RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 01-06 noiembrie . Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-01-06-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ip-7966_986323.html
[● LUNI, 1 noiembrie ]
[Recoltă înaltă sau profit? Analiză economică Info-Prim Neo]
Şi una, şi alta, şi recoltă înaltă, şi profit, acesta sau aproape acesta ar fi răspunsul fermierilor. Recolta înaltă înseamnă, în primul rând, şi vânzări mai înalte, iar dacă mai prinzi şi un an bun, cu o calitate înaltă a producţiei, te alegi pe sfârşit de an cu un ban în plus. Este adevărat că depinde şi de conjunctura pieţei, preţurile la produse agricole, politica promovată de stat. Anii 2006 şi 2008 au fost, poate, cei mai buni din ultimii zece ani, ca recoltă la hectar, dar şi volum de producţie, însă fiecare a doua întreprindere agricolă a terminat anul 2006 cu pierderi, iar peste doi ani fiecare a treia sau 35% au fost nerentabile. Recolta la hectar a fost înaltă, mai ales în 2008, care venea după un an secetos, preţul de cost al producţiei a fost însă cu mult mai jos decât în anul precedent (la cereale 1511,3 lei pe tonă), porumb (1197,8 lei), sfeclă de zahăr (376,4 lei pe tonă), floarea soarelui (2573 lei), legume (1897 lei), fructe (1620,4 lei pe tonă). Situaţia financiară a producătorilor agricoli este deplorabilă, constata Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare la mijlocul anului 2009. Deşi anul agricol 2008 a fost unul favorabil pentru sectorul agrar, mai sublinia ministrul de atunci, din cauza preţurilor mici de comercializare a producţiei agricole veniturile producătorilor au fost foarte mici..
[● MARŢI, 2 noiembrie ]
[Ştiinţa şi mediul de afaceri se sprijină reciproc]
Stiinţa are nevoie de suport, iar mediul de afaceri de ultimele realizări ştiinţifico-tehnologice, au convenit reprezentanţii celor două domenii în cadrul întrevederii dintre conducerea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAM) şi conducerea Academiei de Ştiinţe din Moldova (AŞM). Părţile au calificat ca o necesitate vitală cooperarea dintre mediul de afaceri şi mediul ştiinţific academic. În mod deosebit a fost accentuată necesitatea orientării spre aplicabilitatea practică a realizărilor ştiinţifice. În acest context s-a constatat că Republica Moldova dispune de anumite realizări pe segmente înguste, care nu cedează unor realizări similare pe plan mondial. Părţile au constatat că o mai strânsă cooperare cu mediul de afaceri ar contribui esenţial la îmbunătăţirea acestui indicator, care, în ultimă instanţă, ar permite ca multe din produsele actualmente importate ar putea fi produse pe loc.
[●MIERCURI, 3 noiembrie]
[ANRE propune pentru discuţii proiectul Regulamentului de distribuţie a gazelor]
Operatorul reţelelor de transport şi de distribuţie a gazelor va plăti consumatorului o compensaţie de 50% din valoarea facturii în cazurile în care livrarea gazelor va fi efectuată cu încălcarea caracteristicilor fizico-chimice sau a celor de presiune. Acesta este unul din amendamentele Regulamentului cu privire la indicatorii de calitate a serviciilor de transport şi de distribuţie a gazelor naturale, propus pentru discuţii publice de ANRE. Potrivit proiectului Regulamentului, ANRE îşi rezervă dreptul să reducă cu până la 5% tarifele pentru transportul şi distribuţia gazelor naturale şi să stabilească compensaţii individuale pentru consumatori în cazul în care sunt încălcaţi parametrii de calitate prestabiliţi. Alte prevederi se referă la obligaţia furnizorilor să anunţe consumatorii despre întreruperile programate de gaze, cu cel puţin trei zile calendaristice înainte de acestea. Dacă durata unei întreruperi programate şi neprogramate depăşeşte 24 de ore şi dacă operatorul estimează o durată mai mare a întreruperii, dar nu notifică despre acest fapt consumatorii afectaţi, atunci va achita, la cererea consumatorului, pentru fiecare oră ce depăşeşte durata estimată, compensaţii de 20 lei pentru consumatorii casnici şi 200 lei pentru consumatorii noncasnici.
