RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-13-19-septembrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_985283.html
[● LUNI, 13 septembrie]
[Republica Moldova va beneficia de 20 milioane dolari pentru dezvoltarea agriculturii]
Republica Moldova va beneficia de un grant de 20 milioane dolari pentru dezvoltarea agriculturii şi susţinerea producătorilor agricoli. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Kanayo F. Nwanze, în cadrul unei discuţii telefonice cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Potrivit lui Kanayo F. Nwanze, Republica Moldova va mai beneficia şi de subvenţii din partea unor state europene în valoare totală de circa 10 milioane de dolari pentru implementarea unui şir de proiecte pentru relansarea sectorului agricol. O decizie finală în acest sens va fi adoptată la începutul lunii octombrie la Şedinţa Comitetului de Evaluare IFAD.
[● MARŢI, 14 septembrie]
[Achiziţii publice prin internet la finele lui 2011]
Agenţia Achiziţii Publice urmează să dea în exploatare al doilea modul electronic în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Sistemul are ca bază eliminarea a două probleme majore. Prima este corupţia şi acest lucru se va face prin eliminarea factorului uman din procedura de achiziţie, iar a doua va facilita accesul tuturor doritorilor de a participa la tendere, cu omiterea birocraţiei şi timpului pierdut pe drum. Primul modul constă în automatizarea sistemului de achiziţii şi nu poate funcţiona fără al doilea, şi invers. ,,Excluderea factorului uman va elimina corupţia, dumneavoastră ştiţi foarte bine că acolo unde există omul există interes”, a subliniat şeful Agenţiei Achiziţii Publice. Acest sistem ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2011, aşa cum prevede strategia elaborată de către Guvernul Republicii Moldova.
[Chinezii vor face drumuri pentru moldoveni]
Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Boris Gherasim, a semnat Acordul de executare a lucrărilor primului proiect lansat de Sinohydro în Republica Moldova. Proiectul este în domeniul infrastructurii drumurilor şi are o valoare de 62,4 milioane dolari SUA. „Pentru noi, colaborarea cu Moldova este foarte importantă. Ne dorim să realizăm proiecte frumoase în ţara dumneavoastră”, a declarat după semnare preşedintele Sinohydro, Fan Jixiang. Lucrările ar putea să demareze deja în acest an.
[●MIERCURI, 15 septembrie]
[Ministerul Economiei şi USAID/BIZTAR evaluează impactul actelor permisive asupra mediului de afaceri]
Continuă inventarierea actelor cu caracter permisiv. Acţiunea a fost lansată în luna mai de Ministerul Economiei şi proiectul USAID/BIZTAR, în contextul reformei regulatorii. La prima etapă a acestui exerciţiu s-a constatat că 55 de autorităţi publice eliberează agenţilor economici circa 450 de autorizaţii, certificate, aprobări şi alte acte permisive. Potrivit lui Alexandru Sava, expert USAID/BIZTAR, la întâlnirile cu agenţii economici, care au reprezentat 750 de companii din Chişinău şi din teritoriu, s-a menţionat că multe din actele permisive se dublează, condiţiile de eliberare sunt dificile, iar plăţile percepute reprezintă nu altceva decât o dublă impozitare. La a doua etapă a exerciţiului este evaluat impactul actelor permisive asupra mediului de afaceri. „Evaluarea trebuie să ne dea răspuns dacă este relevant documentul pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător sau poate fi anulat”, a precizat Alexandru Sava. Până în prezent au fost evaluate peste 200 de acte permisive din totalul de 450.
[Aeroportul Mărculeşti nu-şi poate vinde cele două AN-72, licitate pentru a zecea oară ]
Avionale AN-72, scoase la licitaţie de Aeroportului Mărculeşti pentru a zecea oară, au rămas iarăşi nesolicitate. „Sunt mai multe motive pentru care aceste două avioane nu se vând. Mai întâi de toate, este o tehnică de tip sovietic. Evident că această tehnică nu este atât de solicitată. Totodată, aceste avioane au restricţii în spaţiul aerian european. Plus la toate, criza economică în care ne aflăm nu permite agenţilor economici posibilitatea de a le procura”. Licitaţia s-a desfăşurat în Lunga, Floreşti. Preţul de pornire pentru cele două AN-72 este de 600 de mii de dolari SUA şi, respectiv, 950 mii dolari SUA.
[Vinurile moldoveneşti au fost prezentate în China ]
La Beijing a avut loc ceremonia de lansare a vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză, la care a participat şi delegaţia Guvernului Republicii Moldova, condusă de prim-ministrul Vlad Filat. Lansarea oficială a vinurilor din Moldova s-a făcut prin golirea de sticle într-o figurină de sticlă ce reprezenta zidul chinezesc. La ceremonie Vlad Filat s-a întâlnit cu primarul oraşului Lianjiang, He Xin, şi cu un grup de oameni de afaceri din localitate. Primarul localităţii i-a spus premierului moldovean despre intenţia de a crea în oraş un club al amatorilor de vinuri moldoveneşti şi de a întreprinde acţiuni de promovare a lor.
