logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16-20 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-16-20-martie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1019117.html

● LUNI, 16 martie

Abonaţi şi venituri în descreştere pe piaţa TV contra plată


Anul trecut, serviciul de televiziune contra plată a avut 273 de mii de abonaţi, în descreștere cu 4,7% comparativ cu anul precedent. Și volumul cumulat al vânzărilor pe acest segment de piaţă s-a diminuat cu 3,8%, însumând 162 de milioane de lei. Potrivit ANRCETI, numărul abonaţilor la reţelele de cablu a scăzut, iar baza de clienţi a operatorilor de reţele IP TV a crescut. Cu toate acestea, cei care au cablu TV îi depășesc numeric de 3 ori pe cei conectaţi la televiziunea IP.

Alexandru Slusari: Majorarea cotei TVA va fi ultima picătură pentru agricultori
În proiectul politicii fiscale pentru anul 2015 se propune, de la 1 mai, să se revină la cota TVA de 20% la toată producţia agricolă, cu excepţia fructelor, legumelor şi nucilor. Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli UniAgroProtect, a declarat că această modificare ar fi ultima picătură pentru agricultori, care şi aşa au probleme mai multe decât pot duce. Alexandru Slusari a amintit că săptămâna trecută, la întrevederea premierului Chiril Gaburici cu agricultorii, ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a spus că TVA în agricultură nu se va schimba. „Ceea ce a spus vineri ministrul finanţelor sau a fost o manipulare, sau ministrul nu ştie ce acte face ministerul pe care îl conduce, sau a fost o minciună crasă”, a subliniat preşedintele UniAgroProtect.

58 de fermieri îşi vor putea întoarce până la 50% din costul utilajului procurat

58 de fermieri din toată ţara îşi vor putea întoarce până la 50% din costul utilajului procurat, datorită programului de granturi „Managementul durabil al terenurilor” al proiectului Băncii Mondiale Agricultura competitivă în Moldova (MAC-P). Suma totală care urmează a fi debursată de către Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură este de 8,9 milioane de lei. Olga Sainciuc, coordonatorul programului de granturi, a precizat că cei 58 de fermieri au procurat 84 de utilaje. Aceștia au fost selectaţi pentru finanțare în cel de-al doilea apel de grant al programului, în perioada iulie-decembrie 2014, din 81 de dosare depuse.

● MARŢI, 17 martie

Moldova a înregistrat în 2014 o creștere economică de 4,6%


Moldova a înregistrat în 2014 o creștere economică de 4,6%. PIB a  însumat 111501 mln lei, preţuri curente de piaţă, în creştere în termeni reali cu 4,6% faţă de anul 2013.

În trimestrul IV, Produsul  Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Comparativ cu trimestrul precedent (trimestrul III 2014), creșterea obținută în ultimele trei luni ale anului a fost de  0,1%. Valoarea adăugată brută produsă în 2014 a crescut aproape în majoritatea sectoarelor economiei naționale. În sectorul bunuri, valoarea a sporit cu 7,7%  în raport cu anul anterior, influenţând pozitiv (+2,0%) evoluţia PIB. Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vânatului, silvicultură, pescuit, piscicultură şi industrie a depăşit realizările anului precedent cu 8,2% şi, respectiv, 7,2%.

MIERCURI, 18 martie

Comerţul dintre România şi Republica Moldova a crescut cu aproape 1 miliard de dolari


Schimburile comerciale dintre România şi Republica Moldova au crescut, în perioada 2010-2014, cu aproape 1 miliard de dolari, informează Ambasada României la Chişinău. La finele anului 2014, în comerţul României cu ţările din Europa de Est, Republica Moldova ocupă locul al doilea la export, cu o pondere de 24,8%, şi locul 4 la import, cu o pondere de 6,7%. În anul 2014, volumul schimburilor comerciale bilaterale au crescut cu peste 16%, faţă de anul 2013.

