logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15 – 20 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-15-20-august-cele-mai-importante-stiri-7966_1091805.html

● LUNI, 15 august

Criza lovește în S.A Macon și S.A Floarea-Soarelui. Ce spune ministrul economiei?


Dacă pe timp de criză se cer intervenții din partea Guvernului, trebuie să fie suportate consecințele, pentru că unele decizii pot avea efecte dureroase. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu, după ce directorul S.A Floarea-Soarelui din Bălți s-a plâns că o decizie a Comisiei Situații Excepționale are efecte negative asupra activității întreprinderii și poate duce la sistarea activității acesteia. Ministrul spune că pe timp de criză economia se reorganizează, iar la Giurgiulești deja este construită o fabrică nouă de producere a uleiului.
Ministrul a venit cu o reacție și la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora producătorul de materiale de construcții „Macon” și-ar putea sista activitatea. Compania spune că nu poate face față concurenței neloiale cu uzina de la Râbnița, care achită un preț mult mai mic la gaz și energia electrică.

Veaceslav Ioniță: Majorarea ratei de bază a crescut dobânzile creditelor cu 70%


Prin majorarea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei sunt descurajate împrumuturile, inclusiv cele investiționale. O spune expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, din cauza majorării ratei de bază, rata medie a dobânzilor pentru creditele noi acordate de bănci în acest an a crescut cu 70%. Recent, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază până 21,5%.

Eficiență energetică cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD

Locatarii a cinci blocuri de locuit din țară vor avea parte de sisteme moderne de distribuție a agentului termic și sisteme de aprovizionare cu apă caldă menajeră. De asemenea, trei spitale din țară vor beneficia de sisteme fotovoltaice de generare a energiei electrice. Proiectul de eficiență energetică are loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și este implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Prețul benzinei scade sub 26 de lei

Prețuri în scădere la benzină și motorină. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru marți un preț plafon de comercializare a benzinei cu cifra octanică 95 de 25,98 lei. În scădere cu 25 de bani.

Un litru de motorină va costa cel mult 25,65 lei, în scădere cu 8 bani.

Moldova Fruct cere măsuri care ar duce la deblocarea exportului de mere către Rusia


Membrii Asociației Moldova Fruct sunt îngrijorați de situația creată în domeniul horticol din cauza secetei și a embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă și cer instituirea stării de urgență în agricultură. Asociația a înaintat Guvernului, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor o listă de măsuri necesare de întreprins pentru depășirea situației.

● MARȚI, 16 august

Auditul datoriilor Moldovagaz costă peste 15 milioane de lei


Republica Moldova va achita peste 15 milioane de lei pentru auditul datoriilor Moldovagaz. Banii vor fi achitați companiei Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și companiei Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Potrivit contractului, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate  malului drept al Republicii Moldova până pe 30 ianuarie 2023.

Uniunea Europeană – partener economic de încredere al Moldovei chiar și în perioade dificile

Tot mai mulți antreprenori își racordează produsele la standardele europene pentru a accesa noi piețe de desfacere în vest, în timp ce mulți alții deja se bucură din plin de avantajele Acordului de Asociere RM-UE. Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener economic al Republicii Moldova, chiar și în cele mai dificile perioade, precizează Delegația UE în Republica Moldova. Toți producătorii moldoveni sunt bineveniți să-și exporte fructele în UE, indiferent de regiunea în care se află, se arată într-un comunicat de presă citat de IPN. Pentru a facilita importul produselor agricole moldovenești, la 18 iulie Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul care prevede majorarea cotelor de export pentru șapte categorii de produse agricole.

Veaceslav Ioniță: În acest an piața automobilelor crește cu 25% mai lent decât în 2021

În anul 2022, moldovenii continuă să cumpere automobile, dar într-un ritm mult mai temperat decât în anul trecut. La 1 august 2022 în Republica Moldova erau înregistrate 734 mii automobile, în creștere cu 16,9 mii față de anul 2021. În acest an, lunar în Moldova numărul automobililor înregistrate crește cu 2,1 mii, ceea ce este cu 25% mai puțin decât în anul 2021, când a fost înregistrată o creștere record a numărului de automobile: 38,9 mii sau câte 3,2 mii lunar, precizează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”.

