logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1-5 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-1-5-septembrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1015119.html

● LUNI, 1 septembrie

De azi începe pilotarea vămuirii electronice la mărfurile de import 

De astăzi, 1 septembrie, în posturile vamale Sculeni, Chişinău şi Tudora va fi pilotată, timp de 6 luni, procedura de declarare electronică pentru operaţiunile de import.  Sistemul urmează să fie extins în toate posturile vamale din ţară din 2015. „Este un mare avantaj pentru agenţii economici, pentru că declaraţia se va depune în format electronic cu o oră înainte ca unităţile de transport încărcate cu mărfuri să intre pe teritoriul ţării”, a declarat Petru Nucă, inspector principal la Postul vamal Sculeni.

Rusia a introdus taxe vamale la importul unor produse din Moldova 

Federația Rusă a introdus, din 31 august, taxe vamale la importul unor tipuri de produse din Republica Moldova, precum carne, grâu, zahăr, legume, băuturi alcoolice, mobilă etc. În total, lista cuprinde 19 poziții. Până acum produsele din Republica Moldova erau scutite de taxe la import în baza unui acord bilateral de comerț liber. Presa rusească mai scrie că restricțiile impuse de Federaţia Rusă la importul de fructe moldovenești sunt legate de riscul re-exportului de mărfuri din UE, în contextul semnării de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Concurs de oferte de investiţii pentru Centrul agroalimentar din Chişinău 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a lansat concursul pentru atragerea investiţiilor în proiectul „Centrul Agroalimentar din Chişinău”. Ofertele se acceptă până la 1 octombrie anul curent. Potrivit paginii electronice a instituţiei, se preconizează atragerea investiţiilor în valoare totală de 20 de milioane de euro, cu capitalizarea acestora prin emisiunea suplimentară de acţiuni ordinare nominative cu valoarea nominală de 1000 de lei, fără a modifica statutul terenului agricol, destinat realizării proiectului.

Vânzările pe piaţa serviciilor de telefonie fixă sunt în scădere cu 9,2% 

În prima jumătate a anului curent, numărul abonaţilor la telefonie fixă a rămas practic la nivelul anului trecut, traficul în reţelele fixe a scăzut cu 11,8%, până la 1,3 miliarde de minute, iar veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie fixă s-au diminuat cu 9,2% şi au însumat 502,4 milioane lei. Pe piaţa de telefonie fixă sunt 23 de furnizori activi. Baza de abonaţi a SA „Moldtelecom” s-a redus cu peste 7,1 mii şi a totalizat la mijlocul anului 1,1 milioane de utilizatori, iar numărul noilor abonaţi ai furnizorilor alternativi a crescut cu mai bine de 7,4 mii şi s-a ridicat la 113,8 mii. La 30 iunie, numărul total de abonaţi la serviciile de telefonie fixă era de peste 1,2 milioane, iar rata de penetrare a acestor servicii raportată la 100 de locuitori ai republicii alcătuia 34,3%.

Din 15 decembrie va fi lansat zborul direct Chişinău-Torino 

Compania aeriană „Air Moldova” lansează o nouă cursă directă Chişinău-Torino-Chişinău, începând cu 15 decembrie. Cursa va fi operată cu o frecvenţă de două ori pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbăta, cu o aeronavă Embraer 190. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, aeronavele vor decola din Chişinău  la ora 13.50. Înapoi zborul este planificat pentru ora 16.00, ora locală. Preţul unui bilet într-o direcţie începe de la 59 de euro cu toate taxele incluse.

