logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-20 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-15-20-iulie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-ec-7966_1006694.html

LUNI, 15 iulie

Un
grup de experţi va lucra până în toamnă asupra politicii bugetar-fiscale

Un grup de experţi, creat la propunerea preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, va lucra asupra proiectului politicii bugetar-fiscale, pentru ca în luna octombrie să-l prezinte parlamentarilor. Igor Corman a spus, luni, 15 iulie, într-o conferinţă de presă, că propunerea a fost făcută în cadrul şedinţei comune a Parlamentului şi Guvernului. „Cu părere de rău, în acest an nu s-a reuşit prezentarea până în iulie a politicii bugetar-fiscale. Eu am venit cu sugestia să se creeze un grup de lucru ca în iulie şi septembrie să pătrundă în toate detaliile şi, la începutul lunii octombrie, în Parlament să cunoaştem foarte bine despre ce este vorba pentru că, fără politică bugetar-fiscală, nu poţi veni cu propuneri eficiente la buget”, a spus Igor Corman.

Noul şef al ANRCETI a fost prezentat angajaţilor instituţiei

Noul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Grigore Varaniţa, a fost prezentat colectivului. Noul şef a spus că printre priorităţile sale se numără promovarea concurenţei în furnizarea reţelelor, a infrastructurii asociate şi a serviciilor de comunicaţii electronice. La întâlnirea cu angajaţii ANRCETI a participat şi vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Ministrul a spus că Grigore Varaniţa este un specialist competent, cu suficientă experienţă în domeniul tehnologiilor informaţionale şi a comunicaţiilor. La rândul său, noul director a spus că este la curent cu problemele actuale ale sectorului tehnologiilor informaţionale, obiectivele autorităţii de reglementare al acestui sector. Grigore Varaniţa a accentuat că mizează mult pe experienţa specialiştilor de la ANRCETI, dar şi pe sprijinul Guvernului în rezolvarea problemelor existente în acest sector important al economiei naţionale.

Cota statului în SA Gara de Nord va fi transmisă pe contul Agenţiei Proprietăţii Publice

Cota statului în SA Gara de Nord (85% sau 1700 de acţiuni) urmează a fi transmisă de pe contul întreprinderii Gările şi Staţiile Auto pe cel al Agenţiei Proprietăţii Publice. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a precizat că transferul se va face la recomandarea Curţii de Conturi. Potrivit lui Valeriu Lazăr, transmiterea acestui pachet de acţiuni către Agenţia Proprietăţii Publice va permite monitoringul financiar şi luarea la evidenţă în Registrul Patrimoniului Public, lucru care în prezent, potrivit raportului Curţii de Conturi, nu se efectuează. Transferul respectiv va avea drept efect şi achitarea în bugetul de stat a dividendelor, estimate la 1,5 – 2 mln lei anual. Actualmente aceste sume rămân pe contul întreprinderii de stat Gările şi Staţiile Auto.

CNAS prelungeşte termenul de prezentare a declaraţiilor REV-5

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) prelungeşte termenul de prezentare şi recepţionare a declaraţiilor persoanelor asigurate REV-5 pentru trimestrul II, până la sfârşitul lunii iulie 2013. Conform actelor normative în vigoare, termenul de prezentare a declaraţiilor respective este 15 iulie. Preşedintele CNAS, Maria Borta, a comunicat că unele deficienţe în capacităţile informaţionale a serviciului de care dispune CNAS şi erori de program au determinat instituţia să anunţe prelungirea termenului de prezentare a declaraţiilor în scopul facilitării activităţii agenţilor economici din Republica Moldova care, în ultimul timp, au avut posibilitatea să însuşească mai multe moduri de prezentare a declaraţiilor. Astfel, de la începutul anului curent, agenţii economici au posibilitatea de a depune declaraţiile trimestriale la CNAS prin sistemul informaţional E-raportare - www.raportare.md, însoţite de semnătura digitală a agentului economic (eliberată de Î.S.”Centrul de Telecomunicaţii Speciale”, sau de către operatorii de telefonie mobilă Orange şi Moldcell ).

