● LUNI, 14 septembrie
Crescătorii de capre şi oi sunt în situaţie critică
Pintilii Bulgaru, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine din Republica Moldova, susţine că situaţia din sector este critică. Acesta a declarat că în lipsa nutreţului pentru iarnă, din cauza secetei, crescătorii încep a sacrifica o bună parte din animale. O problemă şi mai mare este cererea foarte mică de miei şi ieduţi. Puii fătaţi în această primăvară au ajuns să cântărească deja şi câte 50 kg şi ar trebui vânduţi, însă pieţele de desfacere tradiţionale, cele arabe, nu mai solicită miei şi iezi din cauza conflictelor armate din regiune. Piaţa locală însă este mult prea mică şi nu poate asimila toată oferta, iar în UE Moldova încă nu poate exporta animale vii sau carne. Astfel, producătorii nu ştiu ce să facă acum cu animalele.
Moldova a micşorat considerabil exporturile de mărfuri
Exporturile de mărfuri s-au redus serios în Ucraina, Azerbaidjan şi Federaţia Rusă. În primele şapte luni ale anului 2015, în ţara vecină au fost exportate cu 65% mai puţine mărfuri decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, spre Azerbaidjan – 54%, iar în Rusia volumul de mărfuri exportate s-au redus cu 53%. Datele au fost făcute publice de Biroul Naţional de Statistică. Statistica arată că, în general, în prima jumătate a anului 2015 exportul de mărfuri al Republicii Moldova a scăzut. Comparativ cu suma totală a mărfurilor exportate în anul precedent, anul curent cifra s-a redus cu aproape 16%. În perioada ianuarie-iulie volumul exportului a fost de 1157,8 milioane de dolari SUA. Analiza evoluţiei exporturilor în ianuarie-iulie 2015, comparativ cu perioada similară din anul 2014, relevă reducerea livrărilor şi către Turcia (-47,4%), Lituania (-43,7%), Bulgaria (-36,4%), Uzbekistan (-32,6%). În acelaşi timp, statistica arată că s-au majorat considerabil exporturile către Indonezia, Cipru, Letonia, Kazahstan, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Olanda.
Roada la nuci este mai bună anul acesta
Anul acesta roada de nuci este mai mare şi de o calitate mai bună decât anul trecut. Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol, a declarat că de aceea, dar şi din cauza crizei economice în regiune, preţul la miezul de nucă va scădea în medie cu 20-30%. Anual Moldova exportă între 10 şi 12 mii de tone de miez de nucă, aceasta fiind aproape tot ce produce. Miezul ajunge în ţări arabe, în UE şi CSI. Pe piaţa locală rămâne circa 1% din miezul de nucă recoltat. Dumitru Vicol a spus că anul trecut Moldova a exportat circa 10 mii tone de miez de nucă.
● MARŢI, 15 septembrie
Pe terenurile agricole vor putea fi deschise pensiuni turistice, iniţiativă legislativă
Terenurile cu destinaţie agricolă vor putea fi folosite şi pentru dezvoltarea turismului rural. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a propus spre dezbateri un proiect de modificare a Codului Funciar, principala modificare constând în folosirea terenurilor agricole pentru turism fără a le schimba destinaţia. Astfel, proprietarii terenurilor vor putea amplasa pe aceste pământuri pensiuni agroturistice. Pentru aceasta va fi necesar să practice agricultura nu mai puţin de cinci ani înainte de a construi o bază turistică.
Peste 100 de mii de numere de telefon au fost portate timp de 2 ani
Cantitatea numerelor de telefon portate în Republica Moldova timp de doi ani, de când a a fost lansat serviciul, a depăşit pragul de 100 de mii. Din numărul total de portări realizate până la 15 septembrie curent, 91% sunt numere de telefonie mobilă, iar restul – numere de telefonie fixă, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). „Această cifră denotă faptul că utilizatorii de telefonie din ţara noastră se folosesc din plin de facilitata introdusă de ANRCETI pe piaţa de comunicaţii electronice în anul 2013 şi îşi păstrează numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul de telefonie. Sunt convins că mult mai mulţi utilizatori se folosesc de portabilitatea numerelor pentru a-şi renegocia contractele, lucru care se face simţit în creşterea concurenţei şi scăderea preţurilor la serviciile de telefonie”, a declarat directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa.