[Legea privind autorizarea lucrărilor în construcţii este prezentată astăzi la Chişinău]
După Bălţi şi Cahul, astăzi, 3 noiembrie, şi la Chişinău au loc întrevederi cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai autorităţilor publice locale pentru prezentarea Legii privind autorizarea lucrărilor în construcţii, care a întrat în vigoare acum 2 luni.Elaborarea şi adoptarea acestei legi este o prima etapă de debirocratizare a procesului de autorizare în construcţii, promovat de Guvern cu susţinerea proiectului USAID/BIZTAR. Expertul USAID/BIZTAR Victor Ermurache a declarat că legea în cauză conferă un grad sporit de transparenţă, simplifică procedurile pentru obţinerea documentelor necesare şi anulează o serie de plăţi solicitate anterior. Viceministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, Ion Pascal, a precizat că este pentru prima dată când condiţiile de autorizare a lucrărilor în construcţii sunt stabilite prin lege şi nu prin hotărâre de guvern. Legea simplifică şi explică cerinţele pentru obţinerea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire sau de desfiinţare a construcţiei. Anterior aceste cerinţe erau incerte, ceea ce permitea interpretări diferite, iar de aici şi unele excese, a subliniat Ion Pascal.
[Un nou răgaz pentru avicultori ]
Guvernul a prelungit pentru a doua oară termenul la expirarea căruia avicultorii vor trebui să marcheze ouăle puse în comerţ. Noua dată anunţată este 1 ianuarie 2012. Iniţial se presupunea că marcarea ouălor va începe la sfârşitul anului 2009, apoi termenul a fost extins până în noiembrie curent. Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat în şedinţa de astăzi, 3 noiembrie, a Guvernului că pierderile suportate de avicultori în perioada aprilie-august – când ouăle se vindeau cu 3-4 lei/10 buc. faţă de 6,5- 6,9 lei preţul de cost – se ridică la 25 de milioane de lei. Acest lucru nu le-a permis întreprinderilor să doteze centrele de sortare a ouălor cu echipamentele de clasificare pe categorii de calitate şi greutate şi cu echipamente de marcare.
[ Brutăriile nu s-au grăbit să împrumute grâu de la stat ]
Nu există niciun pericol legat de asigurarea ţării cu grâu alimentar, a declarat după şedinţa de miercuri, 3 noiembrie, a Guvernului, viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov. Potrivit oficialului, în anul curent au fost recoltate 345 de mii de tone de grâu alimentar, la care se adaugă cantităţile aflate în rezerva de stat, 60 de mii de tone. Acest volum este suficient pentru a asigura consumul intern. Întreprinderile de panificaţie şi-au făcut rezerve suficiente de făină, a mai spus viceministrul. Din cele 15 mii de tone de grâu alimentar pe care Guvernul a decis să-l împrumute brutăriilor au fost solicitate doar 3,4 mii tone de Combinatul de panificaţie din Bălţi şi întreprinderile specializate din Basarabeasca şi Edineţ.Cu referire la rezervele de grâu furajer, Vasile Bumacov a spus că Moldova va putea exporta în acest an aproape 250 de mii de tone. Deja o treime din acest volum a fost vândut peste hotare.
[● JOI, 4 noiembrie]
[ANRE consultă cu consumatorii noul Regulament pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a expus pe pagina sa electronică, pentru consultare publică, proiectul unei noi redacţii a Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale. Consultarea va dura 30 de zile, răstimp în care fiecare persoană poate expedia propunerile şi obiecţiile sale asupra proiectului. Potrivit comunicatului, ANRE a revizuit regulamentul în vigoare pentru a-l readuce în concordanţă cu situaţia reală de pe această piaţă, soluţionării unor probleme ce persistă în relaţiile dintre consumatorii finali şi operatorii reţelelor de transport şi de distribuţie a gazelor naturale.