● MARŢI, 2 septembrie

 ÎMM pot depune cereri de finanţare pentru echipamente de producere 

Începând cu 1 septembrie, întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) pot depune cereri de finanţare pentru procurarea echipamentului de producere. Acţiunea face parte din Programul de susţinere şi dezvoltare a sectorului ÎMM-urilor pentru promovarea eforturilor privind ajustările economice structurale. Programul lansat de Ministerul Economiei este finanţat din contul mijloacelor Fondului Partener a Grantului Japonez, cu un buget total de 7 milioane de lei. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, prin intermediul programului antreprenorii vor putea achiziţiona echipament de producere în regim de leasing pe o perioadă de un an, fără gaj, dobânda de leasing fiind la cota zero. De asemenea, la procurarea echipamentului va fi aplicată cota zero pentru taxa pe valoare adăugată, dar şi scutiri pentru efectuarea procedurilor vamale.

România şi China analizează iniţiativa unei linii feroviare pe ruta Bucureşti-Iaşi-Chişinău 

Premierul român Victor Ponta a declarat astăzi, 2 septembrie, că guvernele României şi Chinei analizează iniţiativa unei linii feroviare de mare viteză pe ruta Bucureşti-Iaşi-Chişinău, care vine să înlocuiască iniţiativa privind un astfel de proiect pe traseul Bucureşti-Constanţa. „Proiectul de a avea o linie de cale ferată, pentru că nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferată care permite această viteză, este un proiect la care Guvernul Chinei ţine foarte mult. L-a prezentat primul ministru Li Keqiang anul trecut în vizita de la Bucureşti, nu doar pentru România, ci pentru toate ţările din Europa Centrală şi de Est. Acest proiect-pilot nu se poate face pe linia Bucureşti-Constanţa, deoarece acolo este coridor european şi Comisia Europeană se opune unui nou proiect”, a declarat premierul român.

Roada de struguri tehnici anul acesta se preconizează a fi de 300 de mii de tone 

Producţia de struguri tehnici în anul curent se preconizează a fi de 300 de mii de tone. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a propus distilarea a 100 de mii de tone de struguri tehnici şi procurarea produsului finit pentru rezerva de stat. „Am estimat că întreprinderile vinicole vor avea materie primă proprie circa 100 de mii de tone de struguri, încă 100 de mii de tone vor achiziţiona de la producători şi noi propunem ca celelalte 100 de mii de tone să se distileze şi să achiziţionăm distilatele pentru rezerva de stat”, a declarat pentru IPN Valeriu Cebotari, şef de secţie la minister.

Beneficii anunţate la punerea în aplicare a noilor licenţe pe piaţa comunicaţiilor mobile 

Punerea în aplicare, cu începere din 6 noiembrie anul curent, a noilor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz, eliberate recent celor trei furnizori de servicii publice de comunicaţii mobile, va va stimula concurenţa şi va aduce beneficii sectorului naţional de radiocomunicaţii, consumatorilor şi societăţii. Despre aceasta s-a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, citat de IPN,  a spus că prin acordarea licenţelor  s-a urmărit scopul de a asigura sectorul de radiocomunicaţii cu resurse necesare pentru  dezvoltarea reţelelor mobile în bandă largă şi pentru asigurarea continuităţii furnizării serviciilor voce mobile GSM (2G). ANRCETI consideră că licenţele vor avea ca efect extinderea reţelelor 4G, dezvoltarea infrastructurii de radiocomunicaţii şi reducerea decalajului digital între sate şi oraşe

Cea mai bună roadă de sfeclă de zahăr. Producătorii nu ştiu unde să vândă zahărul 

Anul acesta în Moldova este o supraproducţie de sfeclă de zahăr. Roada este cea mai bună din ultimii 20 de ani. Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a declarat că producătorii de zahăr se tem că nu vor avea unde să-l vândă, mai ales că nu le convine preţul stabilit pe pieţele terţe. Producătorii de zahăr au discutat problema cu autorităţile. Octavian Calmâc a comunicat că Moldova are negociată cu UE o cotă de export de 37,4 mii de tone de zahăr anual şi i-a îndemnat pe producători să se folosească de ocazie şi să acopere cota pentru anul curent.