Data City Moldtelecom apreciată pentru securitatea avansată a informaţiei

Centrul de Date Moldtelecom (Data City) a stabilit un parteneriat de excepţie cu 4 instituţii importante din ţară: Banca Naţională a Moldovei, BC „Moldova-Agroindbank”, S.A. FinComBank şi I.S. INGEOCAD. Conform acestuia, Centrul de Date Moldtelecom va asigura principalele instituţii bancare din ţară şi instituţiile cheie ale statului cu acces fără întrerupere la servicii de colocare a echipamentelor găzduite, prin asigurarea redundanţei pentru elementele critice ce pot provoca întreruperi: reţea de transport date, alimentare cu energie electrică şi climatizare. Astfel, cei patru parteneri ai companiei Moldtelecom vor beneficia de servicii avansate de colocare şi suportul necesar al experţilor din domeniu la stocarea şi utilizarea informaţiilor într-un mediu IT securizat, flexibil şi profesional, ceea ce înseamnă mai multă încredere în serviciile acestor companii şi posibilităţi noi de dezvoltare a afacerii.

MARŢI, 16 iulie

Legume,
în pericol

Terenurile de legume sunt ameninţate de invazia Tuta absoluta – o insectă care a făcut ravagii, anul trecut, în tomatele unor producători din împrejurimile oraşului Cahul, iar în acest an se îndreaptă spre centrul ţării. Compania CNFA, care implementează Programul USAID „De la Fermier la Fermier”, a invitat în Moldova un expert american, în perioada 15-30 iulie, pentru a oferi consultanţă gratuită în depăşirea pericolului de invazie a insectei. Expertul va pune mai multe capcane pe plantaţiile de legume din diferite zone ale ţării. Până acum, producătorii moldoveni se mai confruntau şi cu o altă insectă asemănătoare, care face parte din aceeaşi familie, iar diferenţa constă în aceea că prima este o muscă, pe când Tuta absoluta este o molie şi produce daune mult mai mari.

MIERCURI, 17 iulie

Băsescu:
Ajutorul nerambursabil nu poate fi pus într-o dubă şi trimis la Chişinău

Banii din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit Republicii Moldova de către statul român vor ajunge la Chişinău pe măsura implementării proiectelor aprobate, în urma unor studii de fezabilitate, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, care efectuează miercuri, 17 iulie, o vizită în Republica Moldova. „Dacă cineva crede că acel ajutor nerambursabil poate fi pus într-o dubă şi trimis la Chişinău, se înşală, iar această abordare am văzut-o şi la unii politicieni. România acordă acea sumă de bani în condiţiile în care se acordă banii în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu la o conferinţă de presă. Traian Băsescu a subliniat că cele 4 proiecte de interconectare dintre Republica Moldova şi România se realizează în baza banilor oferiţi din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro. Şi după inundaţiile din 2010, România a acordat 8, 5 milioane de euro din acest ajutor, bani din care s-au reparat casele sinistraţilor.

Sancţiunile aplicate întreprinderilor mici vor fi diminuate

Amenzile pentru nerespectarea legislaţiei fiscale, aplicate agenţilor economici, ce reprezintă segmentul micului business ar putea fi revăzute în sensul diminuării sumelor acestora. Participând la o emisiune la Radio Moldova Prisăcaru a spus că a fost elaborat un proiect de lege care urmează a fi promovat prin Guvern şi Parlament.„Actualmente, Codul fiscal prevede amenzi drastice pentru agenţii economici mici, de 10 mii lei. Pentru unii din ei această sumă echivalează cu tot stocul de marfă pe care îl au. Trebuie să se ia în considerare şi mărime agentului economic, atunci când se aplică o sancţiune”, a precizat el. Pe de altă parte, Prisăcaru a spus că este necesar să existe un echilibru între mărimea sancţiunii şi încălcarea legislaţiei fiscale depistate precum şi a prejudiciului adus bugetului.

JOI, 18 iulie

Tinerii
de la sate sunt încurajaţi dezvolte afaceri acasă

147 de tineri din satele Moldovei au avut posibilitatea să îşi organizeze propria afacere prin intermediul unor granturi nerambursabile pe care le-au obţinut în cadrul unor proiecte europene. Rezultatele au fost prezentate la un eveniment public. În cadrul proiectelor „Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în ţară” şi „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate UE-Moldova” au fost instruite 750 de persoane. 147 de tineri au beneficiat de granturi în valoare de până la 2000 de euro, bani nerambursabili pentru iniţierea sau dezvoltarea propriei afaceri. Şeful misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Antonio Polosa, a declarat că este important să se investească şi în resursele umane care se află în zonele rurale, pentru că, de fapt, acolo locuieşte majoritatea populaţiei. Irina are 26 de ani. Cu ajutorul proiectelor a deschis în satul natal un salon de masaj. „Proiectul mi-a oferit posibilitatea să cresc, aici, acasă, şi să nu fiu nevoită să plec peste hotare. Mi-au oferit o masă pentru masaj manual, fotoliu electric pentru masaj şi aparate necesare pentru fizioterapie – toate acestea ca să-mi încep micul business”, a spus tânăra.

