logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12-18 august


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-12-18-august-7966_1067543.html

Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 12 august

Natalia Gavrilița: Voi face tot posibilul să creăm mai multă concurență loială

Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, înțelege nemulțumirea celor din sectorul HoReCa care lucrează pe alb și care nu reușesc să concureze cu cei care ascund o parte din plăți. „Dreptul de a protesta este esențial într-o democrație”, a comentat Natalia Gavrilița inițiativa reprezentanților HoReCa de a protesta astăzi, 12 august, împotriva majorării cotei TVA pentru acest sector de la 10% la 20%, transmite IPN. „Voi face tot posibilul să creăm mai multă concurență loială și să îi aducem pe cei din economia tenebră la lumină. Noi lucrăm deja asupra unei serii de măsuri care să încurajeze lucrul pe alb – de la loterii cu bonuri fiscale, la controale intensive acolo unde au loc marile evaziuni fiscale”, a scris ministra finanțelor pe pagina sa de Facebook.

Protest la Guvern. Reprezentanții a două companii de transport cer justiție corectă

Reprezentanții companiilor de transport SRL „Ednateric Trans” și „Transeric Tur” au organizat luni, 12 august, o acțiune de protest în fața Guvernului. Aceștia au cerut să li se facă dreptate în dosarele penale în care sunt vizați administratorii companiilor, menționând că acestea au fost fabricate la comanda unui operator de transport concurent. În Piața Marii Adunări Naționale au fost parcate mai multe autobuze, transmite IPN.

Circulația banilor între participanții la sistemul de plăți în lei va fi mai fluidă

Și prestatorii de servicii de plată nebancari, la fel ca și cei bancari, vor avea acces la Sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI). Ca urmare, prestatorii de servicii de plată vor activa într-un mediu concurențial egal, iar circulația mijloacelor bănești între participanții la sistemul de plăți în lei va fi mai fluidă. Acest lucru urmează să aibă loc după ce Banca Națională a Moldovei a aprobat o serie de hotărâri în domeniul serviciilor de plată fără numerar, transmite IPN.

Operatori de tichete de masă se pronunță pentru menținerea facilităților fiscale

Companiile franceze Edenred și UP Servicii atrag atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției asupra riscurilor pe care le comportă anularea facilităților fiscale aplicate tichetelor de masă. Potrivit unei declarații de presă a operatorilor, „consecințele unei asemenea decizii ar fi nefaste pentru toți actorii implicați în proces: salariați, întreprinderi, autorități publice și comercianți, transmite IPN.


MARȚI, 13 august

Georgeta Mincu: Vinificatorii trebuie să aibă propria strategie de export

Sectorul producerii vinului și al cultivării strugurilor nu poate fi neglijat, pentru că, datorită exporturilor, aduce cea mai multă valută în Republica Moldova, dar fiecare producător în parte trebuie să aibă propria strategie de export. Afirmația aparține ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu și a fost făcută la întrevederea pe care a avut-o cu vinificatorii și producătorii de struguri din țară, transmite IPN. „Avem un surplus de producție pe piață, care nu are cine să îl consume. Noi avem instrumente de subvenționare, care să vă ajute să elaborați o strategie de export, astfel încât, noi, în tandem cu Ministerul de Externe și partenerii economici, să facem cât mai vizibile produsele noastre pe piață”, a spus ministra agriculturii.

Economist: Exporturile moldovenești au înregistrat 0% creștere în ultimul an

În ultimul an, exporturile Republicii Moldova s-au plafonat la nivelul de 2750 milioane dolari, creșterea înregistrată fiind de 0%. Opinia aparține economistului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță care, într-o postare pe blogul personal precizează că, după criza din 2014, creșterea exporturilor a fost asigurată de 5 ramuri de bază, transmite IPN.

