logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-18 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-13-18-octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ip-7966_1015996.html

● LUNI, 13 octombrie

Fabricile de carne din Moldova sunt inspectate de ruşi 

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară al Rusiei a iniţiat verificări la companiile moldoveneşti producătorare de alimente de origine animală. Verificările vor avea loc în perioada 13-17 octombrie, anunţă instituţia pe pagina sa electronică. Din 5 iulie anul curent, Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar a interzis importul în Rusia a subproduselor din carne din Republica Moldova, precum ficatul, inima, grăsimile, dar şi a cărnii tranşate.

Granturi de peste 10 milioane de lei pentru 3 grupuri de producători agricoli 

Trei grupuri de producători agricoli din sectorul horticol vor primi granturi în valoare de 10,2 milioane de lei. Banii sunt oferiţi în cadrul Programului de granturi investiţionale post-recoltă „Facilitarea accesului la pieţele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Decizia a fost luată de către Comisia interministerială de evaluare a dosarelor, prezidată de către viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi. Potrivit unui comunicat de presă al proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P), grupurile de producători au solicitat sprijin investiţional în construcţia frigiderelor şi instalarea liniilor de sortare.

MIERCURI, 15 octombrie

Rezultate sub aşteptări la privatizarea acţiunilor care aparţin statului 

În prima zi a  licitaţiei „cu strigare” desfăşurate la Bursa de Valori a Moldovei, miercuri, 15 octombrie, s-a vândut un singur pachet de acţiuni ale statului, din cele 28 expuse. E vorba de pachetul de 41,9% acţiuni în SA Mapamond. Pachetul a fost procurat de o către o persoană fizică, la preţul iniţial de vânzare, 0.01 bani pentru o acţiune. Persoana respectivă va achita costul pachetului, plus 1% impozit privat pentru tranzacţie. Din spusele reprezentantei Agenţiei Proprietăţii Publice, întreprinderea Mapamond, cu sediul la Glodeni, este specializată în deservirea  agrochimică a agriculturii şi în ultimul timp nu activează.

● JOI, 16 octombrie

Ministrul Economiei a prezentat în Germania oportunităţile investiţionale din Moldova 

Viceprim-ministrul, ministrul economiei Andrian Candu, şi secretarul de stat parlamentar al Ministerului german federal al Economiei şi Energiei, Uwe Beckmeyer, au semnat la Berlin Declaraţia privind continuarea programului de instruire a managerilor moldoveni în Germania. Andrian Candu a profitat de vizita sa în Germania pentru a prezenta oportunităţile investiţionale pe care le oferă Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, vicepremierul a avut o întrevedere cu Peter Ramsauer, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru economie şi energie din Bundestang. În cadrul discuţiilor, oficialii au pus accent pe problemele economice şi energetice cu care se confruntă ţara noastră.

Întreprinderile nou create vor fi scutite de „vizita fiscală” 

Întreprinderile nou create vor fi scutite de „vizitele fiscale” în perioada de la înregistrare şi până la prezentarea de către acestea a primului raport financiar. Cerinţa a fost înaintată de către premierul Iurie Leancă Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Fiscul urmează să se conformeze până la 1 noiembrie 2014. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în mai 2014, prim-ministrul Iurie Leancă a emis o indicaţie prin care a solicitat IFPS, CNAM, CNAS şi BNS să anuleze cerinţa de înregistrare suplimentară la oficiile teritoriale ale acestora a întreprinderilor nou create. Deşi instituţiile vizate s-au conformat şi au exclus din procedurile lor practica înregistrării repetate a agenţilor economici, unele structuri teritoriale ale IFPS au continuat să solicite companiilor nou create prezentarea la oficiile IFPS pentru „vizită fiscală de informare”.

Provocările şi impactul prognozat al Acordului de Comerţ Liber cu UE 

Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană (DCFTA), semnat în această vară de Republica Moldova, nu este incompatibil cu alte acorduri de liber schimb. Procesul de adaptare Moldovei la acquis-ul comunitar va fi unul dificil, dar tranziţia poate fi facilitată prin monitorizare şi negociere continuă, dar şi prin asistenţă tehnică şi financiară din partea UE. Pentru început, liberalizarea pieţelor va fi asimetrică, pentru a proteja producătorii moldoveni. Declaraţii la această temă au fost făcute în cadrul dezbaterii: „Cum asiguram implementarea cu succes a DCFTA în Republica Moldova”. Wicher Slagter, şeful Secţiei politice şi economice din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, a subliniat că DCFTA oferă o bază pentru o relaţie legală care nu poate fi folosită în scopuri politice.

