logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1088312.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 februarie – 6 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 28 februarie

Produsele de primă necesitate din UE sunt scutite de obligativitatea certificării naționale


Produsele alimentare și de strictă necesitate importate din Uniunea Europeană, care dispun de certificare europeană, vor fi scutite de procedura de certificare de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

Autoritățile precizează că acest fapt va simplifica și va reduce termenul de plasare a produselor pe rafturile magazinelor și va simplifica procedura de substituire a produselor importate anterior din țările afectate în prezent de situația din Ucraina cu cele importate din țările UE.

Decizia în cauză este valabilă pentru perioada stării de urgență, cu scopul de a stabili un regim de lucru adecvat situației pentru agenții economici.

Cele mai importante decizii ale Comisiei Situații Excepționale în legătură cu starea de urgență

Toate ajutoarele vor fi colectate prin intermediul a patru centre de colectare, adresele cărora vor fi publicate pe parcursul zilei, în momentul în care acestea vor deveni funcționale.

Eforturile autorităților sunt susținute de membrii grupului de voluntari „Moldova pentru Pace”. Doritorii de a deveni voluntari sunt îndemnați să contacteze pagina „Moldova pentru Pace” pe facebook - https://www.facebook.com/moldova4peace.

Angajații ANSA și ANSP urmează să asigure mecanisme care să confirme că toate bunurile care ajung în depozitele Centrului sunt de calitate și inofensive.

Agenții economici și persoanele fizice pot face donații în sprijinul poporului ucrainean pe contul special deschis de Ministerul Finanțelor. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro.

De la 1 martie 2022 se interzice exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării.

● MARȚI, 1 martie

Ucrainenii se vor putea angaja în lipsa dreptului de ședere provizorie în scop de muncă

Cetățenii ucraineni vor avea dreptul să muncească pe teritoriul Republicii Moldova fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă. Angajarea acestora se va face pe perioada stării de urgență în baza contractului individual de muncă cu durată determinată și în baza numărului de identitate atribuit cetățenilor ucraineni la trecerea frontierei și a copiei actului de identitate. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

„Nu este nevoie de a merge la Biroul Migrație și Azil pentru a se angaja în câmpul muncii. Am primit mai multe solicitări din partea refugiaților, dar și a agenților economici care le oferă posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii. Tocmai de aceea, pe perioada stării excepționale, sunt exceptați cetățenii ucraineni de la aceste prevederi și pot să se adrese direct agenților economici, să semne un contract individual de muncă și să înceapă lucrul”, a declarat ministrul economiei, Sergiu Gaibu, într-o conferință de presă. Unica obligația care rămâne este cea ca angajatorul să notifice Agenția Națională de Ocupare a Forței Muncă în termen de cinci zile de la data angajării.

● MIERCURI, 2 martie

Asociația „Agrocereale” cere deblocarea exportului de porumb. Comentariul ministerului

Asociația Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” cere Guvernului să deblocheze exportul de porumb. După decizia Comisiei Situații Excepționale de a interzice exportul porumbului, mai mulți fermieri sunt în pierdere, a menționat pentru IPN Igor Grigoriev, președintele Asociației.

„10% din roada de porumb încă se află în câmp, iar acest porumb poate încolți. Problema cea mai mare e că porumbul care a fost recoltat în toamna anului trecut, dar și în ianuarie și februarie anul curent, are umiditatea înaltă. În momentul în care s-au stopat exporturile, s-au stopat și achizițiile pe intern și au de suferit fermierii. O bună parte dintre ei au ținut porumbul pentru vânzare, ca să acumuleze resurse necesare pentru lucrările de primăvară în câmp, iar alții au credite pe care trebuie să le ramburseze”, a detaliat Igor Grigoriev.

Benzina și motorina se scumpesc iar

Carburanții continuă să se scumpească. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa joi 24,73 lei, ceea ce este cu circa 20 de bani mai scump. Un litru de motorină se scumpește cu 25 de bani, ajungând la 21,51 lei. Sunt prețurile maxime de comercializare stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.

Pentru comparație, la începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

Potrivit ANRE, creșterea prețurilor la petrol și, în consecință, la produsele petroliere derivate generează o majorare în continuare a valorilor maximale de comercializare cu amănuntul la benzină și motorină.

JOI, 3 martie

Salariul mediu lunar brut a crescut până la 9767 de lei în ultimul trimestru din 2021, BNS

În trimestrul al IV-lea al anului 2021, câștigul salarial mediu lunar nominal brut în unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și în toate instituțiile bugetare a constituit 9767,6 lei. Salariul este în creștere cu 10,2%  față de aceeași perioadă a anului 2020 și cu 6,5% față de trimestrul al III-lea al anului 2021, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), transmite IPN.

