logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1088764.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-27 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 21 martie


Plata salariilor în plic a scăzut de două ori în ultimii patru ani, expert

În Republica Moldova, în ultimii patru ani, a crescut cu circa 10% numărul celor care sunt remunerați oficial și a scăzut de două ori plata salariilor în plic. Dacă în iulie 2018 aproape 79% dintre moldoveni declarau că tot salariul pe care îl primesc lunar este oficial, în februarie 2022 procentul acestora a ajuns la 88%, precizează Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”. „Odată ce statul a redus povara fiscală, a devenit mai sever în tot ceea ce înseamnă plata salariului în plic, au fost introduse mai multe modalități de verificare, inclusiv aplicate amenzi, vedem că numărul celor salariați la plic a scăzut de două ori. În ultimii patru ani a crescut responsabilitatea agenților economici, a cetățenilor, a crescut influența statului, iar ca rezultat avem o creștere esențială, vizibilă, a numărului celor care au un salariul oficial”, a afirmat economistul. Pe categorii de vârstă, tinerii de la 18 la 29 de ani muncesc oficial în proporție de 31%. Dintre moldovenii de 30-44 de ani doar jumătate au un loc de muncă stabil și cu remunerare. Dintre cei cu vârsta de la 45 la 59 de ani, 44,7% muncesc regulat și primesc un salariu oficial. Cei trecuți de 60 de ani muncesc oficial în proporție de 10,9%.

Depozitele noi atrase la termen, în descreștere


În luna februarie 2022, depozitele noi atrase la termen au constituit 2 186,8 milioane de lei, în descreștere cu 2,1% față de luna februarie 2021. Ponderea depozitelor atrase în moneda națională a constituit 63,4%, a celor în valută – 36,6%. Totodată, depozitele noi atrase au fost reprezentate preponderent de cele ale persoanelor fizice, cu o pondere de 71,7%, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni, reprezentând 40,7% din totalul depozitelor atrase la termen. Depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 35% din totalul depozitelor. Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 4,98%, iar la cele în valută – 0,37%.

BNM și Ministerul Finanțelor au semnat un Acord de educare financiar-bancară a populației

Încurajarea independenței financiare a populației și sensibilizarea cetățenilor față de conceptele de planificare, economisire și previziune financiară personală, dar și promovarea unui comportament financiar responsabil – fac parte din acordul de cooperare încheiat astăzi între Banca Națională și Ministerul Finanțelor. Acordul a fost încheiat pe un termen de doi ani şi va putea fi prelungit. Acordul a fost semnat de Octavian Armașu, guvernator BNM, și Dumitru Budianschi, ministru al finanțelor. Potrivit oficialilor, conjugarea eforturilor vine în sprijinul cetățenilor pentru a le oferi informații de care au nevoie zi cu zi în familiarizarea și interacțiunea cu mediul financiar. „Împreună vom reuși să realizăm incluziunea financiară în Republica Moldova care, în mare parte, depinde de atitudinea financiară individuală și luarea deciziilor financiare personale bine gândite și fundamentate”, a menționat Octavian Armașu.

MARȚI, 22 martie

Guvernul Poloniei va oferi Moldovei 20 de milioane de euro, credit fără dobândă

Guvernul Poloniei a decis să acorde 20 de milioane de euro, credit fără dobândă, Republicii Moldova pentru a face față dificultăților cu care se confruntă. Anunțul a fost făcut de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe comune cu președinta Maia Sandu, la Chișinău. Potrivit președintelui polonez, preocuparea sa principală ca președinte al Poloniei, dar și a Maiei Sandu, este ca statele în fruntea cărora se află, să supraviețuiască timpurilor grele care se atestă și să facă față tuturor dificultăților. Oficialul a remarcat că dificultățile sunt peste tot în lume și nu reies din decizii particulare. El și-a manifestat speranța ca Moldova să poată depăși vremurile grele, cu ajutorul organismelor europene. Andrzej Duda i-a dat asigurări Maiei Sandu că va vorbi personal cu oficiali europeni pentru ca piețele europene să se deschidă mai larg pentru exportul produselor moldovenești. Totodată, el a remarcat că va sprijini încercările Republicii Moldova de a obține statut de țară candidat și ulterior țară membră a UE. În opina sa „este timpul ca UE să spună „da” tuturor națiunilor care sunt gata să devină parte a UE”, menționând că din punct de vedere politic, Republica Moldova își găsește tot sprijinul printre liderii UE.

