logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1085759.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-14 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 8 noiembrie

„Lecția moldovenească” a gazelor examinată la Varșovia și Sofia

Criza de gaze din Moldova e o preîntâmpinare pentru Europa privind pericolul unei dependențe exagerate față de „Gazprom”, a declarat șeful companiei poloneze de gaze PGNiG, Pawel Majewski, pentru Financial Times (FT), preluat de Capital din Bulgaria și IPN. Sursele informează că persoane afiliate negocierilor au spus că „Gazprom” a cerut cedări politice de la noua conducere de la Chișinău în schimbul unui gaz mai ieftin, ceea ce reiese din copia contractului ajuns la presă. Gazpromul respinge învinuirile și afirmă că s-au negociat „în exclusivitate componente comerciale”. Conform lui Pawel Majewski, situația în cauză trebuie să devină o preîntâmpinare pentru Europa care primește 35 la sută din gaze din Rusia. De asemenea, șeful companiei poloneze de gaze crede că Nord Stream 2, care așteaptă aprobarea regulatorului german de rețele energetice, este o amențințare pentru țările bătrânului continent. „Situația cu Moldova e simbolică, deoarece arată unde se poate pomeni Europa, care și-a dat într-o mare măsură infrastructura de gaze pe mâinile rușilor”, a opinat polonezul pentru FT. „Se confirmă aceea ce am spus demult: interesele principalului furnizor de gaze din est ies la suprafață. Gazpromul nu este un prieten al Europei”.

Producătorii de porumb riscă să își piardă o parte din roada pe care nu au unde o usca

Lucrările de recoltare a porumbului, care în acest an s-a făcut generos, de trei ori mai bine ca anul trecut, au întârziat cu trei săptămâni. Unii producători riscă să își piardă roada, cel puțin o parte din ea, pentru că au strâns porumbul când umiditatea era înaltă, iar acum, ca să-l poată vinde mai departe, trebuie să îl usuce, dar nu au unde. Uscătorii pentru cereale există nu în fiecare raion, iar serviciul este foarte solicitat în această perioadă, de aceea cozile sunt mari.

Procuratura și MJ, sesizate pentru a verifica legalitatea unor decizii de judecată

Avocații unor investitori în spații locative, lăsați fără apartamentele pentru care au plătit, sesizează noua conducere a Procuraturii Generale, cât și Ministerul Justiției, pentru a verifica legalitatea unor decizii de judecată pronunțate de instanțele de fond și Curtea de Apel în cazurile de litigiu cu compania de construcții.

Centrul PAS propune Ministerului Finanțelor mărirea accizelor pentru țigări pe anul 2022

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a propus Ministerului Finanțelor să implementeze în politica fiscală pentru anul 2022 măsuri eficiente de acumulare a banilor la bugetul de stat, în special prin politici de accizare a produselor din tutun și a produselor conexe, care reprezintă o modalitate eficientă şi importantă de reducere a consumului de tutun de către diverse segmente de populație, în special de persoanele tinere. Centrul PAS a făcut referință la Articolul 6 din Convenția Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, care recomandă Pârților Convenției să adopte politici fiscale şi de preţ asupra produselor ce conţin tutun, care să urmărească scopul de a contribui la atingerea obiectivelor de sănătate privitoare la reducerea consumului de tutun, transmite IPN cu referire la un studiu al Centrului PAS.

Centrul PAS a propus ca obligația de accizare minimă pentru țigaretele cu și fără filtru să fie majorată la 1006,38 lei pentru 1000 de bucăți. Rata accizei specifice pentru rezerve din tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului se propune a fi majorată la 1006,38 lei pentru 1000 de bucăți. Rata accizei pentru țigări de foi (cigarillos), potrivit Centrului PAS, poate să rămână la nivel de 41%, dar nu mai puțin de 1006,38 lei pentru 1000 de bucăți. De asemenea, se propune includerea lichidelor pentru țigaretele electronice în politica de accizare pentru anul 2022, cu stabilirea ratei accizei specifice la nivel de 1,957 lei pentru 1 litru.

S-a scumpit gazul

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi, 9 noiembrie, majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali – de la 4,298 la 10,260 lei pentru un metru cub. Noile tarife vor fi aplicate retroactiv, pentru consumul fixat din 1 noiembrie. Luând în calcul și TVA de 8%, gazul îi va costa pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru un metru cub, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Ștefan Creangă, director ANRE, a declarat că devierile tarifare pentru SA „Moldovagaz” sunt în jur de 1,4 miliarde, presiunea financiară pusă pe furnizor practic face imposibil achitarea prețului la gazele livrate țării. „De la începutul, anului am asistat la o creștere continuă a prețurilor medii în fiecare lună a gazului livrat. Dacă în primul trimestru era 124 de dolari mia de metri cubi, vedem că în trimestrul doi sunt deja 541 de dolari mia de metri cubi”, a notat Ștefan Creangă. Comisia pentru Situații Excepționale a obligat ANRE, până pe 30 noiembrie, să verifice integral calculele prezentate de Moldovagaz și să revizuiască tarifele.

