logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1 – 7 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-1-7-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1101924.html

● MARȚI, 2 ianuarie

Plătim mai puțin pentru roaming între Republica Moldova și UE


Tarifele la roaming între Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt mai mici. Un acord în acest sens a intrat, ieri, în vigoare un acord care a fost semnat anul trecut între operatorii naționali și mai mulți operatori europeni.

Merele moldovenești sunt întrebate

Chiar dacă protagoniștii pieței locale au avut îngrijorări serioase privitor la prăbușirea prețurilor ca urmare a embargoului rusesc impus tuturor prospăturilor din Moldova și a blocării recente a Mării Roșii, care este principala rută de export pentru mere către Orientul Mijlociu și Asia, cel mai prost scenariu nu s-a materializat, transmite IPN, cu referință la EastFruit.com, o platformă regională de informații agricole.

Guvernatoarea BNM: Vom depune eforturi ca economia să prindă puteri

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, susține că, în cadrul instituției, vor fi depuse eforturi pentru a avea un sistem financiar nu doar rezistent la crize, ci și capabil să contribuie la creștere economică sustenabilă și dezvoltarea țării, un sistem bancar compatibil cu spațiul european.

Cu cât va fi procurat gazul pentru perioada ianuarie-aprilie 2024

SA „Energocom” și SA „Moldovagaz” au semnat contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale pentru a acoperi necesarul consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în perioada ianuarie-aprilie 2024.

Asociația „Forța Fermierilor” cere explicații privind reținerea livrării motorinei române

Asociația „Forța Fermierilor” susține că situația cu motorină română a devenit „ridicolă”. „Peste 1500 de fermieri, care au suferit în urma secetei din 2022, au depus dosare la Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în baza unui regulament, aprobat de Guvern. Însă combustibilul așa și nu a venit”, a comunicat asociația.

Anul începe cu ieftiniri la carburanți

Anul începe cu prețuri mai mici la produsele petroliere principale de tip standard. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță o ieftinire de 15 bani pentru un litru de motorină și de 5 bani pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95.

Instituțiile bugetare și întreprinderile municipale vor optimiza cheltuielile cu cel puțin 10%, din 1 ianuarie 2024

Autoritățile și instituțiile bugetare, instituțiile publice la autogestiune, întreprinderile municipale subordonate Consiliului municipal Chișinău și societățile pe acțiuni unde CMC deține o cotă mai mare de 50%, vor optimiza cheltuielile curente privind activitatea operațională cu cel puțin 10%, începând cu 1 ianuarie. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Fumatul va fi interzis în stațiile PECO, pe terasele cluburilor și în parcurile de distracții

Fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. De asemenea, fumatul nu se va permite pe terasele localurilor de alimentație publică și pe terasele cluburilor de noapte, precum și în stațiile de alimentare cu produse petroliere. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect de lege prezentat de Ministerul Sănătății pentru consultări publice.

Proiectul bugetului mun. Chișinău va fi prezentat după consultarea taxelor locale

Proiectul bugetului municipiului Chișinău va fi prezentat după consultarea taxelor locale. Potrivit primarului general, Ion Ceban, taxele locale pentru municipiul Chișinău vor fi consultate până la data de 12 ianuarie.

● MIERCURI, 3 ianuarie

În ianuarie, temperaturile vor fi peste valorile normei

Meteorologii prognozează că, în ianuarie, temperatura medie lunară a aerului va fi peste valorile normei, norma fiind de -2 - 4 grade Celsius. Prognozele sunt făcute în urma analizei materialelor sinoptice și climatice.

Agenții economici din stânga Nistrului vor achita taxa vamală pe principii generale

Începând cu 1 ianuarie, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Moldova și Ucraina, cu interese conexe în domeniul gazelor

Rezervoarele de stocare a gazelor din Ucraina contribuie ca Republica Moldova și Europa să evite criza energetică, este mesajul lansat de Financial Times, relatează IPN cu referință la media ucraineană.

Anul trecut, companiile europene au apelat la capacitățile Ucrainei pentru a-și stoca carburanții procurați. Rezervele au făcut să se extragă relativ puțin gaz din depozitele din Uniunea Europeană, menținând prețurile la un nivel scăzut și ușurând accesul la ele, au spus analiștii.