Festivalul „Polobocul de aur” va avea loc în luna mai
Cea de-a doua ediţie a Festivalului vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de aur” va avea loc în luna mai 2016, pe Valea râului Botna, în apropiere de orașul Căușeni. În fiecare an, festivalul se va desfăşura într-un nou raion, în funcție de originea teritorială a celor mai bune vinuri de casă care au câștigat concursul în anul precedent. Festivalul a fost iniţiat în baza concursului pentru cel mai bun vin de casă, care se desfăşoară din anul 2002. Producătorii de vin vor concura la cinci categorii. Fiecare dintre acestea cuprind subcategorii pentru vinul roșu și cel alb. Astfel, vinificatorii vor concura la categoriile: vin tânăr din soiuri tehnice din specia Vitis vinifera, vin tânăr din soiuri hibride şi din specia Vitis labrusca, vin de casă păstrate mai mult de un an, vinuri de desert şi vin din soiuri autohtone.
Serviciul Vamal informează agenții economici despre procedurile vamale noi
Serviciul Vamal a lansat, astăzi, o serie de conferințe pentru agenții economici, în perioada 15 septembrie-15 octombrie, la cele 7 birouri vamale din țară. În cadrul conferințelor vor fi prezentate modificările recente în legislația vamală, care își propun să simplifice procedurile vamale și conformarea la standardele europene de vămuire. „Impactul acestor modificări asupra agenților economici este mare și se reflectă prin economisiri de timp și mijloace bănești la efectuarea tranzacțiilor de export-importˮ, a menționat șeful Direcției Organizarea Controlului Vamal. Corneliu Croitoru. În cadrul conferinței inaugurale au fost prezentate avantajele declarării electronice la export și import, actele necesare, modul de obține a semnăturii digitale. De asemenea, agenții economici au fost informați despre introducerea culoarului albastru de vămuire în vederea urgentării procedurii, precum și despre posibilitatea de obținere a statutului de agent economic autorizat, care beneficiază de proceduri vamale simplificate la trecerea frontierei.
Bilete la tren gratuite, rezervate online
Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” a lansat astăzi o campanie de promovare a noii modalităţi de procurare a biletelor de călătorie. Astfel, pentru a face cunoscută cumpărarea biletelor online, în următoarele două săptămâni costul unui bilet cu trenul va costa 0 şi 1 leu dacă va fi cumpărat pe internet. Campania are drept scop stimularea pasagerilor de a circula cu trenurile modernizate. Biletele vor putea fi cumpărate pentru orice distanţă pe rutele Chişinău - Ungheni şi Chişinău – Ocniţa. Este vorba doar de cursele pe care au fost introduse trenurile modernizate, iar biletele sunt în limita stocului disponibil. Totodată, biletele vor putea fi achiziționate abia cu o zi înainte de a efectua călătoria.
●MIERCURI, 16 septembrie
Începe reabilitarea unui nou drum
Administraţia de Stat a Drumurilor va semna vineri, 18 septembrie, un contract în valoare de circa 9 milioane de euro cu antreprenorul bulgar SK-13 Patstroy JSC, care prevede reabilitarea în următorii 2 ani a drumului R6 M1-Ialoveni, km 00+000 - km 6+550. Acest contract este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, iar pentru realizarea acestuia Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat Guvernului Republicii Moldova sprijin financiar. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor informează că acest contract a fost atribuit în urma desfăşurării licitaţiei competitive internaţionale în conformitate cu condiţiile şi politicile de procurări ale Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în domeniul procurărilor. La licitaţia publică şi-au depus ofertele 7 participanţi.