● MIERCURI, 17 august

Maia Sandu despre embargo impus de Rusia: nu este economică justificarea pentru această interdicție


Președintele Maia Sandu spune că există suspiciuni că interdicția de import a produselor agricole moldovenești, aplicată de partea rusă, are justificare politică. Șeful statului spune că în lista localităților cărora nu le este aplicată interdicția se află entități unde anterior au fost depistate probleme fitosanitare. Potrivit președintelui Republicii Moldova, în condițiile în care Rusia are argumente politice, Guvernul trebuie să caute intensiv piețe noi de desfacere.

Președintele Maia Sandu spune că interdicția Rusiei de import a produselor moldovenești trezește bănuieli că ar avea tentă politică. Șeful statului spune că produsele moldovenești au devenit competitive pe piețe mult mai pretențioase decât piața rusă.


● JOI, 18 august

Războiul din Ucraina a transformat Moldova în exportator important de produse petroliere, expert


Războiul din Ucraina a transformat Republica Moldova într-un exportator important de produse petroliere, remarcă economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”. Republica Moldova și mai înainte exporta produse petroliere, dar în volum de numai 10-20 de milioane de dolari anual sau 2,5-5 milioane dolari trimestrial. Războiul din Ucraina a transformat brusc Republica Moldova într-un jucător regional al pieței produselor petroliere. Exporturile Republicii Moldova de produse petroliere într-un singur trimestru au crescut de 50 de ori și au ajuns la 190 de milioane de dolari în trimestrul II al anului 2022.

Criza energetică lovește în agenții economici. Patronate: Suntem nevoiți să majorăm prețurile

Creșterea prețurilor la materii prime și a costului de producție, din cauza majorării tarifelor la gaz, va duce la creșterea prețurilor produselor. O spun reprezentanții Asociației Patronatelor din Industria Ușoară, care se plâng că sectorul nu este subvenționat de stat. Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii spun că, în contextul crizei regionale de securitate, statul ar trebui să susțină mai mult producătorul local.

În timpul dezbaterii la tema: Situația IMM-urilor după 2 ani de pandemie de COVID-19, în contextul războiului din Ucraina”, organizate de Agenda Națională de Business, reprezentanții industriei ușoare au menționat că 80% dintre producătorii din domeniu caută alternative la gazele naturale și se orientează spre energia regenerabilă, în caz contrar nu vor rezista pe piață.

● VINERI, 19 august

Benzina și motorina se scumpesc


În următoarele trei zile un litru de benzină va costa cel mult 25,69 de lei, cu 8 bani mai mult decât astăzi. Și motorina se va scumpi, cu 16 bani. Un litru va ajunge la 25,94 lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care stabilește prețurile plafon, menționează că, după o perioadă de două luni de descreștere, se atestă o tendință de apreciere a cotațiilor internaționale la carburanți. Săptămâna curentă, prețurile la carburanți au înregistrat o ușoară majorare după opt săptămâni consecutive de scădere. În perioada respectivă, prețurile au crescut cu 8 bani/litru sau 0,3 % la benzina COR 95 și cu 29 bani/litru sau 1,1 % la motorina standard, precizează ANRE.

Creditele noi acordate în luna iulie au scăzut cu 17,6 la sută față de anul trecut

Creditele noi acordate de către bănci în luna iulie a anului curent au scăzut cu 17,6 la sută față de iulie 2021, constituind 3 637,2 milioane de lei, informează Banca Națională. 53,1 la sută reprezintă creditele în moneda națională, 44,4 la sută – creditele în valută, iar 2,4 la sută revin creditelor atașate la cursul valutei. Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 58,3 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a fost de 45,5 la sută din totalul creditelor.

● SÂMBĂTĂ, 20 august

Activitatea turistică a crescut cu circa 50% în prima jumătate a anului


Agențiile și operatorii de turism au acordat servicii turistice la 142 de mii de turiști și excursioniști în ianuarie-iunie 2022 sau cu 47,8% mai mult față de ianuarie-iunie 2021. Biroul Național de Statistică precizează că numărul de participanți la turismul emițător  a crescut cu 32,5 mii de persoane, la turismul receptor – cu 7,3 mii de persoane și turismul intern – cu 6,2 mii de persoane. Turismul emițător și intern au deținut cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști, revenindu-le 67,9% și, respectiv, 24,7%.