logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12-17 august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-12-17-august-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1007261.html

● LUNI, 12 august

Producătorii de brânză de oi îşi vând marfa greu


Anul curent s-a dovedit a fi unul bogat şi în furajele pentru animale. Producătorii de brânză de oi şi de capre au multă marfă datorită faptului că animalele au ce paşte din abundenţă, dar aceasta nu se vinde industrializat şi are de suferit ramura. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele Asociaţiei producătorilor de ovine şi caprine, Pintilii Bulgaru. Liderul producătorilor de ovine şi caprine este optimist vizavi de faptul că fermierii vor avea destulă hrană pentru animale în acest an. Însă, spune el, oamenii au ajuns să vândă laptele şi brânza pe la colţuri de stradă din motivul că această ramură nu este industrializată.

Mai multă claritate în folosirea acumulărilor de apă

Prioritar în folosirea apelor din acumulările de apă pentru necesităţile comunităţii constituie irigarea culturilor agricole. Volumul de apă admis pentru irigaţie se va stabili în baza autorizaţiei de folosire a apei şi documentaţiei tehnice, la fel ca şi cota de nivel până la care se admite pomparea apei pentru irigaţie.

Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare Viorel Guţu a menţionat că autorităţile publice locale sunt în drept să dea în folosinţă (arendă) construcţiile hidrotehnice. Însă din cauza că în contractele de arendă nu se prevăd condiţiile de folosire a apei, apar litigii. Un grup de lucru creat de Guvern în ianuarie 2013 a identificat modalităţile de soluţionare a acestor probleme.

Moldova înregistrează creşteri în exporturile de mărfuri

Exporturile de mărfuri realizate de Republica Moldova în luna iunie curent s-au cifrat la 183 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o creştere cu 2,3% comparativ cu luna iunie 2012. În primele 6 luni ale anului curent, exporturile de mărfuri au totalizat 1,1 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere cu 7,7% comparativ cu perioada similară din 2012. Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-iunie curent, exporturile de mărfuri autohtone au constituit 768,1 milioane dolari şi au înregistrat o creştere de 22,5% faţă de ianuarie-iunie 2012. Reexporturile de mărfuri au avut o valoare de 353,7 milioane de dolari, comparativ cu ianuarie-iunie 2012, reexporturile de mărfuri s-au diminuat cu 14,7%.

● MARŢI, 13 august

Un târg al produselor iraniene la Chişinău

Republica Islamică Iran planifică să desfăşoare un târg al produselor iraniene la Chişinău. Ambasadorul Republicii Islamice Iran în Ucraina şi Republica Moldova, Akbar Ghasemi Ali Abadi, a comunicat că se duc tratative ca acest târg să fie organizat în viitorul apropiat la Chişinău.

Oficialul a remarcat că la târg vor fi expuse toate produsele, tehnologiile şi mărfurile din Iran pentru ca cetăţenii moldoveni să se convingă de calitatea acestora şi să vadă preţurile. Akbar Ghasemi Ali Abadi a comunicat că acum se discută cu instituţiile de stat, inclusiv cu administraţia prezidenţială, dar şi cu Camera de Comerţ şi Industrie din Moldova, ca acest târg să fie organizat de o regiune a Republicii Islamice Iran.

După apariţia pe piaţă a celui de-al treilea operator GSM, comunicaţiile s-ar putea ieftini cu 30 la sută

În cazul în care autorităţile vor înceta să pună piedici apariţiei pe piaţa Republicii Moldova a celui de-al treilea operator al telefoniei mobile, în ţară se vor deschide noi locuri de muncă, va creşte volumul investiţiilor şi încasărilor fiscale, iar cetăţenii vor avea acces la comunicaţii GSM mai ieftine. Despre aceasta a comunicat juristul Consiliului creditorilor companiei „Eventis Mobile”  Serghei Goţonoga, în cadrul şedinţei la masa rotundă organizate de ziarul chişinăuian „Panorama”.

După cum a comunicat Serghei Goţonoga, pe 29 octombrie şi 13 decembrie 2010, adunarea generală a creditorilor companiei, la care au participat 120 de persoane, a adoptat hotărârea de a vinde compania pe calea negocierilor în forma unui complex patrimonial unic. După cum a afirmat el, preţul minimal al activelor companiei a fost evaluat la 40 mil. lei. Ca urmare, la 14 mai 2013, a fost încheiat un acord de vânzare-cumpărare a complexului patrimonial  „Eventis Mobile” de către compania „Iulerom” S.R.L. la un preţ de 49 mln lei, ceea ce a depăşit cota minimă stabilită la început.

Evidenţa cererilor şi deciziilor de restituire a TVA, în format electronic

Cazurile, când cererile agenţilor economici de restituire a TVA erau uitate sau ascunse prin sertarele unor subdiviziuni ale fiscului vor fi excluse. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat lansarea unui nou produs electronic  - Sistemul Informaţional Automatizat „Registrul electronic al cererilor şi deciziilor privind  restituirea TVA”.

