● LUNI, 11 ianuarie
Trei operatori de pe piaţa produselor petroliere riscă să rămână fără licenţă
Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Energetică a iniţiat procedura de sancţionare a patru operatori de pe piaţa produselor petroliere pentru mai multe nereguli constatate. Astfel, trei dintre companii riscă să rămână fără licenţe pe un termen de două luni, iar al patrulea operator riscă să fie sancţionat contravenţional. Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, fără licenţă riscă să rămână companiile „Auto - Mar”, „Dies – Tehnologie” şi „I.A.L.G.”. În cazul primelor două companii, ANRE a constatat că acestea nu au îndeplinit integral prescripţiile anterioare emise pentru abaterile depistate în evidenţa contabilă.
● MARŢI, 12 ianuarie
Fiscul a stabilit penalitatea pentru neachitarea la timp a impozitelor, aplicată în 2016
Majorarea de întârziere pentru neachitarea în termen a obligaţiilor fiscale, aferente bugetului de stat şi bugetelor locale va constitui în anul curent, 2016 - 0,0683% din suma restantă pentru fiecare zi de întârziere. Potrivit articolului 228 al Codului fiscal, majorarea de întârziere (penalitatea) este o sumă calculată în funcţie de cuantumul impozitului, taxei şi de timpul scurs din ziua în care acestea trebuiau plătite, indiferent de faptul dacă au fost sau nu calculate la timp. Aplicarea de către organul fiscal sau alt organ abilitat a majorării de întârziere este obligatorie, independent de forma de constrângere.
Decizie: BEM, Banca Socială şi Unibank trebuie să ramburseze ajutorul acordat de stat
Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank urmează să ramburseze ajutorul acordat de stat, 14 miliarde de lei, pentru a le ţine pe linia de plutire. O decizie în acest sens a fost luată marţi, 12 ianuarie, de Consiliul Concurenţei, care a constatat că folosirea ajutorului de stat de către băncile comerciale după expirarea a şase luni de la acordarea acestuia se consideră abuzivă. Consiliul Concurenţei a iniţiat investigaţia în legătură cu semnele de încălcare a legislaţiei în domeniul ajutorului de stat de către Banca Naţională a Moldovei. BNM ar fi încălcat legislaţia prin faptul că nu a prezentat un plan de restructurare sau de lichidare a celor trei bănci comerciale în termen de şase luni de la acordarea ajutorului de stat.
●MIERCURI, 13 ianuarie
Producătorii de carne şi produse lactate, convocaţi la Ministerul Agriculturii
În termen de trei zile urmează să fie elaborat un plan de acţiuni pentru protejarea producătorilor autohtoni de carne şi lactate, care să includă evaluarea importurilor, iniţierea procesului de aplicare a taxelor de import, intensificarea controlului la frontieră etc. La această înţelegere a ajuns ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, cu asociaţiile de producători de profil, în cadrul unei şedinţe convocate în contextul extinderii importurilor de produse de origine animală din Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, în cadrul discuţiilor s-a vorbit despre posibilitatea iniţierii unui program al sectorului, acţiunile care necesită a fi întreprinse pentru creşterea nivelul de igienă pe segmentul de producere a lactatelor, dar şi despre necesitatea promovării produselor autohtone prin ridicarea nivelului de consum.
Trei furnizori de comunicaţii electronice au rămas fără licenţe
Trei furnizori de comunicaţii electronice au rămas fără licenţe după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a depistat că aceştia au comis un şir de încălcări. Astfel, ANRCETI a constat că furnizorii vizaţi nu au activat blocurile de numere atribuite în termen de cel mult un an de la data atribuirii lor şi nu au notificat agenţia despre acest lucru. Într-un comunicat de presă al ANRCETI se menţionează că este vorba despre „Spice Telecom”, „Febo Telecom” şi „On Net Int”. Agenţia a emis câteva decizii, prin care a recunoscut nevalabilitatea licențelor eliberate în anul 2014 celor 3 companii pentru utilizarea unor blocuri de numere telefonice în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice
ANRE a modificat Metodologia de calculare a tarifelor la gaze
Consumatorii finali de gaze nu vor mai suporta costurile legate de sistemul de transport al acestora. Consiliul de administraţie a ANRE a modificat în şedinţa publică de miercuri, 13 ianuarie 2016, Metodologia de calculare a tarifelor reglementate la gazele naturale. Modificarea intervine după ce Parlamentul a abrogat, în ședința sa din 20 noiembrie 2015, aşa-numitul „amendament Furdui” la Legea privind gazele naturale. Acesta prevedea ca toate veniturile care vin de tranzitul gazelor naturale să rămână la SA Moldovagaz, iar costurile legate de sistemul de transport să fie transferate pe umerii consumatorilor finali.
