logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14-19 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-14-19-martie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1026162.html

● LUNI, 14 martie

Rusia interzice importul de produse agroalimentare moldoveneşti prin Belarus 


Federaţia Rusă a interzis importul produselor agricole moldoveneşti prin Belarus. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) a anunţat introducerea unor restricţii temporare privind importul în Rusia a produselor vegetale moldoveneşti prin Belarus. Aceste restricţii intră în vigoare luni, 14 martie. Acum, importul de mărfuri agroalimentare cu certificate moldoveneşti poate fi efectuat numai prin punctele de control ruseşti situate în regiunile Belgorod, Kursk şi Briansk. Potrivit variantei electronice a sursei ruseşti „Rossiskaia Gazeta”, Rosselhoznadzor a recurs la acest pas, deoarece a observat că după ce a permis unui număr de companii din Moldova să exporte în Rusia produse agricole s-a produs o creştere substanţială a transportului pe „căi logistice complicate”, în special prin Belarus.

Trei soiuri de porumb, produse în Moldova, legiferate pe piaţa UE 

Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor de Plante de la Bucureşti a luat decizia de a include în registrul de Stat al României trei hibrizi de porumb produse de către savanţii de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, condiţiile de testare prevăd că la valoarea agronomică şi de utilizare a unui soi, hibridul (soiul) se consideră satisfăcător dacă în comparaţie cu alte soiuri înscrise în Catalogul oficial este mai productiv şi are umiditatea boabelor la nivelul mediei pe zonă. Examinarea soiurilor a fost organizată pe parcursul a 2 ani (2014-2015) în cadrul Centrelor de Testare a Soiurilor amplasate în diferite condiţii ecologice ale ţării.Toţi trei hibrizii marca „Porumbeni” s-au evidenţiat prin performanţele înregistrate. Astfel, în anul trecut, cu o vară, caracterizată printr-o secetă crâncenă,  soiul de hibrid „Porumbeni-461” a demonstrat o recoltă de aproape 20 de tone de grăunţe la hectar.

Program de lucru extins pentru recepţionarea declaraţiilor pe venit 

În perioada 19-25 martie, organele fiscale din cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Chişinău vor avea un program extins. Măsura are drept scop asigurarea unor condiţii favorabile pentru recepţionarea declaraţiilor pe venit, care urmează a fi depuse până pe 25 martie. Într-un comunicat de presă al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat se menţionează că direcţiile vor avea program şi sâmbătă, 19 martie, de la ora 8.00 până la ora 16.00. Totodată, în perioada 21-24 martie, ziua de lucru va fi prelungită până la ora 19.00. În data de 25 martie, care este ultima zi de depunere a declaraţiilor pe venit, angajaţii direcţiilor vor avea program până la ora 20.00.

Veşti bune pentru deţinătorii de patente 

Restabilirea patentei de întreprinzător, în cazul în care aceasta a fost pierdută va costa 20 de lei, faţă de un salariu minim, cum este în prezent. Restabilirea se va face în baza cererii depuse de titulari către autoritatea, care a eliberat patenta. Prevederile se conţin în proiectul modificărilor şi completărilor în actele legislative în vigoare, care vizează realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016, aprobat de Guvern. Termenul în care urmează a fi restabilită patenta constituie 10 zile din momentul depunerii cererii. Totodată, perioada în care titularul nu a putut beneficia de patentă nu va fi posibil de restabilit.Impunerea fiscală a titularilor de patentă se efectuează prin costul achitat pentru patentă . Acesta include impozitul pe venit, taxele pentru resursele naturale, taxa pentru unităţile comercială, dacă e vorba de desfăşurarea activităţii de comerţ, taxa pentru amenajare. Costul patentei nu include contribuţiile de asigurări sociale de stat, care sunt plătite individual de deţinătorii de patentă. De asemenea, titularii de patentă îşi procura poliţă de asigurări obligatori în medicină.

