● LUNI, 17 august
BNM explică ce se va întâmpla cu banii deponenţilor după lichidarea Băncii de Economii
Depozitele de la Banca de Economii, înainte de retragerea licenţei, vor fi transferate unei alte bănci comerciale, precizează Banca Naţională a Moldovei în pagina electronică. BNM scrie că lichidarea silită a unei bănci este un proces complex, care durează mai mulţi ani. Acest proces începe cu retragerea licenţei băncii, moment în care lichidatorul preia gestiunea băncii. O bancă aflată în lichidare silită nu are dreptul să efectueze activităţi bancare, cu excepţia celor de recuperare a activelor, inclusiv a creditelor, şi de vânzare a activelor, inclusiv a gajului luat în posesie. În baza mijloacelor colectate în urma acestui proces, lichidatorul achită obligaţiile băncii aflate în lichidare silită. Din momentul instituirii administrării speciale la Banca de Economii, banca rambursează depozitele persoanelor fizice şi juridice doar din resursele primite de la BNM sub forma de credite de urgenţă. La data de 12 august 2015, Banca de Economii avea datorii faţă de BNM în sumă de 8,67 miliarde de lei.
Vicedirector ANSA: Exportatorii din stânga Nistrului au exportat anul acesta produse doar din regiune
Inspectorul fitosanitar principal de stat, Alexandru Ciobanu, vicedirector al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, precizează că, la solicitarea Rosselhoznadzor, ANSA monitorizează ca exportatorii din stânga Nistrului să exporte în Federaţia Rusă doar produse din regiunea transnistreană. Vicedirectorul ANSA a dat asigurări că permisiunea de a exporta în Federaţia Rusă este eliberată tuturor companiilor şi regiunilor din ţară, care deţin aprobarea serviciului Rosselhoznadzor. „Rosselhoznadzor a aprobat în luna februarie o listă cu 10 companii care au obţinut dreptul la export. Atunci când a început exportul de sâmburoase, am făcut o solicitare în Rusia pentru eliberarea permisului de livrare. Ulterior am primit o altă scrisoare în care au fost incluse încă 6 exportatori din sud, 2 de la nord şi au fost menţionate toate raionale transnistriene”, a comunicat Ciobanu în emisiunea online „Fără Mituri”, la pan.md.
Trenurile modernizate urmează a fi repuse în circulaţie până pe 2 septembrie
Cele trei trenuri modernizate urmează a fi repuse în circulaţie până pe data de 2 septembrie. „Calea Ferată din Moldova” anunţă că prima garnitură va începe să circule pe traseul Chişinău – Ungheni din 19 august, cu titlu experimental. Până pe 2 septembrie, urmează ca şi celelalte două trenuri să circule pe traseul Chişinău – Ocniţa. Preţurile pentru biletele de călătorie vor rămâne neschimbate.
● MARŢI, 18 august
Numele şi prenumele fondatorilor de întreprinderi au devenit publice şi gratuite
Datele despre numele şi prenumele fondatorilor întreprinderilor din Republica Moldova au devenit publice şi gratuite. Portalul guvernamental www.date.gov.md conţine informaţii despre aproximativ 200 de mii de companii. Anterior aceste date erau oferite contra cost. Publicarea deschisă a datelor este o măsură anticorupţie necesară şi importantă pentru asigurarea unui mediu de afaceri transparent şi sigur, se menţionează într-un comunicat de presă al Consiliului Economic al premierului. Astfel, ar putea fi limitat traficul de influenţă din sistem, prevenită corupţia. Totodată, publicarea informaţiei despre fondatori va spori încrederea reciprocă între antreprenori.
La etapa actuală, instrumentul dat constituie un simplu fişier Excel, care va fi actualizat lunar. Ulterior, această informaţie va fi prezentată în forma unui registru electronic, cu o interfaţă mai simplă. Linkul direct este – http://date.gov.md/ckan/ro/dataset/11736-date-din-registrul-de-stat-al-unitatilor-de-drept-privind-intreprinderile-inregistrate-in-repu/resource/7f2b2df4-3601-4a4d-8fdc-e25a93dbe911.
Consiliul Concurenţei investighează scumpirea pâinii
Consiliului Concurenţei a dispus iniţierea investigaţiei cu privire la semnele de încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei prin majorarea concomitentă a preţurilor la pâine de către întreprinderile de panificaţie. Începând cu 15 august, pâinea şi produsele de panificaţie s-au scumpit în medie cu 15%. Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice „Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit” a motivat scumpirile prin creşterea preţului la faină, majorarea tarifelor la energie electrică şi la gaze naturale. La fel, se menţionează deprecierea leului, urmată de majorarea preţului materiei prime şi auxiliare pe piaţa internă şi regională.