Drumul Sărăteni – Soroca a fost dat în exploatare 

Traseul Sărăteni-Soroca, reconstruit în cadrul Programului Compact, finanţat de către poporul american prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, a fost dat oficial în exploatare. Drumul, cu o lungime de 93 de kilometri, tranzitează 14 localităţi din raioanele Teleneşti, Floreşti şi Soroca. Proiectul, în valoare de 120 de milioane de dolari, pe lângă reconstrucţia drumului, a inclus reparaţia şi construcţia a 14 poduri, construcţia trotuarelor, a canalelor de colectare a apelor pluviale şi a staţiilor de autobuz, dar şi iluminarea traseului prin localităţi. Totodată, a fost construită o intersecţie denivelată – prima în ţară din ultimele două decenii.

Moldova aderă la E5P 

Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat un acord de contribuţie cu privire la participarea Republicii Moldova la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P). Moldova va contribui la fond cu 1 milion de euro. Contribuţia va fi achitată în 5 tranşe, prima tranşă fiind de 100 mii euro anual, iar celelalte 4 tranşe – câte 225 mii euro anual. Odată cu achitarea primei tranşe, la începutul anului 2015, Republica Moldova va obţine statutul de contribuitor şi va beneficia de finanţare din partea E5P, estimată la 20 de milioane de euro.

Agricultorii pot depune cereri până la 20 octombrie pentru a fi scutiţi de unele impozite 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare primeşte, până la 20 octombrie, cereri de la producătorii şi procesatorii de fructe, legume şi struguri pentru a fi incluşi pe Lista agenţilor economici care pot beneficia de unele înlesniri la achitarea ipozitelor şi plăţilor. Potrivit unei informaţii publicate pe pagina instituţiei, modelul cererii poate fi accesat pe site-ul www.maia.gov.md, la rubrica transparenţă decizională. Pe lângă cerere, trebuie prezentată copia Extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice sau certificatului de înregistrare a gospodăriei ţărăneşti, certificatul care confirmă deţinerea în proprietate sau folosinţă a terenului arabil sau plantaţiilor perene, eliberat de primării, copia actelor ce confirmă producerea sau procesarea fructelor, legumelor şi strugurilor în anul 2014, declaraţia pe propria răspundere despre veridicitatea informaţiei prezentate.

● VINERI, 17 octombrie

Bani pentru modernizarea CET-Nord 

Consiliul de directori al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a decis acordarea unui împrumut în valoare de 7 mln euro pentru implementarea proiectului de modernizare a CET-Nord de la Bălţi. Informaţia a fost comunicată într-o conferinţă de presă la Ministerul Economiei, desfăşurată cu prilejul semnării de către Guvernul de la Chişinău şi BERD a Acordului de contribuţie privind participarea Republicii Moldova la Fondul  Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P). Costul proiectului de modernizare a CET-Nord este de 10 mln euro. Alte 3 mln vor fi alocate sub formă de grant din E5P. Sunt aşteptate rezultate atât sub aspectul  sporirii eficienţei energetice, cât şi a îmbunătăţirii mediului în municipiul Bălţi.

Moldova nu-şi valorifică potenţialul în domeniul energiei regenerabile, studiu 

Republica Moldova utilizează 4-5% din potenţialul de energie regenerabilă pe care îl are. Dacă acest potenţial ar fi valorificat pe deplin, ţara ar ajunge să atingă obiectivul de a înlocui 20% din energia utilizată cu cea regenerabilă deja către anul 2016. De această părere este expertul în securitate energetică Vadim Ceban, autorul studiului „Dezvoltarea energiei regenerabile în Republica Moldova: realităţi, capacităţi, opţiuni, perspective”, realizat pentru Asociaţia pentru Politică Externă. Vadim Ceban a remarcat, într-o conferinţă de presă că Moldova este dependentă de resursele externe de energie în proporţie de circa 95%. Tendinţa globală este de a majora procentajul de utilizare a resurselor de energie regenerabilă. În contextul geopolitic este important să fie dezvoltat sectorul dat.