● MARŢI, 15 martie

Recomandări pentru ANRE privind noua metodă de aplicare a preţurilor la carburanţi 


Conceptul noii Metodologii de calculare a preţurilor la carburanţi, elaborată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, este binevenit în condiţiile actuale, însă este necesară o calibrare mai atentă a tuturor variabilelor incluse în formulă. De această părere este Vadim Gumene, director de program la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Expertul menţionează într-un comentariu că asemenea iniţiative necesită fundamentare foarte minuţioasă în baza estimărilor empirice cu includerea unor modele şi scenarii care ar anticipa modificarea statu-quo-lui. Autorul comentariului spune că actuala metodologie s-a dovedit a fi ineficientă în procesul de reglementare a pieţei produselor petroliere din Republica Moldova. În acest context devine evidentă necesitate amendării cadrului regulator prin elaborarea unei Metodologii care ar exclude reglementări şi prevederi inutile. La fel, ar conduce la simplificarea acesteia, concomitent cu posibilitatea impunerii unui caracter autonom în cazul aplicabilităţii, dar şi ridicarea rolului regulatorului independent în domeniu.

Tot mai mulţi abonaţi preferă televiziune contra plată în format digital 

Timp de un an numărul de abonaţi la serviciul TV contra plată în format digital a crescut cu 5 mii (+3,8%) şi a depăşit cifra de 138,1 mii, ceea ce constituie mai bine de jumătate din numărul total de abonaţi la serviciul TV contra plată. Datele statistice privind evoluţia pieţei serviciilor publice de televiziune (TV) furnizate contra plată (TV prin reţele de cablu şi IP TV) în anul 2015 au fost publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Conform aceloraşi date, în anul 2015 numărul total de abonaţi la serviciul TV contra plată a înregistrat o creştere uşoară de 0,3% şi a însumat 274,9 mii. Din totalul abonaţilor la acest serviciu, 75% recepţionau programele TV prin intermediul reţelelor de cablu, iar 25% – beneficiau de programe TV furnizate în baza tehnologiei IP (IP TV). Datele prezentate ANRCETI de către cei 83 de furnizori activi ai serviciilor TV contra plată arată că situaţia pe această piaţă a evoluat anul trecut în mod diferit: segmentul serviciilor IP TV a continuat să crească, iar segmentul serviciilor TV prin reţele de cablu – să scadă. Astfel, numărul abonaţilor la serviciul IP TV a crescut, faţă de anul 2014, cu 6,1 mii (+9,8%) şi a totalizat circa 68,8 mii, iar veniturile provenite din vânzarea acestui serviciu au sporit cu 2,8 milioane de lei (+5%) şi au depăşit cifra de 58,1 milioane de lei.

La Bruxelles a fost salutată numirea noului guvernator al BNM 

Comisarul european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a salutat numirea lui Sergiu Cioclea în calitate de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Despre aceasta, dar şi despre politicile economice şi sociale s-a discutat la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu Valdis Dombrovskis. Potrivit executivului de la Chişinău, în cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte privind cadrul macroeconomic, relansarea dialogului cu FMI, măsurile întreprinse de autorităţi în vederea stabilizării sectorului financiar-bancar. În particular s-a vorbit şi despre amendamentele propuse de Guvern privind consolidarea independenţei BNM şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, precum şi crearea depozitarului unic. În acest context, comisarul Dombrovskis a salutat numirea noului guvernator al Băncii Naţionale şi măsurile întreprinse în vederea consolidării independenţei regulatorilor.

MIERCURI, 16 martie

Experţii semnalează necesitatea unei viziuni clare privind dezvoltarea agriculturii 

În ultimii ani au fost elaborate mai multe strategii de dezvoltare a sectorului agricol, însă schimbări esenţiale în această ramură nu s-au produs. Aprecierea a fost făcută în cadrul unei dezbateri economice privind situaţia în agricultură şi perspectivele de dezvoltare a ramurii. Participanţii la dezbatere experţii IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga şi Ion Tornea, au explicat aceasta prin lipsa unei viziuni clare asupra dezvoltării ramurii. „Strategii au fost elaborate multe, iar efectele de la acestea sunt foarte mici, a precizat Viorel Chivriga. În opinia sa, îşi spune cuvântul lipsa capacităţilor instituţiilor responsabile de a elabora acele politici, care ar contribui la modernizarea ramurii, creşterea performanţei în agricultură şi, în consecinţă, la sporirea veniturilor producătorilor agricoli.