[Excepţiile din regimul de comerţ liber cu Ucraina vor fi anulate]
O decizie privind iniţierea negocierilor cu Ucraina privind semnarea unui protocol prin care părţile urmează să anuleze excepţiile din regimul de liber schimb în relaţiile comerciale bilaterale a aprobat guvernul. Acordul de liber schimb între Republica Moldova şi Ucraina a fost semnat în 2003. Mai târziu, tot printr-un protocol care datează cu aprilie 2009, în scopul protejării pieţei interne şi producătorului local, asemenea poziţii precum sunt zahărul şi alcoolul etilic şi alte câteva produse, au fost excluse din regimul de liber schimb, Moldova aplicând taxe vamale la importul acestora din Ucraina. Respectiv, a urmat răspunsul părţii ucrainene.Octavian Calmâc viceministru al economiei, a spus că iniţierea negocierilor şi semnarea protocolului de excludere a tuturor excepţiilor la Acordul de liber schimb cu Ucraina va fi o acţiune reciproc avantajoasă pentru ambele părţi, precum şi pentru impulsionarea relaţiilor comerciale bilaterale. Potrivit datelor statistice, în prima jumătate a anului 2010, Ucraina s-a clasat pe locul 5 printre partenerii comerciali ai Moldovei, după Rusia, România, Italia şi Turcia în derularea exporturilor. Volumul acestora se cifrează la 44,2 mln dolari, ceea ce constituie 110% faţă de perioada respectivă a anului trecut.
[Prognoza macroeconomică pe termen mediu devine mai optimistă]
Moldova se recuperează după criză mai rapid decât se aştepta datorită reformelor structurale implementate, liberalizării comerţului, politicii monetare adaptive şi situaţiei mai bune înregistrate în ţările externe partenere comerciale ale Republicii Moldova, a menţionat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguţanu, prezentând într-o conferinţă de presă prognoza macroeconomică pe termen mediu.Comparativ cu prognoza făcută în luna mai, actuala este mai optimistă. Astfel, pentru 2010, prognoza de creştere economică a fost ridicată de la 3,4% la 5%, pentru 2011 de la 3,3% la 3,4% , iar pentru 2012 creşterea economică prognozată constituie 3,6%.„Totuşi, şi reiterez acest fapt, economia nu va atinge în 2012 nivelul său potenţial, ceea ce înseamnă că vom avea o creştere economică fără presiuni inflaţioniste semnificative”, a specificat el. În ce priveşte inflaţia, Drăguţanu a spus că deşi rata acesteia a înregistrat o majorare semnificativă în primele luni ale anului, ea va revini treptat la obiectivul de 5 plus-minus 1%, în 2012. Astfel, potrivit noii prognoze, rata anuală a inflaţiei a fost redusă de la 8 ,2% la 7,8% în 2010, în 2011 se aşteaptă o reducere de la 7,5% la 7,3%, iar pentru 2012 prognoza inflaţiei este de 4,6%. .
[Moldova se racordează la prevederile Pactului global cu privire la locurile de
muncă ]
Planul naţional de acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă pe anul 2011 necesită să fie corelat la prevederile Pactului global cu privire la locurile de muncă, au susţinut de comun acord participanţii la prezentarea publică a acestui instrument de politică globală organizată de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) şi PNUD Moldova. Pactul îşi propune să asigure o bază acceptată la nivel naţional pentru elaborarea politicilor de redresare a economiei prin crearea unor oportunităţi de muncă decentă, reducerea şomajului şi majorarea veniturilor populaţiei , grav afectate de criza financiară.Precum a menţionat Ala Lipciu, Coordonator Naţional ILO, Pactul global cu privire la locurile de muncă a fost adoptat unanim la 19 iunie 2009 de Conferinţa Internaţională a Muncii, cu participarea delegaţiilor din partea guvernelor, patronilor şi angajaţilor din statele membre ale ILO şi prezentarea lui publică este relevantă acum în contextul exerciţiului de elaborare a Planului de Acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă pentru anul 2011 de către instituţii publice şi societatea civilă. .