Ministerul Finanțelor: Parametrii bugetari pentru municipiul Chișinău nu s-au redus, ci majorat

Parametrii bugetari aprobați în Legea bugetului de stat pentru anul 2024, pentru bugetul municipal Chișinău, nu s-au redus, ci s-au majorat. Astfel, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau în prima circulară din luna august 2023. Precizările sunt făcute de Ministerul Finanțelor, drept răspuns la declarațiile primarului capitalei, Ion Ceban.

● JOI, 4 ianuarie

Agenția de Mediu a eliberat autorizații pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Agenția de Mediu a eliberat două autorizații pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. Una este pentru gestionarea deșeurilor, iar alta pentru emisia în atmosferă a poluanților de la sursele fixe de poluare. Ambele sunt valabile până pe 20 octombrie 2024, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Contribuabilii vor tipări de sine stătător foaia de parcurs și avizul de însoțire a mărfii

Contribuabilii vor elabora și tipări de sine stătător foaia de parcurs și avizul de însoțire a mărfii. Un proiect de hotărâre, elaborat de Ministerul Finanțelor, prevede excluderea din sarcina Serviciului Fiscal de Stat a atribuției de tipărire centralizată a acestor documente. Potrivit autorilor inițiativei, astfel se va simplifica procesul de evidență, eliberare, păstrare și utilizare a formularelor tipizate de documente primare cu regim special.

Peste 13 miliarde de lei transferați de CNAM pentru serviciile medicale și farmaceutice, în 2023

Peste 13 miliarde de lei au fost transferați de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) în anul 2023 pentru serviciile medicale și farmaceutice prestate populației. Suma este cu circa 1,8 miliarde mai mare faţă de anul precedent, transmite IPN, cu referire la datele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

25 de focare de gripă aviară, înregistrate în doar 10 zile

În ultima săptămână a lunii decembrie și în primele două zile ale anului curent, în țară au fost înregistrate 25 de focare de gripă aviară. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă populația să țină păsările în interiorul curților, iar dacă observă semne clinice ale bolii, să anunțe imediat personalul veterinar.

Peste 11 000 de persoane au fost angajate în câmpul muncii cu suportul ANOFM

Peste 11 000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au fost plasate în câmpul muncii pe parcursul anului 2023, cu suportul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Șomerii reprezintă 80,7% din acest număr.

● VINERI, 5 ianuarie

România, printre liderii transformărilor în Estul Europei

În perioada ultimilor 5 ani, România reduce cel mai rapid, comparativ cu alte țări din estul Europei din decalajul existent cu țările bogate din „vechea Europă”, transmite IPN cu referință la o analiză a Institutului pentru economia de piață din Sofia efectuată în baza datelor Eurostat și apărută în „Dnevnik.bg”.

Circa 35 mln lei s-au cheltuit pentru pornirea construcției unității militare în municipiul Chișinău

În anul 2023, Ministerul Apărării a alocat peste 65 de milioane de lei pentru lucrări de reparație a cazărmilor regimentelor de rachete antiaeriene din satul Dănceni și din orașul Căușeni, dar și a cazărmilor brigăzii nr. 1 de infanterie motorizată din Bălți. La fel, și pentru reparația taberelor militare și a unei baze de păstrare a tehnicii militare și a munițiilor. Cheltuielile pentru prima etapă a proiectului de construcție a unei unități militare moderne în satul Băcioi din municipiul Chișinău s-au ridicat la 35 de milioane de lei.

Circulația pe podul peste râul Gârla Mare, deschisă

Circulația pe podul peste râul Gârla Mare, situat pe drumul R16 Bălți–Fălești–Sculeni–Ungheni, km 62,38, în apropierea localității Medeleni, a fost deschisă. Podul a intrat în reparație la începutul lunii iunie 2023.

Floarea-soarelui, între socotelile de acasă și prețul pe piața mondială

Prețurile pe piața mondială a uleiului de floarea sunt în scădere, dar trendul încă nu s-a manifestat în Republica Moldova, transmite IPN cu referință la Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Chiar dacă la bursele de pe mapamond prețurile au căzut în ultimele două săptămâni cu 5 la sută, ceea ce înseamnă o reducere de 40 de dolari, de la 860 la 820/tona, în sărbătorile de iarnă uleiul în Moldova se vinde la aceleași prețuri ca și înainte. Iurie Rija afirmă că trendul pesimist pentru producători se va menține, influențat, în special, de acțiunile celor doi mari jucători din arealul Mării Negre, Ucraina și Rusia.