MIERCURI, 14 august

Producătorii de zahăr sunt afectați de importuri, inclusiv prin contrabandă

Producția de zahăr în Republica Moldova este relativ mica, în contextul existenței pe piață a doar doi mari producători. Chiar și așa, producătorii spun că în ultimii ani pierd teren pe piața internă, dar și pe cea externă în ceea ce privește competitivitatea prețurilor. Dânșii consideră necesară reducerea sau stoparea importului de zahăr, dar și modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții producătorilor de zahăr și cei ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), transmite IPN.

Condiții înăsprite la vânzarea alcoolului etilic

Condițiile de circulație a alcoolului etilic vor fi înăsprite. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a propus, în acest sens, spre consultări publice proiectul unei noi metodologii cu privire la modul depunerii notificării privind comercializarea alcoolului etilic, transmite IPN. Metodologia va fi aplicată la adresarea agentului economic interesat de procurarea alcoolului etilic pentru utilizare în alte scopuri decât producția alcoolică. În cerere va fi specificată denumirea entității, numărul de înregistrare (IDNO), cantitatea argumentată de alcool etilic solicitat.

Peste 20 mln lei din loterie și pariuri sportive vor ajunge în bugetul de stat în 2019

În anul 2019, în bugetul de stat vor ajunge venituri din loterie și pariuri sportive în sumă de peste 20 de milioane de lei, venituri care nu au fost inițial planificate pentru acest an. Informațiile sunt prezentate de către NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, transmite IPN.

Se exclud autorizațiile de transport pentru cursele neregulate în Belarus

Guvernul a aprobat protocolul de modificare și completare a acordului cu Belarus cu privire la traficul auto internațional (din 9 aprilie 1994). Protocolul prevede că transporturile neregulate de persoane și mărfuri în regim bilateral și tranzit se vor efectua fără autorizații de transport, transmite IPN. Potrivit MEI, protocolul va contribui la dezvoltarea transportului rutier, la impulsionarea schimbului de mărfuri, facilitând totodată călătoriile persoanelor din ambele state.


JOI, 15 august

Mai puține mere pentru export

Ploile cu grindină din lunile mai și iunie au compromis calitatea merelor. La export anul acesta va merge o cantitate mai mică. Solicitat de IPN, Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct, a spus că, deși cantitativ recolta este mai mare ca anul trecut, circa 670 de mii de tone, din punct de vedere calitativ există diferență în defavoarea anului curent.

Modificările la bugetul de stat pentru 2019, adoptate în lectură finală

Parlamentul a aprobat astăzi, 15 august, în lectură finală, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent. Proiectul prevede diminuarea veniturilor cu 1 492,0 milioane de lei şi a cheltuielilor cu 1 327,4 milioane de lei. Astfel, deficitul se majorează cu 164,6 milioane de lei, transmite IPN. Pe anul 2019 veniturile bugetului de stat vor constitui 40 633 531,5 mii de lei, cheltuielile – 46 336 817,6 mii de lei, cu un deficit în sumă de 5 703 286,1 mii de lei.

SFS lansează campania „Fii onest – cere bonul de casă”

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă cetățenii să solicite bonul fiscal și să cunoască elementele unui bon fiscal veridic. În acest sens, se dă startul unei campanii intitulate „Fii onest – cere bonul de casă”, transmite IPN. Astfel potrivit unul comunicat al SFS, va fi mediatizat și un spot video social în care cetățenii sunt îndemnați să nu fie indiferenți și să solicite bonul de casă. „Concomitent, în spot se atenționează asupra elementelor unui bon fiscal veridic, astfel informând cetățenii cum să distingă un bon fiscal adevărat și o notă de evidență internă”, se arată în comunicat.

