● LUNI, 09 ianuarie
Criterii noi de selectare a contribuabililor mari din rândul persoanelor juridice
Serviciul Fiscal de Stat a modificat criteriile de selectare a contribuabililor mari (persoane juridice). Astfel, 80% din numărul contribuabililor vor fi selectați pe principiul descrescător în baza cifrei de afaceri raportată în dările de seamă fiscale pentru perioada de gestiune precedentă celei în care se efectuează actualizarea și/sau valoarea livrării declarate în dările de seamă fiscale pentru 11 luni ale anului curent. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat, 20% din numărul contribuabililor vor fi selectați pe principiul descrescător în baza volumului obligațiilor fiscale declarate și achitate de către contribuabili pentru anul precedent celui în care se efectuează actualizarea și/sau pentru 11 luni ale anului curent.
În 2017 patronatele așteaptă condiții de activitate mai bune pentru agenții economici
În anul 2017 Confederația Națională a Patronatului din Moldova așteaptă condiții de activitate mai bune pentru agenții economici, implicit prin reducerea barierelor în calea activității acestora. Solicitat de IPN, președintele Confederației, Leonid Cerescu, a menționat că pentru o activitate prodigioasă este necesară reducerea numărului de controale din partea statului. „De asemenea, se dorește să fie majorate investițiile în activitatea economică a Republicii Moldova. Premise pentru aceasta sunt: acordul de colaborare cu Fondul Monetar International. Investiții mai bune ar însemna un potențial de creștere economică mai bună”, a spus Leonid Cerescu.
● MARŢI, 10 ianuarie
Finanțarea deblocată de către UE pentru Moldova prevede debursări pentru patru programe
Finanțarea de 45,3 milioane de euro deblocată de către Comisia Europeană pentru Republica Moldova, la sfârșitul anului trecut, este destinată susținerii bugetului de stat, cu deburări pentru patru programe aflate în derulare: Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma finanţelor publice şi Programul de susţinere a educaţiei vocaţionale, transmite IPN cu referire la un comunicat plasat pe pagina electronică a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. În comunicat se precizează că plata a fost autorizată deoarece Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit condițiile generale şi a atins unele rezultate în cadrul celor patru programe. Condițiile generale îndeplinite se referă la toate programele de suport bugetar şi sunt legate de cadrul macro-economic al ţării, managementul finanţelor publice, transparenţa bugetară şi progresele sectoriale în implementarea politicilor publice.
Carburanții continuă să se scumpească
Prețurile plafon pentru benzină și motorină au fost ridicate din nou. Pentru următoarele două săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunţat prețul plafon de 17,99 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 63 de bani mai mult decât a fost în ultimele două săptămâni. Motorina va costa cel mult 15,61 lei, comparativ cu 15,17 lei până acum. Noile preţuri intră în vigoare de miercuri, 11 ianuarie, şi sunt valabile până pe 24 ianuarie. Acum două săptămâni, preţul plafon la carburanţi a fost majorat de către ANRE cu 39 de bani la benzină şi cu 26 de bani pentru motorină.
Un pas important spre achiziții transparente de energie electrică în Moldova
Secretariatul Comunității Energetice și Ministerul Economiei din Republica Moldova au finalizat instrucțiunile pentru achiziția anuală de electricitate, transmite IPN. Instrucțiunile în cauză sunt apreciate ca fiind de o importantă majoră pentru piețele cu un număr limitat de furnizori. Într-un comunicat publicat pe pagina sa electronică, organizația internațională preciză că achizițiile de electricitate vor fi monitorizate de un Grup de Observatori format din reprezentanți ai Guvernului, reprezentanți ai Secretariatului Comunității Energetice şi ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Grupul de observatori va urmări ca procesul de achiziție a energiei electrice să fie transparent şi fără discriminări.
