logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1-7 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-1-7-aprilie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1048072.html

● LUNI, 1 aprilie

Chiril Gaburici: Se prognozează o creștere de 40% a sectorului IT în 2019


În anul 2019 se prognozează o creștere de 40% a sectorului IT. Republica Moldova trebuie să depună eforturi ca să mențină această creștere. Declarația aparține ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici. Potrivit lui, în acest domeniu trebuie atrași jucători mari de peste hotare. „Atrăgând jucători mari în sectorul IT, ei cu siguranță vor veni cu mai mulți sateliți ai lor, jucători mai mici cu care lucrează împreună”, a menționat Chiril Gaburici la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV. Ministrul spune că Republica Moldova are resursele necesare pentru creșterea acestui sector. „Și resursa de bază a acestui sector este cea umană - oamenii pe care îi avem noi aici. Când am venit la minister am spus că știu cum putem să creștem economic – noi pur și simplu trebuie să educăm 100 de mii de specialiști IT. Salariul minim al unui specialist IT este de la o mie de euro, bani destul de mari pentru Republica Moldova”, spune Chiril Gaburici.

Directorii Pieței Centrale și arhitectul șef al capitalei vor fi demiși

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a anunțat că va semna demiterea din funcție a directorului și vicedirectorului Pieței Centrale, Octavian Bivol și Victor Gutium, dar și că va cere demisia arhitectului șef al capitalei, Sergiu Borozan. Potrivit lui Ruslan Codreanu, săptămâna trecută, a primit o petiție prin care agenții economici care-și desfășoară activitatea la Piața Centrală s-au plâns că se colectează taxe informale. Totodată, există abordare selectivă față de unii agenți economici.

Se propune majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică) se propune a fi majorat, de la 1 mai, cu 165 de lei, până la 2775 de lei. Potrivit unui proiect de lege elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și suspus dezbaterilor publice pe particip.gov.md, reexaminarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real de către Guvern are loc în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național. Astfel, începând cu 1 mai 2019, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se propune să fie stabilit în mărime de 16,42 lei pe oră, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.

● MARȚI, 2 aprilie

Va fi testată calitatea semnalului dat de operatorii de telefonie mobilă la nivel national


Din 1 aprilie, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio desfășoară o amplă campanie de măsurare a parametrilor de calitate a serviciilor de comunicații electronice accesibile populației, furnizate prin rețelele publice mobile. Pentru a evalua și verifica echipamentele tehnice de care dispune instituția, ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a întreprins o vizită la fața locului. Într-un comunicat de presă al MEI se spune că din 1 aprilie Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio poate să efectueze controlul serviciilor prestate de operatorii de telefonie mobilă în toată țara, în privința mai multor criterii de performanță a acestora. Verificările vor cuprinde 1499 localități și 186 de trasee naționale cu lungimea de aproape 12000 km. Acestea se vor desfășura timp de șase luni. „Utilizatorii de servicii sunt prioritari pentru noi și vrem să fim siguri că ei folosesc servicii de calitate. Totodată, am certitudinea că și operatorii își doresc să ofere servicii calitative”, a spus ministrul.

În satul Feștelița va fi construit un sistem de iluminat intelligent

În satul Feștelița, raionul Ștefan-Vodă, se planifică montarea sistemului de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic. Proiectul-pilot a fost aprobat în cadrul ședinței Agenției pentru Eficiență Energetică. Proiectul-pilot prevede montarea a 538 de corpuri de iluminat de tip LED pe 19 străzi din sat, cu o lungime totală de circa 18 km. Inițiativa va reduce cheltuielile și va proteja mediul încunjurător de emisiile de CO2, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Veniturile disponibile ale populației au crescut în 2018

Veniturile disponibile ale populației în anul 2018 au crescut cu 6,2% față de anul precedent și au constituit în medie 2383 de lei lunar pentru o persoană. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, cu o pondere de 43,7% în veniturile totale, fiind în creștere cu 0,6 puncte procentuale față de anul precedent. Prestațiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanță, în medie acestea constituie 24,7% din veniturile medii lunare ale populației, urmate de activitățile pe cont propriu, cu o pondere de 12,7% din veniturile medii lunare. Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor, în medie acestea reprezintă 15,0% din total venituri, ceea ce este cu 1,5 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2017.

