logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-21 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-15-21-iulie-cele-mai-importante-stiri-7966_1066948.html

● LUNI, 15 iulie

Daniel Ioniță: Au început lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău


Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început. Despre aceasta a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare. Astfel, au loc lucrări de împrăștiere si nivelare a primului strat de piatră, decopertare a solului fertil, lucrări de terasare sub fundații și ziduri de sprijin etc.

Modificări propuse în reglementarea domeniului turismului

Ghizii de turism, casele rurale, dar și prestatorii de unele servicii de agrement vor putea activa în baza patentei. Propunerea se regăsește într-un proiect elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. În nota informativă a proiectului, se menționează că, de exemplu în cazul ghizilor turistici, unii evită înregistrarea unei forme juridice de activitate din cauza tipurilor de raportări complicate, precum și a obligației de a utiliza aparatul de casă. Oferirea unei posibilități simplificate de activitate, cum ar fi patenta, ar contribui la aducerea în albia legală a activității ghizilor de turism și la sporirea interesului de a practica această activitate.

● MARŢI, 16 iulie

Alexandru Slusari: Acum mai pot fi recuperate doar 20% din „furtul miliardului”


Președintele Comisiei parlamentare privind frauda bancară, Alexandru Slusari, spune că reprezentanții companiei Kroll sunt dezamăgiți de lucrul organelor de anchetă din Republica Moldova. Potrivit lui, aceștia au menționat că următoarea dată vor veni în Republica Moldova dacă vor vedea voință politică reală de a recupera acești bani. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV. „La întâlnirea cu noi, ei au spus acest lucru franc. Acesta înseamnă că timp de patru ani nu s-a întâmplat nimic aici în privința recuperării banilor. Dânșii au spus că dacă în 2015, pe urmele fierbinți ale furtului, ar fi fost întreprinse măsurile necesare de a recupera banii, dacă ar fi fost aplicat acest mecanism de rambursare a banilor, era posibil de a întoarce banii în măsură semnificativă. (...) A fost un sabotaj din partea guvernării precedente”, a declarat Alexandru Slusari.


● MIERCURI, 17 iulie

Anul 2018 a fost unul al schimbării radicale a sistemului bancar, raport BNM


Anul 2018 a fost unul reușit pentru activitatea Băncii Naționale a Moldovei, instituția făcând pași importanți care au dus la schimbarea radicală a sistemului bancar. Declarația aparține guvernatorului BNM, Octavian Armașu, și a fost făcută pe 17 iulie, la prezentarea raportului anual la ședința Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Potrivit raportului, băncile sunt mult mai bine guvernate, fiind eliminate riscurile unor noi fraude. „Republica Moldova, pe parcursul anului 2018, a marcat o expansiune economică robustă. Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de 4%, determinată în mare măsură de sporirea activității investiționale. Inflația s-a menținut la nivel scăzut pe parcursul anului și a constituit în medie 3%, fiind cu 3,6 puncte procentuale inferioară celei din 2017”, se arată în raport.

CNAS atenționează antreprenorii să-și ridice carnetele de muncă de la casele teritoriale

Casa Națională de Asigurări Sociale face publică lista agenților economici care nu au ridicat de la casele teritoriale o parte din carnetele de muncă ale angajaților. În acest context, CNAS se adresează către contribuabili să vină la structurile teritoriale și să ridice carnetele de muncă. Într-un comunicat de presă emis de instituție se menționează că, în conformitate cu o hotărâre de Guvern, CNAS a fost responsabilă de scanarea carnetelor de munca în scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația aferentă stagiului de cotizare realizat până la 1 ianuarie 1999.


● JOI, 18 iulie

A fost sistată vânzarea companiei de asigurări Moldasig


Vânzarea companiei de asigurări Moldasig a fost sistată. Potrivit președintelui Igor Dodon, statul va rămâne în continuare proprietarul acesteia, o va reevalua, după care o va vinde. Banii obținuți vor folosiți pentru recuperarea miliardului din sistemul bancar. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Președintele susține că vânzarea companiei urma să aibă loc în următoarele zile, cu 15 milioane de lei, pe când activele ei se ridică la peste jumătate de miliard de lei.

Wizz Air va zbura din Chișinău spre patru destinații noi

Compania aeriană Wizz Air va lansa patru noi rute de zbor și va aduce o nouă aeronavă care să deservească pasagerii. Despre extinderea în Republica Moldova a activității companiei aeriene a vorbit George Michalopoulos, directorul comercial al Wizz Air, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 18 iulie. Cele patru noi curse aeriene vor avea destinațiile: Praga ( Cehia ), Larnaca ( Cipru ), Torino ( Italia ) și Doncaster Sheffield ( Marea Britanie ). Prețurile la biletele pentru aceste curse noi vor începe de la 24,99 euro, cu excepția cursei spre Marea Britanie care va avea un preț începând de la 29,99 euro.

