logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10-16 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-10-16-decembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ip-7966_1045956.html

● LUNI, 10 decembrie

Curtea de Conturi nu a identificat denaturări în rapoartele financiare ale CNA

Centrul Național Anticorupție a asigurat organizarea și funcționarea sistemului de management financiar și control al instituției, a descris procesele operaționale și a elaborat Registrul riscurilor aferente gestionării fondurilor publice. Aceasta a permis ca rapoarte financiare prezentate să fie corecte și fidele, se menționează în Raportul auditului situațiilor financiare ale CNA, încheiate la 31 decembrie 2017, examinat luni, 10 decembrie, în ședința plenară a Curții de Conturi. În Raport au fot expuse și unele observații de audit, care se referă la clasificarea în evidența contabilă a unor mijloace fixe, ce au generat devieri la unele grupe de conturi și atribuirea la cheltuieli a unor active. Dar aceste devieri nu au depășit pragul de semnificație. De asemenea, auditul a constatat că nu a fost finalizată procedura de ajustare a valorii cadastrale a două imobile.

Restricțiile în ultimele trei focare de pestă porcină au fost ridicate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că au fost ridicate restricțiile în ultimele trei focare de pestă porcină, stabilite în satele Paicu și Zârnești, din raionul Cahul, și municipiul Cahul. Conform actelor normative în vigoare, focarele înregistrate se monitorizează timp de 24 de luni. Pe parcursul anului 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 37 de focare de pestă, dintre care 27 la porci domestici, fiind nimicite circa 600 de animale.

Tot mai mulți utilizatori preferă serviciile de televiziune furnizate prin IPTV

În primele nouă luni ale anului 2018, piața serviciilor TV furnizate prin rețele IPTV a continuat să crească pe fundalul restrângerii pieței serviciilor TV prin cablu, arată datele statistice privind evoluția pieței serviciilor de televiziune contra plată, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI). În perioada ianuarie - septembrie 2018, numărul abonaților la serviciile IPTV a crescut, comparativ cu sfârșitul anului 2017, cu circa 10% și a totalizat 153,4 mii, iar veniturile provenite din vânzarea acestor servicii au sporit cu 2% și au însumat 56,5 milioane de lei. Totodată, numărul abonaților la serviciile TV prin cablu a scăzut cu 10,6% și a alcătuit circa 164,7 mii, iar volumul vânzărilor acestor servicii s-a micșorat cu 2,8% și a însumat 62,6 milioane de lei.

În capitală vor fi amenajate puncte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice

În Chișinău urmează să fie amenajate în jur de 80 de puncte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Acțiunea face parte dintr-o campanie de informare lansată de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în parteneriat cu un proiect european. Într-o conferință de presă, Svetlana Bolocan, șef de direcție în cadrul Ministerului, a declarat că este foarte important ca deșeurile de echipamente electrice și electronice să fie colectate separat. Puncte de colectare vor fi amenajate atât în instituții publice, cum ar fi instituțiile de învățământ, cât și private. „Nu suntem în măsură să influențăm cantitatea acestor deșeuri, dar putem în schimb să le reintroducem de fiecare dată în circuitul economic, prin reciclare”, a notat Svetlana Bolocan.

● JOI, 13 decembrie

În noiembrie, rata anuală a inflației a fost mai mică față de luna precedentă

În luna noiembrie, rata anuală a inflației a constituit 0,9%, mai puțin cu 0,3 puncte procentuale față de cea din luna octombrie. Similar ultimelor șase luni, aceasta se află sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0%. Datele cu privire la evoluția inflației anuale pentru lunile octombrie și noiembrie indică o inflație inferioară celei anticipate, din cauza dinamicii sub așteptări a prețurilor la produsele alimentare. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, cele mai mari contribuții la rata anuală a inflației (câte 0,8 puncte procentuale) au înregistrat prețurile la produsele alimentare și inflația de bază. În luna noiembrie, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0,8% față de nivelul lunii precedente, ca urmare a majorării prețurilor la ouă (6,0%), legume proaspete (5,7%), cartofi (2,7%), lapte și produse lactate (1,2%) și grăsimi (0,6%). Evoluția prețurilor la produsele alimentare a fost atenuată de scăderea prețurilor la fructe proaspete (-1,1%) și zahăr (-0,9%). Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat cu 0,1% față de nivelul lunii precedente.