MIERCURI, 3 septembrie

Locuinţele mai pot fi privatizate doar până în vara anului viitor 

Locuinţele repartizate de stat vor trece în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora sunt amplasate dacă nu vor fi privatizate până în vara anului viitor. Şefa Direcţiei generală arhitectură, construcţii şi locuinţe a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Elena Bejenaru, a declarat că o astfel de lege a fost votată din considerentul că 2,8% din fondul de locuinţe rămâne neprivatizat (38 de mii de locuinţe), iar unul dintre motive este că persoanele cărora le-a fost repartizat spaţiul locativ nu mai locuiesc acolo, dar nici alte persoane nu pot pretinde la locuinţă. Legea care prevede acest mecanism a fost votată în lectură finală de către Parlament pe 17 iulie anul curent. Proiectul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în scurt timp. 

Agricultorii vor aduna mai multă răsărită ca anul trecut 

Roada de floarea soarelui din anul curent va depăşi jumătate de milion de tone. Aceasta este mai mare ca cea de anul trecut, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, la evenimentul la care s-a dat startul recoltării. Ministrul a specificat că producătorii de floarea-soarelui nu se confruntă cu problemele pe care le au alţi producători agricoli, deoarece seminţele şi uleiul mereu sunt solicitate. O pătrime din tot exportul agricol din Moldova îl constituie cel de seminţe şi de ulei de floarea-soarelui.

● JOI, 4 septembrie

Opt proiecte finanţate de Polonia au fost implementate în Anenii Noi 

Opt proiecte, în valoare totală de peste 400 de mii de lei, au fost implementate în acest an în raionul Anenii Noi, graţie sprijinului financiar din partea Poloniei, a comunicat în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova” Andrei Buga, specialist pentru investiţii în cadrul Consiliului raional Anenii Noi. Potrivit lui Andrei Buga, primul proiect ţine de domeniul turismului şi a fost gestionat de un grup de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 17 ani. „A fost efectuată o inventariere a tuturor obiectivelor turistice din raionul Anenii Noi, pentru prima dată a fost elaborată şi o hartă a acestor obiective şi urmează să fie editată o broşură”, a precizat sursa citată.

 Pasagerii Aeroportului Internaţional vor savura din tradiţiile turceşti 

Administratorul Aeroportului Internaţional Chişinău, SRL „Avia Invest”, organizează cinci zile dedicate Turciei în incinta zonei de aşteptare de la al doilea etaj al terminalului aerogării, unde este amenajat un loc special cu decoraţiuni specifice ţării de origine. Toţi pasagerii aeroportului vor avea posibilitatea să admire decorul special, care reflectă tradiţiile turceşti, dansuri orientale, şi să facă poze alături de un sultan. Pentru crearea atmosferei specifice acestei ţări, pe parcursul celor cinci zile în care se va desfăşura evenimentul, toţi pasagerii doritori vor fi serviţi în zona amenajată cu dulciurile care au consacrat Turcia şi ceai în acelaşi stil tradiţional. Pentru pasagerii care vor dori să imortalizeze cele mai frumoase momente, va fi un fotograf care va face fotografii gratuit.

Rapiţa este în pericol din cauza secetei 

Nivelul de umiditate în stratul de sol 0-15 mm este sub norma necesară pentru culturile agricole. Cantitatea redusă de precipitaţii de la sfârşitul lunii august a dus la reducerea umidităţii în sol pe tot teritoriul republicii, cu excepţia zonei nordice, unde au căzut precipitaţii. efa Centrului Prognoze Agrometeorologice, Tatiana Mironova, a declarat că în a doua jumătate a lunii august nivelul de precipitaţii căzute a asigurat doar 30% din necesar. Umiditatea redusă din sol poate afecta rapiţa, cultivarea căreia începe tradiţional la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie.