Noi competențe pentru Agenția Rezerve Materiale. Va putea aplica sechestre

Agenția Rezerve Materiale ar putea emite decizii care vor permite sesizarea executorilor judecătorești și aplicarea sechestrelor pe bunurile și mijloacele bănești ale operatorilor economici care au admis consumul neautorizat al rezervelor de stat și de mobilizare sau au stocat bunurile într-o cantitate mai mică decât cea stabilită. Prevederile se conțin într-un proiect de lege avizat de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, în ședința de astăzi, au aprobat raportul, cu vot unanim. Potrivit proiectului, sechestrul va fi aplicat până la restituirea integrală a stocurilor diminuate. Asta se va putea întâmpla chiar dacă operatorul economic a contestat decizia Agenției Rezerve Materiale. Autorii inițiativei legislative menționează că, doar în ultimii cinci ani, bugetul statului a fost prejudiciat cu 4 609 206,84 de lei din cauză că Agenția Rezerve Materiale nu a avut pârghii legale să aplice sechestru pe bunurile și mijloacele bănești ale depozitarilor.

În aprilie gazul ar putea fi procurat cu peste 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, estimează că în luna aprilie prețul de achiziție a gazelor de la Gazprom ar putea să depășească o mie de dolari pentru o mie de metri cubi. Vadim Ceban precizează, pe canalul său Telegram, că, potrivit formulei de calcul agreate, în trimestrul întâi și patru al fiecărui an 70% din prețul de achiziție a gazelor depinde de costul mărfurilor din coșul de petrol și 30% – de prețul pieței la gaz. În trimestrul doi și trei, adică din aprilie până în septembrie, se aplică o altă formulă. Prețul gazului este alcătuit 70% din prețul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă și 30% – din prețul coșului de petrol. Totodată, la martie, din cauza războiului din Ucraina, prețurile gazelor în Europa și-au reînnoit maximele istorice. Recordul istoric al prețurilor la TTF, principalul hub de gaz al Europei, a fost stabilit la 3,892 dolari pentru o mie de metri cubi la licitația din 7 martie. Prețurile au scăzut substanțial de atunci, dar nu suficient pentru a compensa creșterea anormală de la începutul lunii. Prețurile gazelor din Europa la licitația din 22 martie depășesc ușor 1 100 de dolari pentru o mie de metri cubi. „Da, prețul gazului în Europa este în scădere, dar este greu de imaginat cât de mult ar trebui să scadă pentru a acoperi saltul prețurilor de la începutul lunii martie”, menționează Vadim Ceban.

MIERCURI, 23 martie

Proiect de lege care va permite importarea ionizatoarelor de apă la prețuri mai mici


Un proiect de lege care va permite importarea aparatelor de ionizare a apei la prețuri mai mici a fost înregistrat în Parlament. Actualmente acestea sunt aduse în Republica Moldova, dar sunt puține la număr și cu taxe sporite sau sunt aduse prin contrabandă, a precizat pentru IPN deputata PAS Iulia Dascălu, autoare a proiectului. În Nomenclatorul combinat al mărfurilor nu este inclusă poziția de ionizatoare. În ultimii 3-4 ani, în Republica Moldova au fost importate doar 50 de ionizatoare, iar o bună parte a acestora se află în săli particulare de sport, deși mai multe instituții de stat solicită aparate de ionizare a apei. Când sunt devamate, ionizatoarele sunt declarate drept filtre de apă, pentru care se plătește TVA 20%, plus 14% alte adaosuri. Astfel, ionizatoarele se vând mai scump decât în România cu cel puțin 34%. În loc de 2300 de euro, un ionizator adus în Moldova costă 3400 de euro. Proiectul de lege propune introducerea în Nomenclatorul combinat al mărfurilor a poziției de ionizator, astfel ca acestea să poată fi aduse în Republica Moldova la prețuri mai mici. Documentul prevede ca ionizatoarele să fie importate cu TVA 8%, plus 6% taxele vamale. Deci, 14% taxe, dar nu 34% cum este în prezent, a subliniat Iulia Dascălu. Potrivit deputatului PAS, prin acest proiect de lege se propune ca ionizatoarele să poată fi importate și de către instituțiile de stat, astfel ca acestea să ajungă și în școli, grădinițe, instituții medicale.

