logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17-23 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-17-23-iulie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1035896.html

● LUNI, 17 iulie

Pavel Filip: Programul cu FMI ne-a ajutat să restabilim încrederea partenerilor străini

Memorandumul semnat de către Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în noiembrie 2016 a ajutat autoritățile de la Chișinău să restabilească încrederea partenerilor străini. Declarația a fost făcută de către premierul Pavel Filip, la întrevederea cu echipa de experți ai FMI, care s-au aflat în vizită la Chișinău între 17 și 21 iulie. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, recentele evoluții economice și sociale din Moldova, progresele obținute în implementarea memorandumului cu FMI și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru aplicarea acestuia au fost subiectele discutate la întrevedere. „Vom întreprinde toate acțiunile necesare, astfel ca în toamnă să avem o Misiune FMI de succes”, a spus Pavel Filip. Șeful Misiunii FMI, Ben Kelmanson, a precizat că scopul vizitei în Republica Moldova este de a se informa despre situația macroeconomică și a discuta politica bugetar-fiscală și monetară, precum și alte politici relevante, în anticiparea celei de-a doua evaluări a programului, care este preconizată pentru toamna anului curent.

Condițiile de acordare a statutului de agent exportator aprobat vor fi simplificate

Condițiile de acordare a statutului de agent exportator aprobat (AEO), care permite o vămuire simplificată, vor fi modificate. Prevederi în acest sens conține proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2018, propus de Ministerul Finanțelor pentru consultări publice. Termenul minim de derulare a tranzacțiilor de export de către agentul economic solicitant al acestui statut se reduce de la trei la un an. Agentul economic ar urma să efectueze exporturi de mărfuri originare din Moldova în mod frecvent și regulat – cel puțin cinci exporturi de mărfuri originare din Moldova în trei luni calendaristice consecutive. Obligativitatea de a nu avea datorii la bugetul public național, la acordarea statutului de AEO, se propune a fi exclusă. Totodată, proiectul documentului de politică fiscală și vamală pentru anul viitor prevede dreptul organelor vamale de a acorda simplificări și facilități care decurg din statutul de AEO persoanelor stabilite în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, care îndeplinesc condițiile și respectă obligațiile definite în legislația țărilor respective, în măsura în care acestea sunt recunoscute de Republica Moldova.

● MARȚI, 18 iulie

Moldova nu a îndeplinit prevederile Memorandumului cu FMI, opinii

Republica Moldova are restanțe serioase ce țin de realizarea prevederilor Memorandumului semnat cu FMI. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii unei emisiuni TV. Vicepreședintele PPPDA. Alexandru Slusari, consideră că principala restanță pe care o are Republica Moldova față de FMI o constituie sistemul bancar, dar pe lângă această problemă mai este justiția și lupta cu corupția. Mihai Manole, ex-ministru al Finanțelor, a declarat că o problemă o constituie recuperarea banilor furați din sistemul bancar: „Nu a fost încasat nici un cent din miliardul furat. Noi avem condamnări, dar nu avem finalitate. Mai avem probleme cu deficitul bugetar. Dacă Moldova nu primește cele o sută de milioane de euro de la UE, atunci nu va putea acoperi deficitul bugetar, iar din această cauză va trebui să ofere explicații la FMI”. Analistul economic Victor Ciobanu a declarat că guvernarea nu este interesată să facă reforme. „Cele mai importante reforme se fac de obicei în primul an de după alegeri. Dacă guvernarea este rău intenționată, nu poate să-și onoreze promisiunile privind reformele”, a spus Ciobanu.

Inspectorii fiscali îi anunță pe comercianții de flori că vin cu verificări

Serviciul Fiscal de Stat a emis un comunicat de presă în care îi atenționează pe comercianții de flori că inspectorii fiscali vin cu verificări. Controalele au început pe 18 iulie au continuat toată săptămâna. Instituția atenționează că pe parcursul primei jumătăți a anului curent inspectorii fiscali au aplicat amenzi de peste 13 milioane lei ca urmare a peste cinci mii de controale operative. Amenzile au fost aplicate pentru neutilizarea mașinii de casă și control, pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora și pentru activitate ilicită de întreprinzător. Codul Fiscal și Codul Contravențional prevede pentru astfel de încălcări sancțiuni între 4500 și 7000 de lei.

