RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 09 – 14 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-09-14-iulie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_999027.html
[● MARŢI, 10 iulie]
[Oamenii nu au nicio siguranţă atunci când dau sau iau în chirie locuinţe fără contract]
Persoanele care dau sau iau în chirie un apartament, fără a încheia un contract, îşi asumă de bună voie anumite riscuri. Economisind banii pe care ar fi trebuit să-i dea statului sub formă de impozite din tranzacţia imobiliară, arendaşii pot ajunge după uşă fără banii plătiţi pentru chirie şi fără nicio explicaţie, iar stăpânii apartamentelor se pot trezi cu bunurile din locuinţă distruse sau, şi mai grav, fără casă. Rreşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, Veaceslav Ioniţă, a declarat că statul a venit în întâmpinarea persoanelor fizice care doresc să dea în chirie apartamente. Facilitatea constă în faptul că nu li se cere să se înregistreze sub formă de întreprinzător, adică nu trebuie să-şi facă întreprindere. „Însă oamenii, fiind dornici de a nu plăti impozite, preferă să nu afişeze faptul că întreprind o activitate economică şi atunci se bagă în economia necontrolată, economia tenebră, cu toate consecinţele de rigoare. Nu încheie contracte pentru a nu lăsa urme că, de fapt, au o activitate economică şi de aici toate consecinţele: incertitudine în relaţii, riscul de a-ţi pierde apartamentul, incertitudinea dintre cel care ia în chirie şi acel care dă în chirie. Omul, în dorinţa de a economisi câţiva lei, se bagă în tot acest buchet de riscuri”, a menţionat Veaceslav Ioniţă.
[●MIERCURI, 11 iulie ]
[Ministrul agriculturii cere sprijinul băncilor]
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a solicitat implicarea instituţiilor bancare din ţară în susţinerea agenţilor economici din agricultură. Apelul a fost făcut în cadrul unei şedinţe pentru facilitarea accesului producătorilor agricoli la creditele bancare şi reeşalonarea creditelor accesate anterior. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, la şedinţă au participat reprezentanţii băncilor comerciale, ai Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură şi ai patronatului din agricultură.
[Deputaţii au votat Strategia Naţională de Dezvoltare Moldova 2020]
Parlamentul a votat în lectură finală Strategia Naţională de Dezvoltare Moldova 2020. Fracţiunea PCRM şi grupul socialiştilor nu au susţinut proiectul, invocând că documentul nu avea efectul scontat. Guvernul menţionează în nota informativă că strategia oferă o viziune generală asupra felului în care Republica Moldova va arăta către anul 2020. Strategia conţine 7 priorităţi pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei, iar prima se referă la racordarea sistemului educaţional la cerinţele pieţei forţei de muncă pentru sporirea productivităţii şi majorarea ratei de ocupare în economie.
[Poamă în acest an va fi mai puţină, dar mai dulce ]
Poama în acest an va avea un nivel mai ridicat de glucoză, dar va fi mai săracă cantitativ comparativ cu anul trecut, cu aproximativ 25%. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Struguri din Moldova, Sergiu Veşca, a declarat pentru Info-Prim Neo că strugurii din acest an vor putea fi folosiţi mai mult pentru producerea vinurilor de calitate superioară, pentru colecţii, şi mai puţin pentru producerea vinurilor spumante, care cer un nivel de aciditate mai ridicat al strugurilor.
[● JOI, 12 iulie]
[Rectificări la buget în lectură finală]
Parlamentul a votat, joi, în două lecturi modificările la bugetul de stat pentru anul curent. În conformitate cu acestea, veniturile vor fi reduse cu 334 de milioane de lei (1,5%), iar cheltuielile cu 425 de milioane de lei (1,9%) faţă de cele prevăzute iniţial. Rectificările nu au fost susţinute de către fracţiunea comunistă şi grupul Dodon.
Ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat că veniturile care vor fi acumulate pentru întreaga perioadă a acestui an vor fi mai mici cu circa 900 de milioane de lei decât cele preconizate. În parte, cu 400 de milioane de lei vor fi mai mici încasările din TVA la import, cu 95 de milioane de lei – din accizele aplicate la băuturile alcoolice tari şi bere. Alte 260 de milioane de lei nu vor veni de la donatorii externi.
[Parlamentul a aprobat în lectură finală politica bugetar-fiscală pentru 2013]
Parlamentul a aprobat, miercuri seara târziu, în lectură finală politica bugetar-fiscală pentru anul 2013. Documentul prevede introducerea TVA la cota 20% pentru zahăr, faţă de 8% în prezent, precum şi majorarea unor impozite şi accize, dar şi introducerea unor taxe noi. Deputaţii comunişti şi grupul socialiştilor nu au votat proiectul, menţionând că acesta nu este bun. Proiectul mai prevede pentru anul viitor majorarea cotei reduse a TVA pentru gazele naturale şi gazul lichefiat până la 8%, în prezent aceasta fiind de 6%. Proiectul mai prevede şi modificarea cotei accizelor la articole din tutun pentru ajustarea graduală a acestora la nivelul ţărilor din regiune, inclusiv a celor europene, fapt ce va permite, potrivit Guvernului, acumularea de noi surse financiare la buget, precum şi diminuarea consumului articolelor din tutun. În 2013 va fi modificată şi modalitatea de accizare a băuturilor alcoolice tari
[Roada de nuci din acest an va scădea cu 10 %]
Roada de nuci din anul curent se va micşora cu circa 10% comparativ cu anul trecut. Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol, a declarat pentru Info-Prim Neo că principala cauză a diminuării volumului de nuci este gerul din luna februarie a acestui an, care a afectat considerabil mugurii dar şi coroana copacilor de nuc. Dumitru Vicol spune că seceta din acest an nu va influenţa cantitatea de nuci, ci calitatea acestora, pentru că miezul de nucă va fi mai întunecat decât de obicei. Acesta mai menţionează că recolta nucilor a fost cât de cât salvată de condiţiile meteorologice bune din timpul primăverii, când nucile erau în prima fază de dezvoltare.