●MIERCURI, 11 ianuarie
Industria IT și cea auto trebuie să fie obiective-cheie de atragere a investițiilor, opinie
Industria IT și cea auto sunt lideri mondiali în ceea ce privește expansiunea investițională. Aceste sectoare trebuie să devină obiective cheie de atragere a investițiilor pentru Republica Moldova. Această părere a fost expusă de experții Sergiu Gaibu și Adrian Ciofu în cadrul emisiunii „60 de minute de realism economic”, organizată de IDIS „Viitorul. Expertul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu, susține că anumiți pași în această direcție au fost efectuați, Agenția MIEPO a fost ușor revigorată, dar oricum este cu mult sub nivelul de resurse umane necesar. În plus, Ministerul Economiei colaborează mai intens cu Ministerul Afacerilor Externe pentru fortificarea atașaților comerciali pentru a asigura atragerea investițiilor străine directe.
ANSA va controla mai strict domeniul piscicol
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va controla mai strict domeniul piscicol. Despre aceasta a anunțat într-o conferință de presă, miercuri, directorul general al instituției, Gheorghe Gaberi. Potrivit acestuia, actualmente doar 10% din lacurile din țară în care se crește pește sunt autorizate sanitar-veterinar. Gheorghe Gaberi a mai comunicat că anul trecut în Republica Moldova au fost importate circa 20 de mii de tone de pește, din mai toate mările și oceanele. Pentru a spori gradul de inofensivitate a peștelui importat, ANSA a emis mai multe ordine cu privire la controlul produselor piscicole. Dacă până acum se verifica fiecare al treilea lot de marfă, din acest an va fi verificat fiecare lot importat.
Credibilitatea prețurilor produselor petroliere nu poate fi asigurată prin plafonare, expert
Unica soluție prin care statul poate interveni pe piața produselor petroliere este prin mecanisme concurențiale. Mecanismul actual prin care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică plafonează preturile la produsele petroliere nu este în măsură să rezolve problema. De această părere este expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov, fost director ANRE. Contactat de IPN pentru a comenta prețurile plafon în creștere, deja pentru a patra oară consecutiv, Victor Parlicov a spus că statul nu intervine corespunzător pe piață. „Prețurile în baza cărora ANRE face calculele nu sunt informații publice și nu pot fi verificate. Problema credibilității prețurilor pe piața petrolieră nu poate fi rezolvată prin plafonare. Toate încercările de a substitui mecanismele concurențiale prin tot felul de proptele administrative sunt sortite eșecului”, a menționat Victor Parlicov.
Programul naţional de abilitare economică a tinerilor a fost extins pentru anul 2017
Tinerii antreprenori vor putea beneficia şi în 2017 de instruire şi finanţare din partea statului pentru implementarea ideilor de afaceri. Cabinetul de miniştri a aprobat extinderea Programul naţional de abilitare economică a tinerilor (PNAET) pentru încă un an. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pentru anul 2017 este prevăzută alocarea a peste 20 de milioane de lei, resurse care vor permite cofinanţarea a aproximativ 170 de afaceri dezvoltate de tineri. Totodată, a fost modificată şi limita de vârstă pentru potenţialii beneficiari ai programului, de la 30 la 35 de ani.
Cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor şi legumelor proaspete
Cabinetul de miniștri a aprobat o serie de modificări şi completări la Cerinţele de calitate la comercializarea fructelor şi legumelor proaspete. Documentul asigură ajustarea normelor naţionale la standardele europene şi internaţionale în domeniu. Conform proiectului, fructele şi legumele vor fi divizate pe categorii în funcţie de calitate, soi, aspect și formă. Documentul definite cerințele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi marcarea produselor.
● JOI, 12 ianuarie
Competențe noi pentru Consiliul Economic pe lângă prim-ministru
Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul i-au fost atribuite, printr-o decizie a Guvernului, funcțiile Comitetului Național de Facilitare a Comerțului. Comitetul Național de Facilitare a Comerțului a fost instituit pe 9 iunie 2016, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova față de Organizația Mondială a Comerțului. Comitetul este autorizat să discute și să elaboreze soluții privind problemele de importanță națională legate de comerțul extern. Totodată, de competența acestuia ține examinarea și promovarea proiectelor de investiții necesare implementării Acordului OMC de Facilitare a Comerțului.