Asociaţiile de agricultori anunţă noi proteste 

Reprezentanţii asociaţiilor UniAgroProtect, Agroinform şi Moldova-Fruct, dar şi ai Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, planifică să reia acţiunile de protest pentru a atrage atenţia guvernării asupra problemelor agricultorilor. Aceştia au declarat într-o conferinţă de presă că agricultura este într-o stare precară, însă guvernarea, în loc să ajute agricultorii, îi împovărează mai mult acum propunând majorarea impozitului funciar. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a spus că în politica bugetar-fiscală pentru anul curent, guvernarea propune majorarea impozitului funciar şi a TVA-ului la piesele de schimb. „Or vedem că fermierii mai mult caută piese de schimb, ceea ce înseamnă că ei vor avea cheltuieli mai mari. Nu este clar nici ce va fi cu subvenţionarea. În agricultură situaţia e precară ca urmare a acţiunilor guvernării. Noi, membrii asociaţiilor de agricultori, suntem folosiţi pentru a mima dialogul cu societatea civilă. Suntem chemaţi la tot felul de şedinţe, suntem întrebaţi, dar propunerile noastre nu se iau în consideraţie”, a spus Valeriu Cosarciuc.

IPRE: BNM vrea acces la registrele deţinătorilor de valori mobiliare din Republica Moldova 

Banca Naţională a Moldovei încearcă să îşi impună poziţia pe piaţa de capital, devenind regulator şi concomitent proprietar al unei părţi din infrastructura acesteia. De această părere sunt experţii Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), care au realizat o notă analitică. În notă, analiştii au explicat că BNM vrea acces la registrele deţinătorilor de valori mobiliare din Republica Moldova. Economiştii IPRE a ajuns la această concluzie după ce la 25 februarie curent, Parlamentul a adoptat în prima lectura proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea cu privire la BNM, Legea privind CNPF , Legea privind piaţa de capital, etc.). Printre altele, acest proiect vizează activitatea depozitarului central, care este parte componentă a infrastructurii pieţei de capital şi se ocupă preponderent de decontarea instrumentelor financiare.


Administraţia transnistreană prognozează că rubla se va devaloriza cu 30% 

Administraţia din regiunea transnistreană consideră că este posibilă devalorizarea rublei cu 30% din cauza că în regiune intră mai puţină valută. În acest context, aşa-zisul executiv al regiunii a cerut pregătirea unui pachet de modificări care ar putea fi provocate de devalorizarea rublei transnistrene. Alevtina Slincenko, aşa-zisul prim-adjunct al şefului executivului, citată de portalul transnistrean „Novostipmr”, a menţionat că urmează a se introduce modificări în actele normative cu privire la preţuri, comerţul intern, legislaţia muncii etc.

Serviciul Vamal atenţionează: vama Sculeni este supraîncărcată 

Serviciul Vamal al Republicii Moldova atenţionează agenţii economici, care şi-au planificat traversarea frontierei de stat prin punctul de trecere a frontierei Sculeni, să folosească alte puncte vamale de la frontiera moldo-română. Aceasta pentru că la acest punct de trecere au fost efectuate lucrări de mentenanţă a sistemului informatic al României şi zeci de mijloace auto de tonaj au format cozi la ieşirea din ţară. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, lucrările au fost efectuate de Direcţia Generală a Vămilor din România pentru relocări a infrastructurii tehnice şi a unor considerente manageriale.

● JOI, 17 martie

BERD şi UE extind asistenţa pentru IMM-uri şi femei antreprenoare din Parteneriatul Estic 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunea Europeană extind asistenţa acordată întreprinderilor mici şi mijlocii şi femeilor antreprenoare din ţările Parteneriatului Estic, din care face parte şi Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al BERD, UE oferă 8 milioane de euro în sprijinul extinderii serviciilor de consultanţă în afaceri oferite IMM-urilor din 6 ţări într-un cadru multianual. Aceasta trebuie să le permită întreprinderilor mici şi mijlocii să beneficieze de consultanţă prin intermediul specialiştilor locali şi al consultanţilor profesionişti internaţionali, acoperind un spectru larg de domenii. Este vorba despre management strategic al companiilor, marketing, tehnologii informaţionale, eficienţă energetică şi altele.


Curtea de Conturi va putea audita întreprinderile în care statul are capital social 

Curtea de Conturi a Republicii Moldova va putea efectua audit extern la întreprinderile de stat unde statul deţine cel puţin o treime din capitalul social. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în lectură finală în şedinţa de joi, 17 martie. Potrivit autorilor, un grup de deputaţi neafiliaţi, acum Curtea de Conturi poate audita doar societăţile comerciale în care statul deţine capital social în volum de 50%. Iniţial autorii au propus ca cifra să fie coborâtă până la 20%, dar după mai multe discuţii în Parlament s-a convenit asupra cifrei de o treime.

