● MARŢI, 14 mai
Proiectul Legii privind plasarea pe piaţă a produselor, trimis la avizare
Ministerul Economiei a transmis spre avizare instituţiilor abilitate proiectul Legii privind plasarea pe piaţă a produselor. Anatolie Silistrari, şef de direcţie la acest minister, a menţionat că documentul vine să armonizeze cu standardele europene normele de plasare pe piaţă a produselor. Proiectul stabileşte cadrul şi modalităţile de conlucrare între autorităţile publice abilitate. În contextul completării legislaţiei privind protecţia drepturilor consumatorilor, Silistrari a informat că Ministerul Economiei, împreună cu Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a Moldovei, Asociaţia Băncilor din Moldova şi alte instituţii a lansat procesul de elaborare a proiectului Legii privind comercializarea la distanţă a serviciilor financiare. Acesta va reglementa modalităţile de informare a consumatorilor, care utilizează asemenea servicii, va stabili volumul minim de informare necesar a fi transmis acestora la încheierea unor contracte de prestare a serviciilor respective prin telefon, email şi alte mijloace.
BERD, mai puţin optimistă faţă de evoluţia economiei moldoveneşti
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru Moldova în 2013. Dacă la începutul acestui an prognoza era de 3%, acum aceasta este de 2,5%,. Analiştii instituţiei afirmă că, în principal, creşterea economică va fi determinată de sporirea remitenţelor şi de o eventuală perspectivă de majorare a exporturilor, urmare a dinamizării cererii interne în unele ţări partenere comerciale din UE. BERD a revăzut prognoza şi pentru alte ţări din regiune. De exemplu, pentru Ucraina prognoza a fost redusă cu 1,5 puncte procentuale faţă de cea făcută la începutul anului 2013 şi aceasta presupune un regres de minus 0,5%. Pentru Federaţia Rusă noua prognoză este 1,8%, faţă de 3,5% la începutul anului. Pentru România BERD a menţinut prognoza la acelaşi nivel de 1,4%.
● JOI, 16 mai
Cote de regim preferenţial de export în UE, neacoperite la grâu şi orz
Seceta din vara anului trecut nu le-a permis producătorilor de grâu şi orz să acopere nici pe departe cotele de export în regim preferenţial oferite de Uniunea Europeană. Aşteptările pentru acest an sunt mai optimiste. Consilierul ministrului agriculturii şi industriei alimentare, Constantin Rotaru, a menţionat că anul trecut, producătorii autohtoni au exportat în Uniunea Europeană puţin peste 2 mii de tone de grâu, ceea ce reprezintă doar 4,4% din cota oferită, de 55 de mii de tone. În condiţiile unor cantităţi mici de cereale pe piaţă, producătorii autohtoni au avut parte de oferte avantajoase în interiorul ţării. Preţul unui kilogram de grâu ajungea şi la 4 lei, a mai spus Constantin Rotaru. Potrivit datelor Ministerului Economiei, în total au fost eliberate 5 autorizaţii pentru exportul de grâu, destinaţiile fiind România şi Marea Britanie. Pentru orz nu au fost înregistrate solicitări de oferire a autorizaţiilor de export în regim preferenţial.
În pieţe au apărut căpşuni moldoveneşti
În pieţele din capitală au apărut căpşuni crescute în Moldova. Preţul unui kilogram la Piaţa Centrală ajunge până la 70 de lei. Vasile Boţan creşte şi vinde căpşuni pe piaţa internă de 5 ani, dezvoltând o afacere de familie. Producătorul a spus că în această săptămână va strânge prima roadă din acest an. „Este o afacere rentabilă să creşti căpşuni, dar şi investiţia este mare, mai mare decât la creşterea legumelor”, a spus bărbatul.
Băncile din Moldova sunt dispuse să implementeze principiile Basel II
„Este un eveniment menit să atenţioneze băncile cât de importantă este această reformă şi cât de decisă este Banca Naţională (BNM) să accelereze implementarea ei”, astfel a apreciat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, desfăşurarea conferinţei Basel II, organizată miercuri, 15 mai, la Chişinău, de compania KPMG Moldova. „Criza internaţională din anii 2007- 2009 a arătat cât de aproape sunt băncile de banii contribuabililor, care au fost nevoiţi să treacă prin perioade de sacrificii, iar statele au fost nevoite să facă eforturi mari pentru ca să poată să salveze băncile aflate în dificultate. Anume acest fapt a determinat elaborarea unor noi principii care să contribuie la cuantificarea mai bună a expunerii băncilor faţă de risc, alocarea volumului suficient de capital în vederea absorbţiei acestor riscuri şi evitarea unor prăbuşiri de bănci sau sisteme bancare”, a specificat el. Guvernatorul BNM a spus că băncile din Moldova au implementat acum 15 ani principiile Basel I, lansate de Comitetul Basel (Elveţia) pentru supraveghere bancară, forumul internaţional de colaborare în domeniu, care elaborează standarde şi recomandări pentru autorităţile naţionale de supraveghere.