Stratul de zăpadă depus protejează semănăturile
Zăpada care s-a depus în ultima perioadă este extrem de benefică pentru semănături pentru că le va proteja de temperaturile scăzute și va asigura umiditatea necesară pentru sol. Solicitat de IPN, viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Ion Parea, a declarat că semănăturile de toamnă au intrat în iarnă foarte prost, pentru că pământul a fost uscat și nu a putut fi prelucrat la timp. Pe timp de ger, dacă nu este zăpadă, semănăturile au de suferit. Mai ales sunt vulnerabile culturile de grâu, orz și rapiță. După ninsorile din ultimele zile, în sudul și în centrul țării, mai puțin în nord, s-a așternut un strat de zăpadă care vine să protejeze semănăturile, cel puțin pentru acest moment. Cum se vor dezvolta plantele depinde de vremea care va urma. Viceministrul a mai spus că precipitațiile nu au afectat copacii sau plantațiile de struguri pentru că nu au fost sub formă de chiciură.
Proiect de modificare a Legii privind societățile cu răspundere limitată
Ministerul Economiei a elaborat un proiect de modificare și completare a Legii privind societățile cu răspundere limitată. Amendamentele propuse vizează reglementarea dobândirii prin succesiune a dreptului de proprietate asupra unei părți sociale în SRL, în ipoteza în care calitatea de asociat a dobânditorului părții sociale poate fi refuzată de asociații SRL. Curtea Constituțională, care a examinat reglementările existente în acest sens, a menționat că pot exista situații în care calitatea de nou asociat a dobânditorului să fie refuzată de asociații SRL. Acesta, având în vedere, că formarea și activitatea societății cu răspundere limitată se bazează pe voința și încrederea reciprocă a asociaților. Refuzul însă nu trebuie să afecteze drepturile patrimoniale ale dobânditorului părții sociale, acesta fiind îndreptățit să primească echivalentul valoric al respectivei părți sociale.
Banca Mondială prognozează o creştere economică de 2,8% în Republica Moldova
Banca Mondială prognozează o creştere economică de 2,8% în Republica Moldova în anul 2017, transmite IPN cu referire la raportul Global Economic Prospects (Previziuni economice globale). Pentru 2016 prognoza a fost de 2,2%, țara revenindu-și din recesiunea înregistrată în 2015. De notat, prognoza Băncii Mondiale de creșterea economică în Federația Rusă este de 1,5%, în România – 3,7%, iar în Ucraina – 2%. Raportul Băncii Mondiale subliniază că la nivel global investiţiile sunt slabe din cauza lipsei de încredere. Totodată în raport se recomandă statelor să relaxeze politicile fiscale pentru a permite economiilor naţionale să se dezvolte. Bugetul de stat al Republicii Moldova pentru 2017 a fost aprobat cu o prognoză de creștere economică de 3%.
● VINERI, 13 ianuarie
40% din populația activă a Moldovei este angajată, comparativ cu 65% în Europa
În Republica Moldova, 40% din populația activă este antrenată în câmpul muncii, comparativ cu media europeană de 65%. Acest lucru reprezintă un risc pentru societate în ansamblu deoarece contribuțiile fiscale ale celor angajați nu sunt suficiente pentru achitarea pensiilor în Republica Moldova. Declarația a fost făcută pentru IPN de către expertul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu. Potrivit acestuia, una din cauzele procentajului mai mic de angajări în rândul populației active este plecarea în masă a cetățenilor moldoveni peste hotare. „Media angajaților în câmpul muncii în Europa este de circa 65%, cred că ar fi logic ca şi în Moldova acelaşi procentaj să fie implicat în câmpul muncii, restul fiind persoane cu dizabilităţi, mame care sunt în concediu de îngrijire a copiilor. Astea 25% reprezintă acel decalaj masiv care este cauzat de situația precară economică din Moldova şi mediul de business destul de auster”, este de părere expertul.
