logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 04 –10 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-04-10-septembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1099316.html

● LUNI, 4 septembrie

Energocom inițiază procedura de achiziție a gazelor naturale


Compania Energocom inițiază procedura de achiziție a gazelor finanțată din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, urmare a finalizării etapei a treia de precalificare a potențialilor furnizori de gaze naturale, unde s-au precalificat 8 companii. Prima licitație va avea loc astăzi, 4 septembrie, invitații de participare fiind expediate tuturor companiilor precalificate în cadrul celor trei etape, anunță Energocom într-un comunicat de presă.

● MARȚI, 5 septembrie

Rețelele de transport a gazelor din Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz


Rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. Vestmoldtransgaz a semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz. Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

După o pauză de zece ani, Eco&Green EXPO revine la Chișinău

După o pauză de zece ani, expoziția „Eco&Green EXPO 2023” revine la Chișinău. În perioada 8-10 septembrie, 30 de companii își vor prezenta la Moldexpo ofertele în domeniul tehnologiilor verzi și protecției mediului.

Directorul general al Centrului Moldexpo, Carolina Chiper, a precizat la o conferință de presă că la expoziție vor fi prezentate produse alimentare eco, produse de vinificație. Vor fi expuse echipamente pentru colectarea deșeurilor, panouri solare. Va fi o platformă pe care vor putea interacționa agenții economici din domeniu, consumatorii, dar și instituțiile guvernamentale.

● MIERCURI, 6 septembrie

Igor Grosu: Suntem foarte bine pregătiți pentru iarna care vine


Republica Moldova este bine pregătită pentru sezonul rece 2023-2024. Asigurările sunt date de președintele Parlamentului, potrivit căruia autoritățile au depus eforturi pentru ca țara să nu se mai confrunte cu o nouă criză energetică. Igor Grosu spune că Republica Moldova nu mai este dependentă energetic de Gazprom, iar datoriile artificiale invocate de concernul rus, nu vor fi achitate de cetățenii Republicii Moldova.

Rețelele de transport a gazului trec în gestiunea Transgaz și BERD. Ion Chicu: Arătăm că nu putem gestiona nimic

Trecerea rețelelor de transport a gazelor în gestiunea Vestmoldtransgaz arată lumii că Republica Moldova nu poate gestiona nimic. Astfel comentează fostul premier Ion Chicu decizia autorităților de a oferi rețelele de transport a gazelor în gestiunea unei companii ce aparține Transgaz România și BERD. De asemenea, fostul prim-ministru se arată nemulțumit de tariful de 18 lei la gaz pentru majoritatea consumatorilor din țară, în condițiile în care ieri ANRE a aprobat un tarif de 11,71 lei pentru consumatorii unei companii private.

Este necesară tranziția de la agricultura exploatatoare la practicile de regenerare a naturii, cercetător

Expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, Alexandru Brătuțel, susține că este extrem de necesară tranziția de la agricultura tradițională exploatatoare către practicile de regenerare a naturii. Potrivit lui, mediul naturii azi este distorsionat de greșelile precedente admise cu aplicarea modelelor vechi de gestionare abuzivă a resurselor naturale cu promovarea inputurilor sintetizate, adverse bazelor de existență pe pământ. Cercetătorul științific a adresat în acest sens o scrisoare deschisă mai multor instituții de stat de ramură.

Chișinăul propune achitarea a 8,6 milioane de dolari datorii față de Gazprom

Auditul a arătat că la sfârșitul lunii martie 2022 datoria SA „Moldovagaz”  față de concernul rus „Gazprom” a constituit 709 milioane de dolari. Însă, cea mai mare parte din această datorie fie nu este executabilă, fie nu a putut fi confirmată prin acte. Același audit a confirmat posibilitatea ca și „Moldovagaz” să inițieze o serie de acțiuni împotriva „Gazprom”-ului cu pretenții financiare. Potrivit ministrului energiei, Victor Parlicov, Chișinăul propune achitarea sumei de 8,6 milioane de dolari.