Expert-Grup anticipează o creștere economică cu mult sub nivelul optim

Economia moldovenească a crescut în anul 2018 la o rată cuprinsă între 4,2% și 4,6%, care a inclus practic toate sectoarele esențiale. Una dintre cele mai îngrijorătoare evoluții a fost înregistrată de creșterea deficitului în comerțul exterior. Totodată, tendințele structurale și geografice definitorii s-au consolidat prin creșterea rolului Uniunii Europene. Datele au fost prezentate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul lansării publicației bianuale „MEGA”. În ceea ce privește prognozele pentru anii viitori, analiștii anticipează o creștere de 3,5% a PIB-ului, potrivit scenariului pesimist, și 5,2%, potrivit scenariului optimist, cu mult sub nivelul optim de creștere de 7-8%. În privința finanțelor publice, directorului executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, a menționat că, deși în anul curent deficitul se va încadra în anumite limite acceptabile ca și pondere în PIB, pentru anul viitor riscurile sunt evidente având în vedere acele cheltuieli cu tentă electorală, dar și măsuri întreprinse prin reforma fiscală care vin, pe de o parte, să taie din veniturile fiscale, iar pe de altă parte, să sporească cheltuielile. Riscurile derivă și din modelul de finanțare a deficitului bugetar. Accesul la sursele externe de finanțare nu prea este, mai ales pentru 2019. Iar finanțarea din contul valorilor imobiliare de stat cumpărate de băncile comerciale vine în contradicție cu obiectivul Guvernului de a stimula activitatea investițională prin intermediul creditării. Or, băncile preferă să crediteze Guvernul la rate acceptabile și risc practic zero decât să crediteze sectorul real.

Peste două mii de persoane trebuie să achite impozitul de avere

Serviciul Fiscal de Stat a trimis avize de plată a impozitului de avere către 2133 de subiecți, cu 154 mai puțini decât în 2017. Suma care ar urma să fie încasată este de peste 40 de milioane de lei. Termenul de achitare a impozitului pe avere expiră pe 25 decembrie. Pentru fiecare zi de întârziere va fi aplicată o penalitate în mărime de 0,0329% per zi. Impozitul pe avere se aplică asupra persoanelor fizice care dețin bunuri imobiliare cu destinație locativă și case de vacanță (cu excepția terenurilor) a căror valoare este estimată la 1,5 milioane de lei și mai mult și au o suprafață de 120 de metri pătrați și mai mult.

● VINERI, 14 decembrie

O nouă aeronavă Wizz Air a ajuns la Chișinău

O nouă aeronavă a companiei aeriene low-cost Wizz Air a ajuns astăzi la Chișinău. Din 15 decembrie Airbus A320 va opera zboruri către cinci destinații. În premieră, vor fi efectuate zboruri din Chișinău către Dortmund și Memmingen (Germania). Potrivit unui comunicat de presă al companiei Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, odată cu majorarea flotei aeriene a bazei operaționale de la Chișinău, se deschis noi rute către Copenhaga (Danemarca), Bruxelles (Belgia) și Paris (Franța), operate de această dată de către Wizz Air. Astfel că la Bruxelles zboruri vor fi efectuate și pe aeroportul Charleroi, nu doar pe cel național.

● SÂMBĂTĂ, 15 decembrie

 Pavel Filip: Creșterea economică se datorează majorării investițiilor

Creșterea economică din ultima perioadă se datorează creșterii investițiilor. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip la Publika TV. Potrivit lui, doar în Zonele Economice Libere anul trecut au fost înregistrate investiții de peste 115 milioane de dolari. Premierul spune că doar în ZEL-uri s-au creat peste 7,5 mii locuri de muncă. Prim-ministrul susține că în trei ani, de la începutul anului 2016 până acum, Republica Moldova a acumulat la bugetul statului cu peste 12 miliarde de lei mai mult, în comparație cu anii precedenți. Premierul afirmă că Guvernul se descurcă cu banii din economia națională în condițiile în care a fost sistată o parte din finanțările externe.

Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri și procese decizionale

85% dintre femeile de afaceri din Republica Moldova își desfășoară activitatea în zonele urbane, 60% dintre care ˗ în Chișinău. Discrepanțele dintre numărul afacerilor inițiate de  femei la sate și la orașe este mare, lucru care trebuie schimbat. Tabloul este similar și atunci când este vorba despre implicarea femeilor în procesele decizionale la nivel de comunitate. Opiniile au fost exprimate în cadrul celei de-a IV-a ediții a Forumului Național al Femeilor din Moldova 2018, cu genericul: „Femeia și Migrația”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 decembrie. Prezent la forum, premierul Pavel Filip a spus că Moldova nu trebuie să fie atractivă doar pentru investițiile din afară, dar și pentru investițiile pe intern. Guvernul desfășoară un șir de reforme pentru crearea unui mediu investițional favorabil, prin micșorarea actelor permisive, implementarea ghișeului unic, susținerea diverselor programe de finanțare pentru tinerii antreprenori, și nu numai. În trei ani, s-au creat 170 de mii de locuri de muncă și s-au investit direct în afaceri 130 de milioane de dolari, anul acesta cu 43 de milioane mai mult decât anul trecut.