logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17-22 februarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-17-22-februarie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1011077.html

● LUNI, 17 februarie

Ministrul agriculturii anunţă priorităţile în pentru anul curent 

Soluţionarea problemei gajului pentru fermierii începători reprezintă una din cele trei priorităţi ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) pentru anul curent. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă luni, 17 februarie, de către ministrul Vasile Bumacov. Bumacov a precizat că băncile solicită un gaj de 300% pentru suma împrumuturilor eliberate fermierilor. Astfel, pentru cei care vor să iniţieze o afacere în agricultură practic este limitat accesul la creditare. „Cele mai multe solicitări de subvenţii nerambursabile sunt pentru procurarea tehnicii agricole şi pentru sisteme de irigare, însă rămâne mic numărul solicitărilor pentru demararea afacerilor în agricultură”, a remarcat ministrul, punând accentul şi pe necesitatea diversificării categoriilor de beneficiari. Vasile Bumacov a mai spus că, începând cu 18 februarie, conducerea ministerului va efectua vizite în teritoriu pentru a informa despre subvenţiile nerambursabile în agricultură şi pentru a convinge populaţia de atractivitatea businessului agricol. În anul 2014, fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli constituie 500 de milioane de lei, faţă de 400 de milioane lei în 2013. 46 de milioane din cele 500 este grantul acordat de către Comisia Europeană.

Mediul de afaceri este informat despre beneficiile asocierii cu UE 

Taxele vamale la exportul producţiei autohtone pe piaţa Uniunii Europene vor fi eliminate imediat după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, care implică şi crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi UE. Subiectul a fost discutat la Ministerul Economiei, în cadrul primului seminar de informare a mediului de afaceri, privind implementarea respectivului document. Ministerul Economiei a precizat că, după intrarea în vigoare a acordului, antreprenorii moldoveni vor beneficia de condiţii preferenţiale în ceea ce priveşte accesul produselor pe piaţa UE. Aceasta prevede eliminarea progresivă de către Republica Moldova a taxelor vamale pentru anumite produse agricole selectate. Realizarea acestui obiectiv va urma pe parcursul unei perioade de tranziţie mai îndelungate, de maximum 10 ani. Pentru sectoarele sensibile, producătorii autohtoni vor avea mai mult timp pentru a se adapta la un mediu mai competitiv, interval în care consumatorilor li se va oferi o alegere mai vastă de produse la preţuri mici şi calitate sporită.

● MARŢI, 18 februarie

Slovacia include Moldova pe lista ţărilor beneficiare de asistenţă pentru dezvoltare 

Slovacia va include Republica Moldova, pentru 5 ani, pe lista ţărilor beneficiare de asistenţă pentru dezvoltare, în cadrul programelor derulate de către Guvernul de la Bratislava. Anunţul a fost făcut de ambasadorul Slovaciei la Chişinău, Robert Kirnag, la o întrevedere cu viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi. Diplomatul a îndemnat autorităţile publice naţionale şi locale să înainteze solicitări de finanţare pentru proiecte de importanţă primară.

MIERCURI, 19 februarie

Casele de schimb valutar vând euro şi cu 18,68 de lei 

Casele de schimb valutar şi băncile comerciale cumpără miercuri, 19 februarie, euro cu 18,44 – 18,54 lei. Iar la vânzare preţul stabilit variază între 18,58 şi 18,68 lei. Cursul oficial stabilit de Banca Naţională a Moldovei pentru 19 februarie este de 18,54 lei pentru un euro. Este pentru prima dată de la introducerea monedei euro, în 2001, când se înregistrează o rată de schimb atât înaltă faţă de leul moldovenesc.

Export de mărfuri pus în pericol din cauza unei neînţelegeri interne la AITA 

Mai multe neînţelegeri interne din cadrul Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Auto (AITA) pot afecta exporturile de mărfuri sub acoperirea Carnet TIR. La o întâlnire cu membrii asociaţiei, ministrul transporturilor, Vasile Botnari, a menţionat că este nevoie de o soluţie pe cale amiabilă pentru a evita eventualele blocaje în exportul de mărfuri. Vasile Botnari a spus că nu ar fi corect ca, din cauza unui conflict intern din asociaţie, să sufere transportatorii, şi a anunţat că se va adresa Uniunii Internaţionale de Transport Auto (IRU) cu un demers oficial prin care va informa despre acţiunile întreprinse de către autorităţi pentru asigurarea funcţionalităţii în continuare a sistemului de eliberare a Carnetelor TIR.

