logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-17 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-11-17-martie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1047668.html

● LUNI, 11 martie

Asistență la depunerea electronică a Declarației pe venit

Contribuabilii care practică activitate de întreprinzător și care trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit până pe 25 martie pot beneficia de consultanță și asistență tehnică din partea operatorilor Centrului de apel al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) în ceea ce privește prezentarea în mod electronic a Declarației și/sau a Dării de seamă către Serviciul Fiscal de Stat. Într-un comunicat de presă al instituției spune că obligația de a depune declarația pe venit în mod electronic o au subiecții înregistrați în calitate de plătitori de TVA, care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației și contribuabilii care au cinci și mai mulți angajați.

Piața UE este principala destinație pentru produsele din Moldova, analiză

Piața europeană este principala destinație pentru produsele din Republica Moldova. În perioada 2006-2014, ponderea UE în exportul de mărfuri a variat în jurul cotei de 50%, iar după crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, cota exportului pe piața UE s-a majorat de la 61,9% în 2015 la 68,8% în 2018. Economistul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Alexandru Fală, menționează într-o analiză privind rolul UE în stimularea exporturilor moldovenești că, între 2000 și 2018, valoarea exporturilor a crescut de la 165,3 milioane de dolari la 1,86 miliarde de dolari.

Prețurile la carburanți vor fi stabilite din nou de petroliști

Petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu va depăși 10%. Prevederile se conțin în noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, aprobată luni, 11 martie, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Potrivit ANRE, la elaborarea Metodologiei s-a ținut cont de mai multe principii cărora urmează să corespundă mecanismul aplicat la formarea prețurilor la produsele petroliere și a gazului lichefiat, printre care acoperirea costului real al produselor petroliere și a gazului lichefiat, taxelor vamale, accizelor, cheltuielilor de transportare, depozitare și comercializare, precum și cele pentru protecția mediului. De asemenea, este vorba despre includerea în preț a unei rate de rentabilitate necesare pentru continuitatea activității întreprinderilor; dezvoltarea concurenței loiale și protecției drepturilor și intereselor legitime ale consumatorului.

● MIERCURI, 13 martie

Autoritatea Aeronautică Civilă suspendă operațiunile aeriene cu Boeing 737-8 și 737-9

Autoritatea Aeronautică Civilă suspendă operațiunilor aeriene cu aeronave de tip Boeing 737-8 și 737-9. Începând cu data de 13 martie, ora 10.00 (ora universală coordonată), se interzice operarea aeronavelor de tip Boeing 737-8 și 737-9, toate numerele de serie, de către operatorii aerieni din Republica Moldova și operatorii aerieni străini care efectuează zboruri spre, dinspre sau deasupra teritoriului Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, se spune că Directiva este emisă ca măsură de precauție pentru siguranța pasagerilor, echipajelor și persoanelor de la sol din Republica Moldova, în contextul accidentului aeronautic din 10 martie, cu implicarea aeronavei de tip Boeing 737-8 Max, operată de către Etiopian Airlines, și a unui accident cu aeronavă de același tip al Lion Air 610, care a avut loc pe 29 octombrie anul trecut.

Acțiunile BC Moldindconbank SA, expuse la licitație

Agenția Proprietății Publice a expus la licitație cu strigare, pe piața reglementată a Bursei de Valori, ca pachet unic, acțiunile nou-emise de banca de importantă sistemică BC „Moldindconbank” SA. Pachetul de acțiuni, în număr de 3 173 751 de unități, procurat de APP, este expus la vânzare la un preț de 240,74 lei per acțiune. Prețul anunțat este mai mare în comparație cu cel achitat de stat – 239,5 lei per acțiune.

SFS a identificat aproape 1000 de proprietari care dau în chirie locuințe fără contract

În primele două luni ale anului, peste 700 de persoane fizice s-au conformat legislației în vigoare în partea ce ține de darea în arendă, locațiune sau chirie a imobilelor, bugetul fiind suplimentat cu 66,2 mii lei plăți de bază. În aceeași perioadă, inspectorii fiscali au calculat penalități de 3,3 mii lei și amenzi de 12,1 mii lei. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciul Fiscal de Stat, inspectorii fiscali au identificat, în perioada ianuarie-februarie, 962 de proprietari, persoane fizice, care transmit în chirie bunuri imobile, fără contract, și au inițiat acțiuni de conformare la legislație. Cazurile sunt identificate în colaborare cu organele de poliție și gestionarii de blocuri.