Capitalul social al CFM va fi majorat

Capitalul social al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” va fi majorat cu 363158,3 mii de lei (echivalentul a 16 962,1 mii de euro) din contul împrumutului acordat de Banca Europeană de Investiții. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri de Guvern, la propunerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

După mai multe luni de creștere, activele oficiale de rezervă coboară și ajung sub 5 mlrd dolari

După mai multe luni de creștere, activele oficiale de rezervă sunt în scădere. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii august acestea au constituit 4 817,97 milioane de dolari SUA, în scădere cu 209,28 milioane dolari în comparație cu 31 iulie.

Potrivit IPN, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime de 240,68 milioane de dolari. Din aceștia, 142,83 milioane de dolari reprezintă plata sumei principale și a dobânzii anticipate la împrumutul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare „Securitatea furnizării gazelor naturale”.

● JOI, 7 septembrie

Victor Parlicov: Propunem semnarea unui contract cu MGRES pe un termen mai lung


Contractul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan ar putea fi prelungit pentru o perioadă mai lungă. O spune ministrul energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia acum autoritățile negociază cu liderii transnistreni pentru a obține prelungirea actualului contract. Ministrul energiei spune că prelungirea licenței de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița nu mai este o componentă importantă a negocierilor, întrucât compania se conformează legislației Republicii Moldova.

Un Forum Internațional de Turism Medical va avea loc la Chișinău pe 15 și 16 septembrie

Un Forum Internațional de Turism Medical, cu invitați din peste 20 de țări care vor să cunoască oferta medicală din Moldova, va fi organizat la Chișinău în perioada 15 – 16 septembrie. Directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova, Elena Stepanov, a precizat într-o conferință de presă că turismul medical în Republica Moldova a devenit tot mai solicitat în ultimii ani. 30% din turiștii care vizitează Moldova o fac pentru a beneficia de servicii de înaltă calitate în clinicile și stațiunile balneare ale Republicii Moldova.

Fructele din Moldova, prezentate în premieră la o expoziție internațională la Hong Kong

În premieră, fructele produse în Moldova sunt prezentate într-o expoziție internațională la Hong Kong. Este vorba despre evenimentul Asia Fruit Logistica, cunoscut ca una dintre cele mai mari expoziții specializate în industria fructelor din Asia, care adună profesioniști din domeniu din circa 70 de țări.

Fructele din Moldova sunt expuse la Asia Fruit Logistica în cadrul standului de țară „Moldova – un gust deosebit”, unde antreprenorii moldoveni își prezintă oferta de fructe, inițiază discuții cu importatori și stabilesc relații de parteneriat. În sezonul precedent, Republica Moldova a exportat în Orientul Mijlociu – o piață cu un potențial de circa 450 de mii de tone – peste 6 mii de tone de mere. Există posibilități reale de a spori exportul de fructe din Moldova pe aceste piețe, precizează Asociația Moldova Fruct într-un comunicat de presă.

● VINERI, 8 septembrie

Liubomir Chiriac: Asociațiile de business au multe pretenții în raport cu ceea ce se întâmplă la nivel guvernamental


În 30 de ani de la lansare, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) a creat platforme de dialog între reprezentanții mediului de afaceri și guvernare, contribuind astfel la modificarea legislației și soluționarea problemelor antreprenorilor. O spune directorul IDIS Viitorul, Liubomir Chiriac, potrivit căruia, în prezent, economia Republicii Moldova nu înregistrează progrese, iar pentru depășirea crizelor este necesar dialogul constant dintre mediul de afaceri și factorii de decizie de la nivel guvernamental.

A fost semnat Acordul de participare a Moldovei la Programul UE privind Piața Unică

La Bruxelles, a fost semnat Acordul de participare a Republicii Moldova la Programul UE privind Piața Unică. Președinta Maia Sandu a menționat că programul va contribui la pregătirea sectorului privat și a instituțiilor statului pentru regulile și standardele europene și va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești.

Economia regiunii separatiste transnistrene a cunoscut o înrăutățire reală, expert

Produsul Intern Brut pe malul drept al Nistrului este la nivel de 75% din valoarea PIB-ului din 1989, iar cel al regiunii separatiste transnistrene a ajuns la nivelul de 32% din valoarea celui din anul 1989. După 2015, crește discrepanța dintre salariile și pensiile celor două maluri ale Nistrului, în favoarea malului drept. După 2001, timp de 22 de ani, în dreapta Nistrului prețurile au crescut de 6 ori, în regiunea separatistă transnistreană – de 9,3 ori. Constatările aparțin expertului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.