logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMANII 1-6 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-1-6-aprilie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1004472.html

LUNI, 1 aprilie

ANRE
examinează cererea de majorare a tarifului la lumină depusă de Gas Union Fenosa

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) examinează solicitarea companiei Gas Natural Fenosa privind aprobarea noilor tarife de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. ANRE precizează că modificările de tarif solicitate de Gas Natural Fenosa se bazează pe premisa eliminării subvenţiilor încrucişate. Cererea, cu aplicare de la 1 aprilie curent, a fost depusă de Gas Natural Fenosa pe 22 martie şi prevede o creştere de 14% a tarifului pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie de tensiune joasă de 0,4 kV. Este vorba de toţi consumatorii casnici şi o parte dintre agenţii economici mici. Pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie compania a solicitat o reducere de tarif de 4,7%, iar pentru cei conectaţi la reţelele de tensiune înaltă – o creştere de 1,4%. În prezent, tariful de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă din raza de activitate a Gas Natural Fenosa este de 1,58 lei/kWh, iar clienţii RED Nord şi RED Nord-Vest plătesc 1,71 lei şi, respectiv, 1,73 lei/kWh.

MARŢI, 2 aprilie

Chişinăul
are buget

Consilierii municipali au votat marţi, 2 aprilie, bugetul Chişinăului în lectură finală. Proiectul a fost aprobat cu votul a 26 de consilieri. Aleşii locali ai PCRM şi PSRM s-au abţinut de la vot. Bugetul prevede venituri de 2,7 miliarde de lei, cheltuieli de aproximativ 2,8 miliarde şi un deficit de 20 de milioane de lei. 55% din cheltuieli sunt prevăzute pentru domeniul social. Doar pentru educaţie autorităţile au alocat peste 1 miliard de lei. Autorii proiectului au menţionat că deficitul bugetar va fi acoperit din vânzări sau privatizarea bunurilor proprietate publică, din care se vor obţine venituri de aproximativ 30 de milioane de lei. Din sursele externe de finanţare se mai aşteaptă peste 75 de milioane. Pentru rambursarea împrumuturilor externe, în bugetul municipal se prevăd mijloace în sumă de 84 de milioane de lei. În anul 2012, deficitul bugetului municipal a fost de 451 de milioane de lei.

Moldova a lansat un coridor maritim-feroviar de transportare a mărfurilor între 2 mări

Moldova a lansat un coridor maritim-feroviar de transportare a mărfurilor între Marea Neagră şi Marea Baltică. Transportarea va avea loc prin prin intermediul trenului de containere ZUBR. Creşterea estimată a volumului de containere transportate prin intermediul acestei platforme noi este de circa 3,5 ori, de la 1160 containere în 2012 la circa 4000 containere în 2013. În decembrie 2012, Calea Ferată din Moldova şi „Danube Logistics” au devenit parteneri ai proiectului regional ZUBR – trenul de cursă regulată de transportare a containerelor din porturile din Marea Neagră spre porturile din Marea Baltică. Includerea Republicii Moldova în itinerarul trenului ZUBR a devenit posibilă datorită identificării potențialului de cerere pentru acest coridor din partea companiilor de transport din Turcia, urmare a vizitei oficiale în Turcia în noiembrie 2012, dar şi prin asigurarea unei colaborări eficiente dintre Calea Ferată din Moldova, întreprindere de stat, şi „Danube Logistics”, administrator al Portului Internațional Liber Giurgiuleşti.

MIERCURI, 3 aprilie

Moldova are cea mai înaltă rată de piraterie a programelor de calculator

Rata piratării programelor de calculator în Moldova rămâne a fi cea mai înaltă din lume. Potrivit Business Software Alliance, rata piratării programelor de calculator în Moldova în 2011 a fost de 90%. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru proprietatea Intelectuală, prezidată de ministrul economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Economiei, la şedinţă a fost abordată intrarea în vigoare la 1 aprilie 2013 a Acordului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare. În Republica Moldova doar 9 denumiri de origini sunt protejate, din care 2 sunt naţionale, Ciumai şi Romaneşti. Alianța Internațională pentru Proprietate Intelectuală recomandă Guvernului Moldovei în 2013 să sporească gradul de conștientizare a importanței protecției drepturilor proprietății intelectuale prin organizarea campaniilor publice și educaționale. O soluție ar fi creșterea numărului de programe de instruire pentru poliție, procurori, judecători în domeniul protecției proprietății intelectuale, inclusiv pe problemele pirateriei online, dar și intensificarea controalelor privind combaterea cazurilor de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală.

JOI, 4 aprilie

De la începutul anului bugetul a fost executat cu peste 7,8% peste cifra de control

În primele trei luni ale anului curent, bugetul a fost executat cu peste 7,8% peste cifra de control prezentată. În momentul acesta există o creştere de 16,8% a încasărilor de la FISC, ceea ce reprezintă o sumă cu 200 de milioane de lei mai mare comparativ cu cea planificată. şeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Adrian Timotin, a menţionat, la o şedinţă la Guvern, că efectul se datorează modificării legislaţiei bugetar-fiscale, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2013. La această creştere au contribuit şi măsurile luate pentru combaterea contrabandei şi a activităţii firmelor fantome. Prognozele pentru sfârşitul anului prevăd o creştere a încasărilor cu 17%.

