logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17-22 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-17-22-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1016757.html

●LUNI, 17 noiembrie

Peste 90 de întreprinderi conduse preponderent de femei au fost ajutate în business


Timp de trei ani, de când BERD şi Guvernul Suediei susţin implementarea în Republica Moldova a programului „Femeile în Afaceri”, peste 90 de întreprinderi conduse de femei sau în care femeile reprezintă majoritatea angajaţilor au avut posibilitate să acceseze servicii de consultanţă pentru dezvoltarea afacerilor şi sporirea competitivităţii. De la lansarea programului, în 2011, Suedia a contribuit cu peste un milion de euro la această iniţiativă. „Sunt onorată că grantul oferit de Guvernul Suediei a contribuit la extinderea şi la creşterea competitivităţii a 90 de întreprinderi. Acest lucru este benefic nu doar pentru companiile şi femeile respective, dar şi pentru întreaga economie a Moldovei, cât şi pentru integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Moldova, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia împlinirii  a 3 ani de activitate a programului.


Preţuri mai mici la produsele petroliere

Începând de marţi, 18 noiembrie, staţiile PECO vor afişa preţuri mai mici la carburanţi, cu 20-30 de bani. Reducerea preţurilor a fost anunţată la o întrevedere a viceprim-ministrului Andrian Candu, ministru al economiei, cu reprezentanţii companiilor petroliere din ţară. „Ştiu că urmează să mai faceţi anumite calcule, prognoze în funcţie de cursul valutar. Mă bucur că înţelegeţi că, indiferent de fluctuaţii, trebuie de mai făcut reduceri de cost. Orice ieftinire este binevenită”, a declarat Andrian Candu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

MIERCURI, 19 noiembrie

La Nisporeni a fost lansat cel mai mare incubator de afaceri din Moldova


Un nou incubator de afaceri a fost lansat astăzi, 19 noiembrie, la Nisporeni, cu sprijinul Uniunii Europene. Acesta este cel de-al optulea incubator de afaceri din ţară, iar până la finele anului curent va mai fi lansat încă unul. Incubatorul va găzdui iniţial 18 companii, preponderent prestatoare de servicii, ulterior urmând să atingă capacitatea totală de 30 de rezidenţi. Vor fi create cel puţin 62 de locuri de muncă noi. „Acest incubator de afaceri este o platforma pentru crearea locurilor de munca. Oamenii de afaceri să se poată întruni, colabora şi, cel mai important, e ca pot obţine ajutor din partea statului.”, a menţionat viceprim-ministrul Andrian Candu, ministru al economiei, prezent la eveniment.

JOI, 20 noiembrie

Sectorul privat poate accelera dezvoltarea ţării, Raportul Naţional de Dezvoltare Umană

Deşi s-au obţinut progrese în ultimii ani, Moldova are unde să avanseze în ceea ce priveşte dezvoltarea umană, se menţionează în Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2014 „Cetăţeni corporativi veritabili: Obiectivele publice şi private în serviciul dezvoltării umane”, prezentat joi, 20 noiembrie, de PNUD. În opinia autorilor, pentru a reduce discrepanţa dintre indicele dezvoltării umane înregistrat în Moldova şi cel din ţările din regiune este necesar ca sectorul privat, în calitatea sa de angajator, investitor şi contribuabil, să facă un front comun cu Guvernul, cu alte instituţii ale statului pentru dezvoltarea umană. Aceasta, cu atât mai mult cu cât sectorul privat din Moldova asigură 80% din încasărilde fiscale la bugetul public naţional şi două treimi din locurile de muncă create în economie.

În 9 luni, moldovenii au vorbit la telefonul mobil peste 4,5 miliarde de minute

În 9 luni ale anului curent, moldovenii au vorbit la telefonul mobil peste 4,5 miliarde de minute, arată datele statistice prezentate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Volumul total al traficului în reţelele mobile a sporit, faţă de perioada respectivă a anului 2013, cu 9,7%. Numărul de SMS-uri a crescut cu 83,5% şi a însumat peste 887,6 milioane. Conform datelor prezentate de către cei trei furnizori de comunicaţii mobile – Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom (Unite), traficul mediu lunar per utilizator al serviciilor de telefonie mobilă a sporit, în raport cu situaţia din 9 luni ale anului trecut, cu 6,1 % şi a constituit 208 de minute sau trei ore şi aproape jumătate.


● VINERI, 21 noiembrie

O firmă îşi propunea să facă mezeluri din carne cu termenul de valabilitate expirat 

În depozitul unei companii private de producere a mezelurilor au fost descoperite peste 6 tone de carne cu termenul de valabilitate expirat încă în luna august a anului trecut. Percheziţiile au fost desfăşurate la secţia de producere a companiei, aflată în oraşul Cricova, şi la oficiul central situat în capitală. Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Poliţie Chişinău, administraţia firmei nu a putut prezenta actele de origine şi provenienţă a produselor din carne. S-a constatat că materia primă era transportată fraudulos din regiunea transnistreană sau era procurată de la persoane fizice în lipsa certificatelor veterinar-sanitare, fiind păstrată în condiţii insalubre. Poliţiştii au depistat şi carne cu termenul de valabilitate expirat de peste un an. Din respectiva urma să fie preparate mezeluri şi diverse produse pentru consum.

●SÂMBĂTĂ, 22 noiembrie

A început înscrierea la concursul pentru Premiul naţional în domeniul calităţii

Întreprinderile se pot înscrie la concursul naţional „Premiul pentru realizări în domeniul calităţii”, organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI). Decernarea premiului face parte din evenimentul naţional „Fabrica în Moldova”, cu sloganul: „Competitivitate – performanţă şi calitate”. Potrivit unui comunicat de presă al CCI, la concurs pot participa întreprinderile cu diverse forme de proprietate înregistrate în Republica Moldova, precum şi persoane fizice care produc bunuri sau prestează servicii pe teritoriul ţării. Se poate aplica la una din cele patru nominalizări ale concursului în domeniul calităţii: Produse industriale; Produse de larg consum; Produse alimentare şi agricole; Servicii.