logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12-18 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-12-18-februarie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1040074.html

● LUNI, 12 februarie

Tinerii fermieri și femeile fermiere vor beneficia de plăți în avans din Fondul agricol

Tinerii fermieri și femeile fermiere vor beneficia de plăți în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens, elaborat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, este supus dezbaterilor publice. Tinerii fermieri și femeile fermiere vor putea beneficia de sprijin financiar o singură dată. Valoarea sprijinului financiar oferit unui solicitant nu va depăși suma de 650 de mii de lei. Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de către producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în domeniul agroalimentar și nu sunt afiliați unui alt producător agricol.

 Granturi pentru producătoril de pomușoare

Patru granturi, în valoare totală de 110 mii lei, sunt oferite producătorilor agricoli, din regiunile centru și nord, care doresc să înființeze plantații de arbuști fructiferi și căpșun sau doresc să aplice inovații pe plantațiile deja existente. Granturile sunt oferite în cadrul proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”, implementat de Centrul de Consultanță în Afaceri (CCA). Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunță în pagina sa electronică că trei granturi, a câte 20 de mii de lei per beneficiar,  sunt oferite pentru înființarea perdelelor de protecție a terenurilor plantate cu arbuști fructiferi sau căpșun. Un grant în valoare de 50 de mii de lei va fi acordat pentru aplicarea inovațiilor moderne.

● MARȚI, 13 februarie

Experți în energetică cer de la ANRE să publice calculele pentru tarifele la gaze


Experți în energetică cer Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să publice calculele pentru tarifele la gazele naturale, așa cum prevede legea, și abia după aceasta să anunțe organizarea consultațiilor publice. Într-o conferință de presă, expertul în energetică Sergiu Ungureanu a spus că ANRE trebuie să facă publice toate componentele care intră în tarif. Iar întreprinderea Moldovagaz trebuie să dea publicității informația despre achizițiile de gaze și cursul leu – dolar aplicat. Odată cu devierea tarifelor față de cheltuielile reale cu mai mult de trei procente se creează premise pentru actualizarea tarifelor, lucru care nu a fost făcut, cu toate că devierile au fost mult mai mari, a menționat expertul.


● MIERCURI, 14 februarie

Noua șefă BERD la Chișinău a fost prezentată autorităților țării


Angela Sax a fost numită de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) șefă a biroului din Republica Moldova. Angela Sax este bancher senior și fost prezentată astăzi, 14 februarie, autorităților Republicii Moldova, în timpul vizitei președintelui BERD, Suma Chakrabarti. Sax își începe mandatul în aprilie 2018, transmite BERD. „Sunt recunoscătoare și încântată să preiau acest nou rol la BERD. Republica Moldova este o țară fascinantă, iar eu văd rolul meu în a încuraja talentul și a dezvolta potențialul local. Bazându-ne pe realizările predecesorului meu, Dimitri Gvindadze, vom continua să susținem Moldova prin intermediul investițiilor și politicilor pentru a ne asigura că finanțarea pe care o putem oferi este utilizată în cel mai eficient și eficace mod”, a declarat Angela Sax.

Tot mai mulți cetățeni devin deținători de carduri bancare

Numărul cardurilor bancare aflate în circulație în Republica Moldova la finele anului trecut a depășit un milion, șapte sute de mii. Pe parcursul anului, au fost eliberate mai bine de jumătate de milion de carduri noi, dintre care 150 de mii în trimestrul al IV-a. Totodată, 343 de mii de carduri au fost retrase din circulație în 2017. Numărul de operațiuni efectuate în țară cu carduri emise în Republica Moldova a depășit 40 de milioane, dintre care 24 de milioane au fost retrageri de numerar.

Guvernul inițiază negocieri pentru extinderea perioadei de acordare a unui credit BEI

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea Amendamentului nr. 1 la contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 75 mln euro, pentru susținerea proiectului de reabilitare a drumurilor. Prin acest amendament se extinde, până la 31 decembrie 2018, termenul de disponibilitate a mijloacelor prevăzute în contractul de finanțare. Astfel, BEI va putea transfera sumele deocamdată ne-debursate din creditul contractat, în vederea finalizării lucrărilor de reabilitare a drumurilor naţionale.

Moldova este la o etapă când încep să se întâmple multe lucruri bune, șeful BERD

Republica Moldova este la o etapă când încep să se întâmple multe lucruri bune, în special pe dimensiunea economică. Comparativ cu perioada anilor 2015-2016, când sectorul bancar se afla într-o criză, acum este atins un progres semnificativ, multe lucruri s-au îmbunătățit. Declarația a fost făcută la o conferință de presă de către președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, care se află în vizită în Republica Moldova. Potrivit președintelui BERD, deși starea de lucruri s-a schimbat spre bine în sectorul bancar, mai rămân multe de făcut. Prezenta sa la Chișinău vine să transmită mesajul că reformele care necesită continuate vor avea sprijinul partenerilor. Șeful BERD susține că, datorită reformelor realizate şi progresului atins, instituția pe care o reprezintă a alocat Moldovei pe parcursul anului trecut 130 de milioane de euro în cadrul a zece proiecte investiționale.