Piața serviciilor TV contra plată a crescut în 2018

În 2018, numărul abonaților la serviciile de televiziune contra plată (prin rețelele de cablu și rețele IPTV) a crescut cu 1,8% față de 2017 și a alcătuit 329,7 mii de utilizatori. Volumul vânzărilor a crescut cu 1,6% și a însumat 162,1 milioane de lei. Potrivit datelor procesate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), 159,2 mii este numărul de abonați la serviciile IPTV și 170 de mii – la rețelele prin cablu. 62,5% din abonați au recepționat semnal TV în format digital, iar 37,5% – în format analogic. Rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportată la 100 locuitori ai republicii, a însumat 9,3%. Venitul mediu lunar per abonat a scăzut cu 4,5% și a alcătuit 41,8 lei.

Minimul de existență anul trecut a fost 1891 de lei

Mărimea minimului de existență pentru o persoană, în 2018, a fost 1891 de lei, în creștere față de anul precedent cu 1,5%. Pentru populația din Chișinău și Bălți minimul de existență a fost 2107 lei, pentru cea din alte orașe – 1888,5 lei, iar pentru mediul rural – 1795,8 lei. Potrivit Biroului Național de Statistică, minimul de existență pe medii de reședință este determinat de ponderea coșului alimentar. Pe categorii de populație, valoarea maximă a minimului de existență revine populației în vârstă aptă de muncă – 2016 lei și, în special, bărbaților – 2186 de lei. Minimul de existență pentru copii este de 1801 lei lunar, cu o diferențiere a acestui indicator în funcție de vârsta copilului, de la 712 lei pentru un copil de până la 1 an și până la 2031 de lei pentru un copil de 7-17 ani.

Versiunea actualizată a aplicației TIR-EPD este funcțională

Versiunea modernizată a aplicației electronice pentru declararea prealabilă TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) este funcțională în cadrul Sistemului informațional „ASYCUDA World” al Serviciului Vamal, fiind utilizată deja de transportatorii internaționali de mărfuri. De la punerea în funcțiune, pe 18 martie anul curent, au fost perfectate 230 de declarații electronice prealabile privind mărfurile transportate în baza Carnetului TIR. Datele au fost prezentate, astăzi, la un eveniment public. TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declarații electronice prealabile către autoritățile vamale din statele tranzitate. Acest schimb de informații în avans facilitează analiza riscurilor și accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia.

Mai puțini șomeri în 2018

Peste 38 de mii de șomeri au fost înregistrați anul trecut în Republica Moldova, în descreștere față de 2017, când au fost 51 de mii de șomeri. Șomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații – 58,4% din șomeri sunt bărbați, și persoanele din mediul urban – 65,6%, transmite IPN cu referire la datele Biroului Național de Statistică. Rata șomajului la nivel de țară a înregistrat valoarea de 3,0%, fiind cu 1,1 puncte procentuale mai mică față de 2017. Rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 3,5% iar în rândul femeilor – de 2,5%. În rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani rata șomajului a constituit 7,4%, iar în categoria de vârstă 15-29 ani a fost de 5,6%. Populația economic activă (populația ocupată, plus șomerii) a constituit anul trecut 1290,7 mii de persoane, fiind în creștere cu 2,5% față de anul 2017.

● MIERCURI, 3 aprilie

Munca nedeclarată este în ușoară creștere în 2018


Munca nedeclarată este în ușoară creștere în anul 2018, alcătuind 6,6% din totalul salariaților, comparativ cu 6,2% în 2017. Prin munca nedeclarată se înțelege orice muncă prestată de o persoană fizică pentru și sub autoritatea unui angajator, dar fără încheierea contractului individual de muncă. Practica de angajare în baza unor înțelegeri verbale este mai frecventă printre salariații bărbați. Domeniile în care salariații lucrează cel mai des în baza înțelegerilor verbale țin de agricultură, comerț și construcții, transmite IPN cu referire la Biroul Național de Statistică. Anul trecut, ponderea salariaților în structura populației ocupate a constituit 62,1% din total sau 777 de mii de persoane. Din totalul salariaților, 7,3% au avut un loc de muncă informal. Salariu „în plic” au primit 7,1% din salariați (8,8% bărbați și 5,7% femei), iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură, comerț, industrie și construcții.

Pavel Filip: Prin Acordul de liber schimb cu China legăturile economice vor spori

Odată cu semnarea Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și China, turațiile legăturilor economice dintre cele două țări vor spori, iar produsele moldovenești vor deveni competitive pe piața chineză. Declarația aparține premierului Pavel Filip, făcută în cadrul Forumul de afaceri Moldova-China care are loc astăzi, 3 aprilie. Moldova și China sunt la cea de-a patra rundă de negocieri pe marginea Acordului. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul a apreciat prietenia tradițională care leagă cele două țări, exprimând încrederea că acest for va oferi o platformă potrivită pentru ulterioare parteneriate. Pavel Filip a invitat oamenii de afaceri chinezi să investească în Moldova și să beneficieze de avantajele oferite de Acordurile de liber schimb pe care le are aceasta cu UE, Turcia și CSI.