[Kjell Nordström, autorul cărţii „Funky Business”, vine la Chişinău]
Cunoscutul guru al lumii de business, Kjell Nordström, autorul cărţii „Funky Business”, vine la Chişinău, la invitaţia Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM). Autorul cărţii „Funky Business”, scrisă în colaborare cu Jonas Ridderstrale şi plasată pe locul 16 printre cele mai bune cărţi de business/leadership din toate timpurile, vine la Chişinău să împărtăşească din experienţa sa acumulată timp de 20 de ani în companii multinaţionale, printre care Nokia, Sony şi Volvo.Nordström consideră că „pentru a supravieţui şi a prospera, trebuie să te înarmezi cu cea mai eficientă armă: cunoaşterea. Talentul face capitalul să danseze”. Cartea „Funky Business”, care i-a adus faima pe plan mondial, nu este o carte obişnuită de business, este mai curând o filozofie a modului de a construi şi a gestiona afaceri într-o lume modernă.
[Cinci sute milioane dolari investiţii chineze în calitate de prim pas]
Compania chinineză NK Allfriends INT'I Business Consulting Limited va investi în Moldova nu mai puţin de 500 mln dolari în calitate de prim pas dintr-un plan de investiţii mult mai mare. Firma va investi în proiecte ce ţin de exportul vinului moldovenesc în China, marketing, medicină, sănătate, construcţii municipale etc. „Suma de investiţii trebuie să sporească treptat şi pe etape. Programul nostru de investiţii în Republica Moldova este încă în faza de elaborare. Primul pas al planului de investiţii constituie nu mai puţin de 500 de milioane de dolari SUA. Considerăm că volumul iniţial nu este mare, dar odată cu sporirea încrederii din partea acţionarilor, investiţia va creşte treptat”, a declarat directorul companiei, Shi Yan Lin. Potrivit directorului chinez, planurile de investire în Moldova iau în calcul aşezarea ei geografică între CSI şi UE, reprezentând un punct de sprijin între două economii majore cu o importanţă enormă în dezvoltarea economiei mondiale. „Plus la toate, Republica Moldova oferă în practică facilităţi pentru investotorii străini. De aceea, pentru orice investitori cu calităţi de analiză, Moldova va fi atractivă”, a spus Shi Yan Lin.
[● VINERI, 5 noiembrie]
[ANRE are noi standarde de calcul a energiei electrice în scop comercial]
Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou regulament privind măsurarea energiei electrice în scopuri comerciale. ANRE a elaborat noua redacţie a regulamentului în conformitate cu prevederile noii Legi cu privire la energia electrică, care stipulează, printre altele, următoarele termene de deschidere a pieţei energiei electrice: pentru consumatorii noncasnici – până la 1 ianuarie 2013, iar pentru consumatorii casnici – până la 1 ianuarie 2015. Regulamentul stipulează obligativitatea, principiile şi regulile de măsurare a energiei electrice în scopuri comerciale şi se aplică în mod nediscriminatoriu producătorilor, operatorului reţelei de transport şi de sistem, operatorilor reţelelor de distribuţie, furnizorilor şi consumatorilor, inclusiv la eliberarea avizelor de racordare la reţeaua electrică, la montarea şi la exploatarea echipamentelor de măsurare.
[Renumitul economist Leszek Balcerowicz vine pentru prima dată în Moldova ]
Leszek Balcerowicz, renumitul economist şi unul din rarii politicieni din Europa de Est, care are la activ succese majore, unanim recunoscute în lume, va întreprinde pentru prima dată o vizită în Republica Moldova, în perioada 6-7 noiembrie. În cadrul acestei vizite de lucru, înaltul oaspete polonez va participa la mese rotunde va avea întrevederi cu conducerea ţării şi cu reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice. Cu această ocazie, profesorului i se va conferi titlul de Doctor Honoris Cauza al Academiei de Studii Economice din Moldova, Profesorul va susţine la AŞM o prelegere publică cu tema „Criza financiară şi scenarii postcriză”. Ulterior, va participa la o masă rotundă cu genericul „Transformări postsocialism într-o perspectivă comparativă”, organizată în comun cu Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM.