Cadrul legal modificat în domeniul turismului

Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe amendamente la Legea cu privire la organizarea şi desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, care, potrivit autorilor, vor facilita activitatea agenților economici din sector. Sarcina de elaborare a politicilor în domeniul turismului va fi transferată de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, iar cea de implementare a acestora – către Agenția de Investiții. Către Agenția Servicii Publice au fost transferate competente ca: înregistrarea rutelor turistice, monitorizarea patrimoniului turistic, clasificarea structurilor de primire turistică și ținerea registrului acestora.

● JOI, 15 februarie

Mesajul BERD înseamnă un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, opinie


Declarația președintelui Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, înseamnă un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. De această părere este Alexandru Bordea, co-fondatorul Angry Business. Potrivit lui, unii dintre antreprenori înțeleg ce înseamnă BERD, dar există și o mare masă de oameni care nu înțelege ce presupune această instituție și ce însemnătate are mesajul transmis de aceasta. „Eu cred că tot ce ar trebui să se facă în continuare, inclusiv la nivel de comunicare, este să se aducă un mesaj mai clar și mai ușor de perceput de către public ce înseamnă aceste declarații pentru că de fiecare dată se face separare dintre declarațiile politice și de alt gen”, spune Alexandru Bordea.

18 inițiative de infrastructură și energie vor fi derulate cu sprijinul UE până în 2020

Peste 200 de mii de locuitori din Republica Moldova vor beneficia de infrastructură îmbunătățită în domeniul aprovizionării cu apă și a energiei, ca urmare a 18 inițiative care vor fi sprijinite de Uniunea Europeană până în anul 2020. Bugetul total se ridică la 43 de milioane de euro. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liviu Volconovici, a spus joi, 15 februarie, la semnarea memorandumului de înțelegere pentru implementarea proiectului, că este un ajutor important atât pentru Guvernul Republicii Moldova, cât și pentru autoritățile publice locale.

Experți ai Băncii Mondiale, în vizită la Termoelectrica

Societatea pe acțiuni „Termoelectrica” crede că va reuși să finalizeze mai devreme, până la sfârșitul acestui an, proiectul Băncii Mondiale de îmbunătățire a eficienței operaționale și a viabilității financiare a întreprinderii. Despre aceste așteptări administrația i-a informat pe experții Băncii Mondiale care au efectua o vizită la întreprindere. Într-un comunicat de presă, conducerea întreprinderii menționează că experții Băncii Mondiale s-au arătat impresionați de reușitele proiectului care, conform angajamentelor anterioare, urmează să fie finalizat în 2020.

● VINERI, 16 februarie

BNM avertizează că investițiile în criptovalute implică riscuri înalte


Banca Națională a Moldovei (BNM) reiterează atenționarea emisă anterior referitoare la așa-zisele criptovalute, denumite și „monede virtuale”, asupra riscurilor sporite de pierdere a sumelor investite în acestea. Într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN, se spune că pornind de la caracteristicile tehnice ale monedelor virtuale, volatilitatea ridicată și lipsa unor reglementări care ar proteja investitorii, BNM recomandă prudență maximă la luarea deciziilor privind investirea capitalurilor în astfel de active. „Monedele virtuale” existente în lume, în special Bitcoin-ul, nu sunt monede în sensul comun al termenului. Acestea sunt active virtuale fără acoperire reală și fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităților monetare. Prin urmare, aceste active prezintă o volatilitate ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și monedele electronice cu utilizare reglementată. Deținătorii criptovalutelor nu au siguranța că vor putea în viitor recupera valoarea investită sau le vor putea schimba pe bunuri și servicii ori  pe monede emise de băncile centrale”, se spune în comunicat.

Cum pe la spatele Moldovei firme ucrainene fac afaceri cu „Sheriff” srl de pe malul sting al Nistrului

Pe fundalul limitării din partea Kievului a afacerilor cu regimurile separatiste din estul Ucrainei și Crimeea anexată, companiile ucrainene continuă să facă bani din export spre „Transnistria”,  - o regiune separatistă din estul altei țări , - Moldova, se spune în investigația jurnalistică „Partenerii de afaceri ai Republicii Sheriff”, publicată de RISE Moldova. După cum au clarificat autorii articolului, „printre cei mai mari furnizori de bunuri în autoproclamata „rmn” se află reprezentanțele ucrainene ale unor branduri mondiale și chiar compania „Roshen”  a președintelui Ucrainei Petro Poroshenko”, având „în calitate de principal partener de business srl-ul transnistrean „Sheriff” al oligarhului local Victor Gușan.