Scutiri de TVA la importul materiei prime 

Agenţii economici care importă materie primă utilizată în fabricarea unor produse destinate exportului nu vor plăti TVA şi taxe vamale în cazurile în care procesul de producţie şi export va dura mai puţin de 180 de zile. Un regulament în acest sens a fost aprobat de executiv. Aceste prevederi se vor aplica la importul materialelor, accesoriilor, ambalajului primar şi articolelor de completare importate. Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei, decizia are menirea să fluidizeze procesul de producţie industrială în Republica Moldova şi să faciliteze administrarea fiscală. Tot astăzi, a fost aprobat şi Regulamentul cu privire la cuantumul şi criteriile de determinare a cheltuielilor suportate de angajator pentru transportul, hrana şi studiile profesionale ale angajatului.

● JOI, 20 februarie

Grupul Monolit acuză presiuni din partea autorităţilor 

Administraţia grupului de companii Monolit şi Monolit Construct, şi reprezentanţii angajaţilor, solicită Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei să înceteze presiunile asupra celor două întreprinderi. Directorul SRL „Monolit Construct”, Petru Burduja, a  comunicat, la o conferinţă de presă că, doar pe parcursul lunii decembrie anul trecut, la întreprindere au fost efectuate 12 controale inopinate de către angajaţii Inspecţiei de Stat a Muncii. Pe parcursul anului trecut, în total la companie au fost efectuate 30 de controale. Totodată, la SA „Monolit” au fost făcute 10 controale. Petru Burduja a spus că, pe parcursul ultimelor 3 luni, Inspecţia de Stat a Muncii „terorizează” grupul Monolit şi pe angajaţi  prin intermediul numeroaselor controale, care pătează imaginea companiilor. Directorul „Monolit Construct” susţine că verificările s-au înteţit după mai multe schimbări în interiorul companiilor, în  2012-2013, când au avut loc reorganizări operaţionale şi reduceri de personal, inclusiv la nivelul administraţiei. Acesta a precizat că anume foştii colegi au iniţiat o campanie de terorizare a grupului, prin intermediul Inspecţiei de Stat a Muncii.

Fermierii critică Regulamentul de subvenenţionare a agriculturi 

Guvernul Republicii Moldova continuă să ignore necesităţile fermierilor, acuză Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM). Într-o conferinţă de presă Cosarciuc a spus că  Regulamentul privind subvenţionarea agriculturii pentru anul 2014 defavorizează micii fermieri, pentru care este dificil accesul la finanţe şi subvenţionare. „Noi am propus ca 50 la sută din subvenţii să fie alocate micilor fermieri, care constituie 70 la sută din numărul total al celor care au afaceri în agricultură, însă guvernanţii nu au dat curs acestei iniţiative”, a subliniat  preşedintele FNFM. Valeriu Cosarciuc a mai spus că FNFM a fost activ implicată în procesul de îmbunătăţire a regulamentului, principalul scop fiind eliminarea descriminării faţă de gospodăriile ţărăneşti. Federaţia constată, cu regret, că doar o parte neînsemnată din propuneri au fost incluse în regulament.

În Moldova va fi produs în premieră beton celular autoclavizat 

În Moldova va fi produs în premieră beton celular autoclavizat. Producerea va începe, de săptămâna viitoare, la o întreprindere din satul Chetrosu, raionul Anenii Noi, care activează pe piaţa autohtonă de zece ani, timp în care a produs cărămidă silico-calcaroasă. La întrevederea cu prim-ministrul Iurie Leancă, directorul întreprinderii a spus că are deja comenzi pentru fabricarea betonului celular pe doi ani înainte. Betonul celular autoclavizat are o capacitate de izolare termică mult mai mare decât betonul obişnuit şi este mai uşor. Anual, întreprinderea va produce 40 de mii de metri cubi de beton celular. Fabrica are capacitatea de a acoperi 20% din cererea internă a pieţei.