Întreprinderile de stat vor publica anual rapoarte financiare 

Întreprinderile de stat şi cele în care statul deţine majoritatea capitalului social vor fi obligate să publice anual, până pe 30 aprilie, raportul auditului financiar pentru anul precedent. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de un grup de deputaţi neafiliaţi şi votat în lectură finală de către 80 de parlamentari, joi, 17 martie. Raportul publicat va conţine informaţii despre situaţiile financiare, inclusiv despre salariile conducerii întreprinderii, despre activitatea conducerii. De asemenea, se cere şi o descriere a performanţelor, dar şi a riscurilor cu care se confruntă întreprinderea.

În regiunea transnistreană cursul valutar a sărit de la 11 la la 16 ruble pentru un dolar 

Criza valutară din regiunea transnistreană ia proporţii. În doar două-trei zile cursul valutar a crescut neoficial, pe piaţa neagră, de la 11,1 ruble transnistrene pentru un dolar la 16 ruble. Expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, spune într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că pe piaţa valutară din regiune e panică şi că au apărut comercianţi ilegali de valută. „Marţi, cursul oficial stabilit de Banca centrală a fost nu de 11,1 ruble cum era în ultimul an, ci de 11,3 ruble – adică a folosit marja maximă care fusese planificată de Sovietul suprem pentru tot anul, deci practic a epuizat limita anuală de depreciere a rublei”, a spus expertul. Serghei Melnicenko a adăugat că agenţii economici practic au oprit toate plăţile, deoarece au primit marfă, dar nu o pot plăti. „M-am consultat şi cu directorul unei bănci comerciale, care a spus că în acest moment totul stagnează, banca nu mai face niciun fel de operaţiuni – nici de vânzare, nici de cumpărare de valută”, a specificat expertul.


Achitarea impozitului pe venit se face cu utilizarea codului IBAN 

Data de 25 martie constituie termenul limită de depunere a declaraţiilor cu privire la impozitul pe venitul obţinut 2015, dar şi de achitare a impozitului pe venit. Serviciul Fiscal de Stat atenţionează contribuabilii că de la 1 ianuarie curent, achitările se fac utilizând neapărat codul IBAN (International Bank Account Number). Totodată, contribuabilii trebuie să fie la curent, că inspectorul fiscal, care va recepţiona declaraţia, va comunica codul IBAN, la care urmează a fi efectuată achitarea impozitului pe venit. Potrivit SFS, recepţionarea, în mod gratuit, a plăţilor în numerar în contul obligaţiilor privind impozitul pe venit de către persoanele fizice cetăţeni, este asigurată de un şir de instituţii, cu care Ministerul Finanţelor are încheiate contracte de prestare a serviciilor respective. Este vorba despre –„Agroindbank”, „Moldinconbank”, „Eximbank - Gruppo Veneto Banca” şi ÎS „Poşta Moldovei”.


Brandul „Vinul Moldovei” s-a bucurat de succes la expoziţia de la Dusseldorf 

Pentru al treilea an consecutiv vinurile moldoveneşti reuşesc să surprindă vizitatorii celei mai mari expoziţii europene de vinuri şi băuturi alcoolice – ProWein 2016, desfăşurată între 13-15 martie la Dusseldorf, Germania. Standul Republicii Moldova a găzduit 200 cele mai bune vinuri, divinuri şi spumante produse de către 30 de companii vinicole autohtone şi a reuşit să atragă peste 2 mii de vizitatori. Potrivit unui comunicat de presă al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, produsele au fost prezentate publicului internaţional sub egida brandului de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. „Ne îndreptăm eforturile spre promovarea vinurilor moldoveneşti pe pieţele externe, pentru a creşte exporturile de produse cu valoare adăugată înaltă”, a  menţionat viceministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Luca.

● VINERI, 18 martie

MAIA: Fermierii vor putea efectua importul direct de motorină 

Fermierii vor putea efectua importul direct de motorină. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare menţionează că a fost stabilită norma de consum a motorinei pentru un hectar de teren agricol pentru un ciclu tehnologic. Autorizaţia de import a motorinei urmează a fi eliberată de către ANRE. Astfel, pentru a obţine autorizaţia de import a motorinei, fermierii vor prezenta la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică o cerere pentru acordarea autorizaţiei de import. Totodată, la această cerere, fermierii vor anexa şi alte documente necesare.