„Noul produs va permite monitorizarea în regim on-line a momentului când a fost depusă cererea de restituire a TVA, etapa la care se află acţiunea de examinare a acesteia, decizia dacă va fi efectuat de către SFS un control de rigoare sau cererea va fi acceptată pentru restituire fără verificări suplimentare sau va fi respinsă. În felul acesta, va fi asigurată perfecţionarea procedurilor de administrare fiscală, se va îmbunătăţi deservirea contribuabililor. Iar persoanele care lucrează în serviciile de contabilitate a agenţilor economici nu vor mai pierde timp pentru a prezenta la inspectoratele fiscale teritoriale informaţiile ce se referă la restituire,o vor putea face din oficiu”, a specificat şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) Ion Prisăcaru.

●MIERCURI, 14 august

Grupurile de producători, o pârghie de sporire a competitivităţii în sectorul agrar


Grupurile de producători se pot constitui din cel puţin cinci persoane fizice şi (sau)juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător , nu deţin mai mult de 20 % din voturi la adunarea generală şi comercializează producţie prin intermediul grupului în proporţie de 50 la sută în primul an de activitate, de 60 la sută, în al doilea şi 75 la sută în al treilea şi următorii ani de activitate.

În prezent, sectorul agricol din Moldova este marcat de capacităţi limitate de producţie şi de planificare a producţiei. Nu sunt excluse situaţiile când agricultorii oferă produse care depăşesc posibilitatea de cumpărare a consumatorilor sau invers, nu ating limita cererii pe piaţă. O altă problemă ţine de parcelarea masivă în sectorul agricol. Numărul producătorilor agricoli care deţin loturi cu suprafeţe mici se menţine mare şi lipsa unei colaborări eficiente dintre ei conduce la o instabilitate a preţurilor, la costuri ridicate de producere.

Preţurile la mai multe legume au scăzut

În luna iulie preţurile de consum s-au redus în medie cu 1,0%, fiind influenţate de descreşterea sezonieră a preţurilor la produsele alimentare precum şi de creşterea preţurilor mărfurilor nealimentare. În luna iulie au scăzut preţurile la cartofi – cu 33,2%, fructe sâmburoase (caise, piersici, prune) – cu 30,0%, la tomate – cu 51,0%, pepeni verzi şi galbeni – cu 29,4%, sfeclă roşie – cu 27,2%, varză – cu 26,5%. de asemenea s-au ieftinit ceapă uscată – cu 25,8%, morcovi – cu 22,9%, ardei graşi – cu 18,6%), fructe sămânţoase – cu 8,5%, etc. Totodată, au crescut preţurile la ouă de găină – cu 3,8%, castraveţi proaspeţi – cu 2,6%, fructe exotice – cu 1,5%, bere – cu 1,1%.

● JOI, 15 august

Fiscul se apucă să descurajeze transportul ilicit


Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, a ordonat demararea la scară naţională a unei acţiuni de conformare fiscală benevolă a persoanelor care practică activitate în domeniul transportului. Pe parcursul acestei campanii, IFPS îşi propune să fie descurajate şi diminuate activităţile ilicite în transport, care afectează atât siguranţa cetăţenilor, cât şi calitatea serviciilor oferite de operatori şi transportatori. Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului, acţiunea, desfăşurată sub genericul „Serviciul Fiscal în ajutorul transportatorilor oneşti”, va începe luni, 19 august, şi va dura până pe 19 septembrie. „Creşterea numărului de transport ilicit  impune necesitatea demarării acţiunilor de verificare a activităţilor de transport pentru a sprijini operatorii şi transportatorii oneşti prin combaterea fenomenului de fraudă fiscală şi a altor activităţi ilicite”, se menţionează în comunicatul autorităţii.

Pentru prima dată violarea proprietăţii intelectuale a fost sancţionată penală

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, violarea proprietăţii intelectuale  a fost sancţionată ca fiind o acţiune penală. Două zile în urmă, judecătoria sectorului Centru din capitală a adoptat o decizie asupra unui caz fără precedent de încălcare a drepturilor de autor şi de acaparare în stil raider a proprietăţii intelectuale în proporţii deosebit de mari. „Procuratura Generală a iniţiat urmărirea penală pe numele administraţiei companiei Comsales Grup, care, în comun cu persoane necunoscute, au utilizat în scopurile lor comerciale marca comercială a companiei AlexS&E. Astfel, conform aprecierilor experţilor, firmei i-a fost cauzat un prejudiciu de circa 0,7 mln lei. Pe 12 iulie 2013, companiei Comsales Grup i-a fost înaintată acuzaţia penală conform art. 185, partea 2 al Codului Penal al Republicii Moldova (încălcarea drepturilor la obiectivele proprietăţii industriale)”, se menţionează în comunicatul de presă al companiei AlexS&E. Judecătoria sectorului Centru a recunoscut ca fiind întemeiată cererea Procuraturii de a adopta o decizie pe acest caz penal neobişnuit şi a decis suspendarea, cu începere de la 13 august 2013, a unor astfel de acte principale ale companiei Comsales Grup, cum ar fi „Aviz tehnic de înregistrare” şi „Certificate de aprobare de model”.