● MIERCURI, 19 iulie

Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie crește

Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie crește până la 5600 de lei, cu 300 de lei mai mult față de valoarea aprobată la finele anului 2016. Modificările au fost făcute de Guvern în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020. Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie este aplicat la determinarea bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale și la reexaminarea anuală a salariilor lunare ale cadrelor didactice.

JOI, 20 iulie

Moldova negociază semnarea unui acord cu IFC

Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea Acordului de consultanță între Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Economiei, şi Corporația Financiară Internațională (IFC). În baza acordului, Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA pentru a-și spori investițiile și a promova exporturile. În particular, este prevăzută acordarea serviciilor de consultanță în trei domenii majore, acestea constituind şi obiectivele proiectului: îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea accesului la piață cu accent pe sectorul agroindustrial şi sporirea nivelului de protejare a investițiilor. Acordul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament. Corporația Financiară Internațională face parte din Grupul Băncii Mondiale, fiind instituția care acordă împrumuturi, capital şi asistență tehnică în vederea încurajării investițiilor în sectorul privat în țările în curs de dezvoltare.

Vot final pentru tichetele de masă

Proiectul de lege cu privire la tichetele de masă a fost votat în lectură finală de Parlament cu 54 de voturi. Tichetele de masă vor fi oferite ca supliment la salariu, angajatorii însă nu vor fi obligați să le introducă. Valoarea nominală a unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare va constitui 45 de lei, suma fiind deductibilă, adică nu se impozitează. Valoarea tichetului de masă se va indexa anual, proporțional cu rata inflației stabilită pe țară pentru lunile ianuarie-decembrie din anul precedent. Angajatorul urmează să distribuie salariaților tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, reieșind din numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Este interzisă convertirea valorii tichetelor de masă în bani. Dar se permite să adaugi bani ca să achiți o cumpărătură.

● VINERI, 21 iulie

Fabrica de sticlă din Chișinău și-a reluat activitatea

Î.S. „Fabrica de sticlă din Chișinău” și-a reluat activitatea de producere, joi, 20 iulie, după aproape un an de la sistarea activității. Lansarea a fost posibilă datorită investițiilor efectuate la cele mai importante segmente de producere din cadrul întreprinderii. Din momentul sistării activității la data de 11 august 2016 și până în prezent, suma investițiilor constituie 85 de milioane de lei. Cele mai importante direcții de dezvoltare pentru următorii ani sunt: achiziționarea aparatelor de control al calității, modernizarea și înlocuirea utilajului învechit moral și fizic, modernizarea segmentului energetic, reconstrucția și lărgirea suprafețelor de păstrare a producției finite, identificarea de noi piețe de realizare a produselor, modernizarea sistemului operare contabil, și respectiv creșterea volumului de vânzări. Totodată, în calitate de obiectiv strategic figurează și construcția unei noi secții de producere a sticlei colorate, astfel încât până la sfârșitul anului 2018 să fie lansat noul tip de produse.

Moldova se va împrumuta cu 82 mln euro pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

Parlamentul a votat în prima lectură ratificarea a două acorduri de împrumut în valoare totală de 82 de milioane de euro, bani destinați construcției conductei de transport gaze pe direcția Ungheni-Chișinău cu o lungime de 117 km. Unul dintre acorduri prevede alocarea de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran. Adițional, Uniunea Europeană va aloca 10 milioane de euro sub formă de grant în bugetul statului, compensând contribuția financiară inițială de 10 milioane de euro, care urmează a fi efectuată din bugetul de stat. Rata dobânzii este strandard pentru contractarea împrumutului suveran de la BERD și se va calcula conform termenilor EURIBOR + 1% pe an. Sursa de rambursare a împrumutului este tariful pentru transportul de gaze naturale. Al doilea acord de împrumut prevedecontribuția Băncii Europene de Investiții în valoare de 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran pentru construcția gazoductului. Contractele de finanțare au fost semnate în decembrie 2016.