Asociația Producătorilor de Conserve: „Соки Украины” au adaosuri improprii sucurilor 100%

Asociația Producătorilor de Conserve din Moldova solicită Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să verifice calitatea sucurilor comercializate pe piața din Republica Moldova sub marca „Соки Украины”, producător Эко-Сфера SRL, Ucraina. Într-o adresare către ANSA, Asociația Producătorilor de Conserve, care reunește principalele întreprinderi din industria procesatoare moldovenească, invocă mai multe neconformități. În declarația procesatorilor moldoveni este specificat faptul că sucul de mere și sucul de roșii ale mărcii „Соки Украины” pretind a fi 100% din fructe. „Cunoscând care este costul materiei prime, cât și a componentelor care formează prețul produsului, s-a remarcat prețul neobișnuit de redus. Or, în mod evident, un litru de suc de mere sau de roșii, care conține 100% fructe, nu poate costa atât de ieftin, până la 10 lei pentru un litru de suc”, se spune în declarație.

Regim simplificat de import al mărfurilor supuse controlului ANSA

Mărfurile supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vor putea fi introduse în țară mai ușor. Guvernul a operat, astăzi, un șir de modificări în regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor în cauză, implicit a exclus termenul de 24 de ore de notificare de către operatorii economici la introducerea în țară a mărfurilor supuse controlului fitosanitar. De asemenea, va fi revizuit conceptul de control fitosanitar al ambalajelor din lemn, clasificate la poziția tarifară 4415, prin excluderea acestora din Nomenclatorul mărfurilor supuse controlului fitosanitar.

● JOI, 4 aprilie

12 cele mai importante companii din China participă la Forumul de Afaceri de la Chișinău


Douăsprezece cele mai importante companii din China și 100 de companii autohtone participă la Forumul de Afaceri de la Chișinău, în perioada 2-4 aprilie, având posibilitatea să interacționeze direct cu investitori de talie mondială. În cadrul evenimentului a fost prezentată oferta investițională a Moldovei și facilitățile de care pot beneficia potențialii investitori chinezi, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii. „Evenimentul este o platformă extraordinară și susțin ideea să ne întâlnim o dată la două luni și cu alți antreprenori chinezi care sunt interesați să investească în Republica Moldova”, a declarat ministrul Chiril Gaburici.

Peste 6 km din șoseaua de ocolire a orașului Chișinău vor fi reparați

O porțiune a șoselei de ocolire a municipiului Chișinău, kilometrii 0 – 6,55, intră în reparație la începutul verii. Contractul, în valoare de 9,9 milioane de euro, credit oferit de Banca Europeană de Investiții, a fost semnat, astăzi, între Administrația de Stat a Drumurilor și consorțiul de companii care a câștigat licitația internațională (Rutador SRL – Lusmecon SA), transmite IPN. Porțiunea de drum începe de la podul de la Ialoveni. Carosabilul va fi lărgit. De asemenea, vor fi construite intersecții denivelate. Patru kilometri vor fi reparați, iar alții doi – construiți de la zero. Șoseaua de centură va avea patru benzi de circulație, câte două benzi pe fiecare sens. În lucrările de reabilitare este inclusă și aplicarea marcajului rutier.

BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă de pe Moldova-Agroindbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a revocat joi, 4 aprilie, măsurile prescrise în perioada supravegherii speciale a băncii comerciale Moldova-Agroindbank. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, decizia a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului, ca urmare a achiziționării a 43,1% din capitalul social de către Heim Partners Limited, format dintr-un consorțiu internațional de investitori: BERD, Invalda INVL și Horizon Capital. Din 21 martie a început exercitarea mandatului Consiliului băncii comerciale Moldova-Agroindbank în componența aleasă prin hotărârea Adunării Generale ordinare anuale a acționarilor băncii, din 22 noiembrie 2018.