● VINERI, 21 februarie

 Prezentarea informaţiilor false la obţinerea unui credit se va pedepsi penal 

Persoanele care vor prezenta informaţii false pentru obţinerea unor credite sau indemnizaţii de asigurare şi vor cauza astfel prejudicii mai mari de 10 mii de lei vor fi pedepsiţi cu amendă de la 30 de mii până la 60 de mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 20 februarie, de către Parlament. Dacă daunele provocate vor fi în proporţii deosebit de mari, se va aplica amendă de la 40 de mii  la 60 de mii de lei, cu închisoare de la 3 la 8 ani pentru persoanele fizice. Iar persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 60 de mii la 120 de mii de lei. Totodată, persoanele care vor acorda un credit sau îndemnizaţie de asigurare cu încălcarea regulilor de creditare riscă amendă de la 20 de mii la 40 de mii de lei, dacă prejudiciul cauzat va depăşi 10 mii de lei.

Monolit Construct susţine formarea organizaţiei sindicale a angajaţilor, director 

Administraţia grupului de companii „Monolit” şi „Monolit Construct” este deschisă pentru dialog transparent şi obiectiv şi susţine formarea organizaţiei sindicale la întreprindere, dacă există o astfel de iniţiativă din partea angajaţilor. Anunţul a fost  făcut de către directorul companiei „Monolit Construct”, Petru Burduja, într-o conferinţă de presă şi este o replică la acuzaţiile care i se aduc, precum că intimidează angajaţii care vor să se asocieze într-o organizaţie sindicală. Petru Burduja a menţionat că susţine formarea organizaţiei sindicale a angajaţilor săi dacă acest lucru este pe principii benevole, însă este absolut împotrivă dacă aceste acţiuni sunt făcute prin presiune asupra administraţiei companiei şi angajaţilor. Acesta a spus că a primit, la sfârşitul lunii octombrie anul trecut, un document din partea Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „Sindicons”, precum că mai mulţi salariaţii de la SRL „Monolit Construct” au decis, în cadrul unei adunări, să constituie o organizaţie sindicală.

Federaţia Sindicons reacţionează la declaraţiile Monolit 

Federaţia Sindicatelor de Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „Sindicons” solicită administraţiei întreprinderii „Monolit Construct” să nu forţeze angajaţii să iasă din sindicatul de la întreprindere şi să perfecteze contractele individuale de muncă corespunzător legislaţiei muncii, pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, solicită negocierea contractul colectiv de muncă. Potrivit „Sindicons”, la începutul lunii decembrie anul trecut, mai mulţi salariaţi de la întreprinderea „Monolit Construct”, împreună cu liderul sindical, au depus o plângere  la adresa federaţiei, în care îi solicită  să contribuie la stoparea presiunilor din partea conducătorului întreprinderii. Reprezentanţii „Sindicons” au solicitat Guvernului, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, precum şi Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) să intervină pentru a asigura respectarea drepturilor membrilor de sindicat şi a trage la răspundere conducătorul „Monolit Construct”.

● SÂMBĂTĂ, 22 februarie

Condiţii noi pentru furnizorii de servicii electronice 

Furnizorii  serviciilor de comunicaţii electronice îşi vor pierde dreptul de licenţă asupra canalelor, frecvenţelor sau resurselor de numerotare, dacă nu o vor utiliza mai mult de 12 luni. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Parlament în prima lectură. Proiectul mai prevede că permisul tehnic va putea fi anulat în cazul neutilizării mai mult de 12 luni a resurselor de spectru radio asignate. Legea vine să asigure un nivel înalt de protecţie a datelor personale şi a confidenţialităţii utilizatorilor finali de servicii publice de comunicaţii electronice.

Moldova a contractat un împrumut pentru adaptarea agricultorilor la schimbările climatice 

Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Moldova au semnat un acord de împrumut de circa 25,8 de milioane de dolari. Banii vor fi utilizaţi pentru implementarea Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI). Potrivit unui comunicat al ministerului, programul prevede îmbunătăţirea capacităţii de adaptare a agricultorilor moldoveni la schimbările climatice şi este al 6-a program investiţional finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă în Republica Moldova. O componentă a programului vizează favorizarea creşterii economice rurale prin intermediul dezvoltării infrastructurii. De asemenea, vor fi consolidate capacităţile sectorului rural împotriva şocurilor economice şi climatice.