Scutiri de taxe pentru persoanele care practică activități ce constituie monopol de stat

Persoanele care practică activități declarate prin lege ca fiind monopol de stat vor fi scutite de taxa pentru unitățile comerciale sau taxa de prestări servicii. O modificare în acest sens la Codul Fiscal se regăsește în unul dintre proiectele pentru care Guvernul și-a asumat recent răspunderea în fața Parlamentului. În nota informativă a proiectului se menționează că autoritățile publice locale continuă să aprobe cote ale taxelor pentru desfășurarea jocurilor de noroc. Potrivit autorilor, în cele mai dese cazuri acestea nu au la bază un studiu comprehensiv, care să argumenteze oportunitatea stabilirii anumitor cote, mai ales că activitatea în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția întreținerii cazinourilor, constituie monopol de stat. Iar stabilirea cotelor excesive pentru aceste genuri de activitate diminuează esențial veniturile agentului economic împuternicit să organizeze și să desfășoare aceste tipuri de jocuri de noroc.

S-au ieftinit carburanții

Mai multe stații PECO din capitală au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit în medie cu 50 de bani, motorina cu 15 bani, iar gazul lichefiat cu circa 40 de bani. Benzina cu cifra octanică 92 costă 18,27 lei pentru un litru, iar cea cu cifra octanică 95 – 18,37 lei. Motorina a ajuns să coste în jur de 16,60 lei. Prețul pentru gazul lichefiat este de circa 10,70 lei.

Peste 150 de producători și procesatori își expun oferta la Moldagrotech

Startul sezonului agricol a fost dat, astăzi, simbolic prin inaugurarea celei de-a 36-a ediții a expoziției Moldagrotech (ediția de primăvară). Peste 150 de companii din nouă țări își expun oferta de inovații, tehnologii și echipamente pentru sectorul agroindustrial, produse de uz fitosanitar și fertilizanți, în perioada 13-16 martie, la Moldexpo. Eleonora Nistor, manager pentru Republica Moldova al unei companiei italiene de consultanță, spune că participă la expoziție pentru a aduce la cunoștința producătorilor agricoli, specializați în creșterea livezilor de cireșe, mere și plantații de căpșuni, că pot primi consultanță începând de la plantare, producere, până la sortare, împachetare, conservare.

Unele achiziții publice în Moldova se fac cu încălcarea legislației, masă rotundă

Unele achiziții publice în Republica Moldova se fac cu încălcarea legislației, implicit prin netransparența informațiilor despre cum sunt utilizați banii publici. Despre aceasta a menționat președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), în cadrul unei mese rotunde. Potrivit Olesei Stamate, în conformitate cu noua lege a achizițiilor publice, autoritățile contractante sunt obligate să includă în componența grupului de lucru reprezentanți ai societății civile, lucru pe care, unii dintre ei nu l-au acceptat. Alte încălcări țin de indicarea specificațiilor „cu dedicație” a bunurilor pe care vor să le achiziționeze. Acest lucru a fost făcut de Autoritatea Națională de Integritate în achiziția imprimatelor și calculatoarelor, dar și de către Curtea de Conturi, care a elaborat specificații care vizează un anumit brand, și anume ultimului model de Iphone.

● JOI, 14 martie

Târg de struguri în centrul capitalei. Producătorii taie prețul în jumătate

În jur de 20 de producători agricoli vor participa duminică, 24 martie, la un târg al strugurilor, care se va desfășura în scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul capitalei. Producătorii, care au rămas în luna martie cu frigiderele pline cu producție, vor propune struguri „Moldova”, dar și soiuri albe, cu circa 50 de lei pentru o ladă de 8,5 kg. Diana Crudu, producător agricol care a venit cu ideea de a organiza evenimentul, a declarat că târgul este organizat la Chișinău, care are o putere de cumpărare mai mare decât în alte localități ale țării. Este o oportunitate și pentru cumpărători să  achiziționeze struguri la un preț simbolic, mai ales în Postul Mare, când se consumă mai multe produse vegetale și oamenii sunt mai predispuși pentru fapte bune. Prețul de 50 de lei pentru o ladă cu 8,5 kg struguri este practic în jumătate față de prețul de anul trecut, când kilogramul era 12,50 lei.

Autoritățile vor să reducă în jumătate risipa alimentară

Autoritățile își propun să reducă deșeurile alimentare pe cap de locuitor cu 30% timp de zece ani și cu 50% timp de 15 ani. Obiectivele pentru atingerea acestor rezultate urmează să se regăsească într-un proiect de lege cu privire la diminuarea risipei alimentare, despre elaborarea căruia anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ministerul menționează că prin acest proiect își dorește să asigure un cadrul legal optim de prevenire a risipei alimentare în Republica Moldova, prin încurajarea persoanelor fizice și juridice, precum și a instituțiilor publice să reducă cuantumul deșeurilor alimentare.

