatea datelor sau a acuzațiilor care se aduc în sesizările respective. Fără implicarea Procuraturii Anticorupție și a Ministerului Afacerilor Interne, nu vom ajunge să rezolvăm problemele care de ani de zile persistă la Piața Centrală”, a spus Ruslan Codreanu.

Circa 30 de afaceri vor fi create și dezvoltate prin intermediul Programului PARE 1+1

Circa 30 de afaceri vor fi create și dezvoltate prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1). Antreprenorii vor primi până la 250 de mii de lei finanțare nerambursabilă. Beneficiarii au semnat, astăzi, contractele de finanțare în sumă totală de 6,73 de milioane de lei. Într-un comunicat de presă al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), se menționează că activitatea antreprenorială a companiilor va genera investiții în economie de circa 17 milioane de lei și va asigura aproape 70 de locuri de muncă. Din numărul de beneficiari de finanțări, 20 activează în agricultură. Șase afaceri se vor desfășura în domeniul prestării serviciilor, iar două în industrie. Totodată, nouă afaceri sunt inițiate sau administrate de femei, iar șapte vor fi gestionate de tineri.

● SÂMBĂTĂ, 22 iunie


S-a ieftinit motorina

Mai multe staţii PECO din Republica Moldova au afişat preţuri mai mici la motorină. Astfel, un litru de motorină costă circa 17 lei, ieftinirea fiind de 50 de bani.La celelate tipuri de carburanți preţurile au rămas neschimbate. Benzina cu cifra octanică 95 costă în jur de 19,50 lei pentru un litru. La fel, şi preţul pentru gazul lichefiat a rămas de 10,70 lei.

Târgul pomușoarelor – Summer Berry Fair se deschide duminică la Chișinău

Târgul agro-gastronomic al producătorilor de pomușoare – Summer Berry Fair se deschide duminică în capitală. Începând cu ora 09.00, 16 producători își vor expune oferta pe strada Alecu Russo, 61- 63/1. Marfa expusă la târg va fi vândută la preț de producător, comparabil cu cel de la piață. Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, a menționat că noutatea târgului din acest an este prezența pomușoarei numite Tayberry – o pomușoară hibrid dintre mur și zmeură. La târg cumpărătorii vor mai putea achiziționa vișine, cireșe, căpșuni, coacăză roșie, măceșe ș.a.. În total, producătorii vor veni cu circa opt tone de pomușoare proaspete.