Volumul de export la toate categoriile de fructe s-a mărit substanțial, director ANSA

Pe parcursul anului trecut, volumul de export la toate categoriile de fructe s-a mărit substanțial, pe toate piețele – și în Uniunea Europeană, și în Rusia, și CSI în ansamblu. S-a mărit volumul de mere exportat, peste 90% ajungând pe piața rusească. Și exporturile spre Uniunea Europeană au fost mai mari ca înainte. De exemplu, la struguri de masă s-a ajuns la cifra de 80 de mii, în comparație cu perioada precedentă când această cifră era sub 60. A crescut și exportul fructelor procesate, și la miez de nucă, nuci în coajă. Informațiile au fost prezentate de către directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Directorul ANSA a comunicat că spre UE au fost exportate vreo patru mii de tone de mere pentru procesare, vreo două mii și ceva de tone pentru consum, în stare proaspătă. La prune exportatorii moldoveni au ajuns la 20 de mii de tone în UE. S-a mărit exportul şi la struguri.

ANSA confirmă: Produsele JLC și Incomlac conțin grăsimi vegetale

Producătorii autohtoni de lactate JLC și Incomlac furnizează în rețeaua comercială produse cu cantități neconforme de grăsimi vegetale. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), probe prelevate pentru verificări au confirmat prezența grăsimilor vegetale în produsele lactate. Brânza proaspătă de vaci 5% de la JLC conține 21,75% grăsimi vegetale, iar cea de 2%  – 14,93% grăsimi vegetale. În untul „Crestianscoe” de la Incomlac conținutul de grăsimi vegetale este de 15,54%; în brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert – 60,81%, în brânzica dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în brânzica glazurată cu aromă de vanilie conținutul de grăsimi vegetale depășește 77,51%.

Leul pierde teren. Schimbare de trend?

Leul moldovenesc pierde teren față de principalele valute de referință. Contactat de IPN să comenteze variațiile din ultima săptămână, Alexandru Fală, expert al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, a spus că variațiile sunt mici și pe termen scurt, momentan nefiind atestați factori care ar influența semnificativ raportul dintre leu și principalele valute străine. „Din 2016 avem o apreciere constantă a leului faţă de dolar. Ceea ce se întâmplă în decurs de o săptămână nu reprezintă o schimbare a trendului. Cred că este mai degrabă o evoluție episodică și, după aceasta, cred că o să se revină la tendința de dinainte. Acum nu văd situații ieșite din comun. Dacă se va trece de 17 lei pentru un dolar, atunci o să spunem că este depreciere”, a remarcat expertul.

● SÂMBĂTĂ, 17 februarie

Autoritățile se vor împrumuta de la o bancă chineză pentru a repara două sectoare de drum


Sectoarele de drum Criva – Bălți (drumul național M5), cu o lungime de 133 km, și Bălți – Florești – Gura Camencii (drumul național R13), cu o lungime de 40 km, vor fi reparate. Autoritățile planifică în acest sens să contracteze un credit de la ce la cea mai mare bancă chineză – ICBC (Industrial and Construction Bank of China). Costul lucrărilor va fi estimat în urma negocierilor care se vor purta. Ministerul Economiei și Infrastructurii precizează că recent ministrul Chiril Gaburici a semnat cu delegația companiei chineze China Hyway Group Limited un memorandum de intenție privind reabilitarea drumurilor. Compania va facilita accesarea creditului de la ICBC și va executa lucrările de reabilitare a drumurilor în cazul finalizării negocierilor tehnice (condițiile contractuale și costul lucrărilor) și financiare (condițiile de împrumut de la banca ICBC).

Patru companii și-au anunțat intenția de a livra energie electrică în Moldova

Patru companii și-au anunțat intenția de a livra energie electrică Republicii Moldova, în condițiile unui concurs anunțat anterior de către Gas Natural Fenosa. Instituția informează într-un comunicat de presă, că a expediat deja solicitări acestor furnizori să participe la etapele următoare ale procesului de selectare a ofertelor. Și-au anunțat intenția de a livra energie electrică: SA „Energocom”, ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” şi „ПАО Донбассэнерго”. Companiile respective, dacă acceptă să continuie procesul, trebuie să prezinte ofertele până pe 13 martie, ora 13.00. În cadrul unei licitațiii în două runde, ofertele prezentate vor fi evaluate, validate și se va alege câștigătorul.