● VINERI, 5 aprilie

Octavian Armașu: Pentru a obține o nouă tranșă din partea FMI este nevoie de un guvern plenipotențiar


Pentru ca o nouă misiune a Fondului Monetar Internațională să vină în Republica Moldova și pentru ca să fie agreate anumite acțiuni și debursată următoarea tranșă din parte FMI, este nevoie de un guvern plenipotențiar la Chișinău. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. „Se ajunge la politic pentru a avansa în continuare cu programul FMI. Pentru a avea o misiune de evaluare în baza căreia să agreăm anumite acțiuni și să primim următoarea tranșă, este nevoie de un guvern plenipotențiar. Probabil, după ce va fi formată majoritatea parlamentară și numit un guvern, vom avea o nouă vizită a FMI care va veni cu o misiune plenipotențiară pentru a stabili pașii următori și pentru a debursa următoarea tranșă”, a declarat Octavian Armașu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

BERD iese din cercul de acționari ai Mobiasbancă

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare aduce la cunoștința publicului, printr-un comunicat de presă, că iese din cercul de acționari ai Mobiasbancă din Moldova. Exprimându-și încrederea în perspectivele băncii, BERD subliniază că și-a vândut pachetul de 8,84% în Mobiasbancă, o filială a Groupe Société Générale din Franța și a patra cea mai mare bancă din Moldova, pentru 2,6 milioane de euro. Șefa Biroului BERD din Moldova, Angela Sax, a menționat cu această ocazie că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este mândră că a jucat un rol important în calitate de acționar în ultimii zece ani. „Suntem mulțumiți de realizările Mobiasbancă și de standardele sale înalte de guvernanță corporativă. Suntem fericiți că am contribuit la aducerea celor mai bune practici internaționale în sectorul bancar din Moldova și continuăm să avem încredere în perspectivele viitoare ale Mobiasbanca”, a subliniat Angela Sax.

Companii din SUA vin în Moldova pentru a stabili parteneriate cu companii moldovenești

În perioada 11-12 aprilie, la Chișinău, se va desfășura un forum de afaceri moldo-american, unde companii americane vor stabili potențiale parteneriate cu companii din Moldova din mai multe domenii. Este vorba despre infrastructură, agro-business, energetică, TIC etc. Despre asta a discutat ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, la o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck Hogan. Potrivit unui comunicat de presă al MEI, în prima zi a evenimentului, reprezentanții Guvernului vor prezenta sectoriale strategice. A doua zi va urma o sesiune în cadrul căreia companiile autohtone vor putea stabili contacte directe cu partenerii din SUA. Potrivit lui Chiril Gaburici, forumul Republica Moldova – Statele Unite ale Americii va oferi antreprenorilor moldoveni ocazia să înțeleagă procesul derulării afacerilor cu parteneri din SUA și atragerii investițiilor străine.

● SÂMBĂTĂ, 6 aprilie

BNM facilitează accesul agenților economici la finanțarea bancară


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat, în ședința de vineri, 5 aprilie, un nou regulament cu privire la expunerile mari, precum și modificări la Regulamentul privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate. Deciziile au fost luate cu scopul de a facilita accesul sectorului real la finanțare din partea băncilor licențiate, se spune într-un comunicat de presă al instituției. Astfel, Regulamentul cu privire la expunerile mari prevede o nouă modalitate de calcul a valorii expunerilor mari. Aceasta înseamnă că băncile vor avea posibilitatea să aloce mai multe fonduri pentru finanțarea proiectelor agenților economici prin credite bancare, concomitent încadrându-se în limitele reglementate. În același timp, noul regulament va stimula băncile să creeze produse bancare noi și atractive pentru economia reală.

Apicultura din Moldova se poate dezvolta doar prin formarea cooperativelor, opinii

Apicultura înregistrează în ultimii ani tendințe de creștere, totuși experții consideră că sectorul va fi capabil să ajungă la un nivel profesionist numai dacă producătorii vor forma cooperative, pentru a asigura producerea mierii omogene, de calitate și în cantități competitive pentru export, scrie Agrobiznes, citat de IPN. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, anul trecut exporturile de miere din Moldova au scăzut cu 18%. Formarea grupurilor de producători ar facilita accesul la finanțare și, prin urmare, la tehnologii și echipamente moderne necesare. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, peste 7 mii de stupine sunt înregistrate oficial în Moldova, în total fiind 236 de mii de familii de albine. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Veaceslav Cernat, menționează că 90% din mierea produsă în Moldova este exportată. Apicultura în Moldova are puncte forte şi potenţial de creştere, dar, în acelaşi timp, apicultura ca afacere este în criză, pentru că apicultorii produc cantități mici de miere, care nu acoperă cererea de export. În Moldova nu există grupuri de producători de miere, 4-5 producători care să asigure exportul a cel puţin 20 de tone. În același timp, și statul acordă subvenții prioritar grupurilor de apicultori.