Guvernul a avizat modificări la Legea privind autorizarea lucrărilor în construcții

Eliberarea certificatului de urbanism se va face doar cu acordul tuturor coproprietarilor, dar și a vecinilor de imobil/teren. Modificări în acest sens în Legea privind autorizarea lucrărilor în construcție au fost aprobate astăzi de către Guvern. Guvernul a pledat pentru un mecanism transparent de lansare a construcțiilor noi și a solicitat legislatorului să precizeze categoriile de interese sau drepturi ale vecinilor care trebuie respectate atunci când se planifică o nouă construcție. De exemplu, dacă noua construcție limitează accesul la lumina solară sau alte aspecte.

Licența magazinelor Duty Free din regiunea transnistreană a fost suspendată

Licența pentru activitatea magazinelor Duty Free de pe teritoriul regiunii transnistrene a fost suspendată. Președintele Igor Dodon a declarat, într-o conferință de presă, că, până zilele trecute, „a existat o chemă de contrabandă prin magazinele Duty Free din Transnistria”. Potrivit lui Igor Dodon, există prevederile legale introduse în 2015 de către guvernul precedent și majoritatea parlamentară, prevederi care permiteau activitatea acestor magazine. Președintele spune că Parlamentul, în regim de urgență, va modifica legislația pentru a anula „această schemă creată în 2015”.

● VINERI, 19 iulie

Parlamentul susține amânarea termenului de interzicere a patentei


Parlamentul a votat în prima lectură inițiativa care prelungește, până la 31 decembrie 2022, dreptul de activitate în bază de patentă. Prezentând proiectul, unul dintre autori, Alexandru Slusari, a menționat că, în condițiile lipsei locurilor de muncă suficiente, salariilor și pensiilor mici, patenta de întreprinzător este o sursă de existență importantă pentru familii. Ca rezultat al implementării proiectului, se așteaptă „o creșterea semnificativă, cel puțin dublă, a veniturilor cetățenilor, lucru care ar face posibilă renunțarea la comerțul în baza patentelor”, a declarat Alexandru Slusari.

Activitatea magazinelor Duty Free în regiunea transnistreană a fost sistată

Activitatea magazinelor Duty Free pe teritoriul transnistrean, necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova, a fost sistată „în scopul eliminării unor posibile fraude”. În acest sens, Parlamentul a votat, în două lecturi, abrogarea mai multor articole din Codul Vamal. Ministra finanțelor, Natalia Gavriliță, care a prezentat proiectul în plenul Parlamentului, a comunicat că, în primele cinci luni ale anului, în cele trei magazine Duty Free din regiunea transnistreană au fost comercializate aproximativ un miliard de țigări, atât cât reprezintă volumul total al pieței de consum din Moldova.

● SÂMBĂTĂ, 20 iulie

ANRE va propune majorarea tarifului la energia electrică, director


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va propune ca tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa să fie de 1,85 lei/kWh, în creștere cu 3,2% față de solicitarea venită din partea instituției, de 1,94 lei/kWh, ceea ce reprezintă o creștere de 15 bani, sau 8,6%, față de tariful in vigoare, de 1,79 lei/kWh. Despre aceasta scrie pe Facebook Octavian Calmîc, directorul ANRE. Potrivit lui Octavian Calmîc, compania Furnizare Energie Electrică Nord a solicitat tariful de 2,34 lei/kWh, plus 42,8 bani sau 22,46% mai mult față de tariful în vigoare, care este de 1,91 lei/kWh. Însă, spune directorul ANRE, instituția pe care o conduce va propune spre examinare tariful de 2,19 lei/kWh sau o majorare de 14,9%.

Peste 80 de întreprinderi conduse de femei vor fi ajutate să-și dezvolte afacerile

Peste 80 de întreprinderi din zonele rurale, conduce de femei, vor primi bani pentru dezvoltarea și diversificarea serviciilor. Suma granturilor depășește 11 milioane de lei. Banii sunt oferiți de către UE, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii. În cadrul ședinței Comitetului de supraveghere al Programului-pilot „Femei în Afaceri”, care a avut loc vineri, 19 iulie, au fost examinate și aprobate 81 de proiecte investiționale din cele 151 care s-au înregistrat în concurs. Acestea sunt parte a celui de-al treilea apel de proiecte investiționale finanțate de UE.