Lucrările la LEA Vulcănești-Chișinău, declarate utilitate publică de interes național

Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești vor fi declarate utilitate publică de interes național. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege în acest sens. Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a spus la ședința cabinetului de miniștri că proiectul va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin interconectarea cu piața internă de energie a Uniunii Europene prin linii electrice, precum și va fortifica rețelele interne de transport al energiei electrice. Proiectul prevede realizarea lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între stațiile electrice de la Vulcănești și Chișinău, cu o lungime totală de 158 km, construcția unei stații Back-to-Back de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC) la  Vulcănești, pentru a permite conectarea dintre sistemul energetic al Republicii Moldova, Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică (ENTSO-E) și Sistemul Integrat de Energie Electrică/Sistemul de Energie Unită (IPS/UPS).

Nivelul venitului lunar minim garantat va constitui din 1 aprilie 1363 de lei

Începând cu data de 1 aprilie, nivelul venitului lunar minim garantat se indexează cu 13,94% și va constitui 1363 de lei. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri de Guvern. Venitului lunar minim garantat se ia în calcul la stabilirea îndemnizațiilor. Acesta se indexează în fiecare an, la 1 aprilie. Coeficientul de indexare se calculează pe baza ratei inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător. Conform prognozelor, începând cu 1 aprilie media numărului beneficiarilor de ajutor social va constitui 52 de mii de familii, iar de ajutor pentru perioada rece a anului – 214 mii de familii.

SUA acordă încă 35 mln dolari pentru creștere economică și consolidarea democrației

Guvernul Statelor Unite ale Americii urmează să acorde Republicii Moldova finanțare suplimentară în valoare  de 35,73 milioane de dolari pentru creștere economică și consolidarea democrației în Republica Moldova. Banii sunt oferiți sub formă de grant în cadrul celor două acorduri semnate de către Guvernul de la Chișinău și Guvernul SUA pe 28 septembrie 2016. Guvernul de la Chișinău a aprobat în cadrul ședinței de miercuri inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două amendamente la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative și la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană, a căror termen de implementare este sfârșitul anului 2025. Astfel, cel de-al doisprezecelea amendament la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative, care urmează să fie semnat, prevede acordarea unei finanțări suplimentare în valoare de cca 19,4 milioane dolari SUA, atingând valoarea totală de 96,3 milioane de dolari. Resursele financiare vor fi utilizate pentru sporirea implicării cetățenilor, consolidarea receptivității instituțiilor publice și reducerea vulnerabilității instituțiilor și proceselor democratice.

Volumul investițiilor atrase în ZEL Bălți depășește 250 de milioane de dolari în 12 ani de activitate

Pe parcursul a 12 ani de activitate, volumul total de investiții atras în Zona Economică Liberă Bălți (ZEL Bălți) depășește 250 de milioane de dolari, iar companiile rezidente au plătit impozite de 27 de milioane de dolari și au oferit peste zece mii de locuri de muncă. În cadrul unui eveniment organizat de Clubul Presei Economice, președintele ZEL Bălți, Marin Ciobanu, a remarcat că Zona asigură 33% din producția industrială a țării și 15% din toate exporturile Republicii Moldova. Cât privește perspectivele, Marin Ciobanu își dorește ca la nordul Moldovei „să activeze Aeroportul Mărculești, cu un investitor mare”. Alexandru Bordeianu, vicepreședintele Companiei Draexlmaier, rezidentă ZEL Bălți, a menționat că activitatea companiei depinde de fluctuațiile pe piața internațională. Nu poate spune că sunt afectați direct de situația din Ucraina, dar au clienți care primesc piese din regiune. Respectiv, dacă e afectat clientul, sunt afectați și ei.