Turismul intern s-a redus cu 20%
În prima jumătate a anului curent, agenţiile de turism şi turoperatorii din ţară au acordat servicii turistice la 95 de mii de turişti şi excursionişti, cu 1,3% mai mult decât în perioada similară a anului 2014, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Astfel, în ianuarie-iunie 2015, s-a majorat numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul receptor (cetăţeni străini veniţi în Republica Moldova) cu 27,8% şi turismul emiţător (cetăţeni moldoveni care merg peste hotare) cu 5,7%. Totodată, turismul intern s-a redus cu 20,5%. Din cei aproape 7 mii de turişti străini care au sosit în Moldova prin agenţii de turism jumătate au făcut-o în scop de odihnă şi agrement, 34,5% în scop de afaceri şi activităţi profesionale. Cei mai mulţi turişti sosesc în Moldova din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Turcia şi SUA.
●MIERCURI, 19 august
Unul dintre trenurile renovate în România a fost repus în circulaţie
După o pauză de mai bine de un an, unul dintre trenurile renovate în România a fost repus astăzi, 19 august, în circulaţie, în regim de testare, pe cursa Chişinău – Ungheni. Preţul biletelor este de 22-49 de lei, în funcţie de clasă. Pe viitor, se preconizează ca această cursă să fie extinsă până la Iaşi. Prezent la eveniment, ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat că trenul a fost supus unei revizii. Oficialul a dat asigurări că nu au existat probleme tehnice la niciuna din cele 4 garnituri supuse testării şi pasagerii vor circula în siguranţă. Întrebat de ce nu au circulat până în prezent aceste trenuri, ministrul a declarat că această întrebare trebuie pusă fostei conduceri, sugerând că la mijloc ar fi motive politice. Cea de-a cincea garnitură, implicată într-un incendiu în primăvara anului trecut, este în reparaţii.
Agricultorii cer acţiuni pentru ameliorarea situaţiei în domeniu
Agricultorii se adresează către premierul Valeriu Streleţ, menţionând că anul 2015 este unul extrem de dificil pentru ei, şi cer acţiuni urgente pentru ameliorarea situaţiei în domeniul agricol al ţării. În scrisoare se menţionează că, din cauza deprecierii monedei naţionale în primăvară, s-au scumpit toate resursele necesare producerii agricole. În acest an agricultorii au avut de suferit şi din cauza secetei excesivă, la culturile de primăvară şi plantaţiile pomicole recolta fiind mai mică cu 50-60 %. Organizaţiile de producători agricoli solicită crearea, până la 1 septembrie, la nivel central şi local, a comisiilor speciale, care vor întocmi până la 30 septembrie lista întreprinderilor agricole care au suferit din cauza secetei excesive. De asemenea, agricultorii cer examinarea posibilităţii introducerii stării de urgenţă în localităţile afectate de secetă şi coordonarea cu Camera de Comerţ şi Industrie a procesului de eliberare a certificatelor care atestă evenimentul de forţă majoră.
Restanţele salariale la CFM vor fi lichidate până la sfârşit de an, ministru
Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, dă asigurări că restanţele salariale faţă de angajaţii ÎS „Calea Ferată a Moldovei” vor fi lichidate până la sfârşitul anului. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui eveniment organizat la CFM, după ce mai mulţi angajaţi nemulţumiţi de întârzierile salariale l-au luat la întrebări pe oficial. „Avem 2 săptămâni de când am preluat Calea Ferată. Nu putem în 2 săptămâni să recuperăm toate restanţele de 3 luni. Trebuie să facem tot posibilul ca să fie bine – fiecare să-şi facă treaba la locul lui de muncă şi atunci o să fie totul bine”, a spus Iurie Chirinciuc, precizând că este vorba despre restanţe la plăţi pentru luna iunie, iulie, şi august.
Poşta Moldovei pregăteşte lansarea aplicaţiei „Factura”
Poşta Moldovei lansează, în luna septembrie, aplicaţia mobilă „Factura”, elaborată pentru a atinge un timp record de deservire. Concomitent, pentru a reduce la minimum cozile în oficiile poştale, urmează a fi pus în aplicare, cel târziu săptămâna viitoare, sistemul „rândul electronic”, care va fi testat în oficiul poştal central din Chişinău, iar ulterior aplicat în toate oficiile poştale cu un flux mare de persoane. Aplicaţia „Factura” este compatibilă cu dispozitivele android şi iOS şi va conţine informaţii privind plăţile care trebuie să fi efectuate, indicând suma şi termenul limită de achitare pentru fiecare în parte. Utilizatorul va putea alege serviciile pe care doreşte să le achite, iar aplicaţia va genera un QR cod, care va fi prezentat operatorului de la oficiul poştal pentru procesarea şi primirea plăţii. Procesul va fi mult mai rapid ca în prezent, când operatorul trebuie să culeagă în calculator codurile de pe fiecare factură. Astfel, timpul de aşteptare se va reduce. La fel, se pregăteşte lansarea ulterioară a opţiunii de achitare electronică a facturilor, utilizând cardul bancar.