Moldova se împrumută cu 300 de milioane de euro de la BERD şi BEI
Moldova se va împrumuta cu 300 de milioane de euro de la BERD şi BEI pentru reabilitarea drumurilor şi modernizarea căilor ferate. Guvernul a instituit astăzi, 16 mai, grupul care va negocia acordurile de finanţare. Din acesta fac parte specialişti de la ministerele finanţelor, economiei, transporturilor şi infrastructurii drumurilor, din Administraţia de Stat a Drumurilor şi Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”. Din aceste mijloace urmează să fie reabilitate 290 km de drumuri naţionale şi regionale. Concomitent, BERD şi BEI au acceptat alocarea a 50 de milioane de euro pentru renovarea parcului de material rulant feroviar învechit. Încă 25 de milioane de euro, alocaţi de BERD vor fi direcţionaţi pentru modernizarea a 8-10 automotoare disel cu 4 vagoane, fabricate în Ungaria, cu termene depăşite de exploatare, care se utilizează pe traficul intern.
● VINERI, 17 mai
Au fost prezentate ofertele tarifare la produsele agricole pentru liberul schimb cu UE
Republica Moldova şi Uniunea Europeana au discutat, în cadrul unei video-conferinţe Chişinău-Bruxelles, ofertele tarifare pentru produsele agricole în cadrul negocierii Acordului de Schimb Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, oferta Republicii Moldova prevede liberalizarea treptată a pieţei, într-o perioadă de până la 10 ani pentru unele produse agricole, precum ar fi fructele şi legumele proaspete, conservele, sucurile, unele produse lactate etc. Pentru protecţia producătorilor autohtoni a fost propusă instituirea unor cote tarifare pentru o serie de produse europene, precum carnea şi produsele din carne, zahăr, unele produse lactate. Uniunea Europeană a venit cu oferta de a institui anual un nivel al volumului posibil de export pentru unele produse agricole din Moldova. Conform ofertei, circa 10 grupuri de mărfuri, printre care carnea, zahărul, cerealele, lactatele şi ouăle, vor putea fi exportate fără achitarea taxelor vamale în limita volumului stabilit. Volumul posibil de export va putea fi ajustat de la an la an, în dependenţă de solicitarea agenţilor economici din Moldova. Referitor la vinuri, părţile au convenit că această categorie de mărfuri va fi supusă liberalizării şi va asigura producătorilor de vinuri autohtoni accesul nelimitat pe piaţa Uniunii Europene, fără achitarea taxelor vamale.
● SÂMBĂTĂ, 18 mai
Licitaţie pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni
Ministerul Economiei de la Chişinău anunţă despre lansarea licitaţiei internaţionale privind selectarea companiei care va efectua lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de circa 11 km, pe teritoriul Republicii Moldova şi a staţiei de măsurare a gazelor. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, eligibili sunt ofertanţii care deţin licenţă pentru construcţia conductelor de gaze. Personalul-cheie trebuie să aibă cel puţin 5 ani de experienţă în lucrări de natură similară. De asemenea, trebuie să fi realizat cu succes cel puţin un proiect de acest gen. Ofertele vor fi depuse la Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor în Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Project Implementation Unit, MEPIU) până la 22 iulie. Textul integral al anunţului privind lansarea licitaţiei poate fi găsit pe site-ul www.mepiu.md , precum şi al Ministerului Economiei.
● DUMINICĂ, 19 mai
MAIA a prezentat proiectul Strategiei de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a prezentat proiectul Strategiei de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pe anii 2014-2020, elaborat cu sprijinul Corporaţiei Financiare Internaţionale. Potrivit viceministrului Viorel Guţu, noutatea strategiei este că prevede realizarea unei sinergii între agricultură, mediul natural şi dezvoltarea rurală. „Doar această sinergie poate contribui la ameliorarea calităţii vieţii în mediul rural, astfel ca acesta să devină atractiv pentru muncă şi trai, dispunând de infrastructura necesară. Agricultura şi mediul rural vor furniza bunuri şi servicii conservând totodată biodiversitatea, valorile culturale şi tradiţionale pentru generaţiile viitoare”, a menţionat oficialul la prezentarea documentului. Un rol important în realizarea conceptului revine creşterii competitivităţii sectorului agroalimentar prin concentrare pe produse agricole cu valoare adăugată înaltă, prin sporirea accesului la piaţă şi ridicarea calităţii învăţământului şi cercetărilor ştiinţifice în domeniu.