Ziua Vinului, anulată. Federația turismului bate alarma
Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova se arată îngrijorată de decizia vinificatorilor care au votat împotriva organizării în acest an a sărbătorii „Ziua Vinului”. Într-un comunicat de presă al Federaţiei se subliniază că sărbătoarea a devenit deja o tradiţie frumoasă care se desfăşoară ani la rând, iar o astfel de hotărâre ar putea avea consecinţe negative atât pentru agenţiile de turism şi unităţile de cazare din ţară care vor avea pierderi mari la acest capitol, dar şi pentru imaginea Republicii Moldova pe plan naţional şi internaţional, care odată cu anularea acestui eveniment va avea de suferit. Vinificatorii din Moldova au avut o şedinţă în cadrul căreia au decis că „Ziua Vinului” din acest an, preconizată pentru 3-4 octombrie, să nu aibă loc din cauza protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Potrivit Federaţiei, în urma unei astfel de decizii, problema se pune în turiştii care şi-au programat vizita în Republica Moldova la Sărbătoarea Vinului, în biletele avia rezervate şi procurate, precum şi în camerele din structurile de cazare rezervate şi achitate.
Actele permisive la exportului produselor de origine animală vor fi eliberate la ghişeul unic
În cadrul oficiilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor vor fi instituite ghişee unice pentru eliberarea actelor permisive necesare exportului de produse şi subproduse de origine animală. La ghişeul unic instituit în cadrul oficiilor teritoriale ANSA vor putea fi obţinute următoarele acte permisive: certificatul sanitar-veterinar, certificatul de conformitate pentru lotul de produse de origine animală, avizul sanitar-veterinar de export, autorizaţia sanitar-veterinară pentru mijloacele de transport.
● JOI, 17 septembrie
Serviciul Fiscal de Stat ar putea urmări penal evaziunile fiscale
Urmărirea penale a cazurilor de evaziune fiscală ar putea fi efectuată nu doar de organele de urmărire penală abilitate până acum. Acest drept la-ar putea obţine şi Serviciul Fiscal de Stat. Ministerul Finanţelor a propus un proiect de lege care are drept scop revizuirea statutului juridic al SFS. Proiectul propune abilitarea SFS cu funcţia urmării penale a evaziunilor fiscale. Documentul relevă faptul că din cauza întreruperii consecutivităţii acţiunilor începute de către organele fiscale se tergiversează urmărirea penală a infracțiunilor economico-financiare, se favorizează cazurile de modificare a probelor obţinute, se recalifică acţiunile infractorilor şi, ulterior, încetează urmărirea penale. „În scopul realizării noii atribuţii de urmărire penală, se consideră oportun de a reglementa modul de activitate a unei structuri antifraudă. În această structură vor activa ofiţeri de urmărire penală și ofițeri de investigaţii cu dreptul de a purta uniformă”, se spune în document.
PIB-ul pe jumătate de an, pozitiv
În primul semestru al anului 2015, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 3,6% față de perioada respectivă a anului trecut. În această perioadă, valoarea nominală a PIB a constituit 52 950 mln lei, preţuri curente de piaţă. La creşterea PIB a contribuit valoarea adăugată brută obținută pe economie, cu o pondere de 83,9% la formarea PIB şi o majorare a volumului cu 3,8%. Ponderea impozitelor pe produse la formarea PIB a fost de 16,4%, cu o majorare a volumului cu 1,8%. Au avut contribuții la formarea PIB exporturile de bunuri şi servicii şi formarea brută de capital fix, ca urmare a creşterii volumelor cu 5,1% şi, respectiv, 2,5%.
Format nou pentru Ziua Naţională a Vinului
Ziua Naţională a Vinului 2015 se va organiza într-un format nou, aunţă ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula. Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, acesta a scris că anul acesta atenţia va fi concentrată pe producătorii de vin, iar evenimentele culturale şi degustările se vor desfăşura la fiecare vinărie în parte. Ultimii doi ani Ziua Naţională a Vinului a fost desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde în prezent sunt instalate circa 300 de corturi ale protestatarilor care au organizat acţiuni în masă două duminici consecutiv şi au conferit protestului statut permanent.
