logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 07-13 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-07-13-mai-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-econ-7966_1041646.html

●LUNI, 7 mai

Banca Transilvania a mai cumpărat 5,42% din Victoriabank


Banca Transilvania a mai cumpărat 5,42% din Victoriabank din Republica Moldova, în urma ofertei publice, şi a ajuns la o participație de peste 72%, scrie zf.ro. Banca Transilvania a anunțat vineri pe bursa de la Bucureşti rezultatele ofertei publice de preluare obligatorie a Victoriabank, banca achiziționată în Republica Moldova. Banca Transilvania a cumpărat 1,3 milioane acțiuni, reprezentând 5,42% din totalul acțiunilor emise de bancă. Suma totală plătită a fost de 106 milioane de lei moldovenești, adică 25 milioane de lei romanești.

Moldova pregătește un program de țară pentru a accesa resurse din Fondul Verde pentru Climă

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora un Program de țară în domeniul adaptării la schimbările climatice și atenuarea fenomenului, pentru ca Republica Moldova să beneficieze de proiecte finanțate din Fondul Verde pentru Climă. Cooperarea și colaborarea continuă dintre instituțiile guvernamentale și sectorul privat va eficientiza și impulsiona procesul de elaborare a Programului de țară și a cadrului legal național necesar pentru obținerea de finanțare, subliniază Victor Gălușcă, șeful Serviciului protecției solului și subsolului. Concomitent, va fi inițiat procesul de consultări și instruiri pentru elaborarea procedurilor la nivel național, astfel ca în cel mai scurt timp Moldova să devină eligibilă și să aibă capacități înalte de atragere a Proiectelor din cadrul Fondului Verde pentru Climă. Reprezentatul FAO în Republica Moldova, Tudor Robu, spune că sectorul agriculturii este unul din cele mai importante în economia țării, dar și unul foarte expus și vulnerabil la schimbările climatice.

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza ratei inflației

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul în curs la o medie de 3,3%, față de 3,7% cât anticipa în runda anterioară de prognoză, din luna februarie. Pentru 2019 noua prognoză a BNM prevede o rată a inflație de 4,9%, față de nivelul de 4,7% anticipat în februarie. Viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu a menționat luni, 7 mai, că inflația de bază va fi în diminuare în anul curent, dar va reveni în 2019 în proximitatea cifrei țintite de BNM de 5%. Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate va scădea în 2018 până la nivelul de aproximativ minus 4%, însă va reveni în anul viitor. După o ușoară creștere la începutul orizontului de prognoză, prețurile la combustibil vor avea o traiectorie descendentă. Prețurile la produsele alimentare se vor micșora semnificativ în anul curent, revenind în anul viitor la tendințele tradiționale.

MARȚI, 8 mai

106 tractoare achiziționate din fonduri japoneze vor fi transmise fermierilor moldoveni


Un lot de 106 tractoare achiziționat din contul unui grant oferit de către Guvernul Japoniei pentru implementarea proiectului privind agricultura conservativă (2KR), va fi distribuit agricultorilor moldoveni. Ceremonia de înmânare a certificatelor tehnice și numerele de înmatriculare pentru patru dintre acestea a avut loc luni, 7 mai. În total, în cadrul proiectului 2KR au fost acordate granturi în valoare de 24,5 milioane de dolari. Acestea sunt oferite sub formă de tehnică agricolă, până în prezent fiind procurate aproape 9000 de unități.

Plăți pentru proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol

Proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor beneficia de plăți directe din partea statului pentru anii 2017-2018. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în acest sens se propune spre alocare din fondul de rezervă al Guvernului suma de aproape 16 milioane de lei. Potrivit proiectului expus pentru consultări publice, peste patru milioane de lei urmează să ajungă la Primăria Cocieri, iar 2,6 milioane de lei la Primăria satului Coșnița. Peste 6,8 milioane de lei vor fi alocați Primăriei Doroțcaia, 1,1 milioane de lei vor fi acordați Primăriei comunei Molovata Nouă, iar 1,3 milioane de lei Primăriei satului Pârâta. Banii urmează a fi acordați conform listelor întocmite de fiecare primărie în parte, în mărime de 1229,68 lei per hectar.

