logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13 – 19 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-13-19-februarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1095465.html

● LUNI, 20 februarie

Fоrțа Fеrmiеrilоr înaintează revendicări Guvernului Recean


Asociația Fоrțа Fеrmiеrilоr a avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean, în cadrul căreia fermierii și-au exprimat îngrijorările cu privire la pericolele care planează asupra sectorului agroindustrial. Aceștia au reiterat faptul că agricultura este un domeniu strategic pentru economia națională, саrе asigură арrоаре jumătate din ехроrturilе țării, generează mai mult de 1/3 din lосurile de muncă, preponderent în zonele rurаlе, și contribuie cu circa 2% la fоrmаrеа Produsului Intern Brut аl Republicii Moldova.

● MARȚI, 21 februarie

Anul a început cu mai puține împrumuturi de la bănci


Anul a început cu mai puține împrumuturi de la bănci. În ianuarie, creditele noi acordate au constituit 3 127,66 milioane de lei. Cifra este în scădere cu 28,6% față de luna decembrie 2022. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cea mai mare parte a creditelor – 78,4% – a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare.

Domeniul turismului din Moldova în 2022 s-a recuperat complet după pandemie

Ramura turismului din Republica Moldova în 2022 s-a recuperat complet după prăbușirea din 2020 provocată de pandemie, notează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, citat de IPN. Statisticile arată că în 2022 numărul de turiști deserviți de operatorii din domeniu a crescut cu 50%, până la 477 de mii de turiști.

În 2022 turismul intern a ajuns la nivelul de 124 de mii de turiști, cea ce este triplu față de situația de până la pandemie, precizează Veaceslav Ioniță. Astfel, potrivit expertului, pandemia din 2020 a oferit o oportunitate unică ramurii turismului intern și companiile locale au reușit să fructifice la maxim această oportunitate. Dacă până la pandemie ponderea turismului intern, ca număr de persoane, era de 15% din totalul turiștilor, atunci în 2022 ponderea turismului intern a ajuns la 25%, având în continuare o tendință clară de creștere.

Rata medie nominală la depozitele noi în lei s-a diminuat până la 13%

În luna ianuarie, rata medie nominală la depozite noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu luna decembrie 2022 și a constituit puțin peste 13%. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a diminuat cu 0,10 puncte procentuale constituind 2,36%.

● MIERCURI, 22 februarie

Guvernul a repartizat banii din Fondul rutier


Cabinetul de miniștri a aprobat Programul privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2023. Este vorba de 1,48 miliarde de lei pentru întreținerea și reparația construcțiilor inginerești și a drumurilor publice naționale cu o lungime totală de 5 951 de kilometri.

Procedurile de acordare a licențelor pentru prestatorii de servicii vor fi simplificate

Cerințele și procedurile de acordare a licențelor pentru prestatorii de servicii vor fi simplificate. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Proiectul este aprobat în contextul angajamentelor Republicii Moldova în raport cu Acordul general privind comerțul cu servicii (GATS).

● JOI, 23 februarie

Un comitet va coordona asistența partenerilor în agricultură și dezvoltare rurală


Un comitet va coordona asistența partenerilor în agricultură și dezvoltare rurală. Crearea acestuia vine la propunerea Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a comunicat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare.

Vicepremierul a menționat în cadrul unei conferințe de presă că noul organ va contribui la intensificarea coordonării între partenerii de dezvoltare care sprijină sectorul agroalimentar al Moldovei. Se va constitui un cadru tehnic și financiar pentru realizarea obiectivelor strategice trasate de Minister. Astfel se va contribui la implementarea eficientă și în termen a proiectelor de asistență externă și a prevederilor din Strategia de dezvoltare agricolă.

● VINERI, 24 februarie

ANRE a afișat prețurile la carburanți pentru următoarele trei zile


În următoarele trei zile, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 24,72 lei, cu trei bani mai puțin ca azi. O ieftinire nesemnificativă, de șase bani, este anunțată și la motorină, care se va vinde 22,11 lei pentru un litru.

● SÂMBĂTĂ, 25 februarie

SUA oferă încă 300 mln de dolari pentru susținerea cetățenilor moldoveni


Statele Unite ale Americii anunță un ajutor suplimentar de urgență Republicii Moldova în sumă de 300 de milioane de dolari, pentru susținerea cetățenilor și sprijinirea proiectelor în sectorul energetic al țării. Noutatea se conține într-un comunicat furnizat de Președinția Moldovei.

Turismul gastro-oenologic poate transforma Moldova într-o oază de experiențe, opinie

Republica Moldova are toate șansele să devină o atracție turistică. Țara se evidențiază prin ospitalitate, autenticitate și, mai ales, prin gastronomie și vinuri. Turismul gastro-oenologic este un atu care poate transforma Moldova într-o adevărată oază de experiențe, de gusturi și de locuri speciale pentru turiști, dar și pentru cetățenii moldoveni, a menționat pentru IPN Mariana Iurcu, specialistă în turism în cadrul Centrului de informare turistică a raionului Călărași și muzeografă.

JICA creditează Moldova cu 100 de milioane de dolari

Japonia, prin Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA), va oferi Republicii Moldova un credit de 100 de milioane de dolari. Anunțul privind acordarea împrumutului a fost făcut de către prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, în cadrul Summit-ului G7, care s-a desfășurat online şi la care au participat liderii țărilor G7 și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.