RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14 noiembrie – 19 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-14-noiembrie-19-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_994097.html
[● JOI, 17 noiembrie]
[O navă de transport mărfuri va circula săptămânal din Portul Giurgiuleşti spre Marport]
Prima navă maritimă de transport mărfuri va sosi în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti în data de 28 noiembrie. Aceasta va circula săptămânal către Marport, Istanbul, urmând să ofere servicii rezidenţilor Portului Giurgiuleşti, dar şi exportatorilor şi importatorilor care operează în Moldova. Thomas Moser, preşedintele consiliului de administrare Danube Logistics, operatorul portului, şi-a exprimat încrederea că relaţiile comerciale moldo-turce sunt suficient de intense ca această rută să fie eficientă, oferind totodată şi deschidere pentru operaţiuni de transport maritim la distanţă lungă prin portul turcesc. Preşedintele de la Danube Logistics a mai spus că noii potenţiali rezidenţi care doresc să-şi deschidă producţii în zona industrială din PILG, ar putea beneficia de costuri reduse la transportul maritim al materiei prime şi a producţiei finite exportate.
[Rapoartele către CNAS şi BNS vor fi prezentate on-line]
De 1 ianuarie 2012, agenţii economici vor avea posibilitatea să prezinte rapoartele anuale şi trimestriale către Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Biroul Naţional de Statistică prin intermediul unui portal unic www.raportare.md. Noul serviciu public de raportare electronică a fost elaborat cu suportul proiectului USAID /BIZTAR şi constituie rezultatul aplicării tehnologiilor noi informaţionale. Proiectul USAID/BIZTAR este implementat în Republica Moldova din 2007 şi are drept scop îmbunătăţirea mediului de afaceri prin reducerea poverii administrative din sectorul privat, prin optimizarea sistemului fiscal, reducerea oportunităţilor pentru corupţie, îmbunătăţirea accesului persoanelor juridice şi fizice la informaţii guvernamentale şi consolidarea dialogului dintre sectorul public şi privat.Proiectul este finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională.
[● VINERI, 18 noiembrie]
[Experţii independenţi salută aprobarea Strategiei privind Siguranţa Alimentelor]
Centrul analitic independent „Expert-Grup” salută aprobarea de către Guvern a Strategiei privind Siguranţa Alimentelor pentru anii 2011- 2015, în contextul implementării recomandărilor Comisiei Europene privind instituirea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Comprehensiv (ZLSAC) dintre Moldova şi Uniunea Europeană. Valeriu Prohniţchi, directorul centrului, subliniază totodată că nu au fost duse până la capăt unele obiective curente, presupuse de această strategie. Agenţia Sanitar-Veterinară pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală nu a fost reorganizată în Agenţia pentru Siguranţa Produselor Alimentare, a menţionat Valeriu Prohniţchi, în cadrul prezentării unei noi ediţii a publicaţiei Euromonitor. Printre exemplele bune se înscrie elaborarea şi aprobarea Planului de acţiuni privind eliminarea barierelor tarifare şi netarifare (necomforme OMC) în calea comerţului. Mai puţin îmbucurătoare sunt rezultatele obţinute în domeniul eliminării şi reducerii barierelor tehnice în calea comerţului, în domeniul standardelor sanitare şi fitosanitare. În domeniul concurenţei, deşi în această perioadă s-a lucrat mai rapid decât anterior, principalele acte legislative ce ţin de acest compartiment nu au fost adoptate, subliniază expertul.
[Salariul mediu prognozat pe 2012 este de 3550 lei]
Salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2012, este în cuantum de 3550 lei, la prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2012-2014. Documentul a fost aprobat, vineri, de Guvern. Cuantumul prognozat al salariului mediu se va aplica la limitarea bazei anuale de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat. Pe anul curent salariu mediu prognozat este de 3300 de lei.