Revitalizarea industriei prin dezvoltarea clusterială

Moldova va prelua experienţa internaţională de creştere a eficienţei şi sporire a competitivităţii întreprinderilor prin crearea clusterilor. Clusterul este unul din cele mai răspândite modele de asociere a întreprinderilor interconectate, amplasate în apropiere geografică,aparţinând unui sector sau unor sectoare conexe, precum şi de instituiţii de cercetării ştiinţifice, universităţi şi alte organizaţii, activitatea cărora este concentrată pe inovare. Cooperarea lor constituie o pârghie de a spori avantajele competitive ale acestor întreprinderi prin utilizarea în comun a potenţialului existent, schimbul de cunoştinţe şi transfer tehnologic. Potrivit unor studii, Ministerul Economiei a ajuns la concluzia că în Moldova există premise pentru crearea clusterilor în trei domenii: în subramurile industriei prelucrătoare (producerea băuturilor), în industria uşoară, inclusiv fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, prepararea şi vopsirea blănurilor, producţia de piei, de articole din piele şi fabricarea încălţămintei, precum şi în industria produselor nemetalifere.

● VINERI, 16 august

Sfecla de zahăr se vestejeşte din cauza caniculei


Producătorii de sfeclă de zahăr constată că aceasta îşi pierde vigoarea din cauza temperaturilor caniculare care s-au menţinut timp de două săptămâni şi din cauza că nu cad ploi. Sfecla se vestejeşte şi dacă nu va începe recoltarea acesteia agricultorii vor avea pierderi, chiar dacă se preconizează că roada va fi foarte bună. Nicolae Moraru, liderul Asociaţiei producătorilor de sfeclă de zahăr, a declarat că astăzi urmează să se întâlnească mai mulţi agricultori la Făleşti unde să convină asupra faptului ca să fie început sezonul de recoltare a sfeclei. „De câteva săptămâni nu mai avem ploi. Acum sfecla pare încă verde, cu frunze mari şi proaspete, dar dacă scoţi rădăcina din pământ vezi că perişorii pentru absorbţia apei din sol s-au uscat. Planta trăieşte din propriile rezerve şi consumă ceea ce a adunat până acum”, a subliniat Nicolae Moraru.

Guvernul propune modificări în Legea privind parcurile industriale

Întreprinderile administratoare, adică întreprinderile care au obţinut titlul de parc industrial, nu vor putea fi înregistrate în calitate de rezidenţi, nici deţine cote de participare în capitalul social al rezidenţilor parcului respectiv.
„Sarcina principală a acestor întreprinderi este să administreze parcul industrial, să presteze servicii rezidenţilor parcului”, a menţionat viceministrul economiei Octavian Calmîc. Proiectul face precizări referitor la întreprinderile care pot obţine titlul de parc industrial - întreprinderile de stat ( municipale) sau societăţile cu capital public, public-privat de stat (municipale) sau societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.

● SÂMBĂTĂ, 17 august

Producţia industrială a ţării s-a majorat cu 6,7 %

Producţia industrială s-a majorat cu 6,7 %, în prima jumătate a anului 2013 faţă de perioada similară din anul 2012. Creşterea indicelui de producţie s-a majorat datorită industriei extractivă şi prelucrătoare, care a înregistrat creşteri ale volumului producţiei cu 13, 3% şi, respectiv, 8,1% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent. În acelaşi timp, s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – cu 90,7%, generând descreşterea indicelui general cu 2,7%. În ianuarie-iunie 2013 sectorul energetic a înregistrat reducere a volumului producţiei cu 3,5% faţă de ianuarie-iunie 2012, pe seama aprovizionării cu aburi şi apă caldă – cu 5,5%, iar în producţia şi distribuţia energiei electrice – cu 2,7%.

ANRCETI a retras licenţa de activitate a companiei Eventis Mobile

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice și Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a decis vineri, 16 august, retragerea licenţei companiei Eventis Mobile SRL pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă celulară, standardul GSM, în bandă de frecvenţe 900MHz. Grigore Varaniţa a spus că decizia Consiliului a fost precedată de o decizie de suspendare temporară a valabilităţii licenţei deţinute de Eventis Mobile,luată la cererea administratorului procedurii de insolvabilitate a companiei și validată ulterior prin hotărârea Judecătoriei Ciocana la finele lunii mai 2013. Decizia respectivă prevede expres cerinţa de a înștiinţa în scris ANRCETI despre înlăturarea circumstanţelor ce au dus la suspendarea licenţei, cu 10zile înainte de data când se încheia termenul de suspendare. Drept dovadă legală despre înlăturarea circumstanţelor ce au dus la suspendarea licenţei poate servi, potrivit Codului de procedură civilă, doar hotărârea instanţei de judecată, ce a emis hotărârea de suspendare a licenţei.