[●JOI, 16 septembrie ]
[Pensiile bătrânilor acoperă mai puţin de 70% din minimul de existenţă ]
În trimestrul al doilea al anului mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe persoană 1385,8 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 11,9%. Pentru pensionari minimul de existenţă a constituit 1197,2 lei. Pe categorii de populaţie, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – peste 1400 de lei, şi în special bărbaţilor – peste 1500 de lei. Minimul de existenţă pentru copii reprezintă în medie 1255 de lei lunar, cu o diferenţiere a acestui indicator în funcţie de vârsta copilului, de la 503 de lei pentru un copil până la 1 an şi până la 1380 de lei pentru un copil în vârstă de 7-16 ani. Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat a constituit în trimestrul II al anul curent circa 3 mii de lei sau cu 6,2% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind astfel, posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă în mărime de 201,8%. Valoarea medie a pensiei lunare stabilite la 1 iulie a constituit 809 de lei şi acoperă minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie la nivel de 67,6%, faţă de 73,1% în trimestrul II anul 2009.
[Aur pentru Blonda din Moldova]
Berea Chişinău Blondă a cucerit medalia de aur la Monde Selection - 2010, concurs organizat de Institutul Internaţional Belgian de Selecţie a Calităţii din Bruxelles. „Performanţa obţinută la acest concurs de nivel mondial reconfirmă calitatea înaltă a berii produse în Republica Moldova, au declarat reprezentanţii întreprinderii. „Succesele înregistrate în afara ţării ne onorează în mod special şi demonstrează că berea Chişinău Blondă este o bere cu renume, produsă în Republica Moldova, care poate oricând concura cu mărcile de talie internaţională. Suntem încântaţi de rezultatele care au încununat eforturile depuse şi investiţiile efectuate în calitatea berii noastre”, a menţionat directorul general al EVMB, Kenan Ozcelik.
[●VINERI, 17 septembrie ]
[Agenţia Proprietăţii Publice anunţă cea de-a doua rundă de privatizări]
Agenţia Proprietăţii Publice de pe lângă Ministerul Economiei expune, în cea de-a doua rundă de privatizări, active ale statului în valoare 1,2 miliarde de lei. Licitaţiile vor avea loc la Bursa de Valori între 21 şi 24 septembrie. Oferta include acţiuni ale statului în 51 de societăţi pe acţiuni. În 26 dintre acestea pachetele statului depăşesc 50% din capital. La început de septembrie a fost dat starul unui nou concurs investiţional, care va continua până pe 7 octombrie. În cadrul acestuia sunt expuse patru cinematografe şi un obiect patrimonial unic. Condiţia este ca investitorii să le menţină statutul de centre de cultură şi agrement. Preţul iniţial de vânzare este de 12 milioane de lei pentru toate. Se aşteaptă ca volumul investiţiilor făcute de cei ce le vor procura va fi de cel puţin 30 milioane de lei. Concomitent se desfăşoară şi un concurs comercial, la care se propun 4 proprietăţi de stat şi anume: Uzina Giuvaer, întreprinderile Energoreparaţii şi Vibropribor şi aeronava YAK - 40, care a fost dăruită fostului preşedinte Vladimir Voronin de către omologul său rus Vladimir Putin. Preţul iniţial de vânzare al acestor proprietăţi este de 332,2 milioane de lei .
Pentru 22 septembrie este anunţată o licitaţie “cu strigare” pentru 12 construcţii nefinalizate, ridicate preponderent în mediul rural, inclusiv Blocul administrative al Instituitului de Microbiologie şi Virusologie din municipiul Chişinău, care se expune, cu titlu de excepţie împreună cu terenul aferent de 9 hectare.
[● SÂMBĂTĂ, 18 septembrie ]
[Ministrul agriculturii merge la Moscova să discute lista exportatorilor de fructe şi legume ]
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, întreprinde luni, 20 septembrie, o vizită la Moscova. Oficialul urmează să se întâlnească cu omologul său şi cu responsabili de la Serviciul rus pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară „Roselhoznadzor”. Pe agendă sunt trecute discuţii despre cum pot fi excluse barierele în calea exportului de fructe şi legume. „Trebuie să ajungem la varianta când oricare agent economic care asigură inofensivitatea produsului, care este disciplinat şi care are capacitatea de a exporta, să poată face acest lucru fără niciun fel de listă sau alte bariere artificiale”, a declarat ministrul la Forumul Republican al Producătorilor de Struguri de Masă, organizat sâmbătă de minister.
[Împrumutul Sinohydro se acordă Moldovei cu o rată a dobânzii de 2,7%]
Împrumutul oferit Republicii Moldova de Corporaţia chineză Sinohydro, în valoare de 62,4 milioane de dolari, este pentru o perioadă de 20 de ani, cu o vacanţă de opt ani şi cu o rată a dobânzii de 2,7%. Şeful Guvernului a comunicat că banii vor fi utilizaţi pentru reconstrucţia traseului Hânceşti – Cimişlia şi pentru reabilitarea traseului ce duce din Chişinău spre Bălţi, la ieşirea din capitală. Acordul de executare a lucrărilor primului proiect lansat de Sinohydro în Republica Moldova a fost semnat la începutul săptămânii, în China. Alte domenii de interesa indendificate pe dimensiunea colaborării moldo-chineze sunt: energetica, agricultura, telecomunicaţiile şi guvernarea electronică, a mai spus primul ministru.