[Cursul de schimb al leului fără fluctuaţii semnificative, guvernatorul BNM]
Cursul de schimb al leului faţă de principalele valute străine nu va înregistra fluctuaţii semnificative, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguţanu.Potrivit guvernatorului, prognoza macroeconomică pe termen mediu, reactualizată şi prezentată de BNM presupune un curs de schimb relativ stabil al leului în raport cu principalele valute străine, fără fluctuaţii semnificative, a menţionat într-o conferinţă de presă oficialul.Drăguţanu a apreciat că piaţa valutară la momentul actual este calmă. „Există un excedent mic de valută pe piaţă, care, de fapt, şi exercită o mică presiune în sens de apreciere a leului şi noi credem că această situaţie va fi păstrată până la sfârşitul anului. În săptămânile următoare ne aşteptăm la o sporire a cererii din partea agenţilor economici mari, care sunt implicaţi în importul de resurse energetice şi, prin urmare, anticipăm nu schimbări esenţiale în cursul de schimb, echilibrul fiind păstrat”,a specificat el.
[Nu există deficit de credite ci de cerere la acestea, guvernatorul BNM]
Nu există deficit de ofertă de creditare pe piaţă, există deficit de cerere, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguţanu, comentând, la solicitarea presei, opiniile unor agenţi economici privind dificultăţile cu care se confruntă la accesarea creditelor bancare.„Nu există deficit de credite, există deficit de cerere la acestea, deoarece băncile nu pot să ofere credite agenţilor economici care insolvabili, care au nevoie de bani pentru a-şi plăti creanţele. Creditele se acordă în baza unor proiecte interesante, viabile, care pot aduce folos atât agenţilor economici, băncilor, cât şi economiei naţionale în ansamblu”, a menţionat el. Drăguţanu a spus că, în pofida faptului că unii antreprenori se plâng de accesul greu la credite, volumul creditelor noi acordate în valută naţională de către bănci continuă să crească. Astfel, în trimestrul II al anului curent acest volum l-a depăşit de două ori pe cel accesat în perioada respectivă a lui 2009, iar în trimestrul III volumul creditelor a crescut comparativ cu perioada respectivă anului 2009 cu 62,2%. Volumul creditelor acordate de bănci la data de 30 septembrie constituia 24,4 mlrd lei, o majorare cu 1,9 mlrd sau 11% faţă de decembrie 2009.
[PNUD şi ILO ajută Moldovei să creeze locuri de muncă]
Pactul global cu privire la locurile de muncă, lansat la Conferinţa Internaţională a Muncii la 19 iunie 2009 (Geneva), îndeamnă ţările donatoare şi agenţiile multilaterale să ia în considerare acordarea de fonduri, inclusiv prin intermediul resurselor anticriză, ţărilor cu venituri mai mici şi economii de piaţă în dezvoltare pentru ajustarea documentelor de politici economico-sociale recomandărilor acestei iniţiative globale, a menţionat Ala Lipciu, Cordonator Naţional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) în cadrul prezentării publice a Pactului global. Prezentarea respectivă s-a considerat oportună în momentul în care Guvernul ţării, de rând cu societatea civilă, elaborează un Plan de Acţiuni privind ocuparea forţei de muncă pentru anul 2011şi care ar putea încorpora liniile de politică propuse de Pact pliate la realităţile Republicii Moldova.
[Acces gratuit la prelegerile renumitului expert în afaceri Kjell Nordström ]
Peste 500 de oameni de afaceri, studenţi, ziarişti şi bloggeri vor participa gratuit la prelegerile ţinute de renumitul expert în afaceri Kjell Nordström. Autorul cărţii „Funky Business”, scrisă în colaborare cu Jonas Ridderstrale şi plasată pe locul 16 printre cele mai bune cărţi de business/leadership din toate timpurile, va vizita Chişinăul pe data de 15-16 noiembrie 2010, timp în care va ţine o serie de prelegeri pentru circa 500 de persoane, oameni de afaceri, studenţi, ziarişti şi bloggeri, a declarat vineri, 5 noiembrie, Andrian Candu, director general AOAM. Potrivit lui, Asociaţia va oferi acces gratuit, în baza înregistrării prealabile, tuturor doritorilor să participe la aceste prelegeri.