Banca Mondială este dispusă să ofere 55 mln dolari pentru drumurile din Moldova

Banca Mondială este dispusă să ofere Republicii Moldova  55 de milioane de dolari pentru lucrări de dezvoltare a drumurilor locale, începând cu anul curent. Ministrul transporturilor, Vasile Botnari, a discutat planul de colaborare în acest sens cu delegaţia Băncii Mondiale, condusă de Simon Ellis, şef de echipă al Băncii Mondiale pentru Programul în domeniul transporturilor din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari a menţionat că, în 2014, în premieră a fost lansat un amplu program de reparaţii a drumurilor din intravilanul localităţilor, care va continua şi în acest an. Totodată, potrivit ministrului, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, va fi posibil de accelerat reabilitarea reţelei de drumuri locale.

Scutirile personale şi pentru persoanele întreţinute vor fi mai mari

Scutirile personale şi cele pentru persoanele întreţinute vor fi ajustate la rata inflaţiei, prognozată pentru anul 2015 la nivelul de 6,4%. Astfel, scutirea personală va fi de 10128 lei (în 2014- 9516 lei). Scutirea personală majorată (pentru anumite categorii de contribuabili) va constitui 15060 lei, faţă de 14148 lei în 2014. Pentru persoanele întreţinute va fi acordată o scutire 2254 lei, comparativ cu 2124 lei anul trecut. Cotele de impozitare aplicate asupra veniturilor persoanelor fizice şi întreprinzătorilor individuali vor de 7 % până la 29640 lei şi 18% pentru partea de venituri care depăşeşte această sumă.

 Mobiasbancă a inaugurat un centru de instruire pentru angajaţi

Angajaţii şi viitorii angajaţi ai Mobiasbancă – Groupe Société Générale, dar şi studenţii de la unele instituţii de profil îşi vor putea perfecţiona cunoştinţele participând la un şir de activităţi desfăşurate în cadrul unui centru de instruire inaugurat miercuri, 18 martie, de către bancă. Preşedintele băncii, Ridha Tekaia, a declarat în cadrul ceremoniei de deschidere că acest  centru reprezintă o filială-şcoală, care va permite transmitea cunoştinţilor şi a abilităţilor către angajaţi pentru a spori nivelul de profesionalism al personalului, dar şi nivelul de corespundere cererii clienţilor. Ridha Tekaia a menţionat că dezvoltarea resurselor umane reprezintă o prioritate pentru administraţia băncii, iar deschiderea centrului constituie un pas important.

● JOI, 19 martie

Schimburile comerciale transnistriene prin Ucraina s-au redus aproape de 3 ori


Schimburile comerciale ale regiunii transnistriene prin teritoriul Ucrainei s-au redus de  practic trei ori, anunţă aşa-zisul minister de externe din regiune. Potrivit autorităţilor de la Tiraspol, în luna februarie a acestui an, exportul din regiunea transnistreană prin Ucraina a scăzut cu 1,166 de milioane de dolari, în comparaţie cu anul trecut. În aceeaşi perioadă, importul s-a redus de la 18,517 milioane de dolari la 5,484 milioane de dolari. Per total, schimburile comerciale în perioada ianuarie-februarie 2015, s-au redus până la 15,239 milioane de dolari, pe când în aceeaşi perioadă a anului trecut acestea constituiau 40,874 milioane de dolari.

Ilan Shor face declaraţii despre BEM

Fostul preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii, omul de afaceri Ilan Shor, care este cercetat penal în dosarul BEM, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în aprilie 2014, când a preluat conducerea băncii, 47% din creditele acordate  erau neperformante, iar până în noiembrie 2014, când şi-a încheiat mandatul, procentul creditelor neperformante a scăzut la 20%. Ilan Shor susţine că nu au avut loc niciun fel de „scheme de sustrage a banilor” la BEM, după cum afirmă unii politicieni. Ilan Shor a venit cu explicaţii despre plasamentul bancar pe care l-a făcut BEM la Banca Socială, în sumă de 10 miliarde de lei. „Plasările bancare sunt o acţiune firească în procesul de funcţionare a unei bănci. Orice instituţie financiară efectuează astfel de operaţiuni. Pentru că o bancă este o structură care, pe de o parte, adună bani, oferind o rată de dobândă, iar, de cealaltă parte, oferă bani cu o rată mai mare. În această marjă de procente şi există o bancă, dacă e să simplific la maximum explicaţia şi să fiu înţeles de oricine.