Modificări în procedura achiziţiilor publice

Informaţia privind desfăşurarea procedurii de achiziţie, precum şi documentele din Registrul de Stat al Achiziţiilor Publice se vor elibera fără perceperea unei plăţi în favoarea autorităţilor contractante. Totodată, pentru procedurile desfăşurate în afara Registrului de Stat al Achiziţiilor Publice operatorii economici care doresc să participe la licitaţie vor achita taxa de 200 lei. Completările în cauză au fost aprobate de Guvern în Regulamentul privind formarea şi utilizarea mijloacelor speciale ale instituţiilor publice de la oferirea documentelor de licitaţie. Potrivit aceluiaşi regulament, publicitatea în Buletinul Achiziţiilor Publice într-un număr va costa 9 lei pentru 1 cm.p., în 2-5 numere – 6 lei,

 în 6 şi mai multe – 5 lei pentru 1 cm.p. Totodată preţul Buletinului Achiziţiilor Publice va creşte de la 5,5 lei la 6,5 lei.

Executivul lansează ciclul de şedinţe tematic

Guvernul se convoacă sâmbătă, 20 iulie, într-o şedinţă tematică, în teritoriu, în cadrul căreia urmează să fie discutate aspecte ce ţin de climatul investiţional, constrângerile existente în mediul de afaceri şi soluţiile pentru eliminarea factorilor ce împiedică dezvoltarea economică a ţării. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei a precizat că va fi discutat şi noul document de planificare strategică privind reforma regulatorie pe anii 2013-2020. „E nevoie să vedem ce s-a făcut pentru îmbunătăţirea reglementărilor de stat şi eliminarea barierelor în dezvoltarea activităţii de antreprenoriat. Am elaborat şi am plasat pe siteul Ministerului Economiei o foaie de parcurs privind măsurile de creştere a competitivităţii. La discuţie vor participa şi colegii de la Consiliul Concurenţei, precum şi de la alte instituţii”, a comunicat ministrul.

Guvernul a aprobat acordul cu Belarus de asamblare a troleibuzelor la Chişinău

Cabinetul de miniştri a aprobat Acordul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Industriei al Republicii Belarus privind implementarea proiectului comun de modernizare a transportului electric de pasageri în Moldova, încheiat la 30 ianuarie 2013. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că este ultimul pas în lansarea asamblării troleibuzelor în Moldova, în cooperare cu Belarus, de unde vor fi livrate complectările şi piesele necesare. Troleibuzele asamblate la Chişinău vor fi mai ieftine decât cele procurate de la producătorul din Belarus. Noile troleibuze permit reducerea consumului de energie electrică cu 35%. Astfel, economiile anuale în acest sens vor fi de 7,4 mln lei. De asemenea, se prevede o creştere a veniturilor pe baza majorării numărului călătorilor, cu circa 22 la sută.

VINERI, 19 iulie

Consiliul
Naţional de Plăţi îşi va începe activitatea în luna septembrie

Consiliul Naţional de Plăţi îşi va începe activitatea în luna septembrie, imediat după ce va intra în vigoare Legea cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică. Consiliul este conceput drept un forum profesionist de consultare la nivel înalt între diverse instituţii publice şi private pentru susţinerea funcţionării sigure şi stabile a sistemului de plăţi din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei, Consiliul Naţional de Plăţi va urmări ca serviciile de plată să corespundă cererii de piaţă pentru satisfacerea necesităţilor utilizatorilor finali. De asemenea, forumul se va preocupa de promovarea instrumentelor de plată fără numerar securizate şi accesibile, optând pentru caracterul inovator al acestora.