MIERCURI, 10 noiembrie

Director ANRE: Prețul gazului va provoca majorări de tarife în lanț


Directorul Agenției pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, anticipează că majorarea tarifului la gazele naturale va atrage după sine majorarea altor tarife. Șeful ANRE spune că în decembrie ar putea fi revizuit în creștere tariful la energia termică. Calmîc spune că în acest an nu există premise pentru majorarea tarifului la energie electrică, întrucât contractul actual de procurare a energiei electrice este în vigoare până la sfârșitul lunii martie 2022, notează IPN. „Pe măsură ce cresc tarifele, suma facturilor neachitate crește într-o relație direct proporțională. La tarifele actuale anticipăm că va crește datoria din partea consumatorilor. Vom veni cu decizia ca pe perioada rece a anului, toți consumatorii care nu-mi achită pe deplin facturile să nu fie debranșați. Pentru că acum regulamentul prevede că neachitarea duce la debranșarea de la sistemul de gaze naturale. Noi vom obliga operatorii ca pe perioada rece a anului să nu facă acest lucru”, a spus Octavian Calmîc în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Vadim Ceban: Contractul cu Gazprom va permite economisirea a 405 mln dolari în 14 luni

Potrivit calculelor Moldovagaz, din noiembrie 2021, pe o perioadă de 14 luni, prevederile contractului cu Gazprom vor aduce economii de circa 405 mln dolari, raportat la costul de achiziție al gazelor, comparativ cu prețurile bursiere. Declarația a fost făcută de Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei „Moldovagaz” SA, într-o conferință de presă.

„Anul 2021 a fost complicat din punctul de vedere al evoluției prețurilor, respectiv al volatilității pe piețele bursiere. În această perioadă, avem la nivel global o creștere a prețului la gaze de circa 700%. Aceste fluctuații au avut un trend ascendent pe principalele burse din Occident. Aceiași evoluție o avem și pe piețele adiacente Republicii Moldova – în România și Ucraina. Împreună cu gazele naturale, au crescut prețurile și la produsele petroliere (peste 200%) și la cărbune (circa 300%). La energia electrică prețurile au crescut în regiune cu circa 250%. Toate aceste evoluții, având un trend crescător, s-au reflectat inclusiv în evoluția prețurilor de achiziție a gazelor naturale. În martie 2021, prețurile au fost minime, iar în noiembrie – maxime” , a explicat Vadim Ceban.

„În octombrie, am procurat gaze la prețul de 800 de dolari. Decalajul între prețul introdus în tarif și prețul de procurare era destul de mare (148 de dolari în tarif și, respectiv, 800 de dolari prețul de procurare). Prognozele noastre sunt că în noiembrie-decembrie prețul de achiziție va fi de 430 de dolari. Acest preț l-am introdus în calculul tarifului. Calculele au fost prezentate către ANRE, care a aprobat tarife provizorii. Urmează o perioadă de verificare a acestor calcule și, respectiv, confirmarea definitivă a prețului de achiziție și a tarifelor”, a menționat Vadim Ceban.

Cu toate că în perioada noiembrie 2020 – noiembrie 2021, ponderea prețului de procurare a gazelor naturale în structura tarifului a crescut de la 62% la 82%, Moldovagaz nu a revizuit tarifele pentru transport, distribuție și furnizare, acestea coborând la minim în comparație cu anii precedenți, a menționat Vadim Ceban.

12 întreprinderi de distribuție a gazelor fuzionează într-o întreprindere, Moldovagaz

Moldovagaz reorganizează întreprinderile de distribuție, pentru a reduce cheltuielile. Prin această restructurare, întreprindere contribuie la asigurarea unui tarif cât se poate de mic pentru consumatorii finali. La sfârșitul lunii noiembrie, decizia va fi adoptată la nivelul organelor de conducere ale Moldovagaz, apoi urmând inițierea procedurii de reorganizare, adică fuzionarea celor 12 întreprinderi de distribuție care există în acest moment. Declarația a fost făcută de Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Astfel, vor fi unificate costurile de distribuție, va fi evitată compensarea încrucișată a acestora, vor fi abordări de management unificate, iar toate acestea vor conduce la economii, respectiv, la reducerea tarifelor de distribuție. Vor rămâne doar trei tarife de distribuție la nivel de o întreprindere. „Acest lucru ne va ajuta să centralizăm sursele financiare în cadrul unei întreprinderi. Managementul, inclusiv financiar, administrativ și tehnic, va fi mult mai eficient”, a precizat Vadim Ceban.