Volumul creditelor noi acordate este în creștere

Volumul creditelor noi acordate a crescut, în primul trimestru al anului curent, cu 1,8% în comparație cu aceeași perioadă din 2017. Iar rata dobânzii la creditele noi s-a  redus până la  nivelul de 9,51%, potrivit Raportului asupra inflației, prezentat luni, 7 mai, de viceguvernatorul Băncii Naționale, Vladimir Munteanu. „Noi am anticipat o scădere a ratelor dobânzilor la credite în cadrul prezentării  în luna februarie a Raportului asupra inflației. Se confirmă, dar în perioadele următoare, probabil, ritmul de micșorare a ratelor dobânzilor ar putea fi mai mic”, a menționat viceguvernatorul BNM. În trimestrul I al anului în curs, soldul creditelor în lei moldovenești s-a micșorat cu 4,7%. Totodată, creditele în valută au înregistrat în perioada respectivă o creștere de 12,5%.

● JOI, 10 mai

Ziarul Financiar: Moldova cedează unor firme europene controlul jocurilor de noroc


După ce anterior a declarat industria jocurilor de noroc monopol de stat, Republica Moldova cedează acum controlul în acest sector către două companii europene printr-un parteneriat public-privat, scrie Balkan Insight, citat de publicația românească Ziarul Financiar. Astfel, Agenția Proprietăților Publice din Moldova nu va mai deține monopolul jocurilor de noroc şi loteriilor în Republica Moldova, în condițiile în care guvernul a anunțat planuri de a implementa un proiect de parteneriat public-privat cu două companii din UE.

Victoria lui Constantin Codreanu – primul pas spre unirea cu România, declarație

Victoria candidatului Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, în alegerile din Chișinău ar însemna primul pas spre unirea Republicii Moldova cu România, în condițiile în care populația din Republica Moldova manifestă o dorință din ce în ce mai mare pentru reunificare. De această părere este Sorin Roiban, președintele National Committee of Romanian-American Republicans. „Suntem aici la invitația și cu sprijinul oferit de Eugen Tomac, președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară din România. Suntem aici pentru a acorda un sprijin de imagine candidatului nostru unionist la alegerile locale, domnul Constantin Codreanu”, a declarat Sorin Roiban într-o conferință de presă la IPN. Despre Constantin Codreanu a spus că este un bun exponent al valorilor umane, este un candidat excelent pentru Chișinău.

Un sfert din companiile de stat înregistrează pierderi, expert IDIS

Douăsprezece din 50 de companii de stat analizate de către economistul IDIS „Viitorul”, Ion Butmalai, au înregistrat pierderi în anii 2015-2016. Șapte companii au avut o volatilitate a vânzărilor de până la 35%, fapt care creează un risc major stabilității financiare, menționează expertul. Analiza a inclus întreprinderi de stat unde valoarea activelor depășește 1 milion de lei și statul deține o cotă mai mare de 51%. Douăsprezece din ele au statut de Societate pe Acțiuni, iar 38 sunt Întreprinderi de Stat, transmite IPN. Venitul total din vânzări al companiilor selectate reprezintă aproximativ 40 de miliarde de lei, acestea având în gestiune active în valoare de 74,7 miliarde de lei.

● VINERI, 11 mai

Aeroportul Internațional „Mărculești” a fost transferat în subordinea MEI


Aeroportul Internațional „Mărculești” a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii, potrivit unei decizii aprobate de Guvern. Ministerul Economiei și Infrastructurii, care comunică mai frecvent cu  potențiali investitori străini, ar putea contribui la atragerea unor investiții pentru modernizarea întreprinderii. Prin altă decizie a executivului,  reprezentantul Guvernului la AI „Mărculești”, Ghenadie Mânăscurtă, a fost eliberat din funcție în baza cererii depuse. În locul lui vine Elena Cacicovschi, care activează  în MEI  pe domeniul transportului. AI „Mărculești” a fost  creat în 2004 . Are o suprafață de 265,2 hectare.

Plan de acțiuni pentru realizarea Strategiei naționale de ocupare a forței de muncă

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru 2018 de implementare a Strategiei Naționale privind ocuparea forței de muncă pe anii 2017-2021. Acţiunile asumate sunt centrate pe patru priorităţi: crearea oportunităţilor de angajare formală, non-discriminatorie şi productivă; dezvoltarea capitalului uman pentru şanse sporite de angajare; o mai bună guvernare a pieţei muncii; precum și valorificarea potenţialului migraţiei pentru o dezvoltare durabilă. La modul practic, accentul este pus pe crearea locurilor de muncă atât la nivel central, cât și  local, pe combaterea muncii nedeclarate, sporirea capacităților de colectare și analiză a datelor şi prognozare pe piaţa muncii.