Compensaţii pentru producătorii de prune şi mere de vară 

Statul va compensa pierderile agricultorilor cu 1,5 lei pentru fiecare kilogram de mere şi 1,2 lei pentru fiecare  kilogram de prune. În aceste scopuri, se va aloca suma de 146 milioane de lei. De acest sprijin financiar din partea statului vor beneficia producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care activează legal în calitate de întreprinzători în domeniu şi vor prezenta acte confirmative privind comercializarea producţiei către unităţile de procesare. Se vor oferi compensaţii pentru prunele comercializate până la 15 septembrie  şi merele vândute până la 30 septembrie.

Au crescut veniturile furnizorilor de servicii de acces la internet mobil şi fix 

În prima jumătate a anului curent, a continuat creşterea numărului de abonaţi şi a veniturilor obţinute din vânzarea serviciilor de acces la internet mobil dedicat şi Internet fix, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Numărul abonaţilor la serviciul de acces dedicat la internet mobil (prin modeme şi cartele pentru date) a crescut cu mai bine de 16,6 mii (+6,4%) şi a depăşit cifra de 276,2 mii, iar numărul abonaţilor la internetul fix – cu 18,7 mii (+4%) şi a însumat 486 de mii. Numărul cumulat al abonaţilor la serviciile respective a sporit cu 35,5 mii (+4,9%) şi a totalizat 762,2 mii, iar volumul de vânzări al acestor servicii – cu 93,5 milioane de lei (+18,4%) şi a depăşit 601,6 milioane de lei.

● VINERI, 5 septembrie

Primul terminal feroviar cu ecartament mixt pentru produse lichide a fost dat în exploatare 

Primul terminal feroviar cu ecartament mixt pentru produse lichide, care va asigura conexiunea dintre Republica Moldova şi comunitatea europeană, a fost dat în exploatare joi, 4 septembrie. Tot ieri, în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, pe terminalul portuar pe linie europeană, a intrat deja prima garnitură de tren cu 16 cisterne cu carburanţi din România. Construcţia terminalului a implicat o investiţie de 2 milioane de euro, printr-un proiect susţinut financiar de Banca Europeană pentru Investiţii şi Dezvoltare şi de o bancă comercială din Moldova. Ministrul transporturilor, Vasile Botnari, a spus că sudul Moldovei a devenit un nod multimodal de transport. „Acum un an, am inaugurat aici, la Giurgiuleşti, primul segment de cale ferată cu ecartament european. Anul acesta, sunt posibile operaţiunile de export-import prin toate tipurile de transport, fie el auto, maritim/naval, sau pe cale ferată direct din Uniunea Europeană. Agenţii economici au posibilitatea de a transporta mărfurile în condiţii avantajoase, comode pentru ei”, a menţionat Vasile Botnari.

Apeductul Leova–Cimişlia–Basarabeasca va fi reabilitat 

În regiunea de sud a Moldovei va fi lansat proiectul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare. Despre acesta a discutat prim-ministrul Iurie Leancă cu Jean-Patrick Marquet, director pentru infrastructura de mediu al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Proiectul prevede reabilitarea apeductului Leova–Cimişlia–Basarabeasca. Asistenţa financiară a BERD ar urma să acopere elaborarea studiului de fezabilitate pentru construcţia apeductului şi extinderea distribuţiei apei în şase raioane din sudul ţării. Prim-ministrul şi-a exprimat convingerea că noul proiect de colaborare va contribui esenţial la modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea zonei de sud a ţării.

Moldova speră să convingă Rusia să renunţe la taxele vamale 

Intrarea provizorie în vigoare (de la 1 septembrie) a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE nu înseamnă că Moldova renunţă la piaţa Federaţiei Ruse sau a altor ţări din CSI cu care are relaţii comerciale, a menţionat viceministrul economiei, Octavian Calmâc, într-o emisiune la Radio Moldova. În viziunea sa, decizia partenerilor ruşi de a aplica taxe vamale la 19 categorii de mărfuri importate din Moldova este nejustificată din punctul de vedere al nomelor prevăzute în Acordul de Comerţ Liber al ţărilor CSI, semnat de Moldova.