Autoritățile, despre camioanele blocate în Polonia

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu cunoaște numărul exact al camioanelor moldovenești blocate la frontiera Poloniei cu Belarus, însă autoritățile sunt în contact permanent cu colegii polonezi, care identifică soluții pentru a depăși problema creată. „Știți foarte bine de ce s-a creat această problemă. Cetățenii din Polonia la propriu au blocat tranzitul camioanelor, și nu doar din Republica Moldova, dar întreg tranzitul. Urmărim atent situația și discutăm de asemenea și cu transportatorii. Sperăm ca în scurt timp să găsim o soluție pentru deblocarea situației. Nu am o cifră câte tiruri sunt din Republica Moldova, dar știu că mai mulți transportatori au această problemă”, a declarat într-o conferință de presă vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Agenția Națională Transport Auto precizează că diverse organizații ale societății civile ucrainene și poloneze s-au mobilizat la toate punctele de frontieră între statele menționate, formând pichete și blocând traversarea unităților de transport antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri cu destinația finală Federația Rusă și Republica Belarus, indiferent de țara de înmatriculare a camioanelor.

Declarația despre achitarea gazului rusesc doar în ruble nu se referă la Moldova, vicepremier

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, susține că declarația cu privire la achitarea gazului rusesc doar în ruble nu se referă la Republica Moldova. Potrivit lui, contractele dintre SA „Moldovagaz” și „Gazprom” au prevăzut întotdeauna plăți în mai multe valute. Într-o conferință de presă, vicepremierul a declarat că „Moldovagaz” achită pentru gazele rusești în euro, dolari sau ruble. „Și acum s-a achitat o parte din sumă în ruble pentru că, după cum cunoașteți, „Gazprom” plătește pentru tranzitul gazului prin Republica Moldova și a achitat în ruble. Acele ruble pe care le-a primit „Moldovagaz” le-a achitat înapoi către „Gazprom”. Contractul nostru deja prevede mai multe opțiuni. În același timp, declarația pe care am văzut-o câteva ore în urmă nu se referă la Republica Moldova”, a subliniat Andrei Spînu. Vicepremierul s-a referit la declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că Federația Rusă nu va accepta pentru gazul livrat plăți în „valute compromise”, printre care euro și dolari. Mai exact, de la „țări neprietenoase” va accepta doar plăți în ruble rusești. Referitor la costul gazului pentru luna aprilie, vicepremierul consideră că este devreme de spus care va fi acesta. Este adevărat că va fi mai mare decât cel din martie – 546 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Însă, cum a confirmat și conducerea „Moldovagaz”, , acest fapt nu va influența tariful pentru consumatori în luna aprilie.

JOI, 24 martie

Gazul lichefiat a ajuns să coste aproape 17 lei


Gazul lichefiat a ajuns să coste aproape 17 lei pentru un litru. Spre deosebire de benzină și motorină, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu stabilește prețurile maximale pentru gazul lichefiat. Pe parcursul verii anului trecut, gazul lichefiat s-a scumpit cu mai bine de un leu, ajungând în septembrie să coste aproape 13 lei. Din toamnă și până la începutul lunii martie, s-a scumpit la aproape 15 lei, iar în ultimile două săptămâni – cu încă doi lei. ANRE stabilește prețuri maximale doar pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină, care pentru 24 martie sunt de 27,02 lei și, respectiv, 26,16 lei. Pentru comparație, la începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