Peste 250 de vinuri şi divinuri moldoveneşti au fost expuse la ProWein 2015

Peste 250 de vinuri şi divinuri ale 29 de producători din Republica Moldova au fost prezentate cu stand comun la expoziţia ProWein 2015, desfăşurată în perioada 15-17 martie la Dusseldorf, Germania. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a declarat joi, 19 martie, la o conferinţă de presă, că participarea la expoziţie generează rezultate foarte importante pe termen scurt şi  lung. Evenimentul oferă posibilitatea de a comercializa vinul nu doar ca materie primă, ci ca produs finit cu valoare adăugată şi ca unul notoriu, recunoscut pe piaţa mondială. Potrivit ministrului, în prezent este nevoie de multă muncă pentru a consolida imaginea brandului de ţară Wine of Moldova, ceea ce ne va face cu adevărat cunoscuţi în lume şi solicitaţi pe pieţele externe.

Lumina se poate scumpi cu peste 50%

Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie solicită majorarea tarifelor la energia electrică cu peste 50%, în mare parte din cauza fluctuaţiilor de pe piaţa valutară. Dacă solicitarea va fi aprobată de ANRE, consumatorii finali vor plăti în medie 2,58 lei/kWh. Subiectul a fost discutat joi, 19 martie, în cadrul unor audieri publice organizate de ANRE. Preşedintele Gas Natural Fenosa Moldova, Silvia Radu, a declarat că s-au acumulat datorii de peste 1,472 miliarde de lei, dintre care 90% sunt provocate de deprecierea leului în ultimii 3 ani. „Pe lângă devierile acumulate ce ţin de investiţii, întreţinerea reţelelor şi faptul că în ultimii 3 ani nu a fost revizuit tariful, a apărut o nouă componentă care influenţează foarte mult solicitarea noastră, şi anume devalorizarea leului, care a provocat peste un miliard de lei datorii. Aceste datorii trebuie recuperate”, a declarat preşedintele companiei.

● VINERI, 20 martie

Se cer pârghii mai eficiente de gestionare a pavilionului Moldovei 

În Republica Moldova este nevoie de o autoritate abilitată cu funcţia de înregistrare a vaselor, cât şi de supraveghere şi control în domeniu, declară ministrul transporturilor, Vasile Botnari, care spune că ţara are  înregistrate nave care nu corespund cerinţelor tehnice, din cauza termenului de exploatare avansat, dar şi nave implicate în diverse activităţi care contravin tratatelor internaţionale în domeniu. „Atât timp cât se tergiversează aprobarea instituirii Agenţiei Navale, instituţie care va răspunde şi de certificarea tehnică a navelor, este necesar de a interveni cu modificări în procedura de înregistrare a vaselor maritime, pentru a oferi pârghii mai eficiente de gestionare a pavilionului”, insistă Vasile Botnari.

Agenţi economici amendaţi cu peste 80 de mii de lei 

Inspectorii fiscali au aplicat amenzi în sumă de 82 de mii de lei mai multor agenţi economici din Criuleni. Aceştia au ajuns în vizorul inspectorilor fiscali pentru ne-eliberarea bonului fiscal sau pentru că aveau în casierie surplus de mijloace de băneşti. Au fost şi agenţi economici care la prima cerere a funcţionarilor fiscali nu au prezentat documentele necesare pentru efectuarea controlului fiscal, iar două entităţi economice au majorat adaosurile comerciale la mărfurile social-importante, în două cazuri nu au fost efectuate înscrierile zilnice în Registrul maşinii de casă şi control.