Atenționări pentru cetățenii care vor să plece în Israel la muncă în construcții

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu mai multe precizări pentru cetățenii doritori de a pleca la muncă în sectorul construcțiilor în Israel. Mai exact, instituția anunță că cea de-a 29-a rundă de implementare a Acordului moldo-israelian în domeniul construcțiilor, planificată pentru decembrie 2023, se amână temporar.

Statul va asigura în fiecare toamnă stocuri de gaze de 15% din consumul mediu anual

Începând cu 2024, în fiecare an la data de 1 noiembrie, Republica Moldova va constitui stocuri de gaze naturale în volum de 15% din consumul mediu anual. Ministerul Energiei precizează că aceasta este o practică la nivelul Uniunii Europene, iar implementarea ei va face țara mai protejată în cazul a unor situații excepționale în sectorul gazelor naturale.

SÂMBĂTĂ, 6 ianuarie

Digitalizarea serviciilor de plată, dar și plățile instant – printre prioritățile BNM în 2024
În acest an, Banca Națională a Moldovei își va continua acțiunile întreprinse în contextul tendințelor de digitalizare a serviciilor de plată și modernizării sistemului automatizat de plăți interbancare. De asemenea, eforturile vor fi axate pe implementarea în viitorul apropiat a plăților instant. BNM mai menționează că va asigura supravegherea în domeniul TIC, pentru îmbunătățirea rezilienței băncilor și asigurarea unei protecții corespunzătoare împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice.

Moldova a depășit consumul mediu global de 140 de cești de cafea anual/per adult, analiză

Dacă în anul 1995, un adult moldovean consuma anual 3 cești de cafea din boabe, în 2023 – numărul acestora a crescut până la 134, iar în anul 2024 se estimează că un adult din Moldova va consuma 153 de cești de cafea. Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că anul 2024 poate fi declarat anul cafelei în Republica Moldova, deoarece moldovenii au depășit consumul mediu global de 140 de cești de cafea anual/per adult”.

Digitalizarea serviciilor de plată, dar și plățile instant – printre prioritățile BNM în 2024

În acest an, Banca Națională a Moldovei își va continua acțiunile întreprinse în contextul tendințelor de digitalizare a serviciilor de plată și modernizării sistemului automatizat de plăți interbancare. De asemenea, eforturile vor fi axate pe implementarea în viitorul apropiat a plăților instant. BNM mai menționează că va asigura supravegherea în domeniul TIC, pentru îmbunătățirea rezilienței băncilor și asigurarea unei protecții corespunzătoare împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice.

Moldova a depășit consumul mediu global de 140 de cești de cafea anual/per adult, analiză

Dacă în anul 1995, un adult moldovean consuma anual 3 cești de cafea din boabe, în 2023 – numărul acestora a crescut până la 134, iar în anul 2024 se estimează că un adult din Moldova va consuma 153 de cești de cafea. Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că anul 2024 poate fi declarat anul cafelei în Republica Moldova, deoarece moldovenii au depășit consumul mediu global de 140 de cești de cafea anual/per adult”.

Vânătoarea de păsări de-a lungul frontierei din estul țării, interzisă

De-a lungul frontierei din estul țării au fost instituite restricții la vânătoarea de păsări. O decizie în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Ștefan Vodă după ce în localitatea Olănești a fost înregistrat un caz de gripă aviară.

Exportul de vinuri moldovenești a adus în țară peste 111 milioane de dolari

Uniunea Europeană a fost principala destinație a exporturilor vinurilor moldovenești în 2023. Acolo au mers 45% din exporturi. Alte 29% au mers în alte țări ale lumii, iar 26% în țările CSI. Per total, exporturile de vinuri moldovenești au adus în Republica Moldova peste 111 milioane de dolari SUA.

La sfârșitul anului, activele oficiale de rezervă au depășit 5,4 miliarde de dolari

La sfârșitul lunii decembrie 2023, activele oficiale de rezervă au constituit 5 453,14 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 293,43 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie, când acestea au însumat 5 159,71 milioane de dolari.