Cele mai mari valori s-au înregistrat în activitățile: informații și comunicații – 22335,3 lei, activități financiare și de asigurări – 18666,9 lei, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 14085,2 lei. Cele mai mici valori s-au înregistrat în activități de cazare și alimentație publică – 5723,8 lei, agricultură, silvicultură și pescuit – 6850,4 lei, artă, activități de recreere și de agrement – 6903,5 lei.

Anul agricol 2022: culturile au început să răsară neuniform

Anul agricol 2022 a început cu lipsă de precipitații. Culturile răsar neuniform. Mai este și scumpirea carburanților și a fertilizanților, de aproape trei ori, a menționat într-o discuție cu reporterul IPN Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„După scumpirea gazului natural, multe fabrici de producere a îngrășămintelor azotoase și-au sistat activitatea și exista riscul ca acești agenți economici să nu-și poată comercializa produsele. Federația Rusă și Ucraina sunt cei mai mari producători de fertilizanți. Rusia avea anumite cote de export, dar aceste exporturi nu se vor mai face, din cauza războiului din Ucraina. Furnizorii de fertilizanți s-au orientat spre Kazahstan, Azerbaidjan, țări din care s-au importat în Republica Moldova cel puțin 20 de mii de tone de îngrășăminte, pe lângă 88 de mii de tone de fertilizanți care erau în stoc la 31 decembrie 2021”, a precizat Vasile Șarban.

VINERI, 4 martie


12 tiruri blocate în zona de control vamal Bacevsk au fost evacuate

Reprezentanții autorităților vamale au permis întoarcerea în Republica Moldova a tuturor TIR-urilor blocate la punctele vamale „Troebortnoe”, Federația Rusă, și postul vamal „Bacevsk”, Ucraina, şi au returnat șoferilor marfa confiscată, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, citat de IPN.

Opt din 12 camioane au fost deplasate pe teritoriul Federației Ruse, iar celelalte patru încă se află în zona de control vamal Bacevsk din cauză că au fost vandalizate și nu pot fi remorcate. Cât privește cele patru camioane rămase, autoritățile sunt în contact cu Ministerul Afacerilor Externe din Federația Rusă pentru identificarea soluțiilor, transmite MAEIE.

Șoferii companiilor moldovene, care actualmente se află la postul vamal Troebortnoe, Federația Rusă, doresc evacuarea camioanelor lor pe teritoriul Federației Ruse, pentru a le repara și, ulterior, a le aduce în Republica Moldova.


Tiraspolul face apel la comunitatea internațională să recunoască RMN

Tiraspolul vine cu un apel către comunitatea internațională „să recunoască Republica Moldovenească Nistreană, care există de mai bine de treizeci de ani, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”. O declarație în acest sens a fost publicată pe site-ul ministerului de externe de la Tiraspol, ca reacție la depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE, transmite IPN.

„În noile circumstanțe, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, facem apel la partea moldovenească să inițieze un dialog cu Transnistria în vederea unei reglementări civilizate finale a relațiilor pe baza existenței pașnice și de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui tratat interstatal cuprinzător”, se arată în declarație.

În altă ordine de idei, se menționează că Tiraspolul consideră cererea de aderare a conducerii moldovenești la UE drept o decizie geopolitică, care duce la schimbarea frontierelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și schimbă în mod fundamental circumstanțele reglementării finale a relațiilor moldo-transnistrene.

● SÂMBĂTĂ, 5 martie

Șeful misiunii FMI pentru Moldova vine la Chișinău


Ruben Atoyan, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 9-16 martie. Ruben Atoyan va conduce echipa de experți care va purta discuții cu autoritățile în persoană și la distanță, din oficiul FMI de la Washington, SUA, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanței permanente a FMI în Republica Moldova, vizita lui Ruben Atoyan are drept scop de a evalua implicațiile conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina și de a susține autoritățile din Republica Moldova să gestioneze criza și să elaboreze un plan de acțiuni pentru situații de urgență.

Uleiul nu se va scumpi pe perioada stării de urgență, companie

Prețul la uleiul vegetal nu va crește pe perioada stării de urgență. Asigurări în acest sens a dat conducerea întreprinderii „Floarea-Soarelui” din Bălți, transmite IPN.

În cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu producătorii și exportatorii de cereale, directorul general al companiei „Floarea-Soarelui”, Stela Ostrovețchi, a declarat că decizia a fost luată în condițiile situației complicate din regiune și din necesitatea de a manifesta solidaritate.

Inițiativa poate fi preluată și de către alți agenți economici din țară, a îndemnat agentul economic.

Starea de urgență, aprobată pentru 60 de zile, se va încheia pe 24 aprilie.