O delegaţie BERD de rang înalt vine în Moldova

Republica Moldova va fi vizitată, în perioada 22-24 iulie, de o delegaţie de rang înalt de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Delegaţia se va întâlni cu oficiali moldoveni, inclusiv cu preşedintele Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. Delegaţia va fi condusă de Oliver Descamps, directorul executiv pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală. Acesta va fi însoţit de Bruno Balvanera, director pentru Caucaz, Moldova şi Belarus. În timpul vizitei, Oliver Descamps şi Iurie Leancă vor anunţa crearea Consiliului Economic pe lângă prim-ministru. Organul consultativ va fi prezidat de şeful executivului şi va facilita dialogul între comunitatea oamenilor de afaceri, şi factorii de decizie în vederea creării unui mediu de afaceri favorabil. Înaintea vizitei în Republica Moldova, Oliver Descamps a menţionat că Moldova are nevoie de mai multe investiţii locale şi străine, care ar genera locuri de muncă pentru a susţine creşterea economică. BERD este pregătită să sprijine, cu recomandări, expertiză şi fonduri, efortul autorităţilor de a crea condiţii mai bune pentru a dezvolta afaceri în ţară. Vizita este efectuată înaintea revizuirii planificate a strategiei BERD pentru Moldova pentru următorii trei ani.

Federaţia Naţională a Fermierilor sugerează crearea unui fond de intervenţie

Fermierii din raionul Orhei sunt nemulţumiţi de faptul că nu dispun de suficiente spaţii de păstrare a producţiei agricole, iar în contextul unui an agricol bogat, cu recolte foarte bune de grâu şi, eventual, de porumb, majoritatea ţăranilor vor fi nevoiţi să-şi vândă recolta la preţuri foarte mici. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a solicitat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să creeze un fond de intervenţie, din care s-ar cumpăra grâu de la producători la un preţ mai mare decât cel pe piaţă. Valeriu Cosarciuc a menţionat, în cadrul unie conferinţe de presă în satul Isacova, raionul Orhei, că doar astfel se vor reduce efectele negative ale surplusului de cereale puse în vânzare. Agricultorii din raionul Orhei au semnalat, în plin sezon de recoltare, mai multe probleme legate de preţurile de achiziţie ale grâului şi lipsa de reacţie din partea factorilor guvernamentali. Fermierii au spus că o problemă esenţială cu care se confruntă ţine de lipsa locurilor de păstrare a producţiei agricole, ceea ce prezintă un motiv important ca aceştia să vândă cerealele la un preţ mic.

Datoria externă a Moldovei este în creştere

La finele anului trecut, soldul datoriei de stat a constituit 21,2 mlrd lei, 15 mlrd lei dintre care (circa 1,2 mlrd dolari) – datoria externă. Ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, a spus că, în termeni nominali datoria va creste puţin în anul curent, dar în termeni reali, în raport cu PIB, se va înregistra o uşoară descreştere. „E o tendinţă bună, în sensul că, deşi Moldova ia împrumuturi, gradul de îndatorare e în descreştere, ceea ce înseamnă că resursele contractate se investesc, lucrează pentru economia naţională şi pentru creşterea PIB. Trebuie să aprofundăm reformele pe care ni le-am propus şi să consolidăm credibilitatea noastră ca ţară în faţa potenţialilor donatori, să demonstrăm că putem valorifica resursele oferite”, a menţionat Veaceslav Negruţa la prezentarea raportului Curţii de Conturi. Pe de altă parte, raportul de audit relevă totuşi un nivel redus de valorificare a surselor externe contractate, anularea de către creditorii externi a unor tranşe împrumut pe motivul neîndeplinirii unor condiţii contractuale de către beneficiarii de credite. Conform situaţiei din 31 decembrie 2012, anumite sume au fost anulate în 20 de împrumuturi din cele 92 contractate. În 2012 au fost anulate sume aferente la împrumuturile luate de la Banca Mondială pentru Proiectul Energetic II, finanţări adiţionale la acesta, şi pentru Proiectul Investiţii şi Servicii Rurale II.

SÂMBĂTĂ, 20 iulie

Agricultorii din Ştefan Vodă au reuşit strângă circa 5 tone de grâu la hectar

Deşi pe alocuri grindina şi ploile torenţiale au afectat o parte din semănăturile din raionul Ştefan Vodă, rezultatele secerişului încheiat pe mai bine de jumătate din suprafeţe arată o recoltă pe potriva aşteptărilor. În anul curent agricultorii din raioanele de sud au reuşit să obţină o recoltă bogată de grâu, orz, secară şi mazăre. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, de pe majoritatea lanurilor agricultorii din Ştefan Vodă stâng aproximativ 3,4 - 4,5 tone de cereale la hectar.