Anul acesta în IT Parc se prognozează venituri mai mari cu 40%

Autoritățile estimează că anul acesta veniturile în cadrul Moldova IT Parc vor fi în creștere cu circa 40%, în comparație cu anul precedent și vor atinge 2,6 miliarde de lei. Acest fapt, susține ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, confirmă dinamismul pieței tehnologiei informației. În cadrul unei întrevederi cu administrația și unii rezidenți ai Moldova IT Parc, ministrul a declarat că sectorul IT din Moldova este în deplină dezvoltare, iar stimulatorul principal este modelul Parcului IT virtual. În un an de activitate, Parcul IT a înregistrat un număr de 339 de rezidenți activi, cu un venit din vânzări de circa două miliarde lei. Astfel, a fost depășit venitul prognozat cu aproximativ 77 de milioane de lei. Atât exporturile, cât și vânzările locale au cunoscut o creștere semnificativă pe parcursul anului 2018, depășind volumele prognozate.

● VINERI, 15 martie

Iurie Eremia: Consumatorul din Moldova pune preț pe dreptate 

Consumatorii din Republica Moldova depun tot mai des plângeri la Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP) atunci când li se încalcă drepturile. Plângerile sunt tot mai „inteligente și mai principiale”. „Nu contează dacă suma produsului ar fi mare sau mică, mai degrabă consumatorul își vrea dreptate”, a declarat directorul APCSP, Iurie Eremia. Potrivit lui Iurie Eremia, există și consumatorii care nu mai întreprind nicio acțiune după ce depun plângerea la Agenție, așa cum există și plângeri depuse care nu țin de competența Agenției, ultimele fiind redirecționate instituțiilor de resort. Cel mai des moldovenii se plâng pe tehnica neconformă. În ultima perioadă, potrivit lui Iurie Eremia, apar tot mai multe plângeri pe serviciile prestate în turism, în aviație, în finanțe, privind calitatea și cantitatea combustibilului, dar și în alte domenii, precum construcțiile sau serviciile comunale.

Pe parcursul anului trecut au fost privatizate 19 bunuri proprietate publică 

Pe parcursul anului trecut au fost privatizate 19 bunuri proprietate publică, inclusiv pachetele de acțiuni ale statului din cinci societăți pe acțiuni. Agenția Proprietății Publice menționează că în 2018 în bugetul de stat au fost achitate venituri din privatizare în sumă de 366 035,5 mii lei. Cheltuielile aferente procesului de deetatizare a bunurilor proprietate publică de stat au constituit 1 399,2 mii de lei. Anul trecut, au fost organizate și desfășurate trei concursuri comerciale, două concursuri investiționale, trei licitații cu strigare, două runde de licitații pe piața reglementată a Bursei de Valori, în cadrul cărora au fost expuse la privatizare 70 de bunuri proprietate publică de stat, majoritatea lor repetat. Printre cele 19 bunuri publice privatizate, inclusiv pachetele de acțiuni ale statului, se numără SA „Drumuri-Bălți” – 96,53% acțiuni, SC „Gara Nord” SA – 85%, SA „Natur-Telecon” – 16,96%, SA „Fabrica de produse lactate din Nisporeni” – 19,70%, SA „Basarabia-Nord” – 0,07% etc.

ANRE: Nu există motive pentru creșterea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetic informează că nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, dat fiind faptul că nu există nicio solicitare în acest sens din partea operatorului SA „Moldovagaz”. Comentariul vine în contextul în care presa a scris că Gazprom a majorat prețul la gazele naturale livrate în Moldova. Într-un comunicat de presă, ANRE precizează că pentru o ajustare a tarifelor, SA „Moldovagaz” trebuie să prezinte calcule necesare, cu argumente plauzibile în acest sens. De asemenea, potrivit Legii cu privire la gazele naturale, Consiliul de administrație al Agenției este obligat să examineze cererile privind costurile de bază, prețurile și tarifele reglementate în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării.