Reorganizarea înseamnă că cele 12 întreprinderi de distribuție (Chișinău-Gaz, Ialoveni-Gaz, Gagauz-Gaz, Edineț-Gaz, Taraclia-Gaz, Ștefan-Vodă-Gaz, Cimișlia-Gaz, Orhei-Gaz, Bălți-Gaz, Florești-Gaz, Cahul-Haz și Ungheni-Gaz) vor fuziona într-o întreprindere, cu denumirea „Distribuție-Gaz”, care va furniza gaze naturale în volum de peste un miliard o sută de milioane de metri cubi de gaze către 766,8 mii de consumatori și va gestiona peste 23 000 de kilometri de rețele de distribuție.

Guvernul susține interzicerea publicității jocurilor de noroc

Guvernul a avizat pozitiv proiectul care interzice publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc – loterii, pariuri la competiții și evenimente sportive și loterii momentane. Este vorba inclusiv despre publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea rețelelor telefonice, precum și despre publicitatea exterioară, în mijloacele de transport sau prin intermediul trimiterilor poștale, transmite IPN. Autorii proiectului precizează că jocurile de noroc (inclusiv cele cu un risc social scăzut) pot crea dependență, pot afecta situația financiară a persoanei, toate acestea ducând la stări de depresie, izolare de societate, creșterea ratei criminalității și delicvenței juvenile etc. Astfel, extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc se consideră a fi justificată.

Datoria Tiraspolului față de Gazprom va fi discutată în contextul reglementării transnistrene

Problema datoriei părții transnistrene față de Gazprom va fi discutată în contextul reglementării conflictului transnistrean, a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” SA, în cadrul unei conferințe de presă. Răspunzând la o întrebare IPN cu privire la datoria de peste 7 mlrd dolari a părții transnistrene, Vadim Ceban a menționat că subiectul este destul de complicat. „Nimeni niciodată nu a spus să fie asumată acea datorie de către Guvern. Este datoria comercială a „Moldovagaz”. Pentru prima oară noi ne-am concentrat pe datoria care a fost formată pe malul drept (în comparație cu anii trecuți, când partea rusă aborda în comun datoriile, n.r.)”.

„Ceea ce ține de datoria nemijlocită a „Тираспольтрансгаз-Приднестровье” și care se atribuie regiunii transnistrene, această întrebare va fi discutată la etapa de organizare a ședinței Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse și, respectiv, în carul discuțiilor și semnării acordului interguvernamental în care urmează a fi reglementată inclusiv datoria respectivă”, a menționat Vadim Ceban.

JOI, 11 noiembrie

Tiraspolul se plânge că în regiunea transnistreană sunt prea mulți lei moldovenești


În viitorul apropiat, comerțul dintre malul stâng și malul drept al Nistrului se va restrânge, din cauza că în regiunea transnistreană există prea mulți lei moldovenești. Este părerea prim-vicepreședintelui Băncii Centrale a regiunii, Alexei Melnic. Potrivit lui, întreprinderile din regiunea transnistreană, care își vând marfa pe malul drept al Nistrului, primesc în schimb lei moldovenești. Firmele transnistrene vând mai mult în comparație cu ceea ce cumpără consumatorii de pe malul stând al Nistrului de la furnizorii de pe malul drept. Este vorba de o diferență care se cifrează la circa 135 de milioane de dolari anual, în echivalentul său în lei moldovenești. Această sumă în lei este mai mare decât are nevoie în prezent regiunea. Acești bani nu pot fi schimbați într-o altă valută, pentru că băncile din Republica Moldova refuză să efectueze schimbul, a spus Alexei Melnic la un canal local de televiziune, notează IPN.

Tariful de 11,10 lei are șanse de diminuare, dar și de menținere o perioadă îndelungată, Moldovagaz

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într-o conferință de presă că dacă anul viitor va exista o dinamică pozitivă a cotațiilor bursiere, tariful actual de 11,10 lei va putea fi redus. „Sperăm că și volumele de gaze vor fi mai mari. Dacă situația pe piață se va schimba, dacă cotațiile la burse vor fi mai mici, respectiv, dacă prețul la petrol va scădea, vom acționa în funcție de cât va fi diminuarea, ne vom adresa către ANRE în vederea reducerii tarifului”, a menționat Vadim Ceban. El a precizat că Moldovagaz poate face o asemenea solicitare către ANRE, dacă vor exista devieri de plus – minus 3% la calcularea tarifului. Pe de altă parte, dacă prețul la burse va crește, tariful poate și să crească. Totuși, estimările Moldovagaz arată că actualul tarif va fi menținut până la sfârșitul anului viitor. „Reieșim din faptul că am stabilit prețul mediu de achiziție de 430$ pe 1000 metri cubi pentru 14 luni. Noi am făcut doar estimări, o prognoză, dar ce va fi, vom vedea”, a menționat Vadim Ceban.