● JOI, 14 ianuarie
Anatol Arapu: Bani pentru salarii şi plăţi sociale sunt
Ministrul în exerciţiu al finanţelor, Anatol Arapu, a informat în şedinţa de joi, 14 ianuarie, a cabinetului de miniştri, că bani pentru achitarea salariilor şi plăţilor sociale pe luna ianuarie sunt. Fiind solicitat de premierul interimar, Gheorghe Brega, să comenteze unele zvonuri cu privire la întârzierile înregistrate la plata salariilor, Anatol Arapu a spus că din 1 ianuarie 2016 se implementează Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale şi a metodologiei noi de elaborare a executării bugetului public naţional. Potrivit lui, efectuarea plăţilor bugetare, inclusiv achitare salariilor este posibilă doar după dezagregarea integrală a bugetelor aprobate provizoriu a autorităţilor şi instituţiilor bugetare. Totodată, din 1 ianuarie încasările şi plăţile bugetare se efectuează cu utilizarea obligatorie a codului IBAN.
Controlul asupra fabricării producţiei alcoolice urmează a fi îmbunătăţit
Autorităţile îşi propun să îmbunătăţească supravegherea şi controlul asupra fabricării producţiei alcoolice. Cabinetul de miniştri în exerciţiu a aprobat joi, 14 ianuarie, un Regulament nou cu privire la organizarea şi funcţionarea Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice. Potrivit regulamentului aprobat, Inspectoratul urmează să asigure supravegherea şi controlul activităţilor legate de fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice. La fel, fabricarea, păstrarea, etichetarea şi comercializarea vinului, produselor obţinute pe bază de must sau vin, a produselor secundare vinicole şi a produselor obţinute prin valorificarea produselor secundare vinicole.
BERD constată că proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău e fezabil, ministru în exerciţiu
BERD constată că proiectul privind construcţia conductei de gaze Ungheni – Chişinău este fezabil. Anunţul a fost făcut în şedinţa de miercuri, 14 ianuarie, a Guvernului în exerciţiu de vicepremierul şi ministrul economiei Stephane Bride. Stephane Bride a spus că după ce va fi tradus în limba română, studiul va fi propus pentru consultări publice. Lucrările de construcţie ar urma să înceapă în 2016. Premierul interimar, Gheorghe Brega a declarat că ar trebui să se insiste pe varianta construcţiei conductei cu diametrul 600, şi nu 500 cum prevede studiul de fezabilitate, pentru a exclude necesitatea construcţiei staţiei de compresare pe teritoriul României. La fel, oficialul consideră că e nevoie să fie majorată capacitatea conductei până la 2,5 mlrd. metri cubi pe an.
● SÂMBĂTĂ, 16 ianuarie
Exportul de vin spre CSI a scăzut, iar spre ţările occidentale s-a majorat
În primele 10 luni ale anului trecut, s-a înregistrat o scădere cu 21% a exportului de vinuri îmbuteliate destinate ţărilor CSI, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Totodată a fost înregistrată o creştere cu 24% a exportului de vinuri îmbuteliate destinate ţărilor occidentale. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a comunicat că în acelaşi timp exportul de vin în Federaţia Rusă a crescut cu 40%. E de menţionat că anul trecut a fost reluat treptat exportul către Rusia, după o perioadă de mai bine de un an, timp în care partea rusească a instituit embargo.În total, volumul vinurilor îmbuteliate exportate în ţările CSI a constituit peste 11 milioane de litri pentru perioada ianuarie – octombrie 2015. Cea mai mare cantitate a plecat spre Rusia, peste 4 milioane de litri. Urmează spre Kazahstan, Ucraina, Belarus, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.