Ponderea datoriei de stat se va situa la finele anului la nivelul de 35% din PIB

Suma totală a datoriei de stat se majorează cu 323 mln lei, potrivit modificărilor și completărilor aprobate de Guvern la bugetul de stat pentru 2018. Datoria de stat internă va crește cu 2091,1 mln lei, ca urmare a emisiunii valorilor mobiliare de stat pe piața primară, reieșind din reestimarea intrărilor de împrumuturi externe și pentru asigurarea necesităților de finanțare a deficitului. De asemenea, majorarea va permite menținerea plafonului de completare a rezervei de lichiditate, create în anul 2017, până la suma de 2000,0 mln lei. Datoria externă de stat se va reduce cu 1768,1 mln lei, atât din contul împrumuturilor pentru susținerea bugetului, cât și din contul împrumuturilor destinate proiectelor finanțate din surse externe. Printre aceste proiecte este și cel de susținere a Programului în sectorul drumurilor, reducerea fiind în sumă de 352 mln lei. Cauza este rezilierea unor contractele cu firmele executoare a lucrărilor. În consecință, vor fi lansate alte proceduri de licitații. Pe motivul nevalorificării în termen a mijloacelor alocate și a întârzierilor la îndeplinirea condițiilor stipulate în contractele cu donatorii externi, se diminuează sumele ce urmau a fi alocate și pentru realizare altor proiecte. Sumele destinate rambursării împrumuturilor externe pe parcursul lui 2018, după precizarea termenelor de rambursare și a fluctuației cursului de schimb, se reduc cu peste 101,7 mln lei.

2017 – an record în termeni de investiții semnate de BERD în Moldova, guvernatorul BNM

Anul 2017 a fost un an record în termeni de investiții semnate de BERD în Republica Moldova, cu un volum de peste 130 de milioane de euro, confirmând astfel poziția de lider investițional al instituției, cu un total de 1,1 miliarde de euro investite în circa 120 de proiecte din țară. Declarația aparține guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, făcută la Adunarea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a avut loc în perioada 8-10 mai, în Iordania. BNM menționează într-un comunicat de presă, că în Iordania Sergiu Cioclea a avut un șir de întrevederi cu conducerea de vârf a BERD și cu membri ai Consiliului director al instituției pentru a explica progresul reformelor economice din Republica Moldova.

● SÂMBĂTĂ, 12 mai

Roman Chircă: Creșterea economică a avut loc datorită stabilizării finanțelor publice


Creșterea economică a avut loc pe fundalul stabilizării finanțelor publice, datorită acumulării la bugetul de stat a veniturilor suplimentare. De această părere este directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, transmite IPN. În cadrul unei emisiuni tv, Roman Chircă a spus că s-a înregistrat creștere economică și datorită canalizării multor proiecte spre infrastructură. „Din păcate, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii în continuare se află într-o zonă dificilă, pe linia de plutire. Principalele motoare sunt ramurile mari”, spune Roman Chircă. Potrivit lui, un alt aspect important a fost sistemul bancar, cu eliminarea practicilor frauduloase, diminuarea costurilor de capital, ceea ce a permis un nivel mai mare de creditare a economiei. Totodată, spune expertul, mediul de afaceri este în continuare toxic în Republica Moldova.

Cresc accizele la țigările fără filtru

Autorităţile propun majorarea cotei accizelor la țigările fără filtru pentru anii 2019-2020. Pentru anul 2019 se propune cota specifică a accizei de 460 de lei pentru 1000 de bucăți și 6% cota ad-valorem, iar pentru anul 2020 – cota specifică de 540 de lei pentru 1000 de bucăți și 9% cota ad-valorem. Ministerul Finanțelor a expus pentru consultări publice un proiect de lege în acest sens pentru modificarea unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, textul „360 lei + 6%” se substituie cu textul „460 lei + 6%”, iar textul „480 lei + 9%” se substituie cu textul „540 lei + 9%”.