Stampila nu va mai fi obligatorie pentru antreprenori
Cabinetul de miniştri a aprobat un proiect de lege care anulează obligativitatea aplicării ştampilei pentru antreprenori. Modificări în acest sens se vor face în circa 100 de legi care conţin referiri la ştampilă. Astfel, nicio întreprindere, niciun întreprinzător nu va fi obligat să aplice ştampila proprie pe înscrisuri de orice natură. Aplicarea stampilei va deveni opţională, fapt care va reduce cu aproximativ 30 la sută costurile de deschidere a unei afaceri în Republica Moldova. Totodată, se consideră rezonabil ca ştampila să rămână obligatorie pentru autorităţi publice, luând în consideraţie faptul că acestea reprezintă puterea de stat.
● JOI, 20 august
Investiţiile în sectorul de irigare vor fi extinse
Investiţiile în sectorul de irigare vor fi extinse pentru asigurarea durabilităţii Programului Compact al Guvernului SUA. În cadrul şedinţei Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului (FPM) Moldova , s-a decis continuarea investiţiilor în reformarea infrastructurii de irigare, din fondurile disponibile după 1 septembrie, când programul îşi va încheia activitatea. Membrii consiliului au propus reorganizarea instituţiei FPM Moldova, care va asigura durabilitatea investiţiilor Programului Compact efectuate în ultimii 5 ani. Noua structură va susţine activitatea asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigare, extinderea suprafeţelor irigate, promovarea modelelor de reabilitare a sistemelor de aprovizionare cu apă şi identificarea investiţiilor necesare pentru renovarea în continuare a infrastructurii de irigare. Resursele necesare vor fi folosite din fondul de refinanţare, format ca urmare a rambursării creditelor Compact, contractate de producători agricoli din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului.
● VINERI, 21 august
O misiune de experţi va evalua impactul condiţiilor meteo asupra agriculturii
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, împreună cu PNUD Moldova şi FAO, va identifica un mecanism de delegare a unei misiuni de experţi pentru evaluarea impactului condiţiilor meteo atipice din anul 2015 pentru producătorii agricoli. Despre aceasta, ministru agriculturii, Ion Sula, a discutat la o întrevedere cu Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD în Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, urmează să fie elaborată şi o metodologie-cadru pentru determinarea pagubelor suferite de producătorii agricoli urmare a calamităţilor naturale. Ion Sula a solicitat asistenţa PNUD în elaborarea şi promovarea legii privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură.
Până pe 1 septembrie, agricultorii vor primi restanţele la subvenţiile pentru anul trecut
Până pe 1 septembrie, agricultorii vor primi restanţele la subvenţiile pentru anul trecut. Asigurarea vine din partea premierului Valeriu Streleţ şi a fost făcută, vineri, la o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Căuşeni, care anunţaseră că vor protesta dacă nu-şi vor ridica banii. „Prin acţiunile întreprinse de guvernul pe care-l conduc vom demonstra că ne dorim să continuăm dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre. Avem nevoie de stabilitate şi vom face tot posibilul pentru a recăpăta încrederea cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare în Republica Moldova”, a subliniat Valeriu Streleţ, precizând că-şi doreşte o comunicare permanentă cu producătorii agricoli, pentru a identifica problemele cu care aceştia se confruntă.
Pomicultorii anunţă proteste
Pomicultorii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Finanţelor nu le-a transferat compensaţiile de anul trecut pentru merele livrate fabricilor de procesare şi anunţă că săptămâna viitoare ies la proteste în faţa ministerului. Preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a declarat că datoria este de aproximativ 45 de milioane de lei. Alexandru Slusari spune că mai mulţi politicieni au promis că vor fi purtate negocieri cu Banca Mondială pentru a găsi bani şi acum, când instituţia a oferit ajutoare, Ministerul Finanţelor nu a transferat banii pomicultorilor. „Am discutat acest subiect şi primăvara, şi vara. Ministrul agriculturii a promis că bugetul va fi rectificat, dar încă nu a fost. Pomicultorilor nu le rămâne altceva decât să iasă la proteste”, a declarat Alexandru Slusari.
● SÂMBĂTĂ, 22 august
Seceta din iulie a redus roada de porumb şi de răsărită
Seceta din luna iulie care, potrivit savanţilor, a fost cea mai călduroasă de la începutul măsurărilor meteorologice, a tăiat din aşteptările producătorilor agricoli în ceea ce ţine de roada de porumb şi de floarea soarelui. Pierderile se ridică la câteva sute de kilograme per hectar de culturi. Serviciul Hidrometeorlogic de Stat menţionează că regimul termic ridicat în această perioadă a anului creează condiţii mai puţin favorabile pentru înflorirea paniculului şi a ştiuletelui, ceea ce contribuie negativ asupra formării recoltei la porumb. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că roada de porumb pentru boabe în medie pe republică va fi de 2-2,3 tone/ha. Izolat roada de porumb pentru boabe poate fi şi mai joasă.