RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11 ianuarie- 15 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-11-ianuarie-15-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-din-f-7966_987759.html
[●MARŢI, 11 ianuarie]
[Parlamentul urmează să aprobe o nouă lege pentru eliminarea barierelor în calea comerţului]
Promovarea în Parlament a proiectului Legii privind activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii constituie un obiectiv importat în contextul armonizării cadrului legislativ naţional cu normele europene. De această părere este Nona Luscalov, şefă de direcţie la Ministerul Economiei. Potrivit datelor Ministerului Economiei, în perioada ianuarie-septembrie 2010 au fost adoptate 2135 de standarde – 1111 standarde naţionale identice cu cele internaţionale (ISO/CEI) şi 1024 standarde naţionale identice cu cele europene (EN). Şi în domeniul metrologiei acţiunile întreprinse pe parcursul anului 2010 au fost axate pe dezvoltarea cadrului legislativ, armonizarea acestuia la cerinţele internaţionale şi europene, precum şi pe asigurarea uniformităţii măsurărilor. Au fost întreprinse un şir de acţiuni privind Baza naţională de Etaloane, trasabilitatea etaloanelor Republicii Moldova la Sistemul Internaţional de Unităţi. Au fost continuate intercomparările regionale în cadrul Organizaţiei regionale de Metrologie COOMET .
[● MIERCURI, 12 ianuarie]
[Moldovagaz îşi argumentează cererea de majorare a tarifului la gaze]
Moldovagaz îşi argumentează cererea de majorare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali prin majorarea preţului mediu prognozat al importului de gaze, care începând cu 1 ianuarie 2011 constituie 293,80 de dolari pentru 1000 de metri cubi, în creştere cu 11,7%. Furnizorul de gaze precizează într-un comunicat de presă că, pe 31 decembrie 2010 perioada de adaptare pentru Republica Moldova, prevăzută în contractul cu SAD Gazprom, a luat sfârşit. Republica Moldova a trecut la mecanismul de formare a preţurilor la gazele naturale aplicat de către SAD „Gazprom” faţă de ţările europene. Potrivit furnizorului, este necesară majorarea tarifelor pentru serviciile de distribuţie a gazelor naturale cu 44,3 de lei (până la 628,03 lei/1000 metri cubi), iar pentru serviciile de transportare a gazelor naturale – cu 3,5 lei (până la 27,13 lei/1000 metri cubi).
[În ultima lună a anului s-au scumpit carburanţii, unele fructe, uleiul şi ouăle]
În luna decembrie, faţă de noiembrie 2010, preţurile medii de consum au crescut cu 1,3%. Printre produsele nealimentare cel mai mult s-au scumpit carburanţii, cu 5,4%, iar printre cele alimentare – strugurii, cu 16,7%. Printre produsele alimentare s-au mai scumpit merele, cu 15,6%, uleiul vegetal, cu 10,4% şi ouăle dietetice, cu 9,7%. Preţul la produsele lactate s-a majorat cu 2,7%. Totodată, în decembrie s-au înregistrat şi scăderi de preţuri la unele produse alimentare. Citricele s-au ieftinit cu 7,1%, băuturile nealcoolice cu 2,1% şi zahărul cu 0,5%. În decembrie faţă de noiembrie preţurile la produsele nealimentare s-au majorat cel mai mult la combustibil, cu 5,4%, în special la cărbune, cu 6,0%. Articolele de blană naturală s-au scumpit cu 3,8%, piesele de rezervă şi accesoriile pentru autoturisme, ziarele şi revistele cu câte 2,3%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat la aparatele pentru prelucrarea informaţiei, telefoane, foto şi de filmat, accesorii pentru bucătărie, în medie cu 0,5 %.
[●JOI, 13 ianuarie]
[Se scumpesc carburanţii]
Petrolul se va scumpi cu 60 de bani, iar motorina cu 90 de bani. Nu este exclusă şi o nouă majorare a preţurilor la gazul lichefiat. Scumpirea carburanţilor este explicată prin faptul că barilul de petrol pe pieţele internaţionale a ajuns la 100 de dolari şi prin impunerea unor taxe mai înalte de către Federaţia Rusă la livrarea de gaze.
[ANRE desfăşoară audieri publice în problema actualizării tarifelor la gazele naturale]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va organiza vineri, 14 ianuarie, audieri publice pe marginea proiectului de ajustare a tarifelor la gazele naturale, prezentat ANRE de către SA Moldovagaz. În cadrul şedinţei, responsabili din cadrul Moldovagaz vor prezenta argumentele pentru majorarea tarifelor, inclusiv costurile incluse de întreprindere în aceste tarife. La 31 decembrie 2010, Moldovagaz a înaintat către ANRE un demers oficial, în care a solicitat actualizarea tarifelor pentru serviciul de transportare, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale, precum şi a tarifului mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali.
[Şase importatori şi-au exprimat intenţiile de a majora preţurile la benzină şi motorină]
Până joi, 13 ianuarie, la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică au fost depuse 6 solicitări de majorare a preţurilor la carburanţi. Primele majorări sunt aşteptate la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat directorul general al ANRE. Importatorii îşi motivează intenţiile de scumpire a carburanţilor prin creşterea preţului la petrol pe pieţele mondiale şi devalorizarea leului. Preţurile la produsele petroliere sunt stabilite pe piaţa competitivă, iar ANRE monitorizează doar ca rentabilitatea să nu depăşească plafonul de 10% stabilit de legislaţie.
[●VINERI, 14 ianuarie]
[Interesul politicului şi business-ului coincide, Vlad Filat]
„Interesul nostru este identic cu cel al oamenilor de afaceri şi constă în dorinţa de a face împreună ca dvs Republica Moldova să devină o ţară care oferă cetăţenilor libertăţi, guvernare democratică şi, în mod special, bunăstare”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat, prezent la întrunirea anuală a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM). Comunitatea de afaceri s-a întâlnit pentru a puncta realizările şi experienţele din 2010 şi a discuta direcţiile şi activităţile planificate pentru 2011. Evenimentul a întrunit oameni de afaceri, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, personalităţi din conducerea ţării. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a constatat că în programul de guvernare al noului cabinet de miniştri se regăsesc foarte multe idei fost culese de la membrii AOAM, procesul asociativ fiind foarte consistent”. În discursul său, fondatorul AOAM Vlad Plahotniuc, primvice-preşedinte al Parlamentului, a spus că asociaţia a reuşit, într-o perioadă relativ scurtă de timp, să se impună pe agenda publică datorită iniţiativelor promovate. El şi-a exprimat convingerea că anul 2011 va fi şi mai activ, şi mai prolific atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru ţară în general.