[În infrastructura metrologiei legale a Moldovei a apărut un nou jucător]
De la 1 noiembrie, a fost lansată activitatea laboratorul metrologic „ALEX SISTEM”, primul laborator privat, desemnat în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie (SNM) al Republicii Moldova pentru a efectua verificările metrologice ale mijloacelor de măsurare a masei. Crearea şi deschiderea acestui laborator s-a desfăşurat în cadril procesului de armonizare a SNM cerinţelor europene şi internaţionale în domeniul metrologiei legale.Procesul de creare a laboratorului a durat aproape un an şi a inclus pregătirea încăperilor destinate efectuării verificărilor metrologice, instruirea şi evaluarea competenţelor personalului, asigurarea cu etaloanele de lucru şi mijloacele de măsurat auxiliare, elaborarea şi implementarea sistemului calităţii. Investiţiile în dotările tehnice şi informaţionale ale laboratorului au constituit circa 2 mln lei. La ora actuală, laboratorul dispune de un personal competent, de toate etaloanele de lucru necesare pentru transmiterea unităţilor de măsurare, de un sistem unicat în Moldova de evidenţă şi evaluare a rezultatelor verificărilor metrologice. Capacităţile tehnice şi resursele umane ale laboratorului sunt capabile de a asigura efectuarea unui număr de peste 3500 de verificări pe an. În opinia specialiştilor de la întreprindere, tarifele pentru acordarea serviciilor de verificare metrologică a aparatelor de cântărit vor depinde de tipul şi caracteristicile metrologice ale mijloacelor de măsurat, în medie ele se aşteaptă să fie cu 10 la sută mai mici pentru serviciile similare, prestate de către serviciile metrologice de stat. Termenele de prestare a serviciilor nu vor depăşi cinci zile de lucru din ziua achitării contului. Serviciile vor putea fi prestate chiar şi la client, dacă acesta va asigura condiţiile respective pentru testare, totodată, asigurarea cu etaloanele necesare de lucru va fi efectuată nemijlocit de către laborator.
[● SÂMBĂTĂ, 19 noiembrie]
[ANRE modifică regulamentele de extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor şi energiei]
Operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale vor acoperi toate cheltuielile de extindere, în cazul apariţiei noilor localităţi, cartiere, microraioane sau zone industriale. Aşa prevăd două proiecte de acte normative în redacţie nouă, discutate la o şedinţă publică a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Cheltuielile respective de extindere vor fi luate în consideraţie de ANRE la stabilirea tarifelor aplicate consumatorilor, dar numai dacă vor fi efectuate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Planurile de investiţii pentru anul calendaristic următor în extinderea reţelelor de distribuţie se aprobă de către ANRE pentru fiecare operator în parte, iar aceştia sunt obligaţi să plaseze pe pagina web oficială (proprie sau a furnizorului) planul de investiţii în extinderea reţelelor, unde vor fi indicate toate localităţile pentru care se planifică extinderi. Dacă consumatorii finali, administraţia publică locală sau antreprenorii sunt dispuşi să aloce mijloace financiare pentru urgentarea extinderii reţelelor, atunci urmează să încheie un contract în care va fi stipulată, în mod obligatoriu, suma pe care o vor aloca, dar şi termenele şi condiţiile de rambursare de către operatorul reţelei de distribuţie a resurselor financiare respective.
[Guvernul a aprobat rectificări la bugetul de stat pentru 2011]
Veniturile şi cheltuielile bugetului de stat pe anul 2011 vor constitui 19 048,8 mln lei, şi respectiv 20 315,7 mln lei - la ambele compartimente mai puţin cu 38,4 mln lei decât ce a fost preconizat iniţial în buget. Deficitul nu se modifică şi va constitui 1,2 mlrd lei. Proiectul a fost aprobat de executiv. Ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, a spus că s-a făcut o revizuire a cheltuielilor prevăzute în bugetul pe anul curent. S-a văzut unde există rezerve. Astfel, s-au găsit circa 270 mln lei pe intern. Împreună cu ministerele şi alte autorităţi publice, s-a recurs la realocări. Alte circa 300 mln lei, identificate drept economii, au fost realocate pentru alte domenii prioritare, care vor putea fi executate până la sfârşit de an. Se propune suplimentarea cu 150 mln lei a fondului pentru susţinerea producătorilor agricoli. Peste 220 mln lei urmează să ajungă în bugetul asigurărilor sociale de stat, 204 mln dintre care sunt pentru finanţarea deficitului. În rest sunt alocaţii suplimentare pentru prestaţii sociale. Transferurile către autorităţile publice locale vor fi majorate cu 42 mln lei. Proiectul va fi transmis în mod urgent Parlamentului spre adoptare.