Pavel Filip: Îmi doresc să avem un Acord cu FMI anul acesta 

Premierul Pavel Filip crede în posibilitatea semnării, pe parcursul anului curent, a unui acord al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional, care să contribuie şi la deblocarea fondurilor oferite de către alţi parteneri de dezvoltare. şeful cabinetului de miniştri a făcut declaraţiile respective în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1. „Republica Moldova urmează să aibă un Acord cu FMI. Dar până a avea un Acord, urmează să avem o înţelegere cu FMI sau aşa numitul Staff Level Agrement. ştiţi că misiunea FMI a fost la Chişinău şi am avut discuţii foarte constructive. De fapt, avem elaborat o foaie de parcurs în relaţiile cu FMI şi vreau să vă spun că eu personal sunt satisfăcut de faptul cum decurg relaţiile cu Fondul până în momentul de faţă. Avem o previzibilitate foarte clară. Ştim ce avem de făcut, dar vreau să vă spun că marea majoritate au fost îndeplinite de toate condiţiile. şi acum tehnic ne vom mişca înainte, astfel încât să avem această înţelegere şi Acordul cu FMI după care, vom avea deblocaţi banii prevăzuţi de către proiectele europene acolo unde au fost îndeplinite deja toate condiţiile. Imediat după ce vom avea Acordul cu FMI deja putem aplica şi pentru asistenţă macro-financiară, un lucru care l-am discutat şi cu comisarul Valdis Dombrovskis la Bruxelles. Este o acţiune absolut reală în timp şi eu mizez mult şi pe această asistenţă inclusiv”, a declarat premierul.

Procedura de deschidere a afacerilor în comerţ se va simplifica esenţial 

O afacere în domeniul comerţului va fi posibil de deschis într-o singură zi, după depunerea notificării de către solicitant la autoritatea publică locală. Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii cu privire la  comerţul interior şi altor acte legislative în vigoare. În prezent obţinerea unei autorizaţii în comerţ durează mai bine de două luni şi dosarul depus la primărie conţine circa şapte acte permisive, eliberate de diferite autorităţi. Trecând la sistemul de notificare, agenţii economici vor interacţiona doar cu primăriile, care vor transmite, prin ghişeul unic, tuturor instituţiilor informaţii despre noul comerciant.

● SÂMBĂTĂ, 19 martie

Cerinţe pentru petrolierele care navighează sub pavilion moldovenesc 

Navele maritime petroliere cu o capacitate de cel puţin 5 mii de tone, care arborează pavilionul Republicii Moldova şi care intenţionează să opereze în porturile UE, vor fi obligate să fie echipate cu cocă dublă (pereţi dubli). Vor trebui să aibă cocă dublă şi petrolierele din ţările terţe, care intenţionează să intre şi să opereze în Complexul Portuar Giurgiuleşti. Vice-ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vitalie Rapcea, a explicat că stabilirea cerinţelor referitoare la coca dublă sau a unor standarde de proiectare echivalente pentru petrolierele simple sunt stabilite de Republica Moldova în contextul angajamentelor asumate în Acordul de Asociere, semnat de Moldova cu UE, şi racordării la normele de transport europene. Uniunea Europeană este preocupată şi a semnalat în repetate rânduri că accidentele maritime, în care sunt implicate petrolierele, poluează liniile de coastă şi provoacă daune irecuperabile florei, faunei şi altor resurse maritime.

China va oferi Republicii Moldova un grant pentru dezvoltarea economică 

Guvernul Republicii Populare Chineze va oferi Republicii Moldova pentru dezvoltarea economică a ţării un nou grant. Executivul de la Chişinău a aprobat o decizie în vederea iniţierii negocierilor şi semnării Acordului privind asistenţa tehnică nerambursabilă. Astfel, Guvernul chinez va oferi Republicii Moldova un grant de 60 de milioane de yuani (echivalentul a circa 9,25 milioane de dolari). Secretarului general al Guvernului, Tudor Copaci, a subliniat că Republica Moldova şi Republica Populară Chineză implementează mai multe proiecte comune în diverse domenii.