Regimurile platformelor investiționale nu vor suferi modificări, ministru

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, precizează că regimurile platformelor investiționale nu vor suferi modificări în contextul crizei din Ucraina. Ministerul lucrează la o serie de proiecte de îmbunătățire a cadrului normativ cu referire la activitatea investitorilor străini în Republica Moldova. Potrivit ministrului, Moldova trăiește o serie de schimbări în ceea ce privește relațiile economice și, evident, investițiile în asemenea situații suferă schimbări. Moldova ca țară și economie trebuie să se adapteze la aceste situații. Sunt și anumite îngrijorări pe care le au investitorii atât în privința crizei actuale, cât și în privința politicii economice din viitorul apropiat. Ministerul Economiei vrea în continuare, să asigure un climat favorabil și prietenos. „Investitorii, atât cei străini, cât și cei locali sunt foarte importanți pentru țara noastră, iar facilitățile și garanțiile vor rămâne în vigoare, astfel încât toate îngrijorările rezidenților să dispară. Cred că, în pofida dificultăților și crizei, vor apărea oportunități noi, iar autoritățile vor adapta platformele la noile condiții pe plan național și internațional”, a subliniat ministrul Gaibu.

30 septembrie – termenul pentru restituirea plăților de către agențiile de turism

Termenul de restituire a plăților pentru serviciile de turism contractate până la data de 17 martie 2020 a fost  extins până pe 30 septembrie 2022. Proiectul de lege a fost votat în lectură finală. Ca urmare a extinderii termenului, agențiile de turism și operatorii locali vor obține timp suplimentar pentru depășirea problemelor financiare cauzate de criză și pentru onorarea obligațiunilor față de clienți. Totodată, cererile de chemare în judecată prin care se solicită restituirea plăților efectuate ca urmare a rezoluțiunii contractelor privind pachetele de servicii de călătorie încheiate până la data de 17 martie 2020, precum și cele depuse între 31 decembrie 2021 și data intrării în vigoare a legii, se examinează în continuare.

Parlamentul ratifică acordul de credit cu BERD pentru reabilitarea energetică a clădirilor

Republica Moldova va putea accesa un împrumut de stat extern din partea BERD, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar. Acordul privind finanțarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” a fost ratificat de Parlament. Împrumutul va fi debursat în două tranșe: 20 de milioane și, respectiv, 10 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului constituie 75,5 milioane de euro, inclusiv împrumutul BERD, un credit din partea Băncii Europene pentru Investiții și componenta de grant. Durata de implementare este planificată pentru perioada anilor 2022-2025. Atenție prioritară va fi acordată clădirilor publice cu performanță energetică scăzută deținute sau administrate de autoritățile publice centrale și locale, cu accent pe instituții de menire socială.

Autoritățile așteaptă ca banii oferiți de Parlamentul European să ajungă în țară în iulie

Guvernul așteaptă ca banii pentru care a votat astăzi Parlamentul European, 150 de milioane de euro, să ajungă la Chișinău în luna iulie. Despre aceasta a vorbit ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, într-o conferință de presă. Asistența financiară este oferită ca suport bugetar și va fi îndreptată pentru a acoperi prioritățile Guvernului. „Sperăm ca acest program să ajungă în Republica Moldova undeva în luna iulie, când vor fi trecute toate procedurile de aprobare”, a declarat ministrul. Dumitru Budianschi a precizat că 30 de milioane de euro din această sumă sunt oferiți sub formă de grant. Iar 120 de milioane sunt împrumuturi.Parlamentul European a aprobat finanțarea de 150 de milioane de euro ca ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte a deficitului de finanțare în valoare de 1,2 % din PIB. Pentru ca banii să ajungă la destinație, Moldova trebuie să demonstreze progrese semnificative în punerea în aplicare a programului macroeconomic instituit de Fondul Monetar Internațional. Asistența va fi oferită în trei tranșe, până în anul 2024.