Peste 300 de companii și-au anunțat participarea la „Fabricat în Moldova”
La cea de-a XVI-a ediţie a expoziției „Fabricat în Moldova” și-au anunțat participarea peste 300 de companii din Republica Moldova şi din România, transmite IPN. Anul acesta, pentru prima oară, companiile românești vor participa la expoziție cu genericul: „Fabricat la Iaşi”. O altă noutate este prezenţa companiilor mixte, membre ale Camerei de Comerț Moldo-Italiene. În comunicatul de presă emis de Camera de Comerţ şi Industrie se menționează că la expoziție vor lua parte cu standuri colective raioanele Leova, Râșcani, Anenii Noi, Ialoveni, Cimișlia, Criuleni, Nisporeni, Rezina, Hâncești, Florești, Ungheni, Fălești, Călărași, UTA Găgăuzia. De asemenea, producători și prestatori de servicii din diferite ramuri ale economiei naționale își vor expune mărfurile și ofertele la standuri individuale. Printre agenții economici care și-au anunțat participarea se numără companiile Bucuria, Franzeluța, Carpeta-MD, Icam, Polimobil, Floarea Soarelui, Ionel, Moldcoop, Viorica-Cosmetic ş.a.
Creditul acordat de Guvernul Poloniei e disponibil prin intermediul Mobiasbancă
Accesarea creditului de asistenţă acordat de Guvernul Republicii Polone este posibilă prin intermediul Mobiasbancă. Printr-un comunicat de presă, banca informează despre faptul că poate oferi clienților finanțare în condiții avantajoase pentru dezvoltarea companiilor care desfășoară activități în domeniul agroalimentar şi industrial din Republica Moldova. Pentru dezvoltarea afacerilor clienții pot accesa credite de la 500 000 până la 5 000 000 de euro, care vor fi oferite pe un termen de maximum 12 ani în limitele facilităţii de creditare din programul „Creditul polonez”. Companiile care vor aplica pentru accesarea finanţării vor beneficia, în plus, de condiţii accesibile de creditare, o gamă de echipamente şi servicii eligibile spre finanţare furnizate de antreprenorii din Republica Polonă, TVA şi taxe de import la cota zero.
● SÂMBĂTĂ, 14 ianuarie
Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene
Comisia Europeană a aprobat cererea Republicii Moldova de asistenţă macro-financiară în sumă de 100 de milioane de euro, transmite IPN cu referire la un comunicat al Comisiei. Banii vor ajuta statul să-şi finanţeze cheltuielile pe termen scurt. Asistenţa macro-financiară este un instrument al Uniunii Europene pentru intervenţie în situaţii de criză destinat statelor din imediata vecinătate a UE. Programul de asistenţă macro-financiară este format din 40 de milioane de euro grant şi din 60 de milioane de euro credit pe termen mediu în condiţii favorabile. Componenta de grant este din bugetul Uniunii Europene, în timp ce creditul va fi contractat de pe piaţa de capital europeană.
De ce ANRE ridică prețul plafon când preţul barilului scade?
Nici cel mai experimentat trader nu poate spune cât va costa mâine benzina și motorina pentru că prețul se formează la bursele internaționale și sunt dictate de cererea și oferta zilnică. Un comentariu în acest sens a făcut Andrei Adam, şeful Departamentului licențiere, monitorizare și control a activităților licențiate din cadrul ANRE. Comentariul a fost solicitat de IPN în contextul ridicării de către ANRE, deja pentru a patra oară consecutiv, a prețului plafon de vânzare a combustibililor. La întrebarea de ce ANRE ridică prețul plafon atunci când preţul barilului scade, reprezentantul instituţiei declară că piața petrolului sau țițeiului este diferită de piața combustibililor derivați din petrol. Dacă, de exemplu, la 5 și 6 ianuarie anul curent prețul unui baril de petrol de marca Brent a fost de 56,8 dolari SUA, atunci, potrivit cotațiilor Platts, prețul unei tone de benzină și motorină a crescut cu 9 și, respectiv, cu 8 dolari SUA și a constituit între 545-554 și, respectiv, 484-492 de dolari SUA. Specialistul de la ANRE mai spune că piața angro a produselor petroliere își are propriile sale prețuri. Ca rezultat al plafonării de către ANRE a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei, piața angro urmează să-și ajusteze oferta independent.