logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10 - 16 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-10-16-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1092798.html

● LUNI, 10 octombrie

Motorina se scumpește cu 50 de bani, iar benzina cu 25 de bani


Motorina va costa marți 26,87 lei, cu 49 de bani mai mult decât astăzi. Și benzina cu cifra octanică 95 se scumpește cu 24 de bani și se va vinde la pompă cu 24,81 lei pentru un litru. Prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard au fost afișate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

MARȚI, 11 octombrie

Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES


Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, anunță că din 11 octombrie, începând cu ora 03.00, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan). Acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Măsurile vin în contextul în care o parte dintre rachetele rusești au lovit luni infrastructura energetică din Ucraina și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Motorina se mai scumpește cu 50 de bani, iar benzina ajunge la 25 de lei

Motorina se mai scumpește cu 50 de bani și va costa miercuri 27,39 lei. Benzina cu cifra octanică 95 ajunge să coste 25 de lei, mai scumpă cu 19 bani.

Vicepremierul Andrei Spînu face apel către cetățeni: Să economisim cât de mult putem

În contextul procurării integrale a necesarului de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, vicepremierul Andrei Spînu îndeamnă oamenii la economii. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cere cetățenilor, după posibilități, să economisească energia electrică în intervalul orelor 07:00-10:00 și 18:00-23:00. Și instituțiile publice vor recurge la economii, anunță oficialul.

● MIERCURI, 12 octombrie

Au fost majorate tarifele pentru curentul electric


Consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 3,15 lei/kWh, cu 51 de bani/kWh mai mult decât în prezent (fără TVA). Pentru consumatorii casnici din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord, noul tarif va fi de 3,21 lei/kWh, creșterea fiind de 35 de bani/kWh. Tarifele aprobate prin hotărârea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică sunt puțin mai mici decât cele solicitate de furnizori. Noile prețuri se vor aplica din data publicării în Monitorul Oficial.

Producătorii moldoveni pot exporta material săditor de nuc în UE

Producătorii din Republica Moldova vor putea să exporte în Uniunea Europeană material săditor de nuc. În urma unor modificări introduse în legislația Uniunii Europene, se permite importul din Republica Moldova al plantelor altoite destinate plantării și al portaltoaielor în vârstă de până la doi ani, cu rădăcini goale, în repaus vegetativ, fără frunze de Juglans regia L. (nuc).

O mașină cu mere, răsturnată la Ministerul Agriculturii. Reacția instituției

O mașină cu mere a fost răsturnată miercuri în fața sediului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Producătorul și-a exprimat astfel nemulțumirea față de faptul că nu are unde să-și exporte fructele ca urmare a embargoului instituit de Federația Rusă. Oamenii din preajmă au dat buzna și și-au luat mere în pungi. Daniela Turculeț, consultant principal al Serviciul informare și comunicare cu mass-media la Ministerul Agriculturii, a declarat că manifestația de astăzi are caracter politic și din acest considerent instituția nu comentează acțiunile și inițiativele organizate de formațiunile politice.

Vinurile și divinurile moldovenești vor ajunge pe rafturile magazinelor din Azerbaidjan

Vinurile, spumantele și divinurile moldovenești se vor regăsi pe rafturile magazinelor din Azerbaidjan. Prezentă la Baku, delegația Republicii Moldova, condusă de premierul Natalia Gavrilița, a negociat contracte de distribuție cu mai multe lanțuri de magazine azere. Primele divinuri „Barza Albă” vor fi vândute în Azerbaidjan chiar de la începutul lunii noiembrie.

Volumul exportului de băuturi spirtoase moldovenești pe piața din Azerbaidjan a crescut în 2021 față de anul 2020, constituind circa 143 mii de litri, cu o valoare totală de 335 mii de dolari.

● JOI, 13 octombrie

Moldova va putea procura energie electrică din România mai ieftin decât prețurile pe piață


Republica Moldova va putea procura energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh, echivalentul a circa 90 EUR/MWh. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care Moldova nu-l mai putea primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie, a menționat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, într-o postare pe o rețea de socializare. Potrivit vicepremierului, acest lucru este posibil datorită modificărilor în legislație făcute miercuri, 12 octombrie, de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom este compania desemnată.

● VINERI, 14 octombrie

Vadim Ceban: Dacă tariful era aprobat la timp, nu apelam la CSE după ajutor


Există premise ca Gazprom să majoreze volumele de gaze naturale livrate Republicii Moldova, dacă vor fi achitate plățile la timp și va fi agreat un acord de reglementare a datoriilor malului drept al Nistrului. O spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia trebuie să se decidă cât mai grabnic modalitatea de restituire a datoriilor, astfel încât Republica Moldova să revină la preluarea integrală a volumelor de gaz de la Gazprom.