[Mediul de afaceri solicită transparenţă în aplicarea actelor normative de către vameşi ]
Mai multe ordine ale Serviciului Vamal sunt aplicate cu încălcarea procedurilor legale de intrare în vigoare a actelor normative. Constatarea în cauză aparţine Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător, care a discutat şi a susţinut un proiect de decizie al Guvernului privind „ghilotinatea” acestor ordine. Dinu Armaşu, de la Asociaţia Investitorilor Străini, deşi a susţinut proiectul de decizie, a menţionat că acesta nu va fi funcţional dacă nu prevede şi sancţiuni pentru colaboratorii vamali care nu respectă legislaţia în vigoare. „Să contăm doar pe bunăvoinţa Serviciului Vamal nu este rezonabil, trebuie să avem garanţii că cei ce nu respectă principiul transparenţei şi nu coordonează prevederile actelor normative interne cu Grupul de lucru trebuie să fie pedepsiţi”, a remarcat Dinu Armaşu. Reprezentanţii Serviciului Vamal şi ai Ministerului Finanţelor, căruia acesta se subordonează, nu au participat la şedinţa Grupului de lucru, invocând că sunt ocupaţi în Parlament, unde se examina proiectul de politică fiscal-vamală pentru anul viitor.
[● VINERI, 13 iulie]
[Întreprinderile noi vor reduce personalul sau vor trece în zona economiei tenebre, CNPM]
Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova (CNPM) consideră că, după ce vor fi implementate constrângerile din politica bugetar-fiscală pentru 2013, o parte din întreprinderile tinere, încă neformate complet, fie îşi vor reduce personalul, fie vor trece în zona gri a economiei naţionale.
Preşedintele CNPM a declarat că, într-un fel sau altul, aceste constrângeri vor influenţa negativ activitatea agenţilor economici şi economia naţională în general. „Bănuiesc că Produsul Intern Brut nu va creşte, că o parte din întreprinderi, dacă nu se vor închide, atunci vor activa în economia tenebră”, a subliniat Leonid Cerescu.
[Autorităţile moldoveneşti nu pot administra impozitele, investitori străini]
Adoptarea politicii bugetar-fiscale în forma în care aceasta a fost făcută de către parlamentari reprezintă o situaţie negativă. O problemă a autorităţilor moldoveneşti este că nu s-au învaţat sau nu dispun de capacităţi de administrare a impozitelor acumulate. Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către Dinu Armaşu, director executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini. Săptămâna aceasta, Parlamentul a aprobat în lectură finală politica bugetar-fiscală pentru anul 2013. Documentul prevede, printre altele, introducerea TVA la cota 20% pentru zahăr, faţă de 8% în prezent, majorarea cotei reduse a TVA pentru gazele naturale şi gazul lichefiat până la 8%, în prezent aceasta fiind de 6%, achitarea de către angajatori a 5 zile pentru concediile de boală în loc de 1 în 2011 şi 3 în 2012 etc.
[Asociaţiile producătorilor agricoli decid ce au de făcut în legătură cu creşterea TVA]
Asociaţiile producătorilor agricoli îşi exprimă dezacordul în legătură cu majorarea cotei TVA de la 8 la 20% pentru producţia agricolă (cu restituirea diferenţei către agricultori) – măsură prevăzută în documentul de politică fiscală şi vamală pentru 2013, adoptat de Parlament. Săptămâna viitoare asociaţiile îşi convoacă consiliile pentru a decide asupra acţiunilor ce urmează a fi întreprinse. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco, a spus că majorarea TVA va aduce prejudicii nu doar producătorilor agricoli, dar şi economiei în ansamblu, inclusiv bugetului, care va trebui să restituie mai mulţi bani şi, având în vedere experienţa din alţi ani, va acumula datorii. „În ceea ce priveşte producătorii, vor avea de suferit cel mai mult fermierii mici şi mijlocii, neplătitorii de TVA, cărora nu le vor fi făcute restituiri pentru procurarea mijloacelor de producţie. Şi doar acestea creează cele mai multe locuri de muncă, inclusiv pentru membrii familiilor lor”, a specificat Vasile Mârzenco.
[● SÂMBĂTĂ, 14 iulie]
[Numărul bovinelor pentru carne şi lapte s-a înjumătăţit]
Numărul bovinelor pentru carne şi lapte a scăzut în acest an aproximativ în jumătate. Preşedintele Asociaţiei crescătorilor de bovine din Moldova, Radj Agaev, a declarat pentru Info-Prim Neo că seceta este unul din principalii factori care au cauzat această descreştere. „Situaţia este destul de complicată. Preţurile la carne au scăzut considerabil. Oamenii nici nu vând, nici nu cumpără. La momentul actual este doar o doamnă la Comrat la care vânzările sunt mai active. Mai sunt câţiva producători la Călăraşi şi Briceni, însă activitatea lor este mai puţin intensivă”, a menţionat Radj Agaev.