VINERI, 25 martie

Se propune un tarif de referință de 6 lei pentru călătoria cu transportul public


Municipalitatea propune un tarif de referință de 6 lei pentru călătoria cu transportul public în Chișinău. Prețul va fi mai mic în cazul abonamentelor. O noutate propusă este perioada pentru care vor fi emise abonamentele – de la o lună până la jumătate de an, transmite IPN cu referire la o metodologie prezentată de autorități. Tariful de 6 lei este propus atât pentru călătoria cu troleibuzul, cât și cu autobuzul, în capitală și în suburbii. În cazul abonamentului pentru o lună, costul călătoriei se estimează la 3,9 lei, în cazul abonamentului pentru trei luni – 3,3 lei, iar dacă abonamentul este pentru jumătate de an, călătoria va costa 2,7 lei. Municipalitatea planifică să extindă lista beneficiarilor de călătorii gratuite. Dacă până în prezent circulau gratuit copiii până la șapte ani, se propune să fie scutiți de taxă și elevii din clasele primare. Autoritățile estimează că este vorba de circa 40 de mii de beneficiari – elevi în clasele I-IV-a, care vor putea circula gratuit pe toată perioada anului școlar. Gratuit vor circula și pensionarii. Totodată, vor beneficia de tarif redus minorii din familii monoparentale și cele cu mulți copii, dar ei vor trebui să opteze pentru abonamente lunare sau cu o perioadă de valabilitate mai lungă. Reduceri vor fi și pentru personalul din domeniul învățământului, care activează în instituții cu sediul în municipiul Chișinău. Excepție constituie personalul din învățământul superior.

După câteva zile de ieftiniri, carburanții se scumpesc din nou

După câteva zile de ieftiniri, carburanții se scumpesc din nou. Pentru următoarele trei zile au fost stabilite prețuri maximale mai mari cu 41 de bani la motorină și cu șapte bani la benzina cu cifra octanică 95. Astfel, un litru de motorină ajunge să coste 26,63 lei, iar un litru de benzină – 27,04 lei. Prețurile maxime de referință sunt stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru perioada 26-28 martie. La mijlocul lunii martie, ANRE anunța că prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzina COR 95 și motorina – și-au atins nivelurile maxime și prețurile la pompă se stabilizează.

SÂMBĂTĂ, 26 martie

Ministrul Finanțelor respinge inițiativa opoziției privind reducerea TVA: abordare populistă și nefundamentată


Inițiativa privind reducerea accizei și a TVA pentru produsele petroliere anunțată de opoziția parlamentară nu este viabilă din punct de vedere economic și este țintită spre persoanele care acceptă o abordare populistă. O spune ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, potrivit căruia reducerea accizei și a TVA va crea un dezechilibru între veniturile și cheltuielile țării. De asemenea, ministrul finanțelor spune că, în curând, în Parlament urmează a fi dezbătut proiectul rectificării bugetului de stat, întrucât este planificată o majorare a deficitului bugetar cu cel puțin 6 miliarde de lei. Ministrul Finanțelor nu privește cu ochi buni inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor prin care este propusă reducerea accizelor la carburanți cu 50% și anularea TVA la importul acestora. Ministrul califică proiectul drept unul populist, care ar reduce din veniturile acumulate la bugetul de stat. „Dacă reducem acciza sau TVA la produsele petroliere, de reduceri vor beneficia și cei care-și permit să achite 30 de lei litrul. Eu sunt adeptul ajutorului țintit, altfel orice reducere a unei cheltuieli presupune și o reducere a unui beneficiu. Dacă reducem astăzi din orice sursă de venit, în același moment trebuie să spun ce scad de la cheltuieli. Scad de la compensații, salarii? Opoziția este cea care spune că reducem taxele și tot opoziția cere majorarea salariilor. Asta nu asigură echilibru. Sunt niște solicitări doar pentru a veni cu propuneri, care nu sunt fundamentate, economic nu sunt viabile și sunt țintite pentru persoanele care acceptă o abordare populistă”, a spus Dumitru Budinaschi, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Republica Moldova va achiziționa gaze pe platforma comună a Uniunii Europene


Republica Moldova va putea achiziționa gaze pe platforma unică a Uniunii Europene creată printr-o decizie a Consiliului European. La 25 martie, Consiliul European a anunțat noi măsuri pentru diminuarea dependenței europene de energia rusă, inclusiv o platformă comună de achiziție care va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și celor trei Parteneri estici asociați: Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Liderii UE au convenit că statele membre vor lucra împreună pentru achiziționarea comună voluntară de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. „Ne vom uni forțele, ne vom pune în comun cererea și ne vom folosi puterea de negociere colectivă atunci când cumpărăm gaz”, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.