logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10-15 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-10-15-octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1030306.html

● LUNI, 10 octombrie

În primele opt luni exporturile au scăzut cu 3,5%

În primele opt luni ale anului curent, volumul exporturilor de mărfuri a fost de 1,2 miliarde de dolari, cu 3,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare scădere au înregistrat exporturile către ţările CSI, volumul cărora s-a redus cu 19,7% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2015. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că exporturile de mărfuri autohtone au fost în scădere cu 6,8% şi a determinat reducerea pe total exporturi cu 4,4%. Datele BNS arată că cel mai tare au scăzut exporturile spre Kazahstan, Letonia, Cipru, Spania. Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat 784 de milioane de dolari SUA, cu 1,3% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, re-exporturile de mărfuri străine s-au majorat cu 2,6%.

● MARŢI, 11 octombrie

Premierul solicită reluarea recepţionării cererilor pentru subvenţii în agricultură


Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) să reia
recepţionarea cererilor de obţinere a subvenţiilor peste limita fondului de subvenţionare. Dosarele în cauză vor fi autorizate spre plată în anul 2017. Potrivit executivului, pentru anul 2016 au fost depuse 2659 de dosare de subvenţionare înainte ca Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură să stopeze recepţionarea cererilor pentru acordarea subvenţiilor în conformitate cu „Regulamentul cu privire la repartizarea mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016”.

MIERCURI, 12 octombrie

Mobiasbancă găzduieşte o expoziţie de sculptură, pictură şi grafică

O expoziţie de sculptură, pictură şi grafică a fost deschisă la banca comercială Mobiasbancă. Peste 100 de sculpturi din bronz şi tablouri ale artiştilor autohtoni au fost vernisate în sediul central şi în câteva filiale. Lucrările vor putea fi admirate până la 30 noiembrie. Mobiasbancă a organizat asemenea expoziţii şi anterior. În 2015, a găzduit expoziţia de artă contemporană, aducând în prim-plan şapte artişti din noul curent de artă modernă din Moldova. „Pentru Mobiasbancă a devenit deja o tradiţie să redescopere şi să promoveze arta, patrimoniul cultural şi artiştii autohtoni, găzduind diverse expoziţii. Prin vernisajul din acest an ne propunem să apreciem dialogul publicului larg cu operele sculptorilor şi pictorilor din ţară, să ne lăsăm inspiraţi în activitatea cotidiană de diverse forme de exprimare artistică şi să probăm o dată în plus că Moldova are un potenţial cultural fantastic”, a declarat preşedintele Comitetului de Direcţie – CEO al Mobiasbancă, Ridha Tekaia.

● JOI, 13 octombrie

Cererile pentru subvenții în agricultură vor fi acceptate până pe 31 octombrie 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va relua recepţionarea cererilor pentru obținerea subvențiilor în agricultură, la iniţiativa premierului Pavel Filip. Cererile de la agricultori vor fi acceptate până pe 31 octombrie, iar autorizările de plată se vor efectua în limita fondului alocat pentru anul curent. Totodată, subvenţiile pentru cererile depuse peste limita resurselor financiare disponibile vor fi achitate în anul viitor.

De astăzi pot fi depuse din nou cereri pentru obţinerea subvenţiilor în agricultură

Recepţionarea cererilor pentru obţinerea subvenţiilor în agricultură, stopată pe 27 septembrie, a fost reluată de astăzi. Cererile pot fi depuse la subdiviziunile teritoriale Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură până la finele acestei luni, 31 octombrie. „Îi aşteptăm pe acei producători care au făcut investiţii, au efectuat cheltuieli eligibile pentru subvenţionare, să depună  cereri. În dosarele acumulate până la 27 septembrie, de la 2700 de producători, solicitările de bani sunt peste limita bugetului fondului de subvenţionare  pentru 2016. Astfel, că cererile urmează a fi examinate şi achitate din fondul de subvenţionare a anului 2017”, a specificat directorul AIPA, Nicolae Ciubuc .

● SÂMBĂTĂ, 15 octombrie

Pirkka Tapiola subliniază necesitatea de a accelera reconstrucția drumurilor 

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, accentuează necesitatea accelerării progresului de implementare a contractelor în domeniul infrastructurii drumurilor. Despre aceasta șeful Delegației UE a vorbit în cadrul unei întrevederi cu conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. În cadrul discuțiilor s-a făcut o trecere în revistă a proiectelor de infrastructură a drumurilor naționale iniţiate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Oficialii au discutat despre  necesitatea prelungirii termenului grantului oferit pentru construcția drumului de ocolire a oraşului Ungheni, care va face conexiune cu autostrada Targul-Mureș - Iași - Ungheni printr-un pod rutier amplasat în satul Zagarancea. Uniunea Europeana a oferit 25 de milioane de euro pentru construcția drumurilor de ocolire a orașelor Vulcănești și Ungheni, dar și a satului Bahmut, pe traseul Chișinău-Ungheni.

Proiecte moldo-române incluse pe lista priorităţilor Comunităţii Energetice 

Proiectele de interconectare a sistemelor Republicii Moldova și României de transport a energiei electrice și gazelor naturale au fost incluse în lista Proiectelor de Interes pentru Comunitatea Energetică (PECI) și Proiectelor de Interes Mutual (PMI). Decizia a fost adoptată în cadrul Consiliului Ministerial al Comunității Energetice. Potrivit viceministrului economiei, Valeriu Triboi, care a reprezentat Republica Moldova la lucrările celui de-a XIV-a Consiliu Ministerial al Comunității Energetice, decizia respectivă a fost luată la recomandarea Grupului Permanent de Nivel Înalt din cadrul Comunității Energetice.