Mămăligă de 550kg gătită la Festivalul Porumbului, ediţia II
O mămăligă de 550 kg a fost gătită la a doua ediţie a Festivalului Porumbului, organizat la Institutul de fitotehnie „Porumbeni”. Aceasta este mai mare decât mămăliga gătită la prima ediţie a festivalului, iar directorul Institutului, Pintilie Pârvan, a spus că treptat se urmăreşte a fi bătut recordul celei mai mari mămăligi care pare a fi de doar o tonă. Şi în acest an, Festivalul Porumbului a adunat sute de producători agricoli, comercianţi de produse şi de tehnică, dar şi oameni simpli pentru a vedea noi hibrizi de porumb şi pentru a gusta din cea mai mare mămăligă gătită în Moldova. Pintilie Pârvan a spus că în acest an mămăliga a fost gătită din făina măcinată din grăunţe de la hibrizii de porumb special creaţi la Institutul „Porumbeni”, destinaţi anume mămăligii. Directorul a apreciat că din aceşti hibrizi făina iese chiar mai bună decât cea de import. Astfel se urmăreşte de a înlocui importul de făină pentru mămăligă cu producţie proprie.
Hibrizi de porumb rezistenți la secetă, creaţi în Moldova
Institutul de fitotehnie „Porumbeni” a creat hibrizi de porumb rezistenţi la secetă. Directorul Institutului Pintilie Pârvan a declarat că, dacă roada medie de seminţe de porumb este de 2 tone la hectar în acest an foarte secetos, atunci datorită acestor hibrizi roada este triplă, iar la unii ajunge chiar şi la 7 tone la hectar în acest an. Porumbul se cultivă pe circa 35% dintre toate suprafeţele arabile din lume. Pintilie Pârvan a comunicat că odată cu modificările climaterice este necesar de a crea noi hibrizi care să corespundă condiţiilor din ţările unde se cultivă porumbul. Deşi Republica Moldova este o ţară mică, aceasta se împarte în zone şi subzone, ceea ce înseamnă că ar trebui cultivaţi diferite soiuri de porumb în diferite zone ale ţării.
● VINERI, 18 septembrie
Fabrica de peleţi din satul Paşcani testează toate tipurile de materie primă
Prima fabrică de producere a peleţilor din biomasă, care a fost dată în exploatare cu susținerea Guvernului Japoniei în satul Paşcani, raionul Criuleni, este încă în fază de testare şi încearcă toate tipurile de materie primă pentru producerea peleţilor, de la rumeguş de lemn şi până la tulpina uscată de porumb. Muncitor la fabrica dată, a declarat pentru IPN că acum, în perioada de testare, se produce câte o tonă de peleţi pe oră, însă fabrica nu activează la deplina sa capacitate. „Acum testăm tot felul de materie primă. Încercăm să producem peleţi din coajă de floarea-soarelui, dar şi din tulpinile de porumb şi floarea soarelui după recoltare. Cea mai mare cantitate de peleţi iese din rumeguş de lemn amestecat cu paie, din celelalte produse cantitatea este mai mică”, a comunicat Chiriţa.
Moldova aderă la Acordul OMC privind achiziţiile publice
Republica Moldova a încheiat procesul de aderare la Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) privind achiziţiile publice. Ministerul Economiei a anunţat că impactul aderării la această înţelegere ar putea presupune creşterea nivelului concurenţei pentru proiectele mari de infrastructură realizate în Republica Moldova, promovarea unei bune guvernanțe la nivelul instituțiilor naționale, sporirea gradului de transparenţă și, implicit, combaterea corupției. De asemenea, acordul ar permite eficientizarea managementului resurselor publice şi sporirea accesului agenților economici autohtoni pe piețele externe de achiziții publice prin participarea la licitaţiile internaţionale.
● SÂMBĂTĂ, 19 septembrie
Prețurile de producător în industrie au crescut
Prețurile producătorului în industrie s-au majorat în luna august. Biroul Național de Statistică arată că prețurile s-au majorat cu cu 2,4% față de luna iulie, iar față de aceeași perioadă a anului trecut au crescut cu 7,4%. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în sectorul energetic – prețurile au crescut cu 9,5% față de luna iule și cu 9,8% față de august 2014. În industria prelucrătoare majorarea a fost mai mică – cu 1,6% față de iulie. În industria extractivă s-a evidențiat o micșorare nesemnificativă față de luna iulie – 0,1%.