O companie elveţiană investeşte într-o fabrică la Soroca 

Prim-ministrul Iurie Leancă a efectuat o vizită la o întreprindere care produce huse pentru autoturisme. Este vorba despre întreprinderea cu capital elveţian „Tommy Tex” din oraşul Soroca. Investitorul mai deţine fabrici şi în România, Serbia, Tunisia, Mexico şi SUA. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, investitorul a primit propunerea de a intra pe piaţa muncii din Republica Moldova în primăvara anului curent. În scurt timp, la Soroca au fost angajaţi la confecţionarea huselor pentru automobile europene mai bine de 100 de persoane, care ridică lunar un salariu mediu de circa 4 mii de lei. Investitorul intenţionează să-şi mărească cifra de afaceri şi să angajeze, în mai puţin de doi ani, 1300 de oameni.

Autorităţile trebuie să controleze investiţiile în producerea de energie eoliană şi solară 

Autorităţile Republicii Moldova trebuie să controleze strict investiţiile în producerea de energie eoliană şi solară, dar şi să facă eforturi pentru a se interconecta la sistemul de energie electrică al României. Sugestiile au fost făcute de către expertul în securitate energetică Vadim Ceban, într-o conferinţă de presă. Vadim Ceban este autorul studiului „Dezvoltarea energiei regenerabile în Republica Moldova: realităţi, capacităţi, opţiuni, perspective”, realizat pentru Asociaţia pentru Politică Externă. Potrivit expertului, pentru a facilita utilizarea energiei regenerabile ar trebui să fie promovate stimulente precum tarife plafonate, subvenţii pentru investiţii şi facilităţi fiscale. Totodată, expertul precizează că există cerere mare de a investi în producerea de energie eoliană şi solară în Moldova, dar sistemul nostru energetic, din punct de vedere tehnic, nu poate acoperi cererea.

● SÂMBĂTĂ, 18 octombrie

 Banca Mondială oferă 200 mln USD pentru susţinerea investiţiilor şi promovarea exportului 

Banca Mondială va acorda Republicii Moldova 200 de milioane de dolari pentru crearea unei agenţii de susţinere a proiectelor investiţionale şi de promovare a exporturilor. Anunţul a fost făcut de către Adrian Candu, ministrul Economiei. Potrivit lui Candu, modelul de funcţionare a viitoarei structuri urmează a fi elaborat până la 1 decembrie, iar Banca Mondială, în afară de suportul financiar, mai oferă şi experienţă valoroasă în domeniu. Candu a precizat că noua structură va avea „rolul unei bănci de dezvoltare pentru antreprenoriat şi va acorda credite preferenţiale la cele mai mici dobânzi pentru dezvoltarea businessului”. Totodată, statul va contribui financiar la susţinerea proiectelor investiţionale ale antreprenorilor de peste hotare. „În situaţia în care vânăm investitori, mulţi dintre ei acceptă numai dacă şi Moldova contribuie financiar şi trebuie să facem faţă unor astfel de cereri”, a spus Candu.

S-a încheiat licitaţia de vânzare a acţiunilor proprietate publică 

În ultima zi a licitaţiei „cu strigare” a pachetelor de acţiuni proprietate  publică, ce s-a desfășurat între 15- 17 octombrie la Bursa de Valori a Moldovei, a fost vândut pachetul de 21,019% de acţiuni ale statului în SA EuroCreditBank,care a mai fost expus de câteva ori la licitaţii. Cele 2,27 mln de acţiuni au fost procurate la preţul iniţial de 10 lei pentru o acţiune. Cumpărătorul, urmează să achitate o sumă totală de 2,7 mln lei. În ultima zi a licitaţiei a fost procurat și pachetul de 100% de acţiuni aparţinând statului în SA „Fabrica de unt din Taraclia”. Preţul celor 347 acţiuni a constituit 3277,10 lei (preţul unei acţiuni – 9,3lei).