Vinăriile își așteaptă oaspeții pe 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova sărbătorește în premieră, la 14 noiembrie, Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol, pentru redresarea industriei turismului. Turiștii dornici de a face cunoștință cu tradiția și cultura regiunilor asociate strugurilor și producției de vin sunt invitați să  marcheze Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol alături de vinării. Persoanele sunt îndemnate să nu uite certificatul de vaccinare sau testul care dovedește că nu au infecția COVID-19.

Ministerul Finanțelor a publicat propunerile de modificare a politicii bugetar-fiscale

Ministerul Finanțelor propune ca, în anul viitor, scutirea personală să fie majorată de la 25 200 de lei până la 27 000 de lei, iar scutirea suplimentară – de 18 900 de lei până la 19 800 lei. Totodată, se propune dublarea scutirii pentru persoane întreținute , de la 4500 lei la 9000 lei, potrivit proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează propunerile de politici bugetar-fiscale pentru anul 2022, lansat spre consultări publice, transmite IPN.

Peste 1,3 mln de bilete de loterie se vând zilnic. Deputații interzic publicitatea lor

Zilnic, în Republica Moldova se vând peste 1,3 milioane de bilete de loterie, în mare parte fiind procurate de persoane vulnerabile. Jocurile de noroc creează victime și dependență, în timp ce această industrie este promovată prin campanii agresive de marketing și publicitate. O spun deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care au prezentat în Parlament inițiativa ce interzice publicitatea jocurilor de noroc. Proiectul a fost votat joi, 11 noiembrie, în primă lectură.

VINERI, 12 noiembrie

HoReCa anticipează majorări cu 30% a prețurilor în hoteluri, restaurante și cafenele


HoReCa anunță că prețurile în hoteluri, restaurante și cafenele se așteaptă să crească cu peste 30%, ca și consecință a scumpirii gazului și, în lanț, a cheltuielilor pentru utilități, ceea ce se va reflecta în prețul produsului. Estimările au fost făcute într-un comunicat de presă al Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), citat de IPN.

Potrivit MĂR, teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local. În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special în perioada rece a anului, precum: achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale. Actualmente, o persoană cheltuiește pentru divertisment, inclusiv pentru frecventarea unităților de alimentație publică, 4% din venituri. Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum.

sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în „cod roșu”, care presupune o activitate la 50% din MĂR consideră că intervenția și suportul autorităților pentru un sector important MĂR menționează că, în urma restricțiilor aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, HoReCa activează la o capacitate de 30%. Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat COVID, și interzicerea evenimentelor private.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

SÂMBĂTĂ, 13 noiembrie

Taxa pentru folosirea drumurilor va fi distribuită 100% în bugete locale


Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, percepută conform legislației fiscale, nu va fi sursă de venituri ale fondului rutier. Aceasta va fi distribuită în mărime de 100% unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, iar astfel va ajunge în bugetele locale. Prevederea se conține în proiectul politici bugetar-fiscale pentru anul 2022, transmite IPN.

Se propun modificări și la Legea fondului rutier. Mai exact, noțiunea de „drumuri locale” se va substitui cu „drumuri de interes raional/municipal”. Potrivit autorilor, astfel se aduce o claritate pentru care categorie concretă a drumurilor publice locale se distribuie mijloace din fondul rutier, în funcție de kilometri administrați.

Politica fiscală pentru 2022 prevede accize pentru țigaretele electronice

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor vine să reglementeze cota accizei pentru cartușe și rezerve pentru țigarete electronice, precum și pentru preparate destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice. Este vorba despre un acciz în mărime de 1,957 de lei pentru anul 2022, care va crește până la 2,055 de lei în 2023. Proiectul prevede că, în 2022, pentru țigările de foi, inclusiv cele cu capete tăiate, dar și trabucuri care conțin tutun, cota accizelor va constitui, ca și în anul 2021, 41%, dar nu mai puțin de 959 de lei. În 2023, cota accizelor, de asemenea, va fi de 41%, dar nu mai puțin de 1 103 lei. Cotele sunt similare și pentru alte țigări de foi, trabucuri și țigarete care conțin înlocuitori de tutun.