BNM va putea acorda credite de urgență doar băncilor solvabile și viabile

Banca Națională a Moldovei va avea posibilitatea de a oferi asistență de lichiditate în situație de urgență – credite de urgență – doar unei bănci solvabile și viabile. Parlamentul a aprobat, în prima și a doua lectură, modificări în legislație pentru a defini noțiunea de „asistență de lichiditate în situații de urgență”. Astfel, au fost anulate prevederile ce au permis acordarea de asistență de lichiditate celor trei bănci comerciale insolvabile, transmite IPN. De asemenea, au fost excluse din lista de active eligibile acceptate de către Banca Națională a Moldovei în calitate de garanții la acordarea de credite băncilor a cambiilor simple și a titlurilor emise cu privire la bunuri sau mărfuri, întrucât acestea nu sunt utilizate frecvent pe piața autohtonă.

VINERI, 16 august

Zeci de mașini încărcate cu producție așteaptă autorizațiile de export pentru Rusia

Transportatorii bat alarma privind numărul mic de autorizații de export în Federația Rusă. Deși s-a discutat cu partea rusă despre mărirea acestei cote până la 20 de mii de autorizații, există informații că vor fi eliberate doar o mie de autorizații. Situația devine și mai complicată în condițiile în care în stoc mai rămân doar două sute de autorizații, a declarat pentru IPN Vladimir Florea, președinte al Asociației Patronale Uniunea Transportatorilor și Drumarilor.

Modificările la politica bugetar-fiscală și vamală, votate de Parlament

Modificările la politica bugetar-fiscală și vamală, propuse de Ministerul Finanțelor, au fost votate de Parlament în două lecturi, transmite IPN. Proiectul prevede că de scutire personală (24 de mii de lei în acest an) vor beneficia doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 de mii de lei anual. În vederea simplificării administrării fiscale, se va reține impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 12%.

Lumina, mai scumpă

Tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa a fost majorat cu 9,6 bani, iar în cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord – cu 31,6 bani. Decizia a fost adoptată astăzi, 16 august, de către Consiliul de Administrare al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, transmite IPN.
Astfel, tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa pentru consumatorii casnici va fi de 1,89 lei/kWh, în comparație cu tariful în vigoare de 1,79 lei/kWh.
În cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord, tariful aprobat este 2,23 lei/kWh, față de tariful în vigoare de 1,91 lei/kWh.

Moldova a ajuns într-un top al celor mai buni 20 de producători mondiali de vin

Recolta record de struguri, înregistrată în Republica Moldova în anul vitivinicol 2018-2019, a urcat țara într-un top al celor mai buni 20 de producători mondiali. Datele se conțin într-un raport prezentat în cadrul celui de-al 42-lea Congres al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), transmite IPN. Potrivit raportului, Moldova se plasează pe locul 19 în lume, cu un volum de aproape două milioane hectolitri de vin produs și pe locul 13 – după suprafața podgoriilor, de aproape 150 de mii hectare.

SÂMBĂTĂ, 17 august

Miere de albine în centrul capitalei, direct de la producător

Ediția a cincisprezecea a Târgului Mierii este organizată în perioada 16-19 august, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. În prima zi a târgului, aproape 20 de apicultori, din diferite raioane, și-au expus produsele apicole, transmite IPN. În Republica Moldova activează peste șapte mii de apicultori. Anul trecut, au fost exportate peste patru mii de tone de miere.

Circa 50% din transportatorii auto de călători lucrează la negru, patronate

În ultimii trei ani, practic nu au fost importate autobuze, iar unii agenți economici care lucrează pe rute interne au acumulat datorii de peste 18 milioane de lei faţă de PECO. O problemă nesoluționată din 2012 rămâne neajustarea tarifelor pentru călătorii pe rutele interurbani și suburbane, fapt ce a generat o altă problemă: piața tenebră a transportului de călători. Astăzi, circa 50% din transportatori lucrează la negru – nu au autorizaţii, „fură” pasageri, nu intră în autogară, a declarat pentru IPN Vladimir Florea, președinte al Asociației Patronale Uniunea Transportatorilor și Drumarilor. Estimările arată că veniturile ratate la buget sunt de 300 de milioane de lei.