Acțiuni pentru obținerea dreptului de a exporta în UE carne de pasăre și ouă de categoria B 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor urmează să prezinte informații complete privind acreditarea laboratoarelor la standardul internațional ISO 17025 și pregătirea operatorilor naționali din domeniul fabricării produselor de origine animalieră. Acțiunea face parte din cele stabilite, împreună cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, și care urmează a fi realizate în termen de o săptămână. Subiectul a fost discutat la o ședință de lucru, convocată de ministrul Chiril Gaburici, pentru a evalua implementarea Planului de Acțiuni pe termen scurt pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă de categoria B. Un alt subiect pus în discuție a fost și tranzitul produselor compuse prin Uniunea Europeană.

Agricultorii sunt încurajați să investească în calitate și în producția post-recoltare 

Agricultorii sunt încurajați să investească în calitate, în producția post-recoltare și să înceapă a lucra cu rețelele magazine. Îndemnul a fost făcut în cadrul unei adunări generale a Federației Agricultorilor din Republica Moldova. Potrivit directorului executiv al Federației Agricultorilor, Aurelia Bondari, se cere „de educat fermierul ca el să înceapă a lucra cu piața de desfacere, cu rețelele de supermarket, dar aici sunt condiții foarte rigide vizavi de calitate”. Totodată, spune Aurelia Bondari, sunt necesare și politici de stat care ar facilita dezvoltarea pieței și stimularea agricultorului pentru a face operațiuni de export.

Tot mai mulți consumatori se plâng pe neconformitatea produselor „inteligente” 

Tot mai mulți consumatori se plâng pe neconformitatea produselor „inteligente” la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP). Pe parcursul anului trecut, la Agenție au fost depuse 210 petiții de acest fel, cu 30 mai multe ca în 2017. Iar de la începutul anului curent, 44 persoane s-au plâns pe telefoane mobile neconforme. Subiectul a fost discutat, astăzi, în cadrul unei conferințe prilejuite de Ziua mondială a consumatorului. Potrivit directorului APCSP, Iurie Eremia, în cazul în care îi sunt încălcate drepturile, consumatorul poate scrie o plângere, în formă liberă, și o transmite la Agenție prin poștă, cu aviz recomandat. Petiția poate fi dusă personal la Agenție sau depusă online.  „Consumatorul trebuie doar să depună plângerea, iar mai apoi procedurile  continuă după lege”. Directorul APCSP susține că cele mai frecvente petiții reclamă neconformitatea produselor industriale, serviciilor turistice, serviciilor de transport avia și celor comunale.

Comerțul ilicit cu țigarete moldovenești în România este în scădere 

Comerțul cu țigarete provenite din Moldova și ajunse ilegal în România este în scădere. Tendința este confirmată atât de datele statistice, cât și de cel mai recent studiu în domeniu. Analiza făcută de compania de cercetare Novel Research, privind piața ilicită a țigaretelor din România, arată o diminuare cu 8,1 puncte procentuale a ponderii produselor din tutun provenite din Moldova. Directorului adjunct al Serviciului Vamal, Grigore Ionițov, spune că sectorul tutunului este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, prin urmare, un comerț legitim înseamnă și colectări integrale la buget. Pentru consolidarea capacităților instituționale și operaționale în combaterea flagelului, a fost suplinit numărul de ofițeri specializați în prevenirea traficului ilicit cu țigarete și a echipamentelor tehnice speciale.

● SÂMBĂTĂ, 16 martie

Antreprenorii transnistreni vor trebui să renunțe la actuala patentă din 1 aprilie 

Din 1 aprilie, antreprenorii din regiunea transnistreană care activează în bază de patentă vor fi nevoiți să renunțe la ea și să aleagă unul dintre trei regimuri fiscale pe care le propun autoritățile de la Tiraspol. Potrivit presei din regiune, în funcție de domeniul de activitate, dar și de cifra de afaceri, antreprenorii se vor putea înregistra în calitate de întreprinzători individuali sau vor activa în baza unui sistem de impozitare simplificat. O a treia opțiune este procurarea unei patente antreprenoriale individuale, dar în acest caz va fi limitat volumul de produse care poate fi importat.

PIB în 2018: 190 de miliarde de lei 

Conform datelor operative, în 2018 Produsul intern brut (PIB) a însumat 190 miliarde de lei, preţuri curente de piaţă, în creștere în termeni reali cu 4,0% faţă de anul 2017. La creșterea PIB au contribuit aproape toate ramurile economiei. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, cea mai mare pondere îi revine comerțului cu ridicata și cu amănuntul, întreținerii și reparației autovehiculelor și a motocicletelor, transportului și depozitării, activităților de cazare și alimentație publică – cu o contribuție de 1,2% la creșterea PIB-ului. Iar construcțiile au contribuit cu 1,1%.