Moldova are două priorităţi în raport cu SUA, Vlad Filat

Parteneriatul cu SUA este unul strategic din punctul de vedere al investiţiilor, dar şi al modului de a administra afacerile, a declarat, joi, premierul în exerciţiu, Vlad Filat, în deschiderea unui seminar dedicat oportunităţilor de afaceri oferite de guvernul american. Guvernul SUA oferă o serie de programe de finanţare şi asistenţă care se referă la businessul mic şi mijlociu din Moldova. Succesul unor astfel de companii constă în elaborarea unui plan pe termen lung, a declarat William Moser, ambasadorul SUA în Moldova. Diplomatul a mai spus că SUA şi Republica Moldova nu au în vigoare un tratat de evitare a dublei impozitări. ţările post-socialiste care au mers pe această cale au avut de trecut printr-un proces de câţiva ani. Liberalizarea comerţului ar fi un pas important în relaţiile economice. Preşedinte Camerei Americane de Comerţ în Moldova, Cristina Harea, a subliniat că în acest moment majoritatea companiilor americane nu investesc direct în Republica Moldova, preferând utilizarea unor jurisdicţii europene pentru efectuarea afacerilor. „Oamenii de afaceri sunt pragmatici. Ei aleg să efectueze afacerile în acele jurisdicţii care le oferă cea mai mare protecţie juridică şi cel mai flexibil regim impozitare”, a declarat Cristina Harea. Anul 2012 arată o creştere a schimbului economic dintre Republica Moldova şi Statele Unite. Domeniile în care americanii investesc sunt agricultura, industria uşoară, industria vinului şi telecomunicaţiile.

VINERI, 5 aprilie

Numărul milionarilor moldoveni este în creştere

191 de moldoveni, persoane fizice, au declarat la FISC venituri de peste un milion de lei pentru anul trecut. În urmă cu un an, numărul oficial al milionarilor era mai mic cu 11 persoane. Cel mai mare venit salarial anual declarat de către o persoană fizică a fost de 6 milioane de lei. Aceeaşi cifră a fost anunţată şi pentru 2011. Vârsta medie a milionarilor moldoveni este de 48 de ani. Cel mai tânăr milionar are 24 de ani, iar cel mai în vârstă 82 de ani. 73% din persoanele care au declarat venituri de peste 1 milion de lei sunt bărbaţi şi, respectiv, 27% femei. În municipiul Chişinău îşi au domiciliul 159 din cei 191 de milionari. şapte persoane sunt din Bălţi, iar ceilalţi din raioanele Ialoveni, Anenii-Noi, Cahul, Căuşeni, Criuleni, Edineţ , Făleşti, Floreşti, Hânceşti, Orhei şi Ocniţa. Conform datelor operative ale Serviciului Fiscal de Stat, subdiviziunile acestuia au recepţionat 215 mii de declaraţii cu privire la impozitul pe venit pentru 2012, cu 669 mai multe decât pentru 2011. S-a majorat numărul persoanelor fizice care au prezentat declaraţi în format electronic – 1421 de persoane, faţă de 1224 pentru 2011. La Serviciul Declaraţie rapidă au apelat 10 mii de contribuabili, persoane fizice. În 2012 suma impozitului reţinut a fost de 1,97 miliarde de lei, cu 12,57% mai mare ca anul precedent.

SFS a majorat numărul operatorilor implicaţi în deservirea solicitanţilor de formulare

Serviciul Fiscal de Stat a majorat numărul operatorilor implicaţi în deservirea solicitanţilor de formulare, prin deschiderea unui punct în cadrul Direcţiei de administrare fiscală Botanica. Aici două persoane vor deservi agenţii economici administraţi de către Direcţia Generală a Marilor Contribuabili. Adiţional, din această lună va fi implementat un serviciu nou, care va permite plasarea prin internet a comenzilor de formulare tipizate. Şeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Andrian Timotin, a declarat că prin aceste acţiuni se urmăreşte optimizarea procedurilor de eliberare a formularelor de facturi fiscale către agenţii economici plătitori de TVA. La momentul actual există 801 agenţi economici care pot procura facturi fiscale fără depunerea în prealabil a comenzilor de eliberare şi fără efectuarea unor verificări suplimentare asupra activităţii întreprinderilor. Andrian Timotin a adăugat că problema va fi pe deplin înlăturată odată cu implementarea sistemului informaţional automatizat E-factura, în 2014. Andrian Timotin a explicat controlul strict asupra facturilor fiscale eliberate prin faptul că acestea pot fi utilizate ilegal pentru trecerea în cont a TVA prin firmele fantome, pentru a legaliza marfa de contrabandă, precum şi în alte scopuri nepermise. Prejudiciul adus bugetului în aceste cazuri este enorm. În 2012 au fost depistate 35 de firme fantomă, prejudiciul adus de acestea fiind estimat la 138 de milioane de lei. În municipiul Chişinău sunt înregistraţi 15 mii de agenţi economici plătitori de TVA.