RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 august – 5 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 30 august
Scutiri de taxe pentru exportatorii moldoveni care importă materii prime din Ucraina
Producătorii autohtoni vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina pentru a le prelucra în Republica Moldova, iar ulterior vor exporta produsul final în statele membre UE, însoțindu-l de certificatele de origine moldovenească, fără taxă sau cu taxa vamală redusă, conform regimului preferențial existent. Acest lucru este prevăzut de Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei. Documentul a fost semnat, la finele săptămânii trecute, de premierii celor două țări, Natalia Gavrilița și Denys Shmyhal. „Acest protocol reconfirmă voința celor două țări de a contribui reciproc la dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale. Documentul va facilita investițiile și va încuraja mediul de afaceri să valorifice pe deplin regimul comercial existent cu UE”, a declarat premierul Natalia Gavrilița, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani
Producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziționează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume. În ultimii cinci ani, contribuția agriculturii și industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă. Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se menționează că, în timp ce ponderea agriculturii cu valoare adăugată și ocuparea forței de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul nucifer a continuat să fie un motor al creșterii economice și un mijloc de reducere a sărăciei. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34,7 mii ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere cu circa 4 mii ha.
● MARȚI, 31 august
Participarea automobilelor transnistrene în traficul internațional, discutată cu ambasadorii
Subiectul participării în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană a fost discutat la o reuniune cu ambasadorii și cu reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova. Biroul politici de reintegrare precizează că partenerii externi au fost informați despre faptul că autoritățile moldovenești au intervenit anterior către autoritățile ucrainene cu solicitarea de a extinde acțiunea regimului existent de traversare a frontierei de stat moldo-ucrainene până în data de 10 ianuarie 2022. Or, din 1 septembrie, în traficul internațional din regiune urmează să fie admise doar automobilele care au numere neutre. La discuție au participat viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, ministra afacerilor interne, Ana Revenco, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a altor autorități publice. Conducătorii și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova au fost informați că, din 1 septembrie 2021, va fi pus în aplicare mecanismul conform căruia accesul în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport cu plăcuțe de înmatriculare neutre.
● MIERCURI, 1 septembrie
Ministerul Economiei abordează noi restricții pentru angajații și vizitatorii HoReCa
Angajații și vizitatorii unităților de comerț și alimentare publică vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti-COVID-19 la intrarea în localuri. Măsura este propusă de Ministerul Economiei și are scopul „de a evita un posibil lockdown” și de a evita aglomerarea în unitățile care prestează servicii publicului larg. Subiectul a fost discutat de Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular cu unitățile de comerț și alimentare publică, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei. Ministru a precizat că angajații care activează în sectorul HoReCa și comerț vor trebui să prezinte fie certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, fie rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, fie rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID free”. Astfel și vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19. În caz contrat, localurile vor activa la o capacitate redusă.
ANRE a modificat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a modificat, printr-o hotărâre de astăzi, 1 septembrie, decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat. Totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”. Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. În acest fel se urmărește stabilirea unui model echilibrat al pieței construit atât pe interesul consumatorilor, cât și al companiilor petroliere, în special celor mici, precizează ANRE.
● JOI, 2 septembrie
Ion Chicu: Actualul Guvern rămâne ostatic promisiunilor electorale
Un management defectuos al gestionării finanțelor publice. Astfel califică fostul premier Ion Chicu intenția Guvernului Gavrilița de a majora pensia minimă până la 2000 de lei. Ex-premierul spune că prin insistența cu care este promovat acest proiect, actualul Executiv demonstrează că a rămas ostatic promisiunilor electorale. Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, supus deja dezbaterilor publice, de la 1 octombrie cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va constitui 2000 de lei. De asemenea, de la 1 octombrie pensiile urmează a fi indexate cu 3,86%. Potrivit fostului premier Chicu, actualul Executiv riscă să rămână blocat în capcana datoriilor, în eventualitatea în care aceste majorări vor fi acoperite din împrumuturi externe. „Guvernul este ostaticul promisiunii electorale privind majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, de aceea și vin cu schimbări de retorică, menționând deja că majorarea se va face doar pentru unii. Costul majorării pensiei minime este de 2,8 - 3 miliarde de lei pe an, la această etapă nu vor putea identifica acești bani pe interior și vor fi nevoiți să recurgă la împrumuturi, ceea ce nu reprezintă o decizie rațională din punctul de vedere al gestionării finanțelor publice, riscăm să acumulăm cu fiecare an datorii tot mai mari”, a spus Ion Chicu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Termoelectrica prelungește campania „Achiți iarna, fii răsplătit vara”, ediția 2021
Termoelectrica anunță prelungirea termenului de desfășurare a campaniei „Achiți iarna, fii răsplătit vara”, în cadrul căreia sunt premiați cei mai responsabili consumatori, până vineri, 17 septembrie. Toate blocurile locative care nu înregistrează datorii la consumul de energie termică și sunt înscrise în campanie beneficiază gratuit de lucrările de spălare hidropneumatică și testare la presiune a instalațiilor de termoficare din clădire, efectuate de Termoelectrica. „Facem un apel către toți gestionarii fondului locativ să se mobilizeze împreună cu locatarii, pentru a se înscrie în campanie, astfel încât să beneficieze de lucrări gratuite de spălare hidropneumatică și testare la presiune a sistemelor interne de încălzire, până la sfârșitul lunii septembrie”, menționează directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, citat într-un comunicat de presă. Sunt invitați să se înscrie în campanie toți gestionarii/administratorii de blocuri care reușesc să achite integral pentru consumul curent și datoriile la energia termică și apă caldă. Aceștia pot depune o cerere în formă liberă, la adresa Termoelectrica, până la data de 17 septembrie. Acest lucru poate fi făcut la adresa de e-mail: cancelaria@termoelectrica.md; la sediul teritorial al Termoelectrica din sectorul corespunzător sau la Centrul Comercial de deservire și relații cu consumatorii din strada T. Vladimirescu, 6.
● VINERI, 3 septembrie
Prețurile la benzină și motorină în acest week-end
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru zilele de 4-6 septembrie. Benzina COR 95 va costa cel mult 20,23 lei/litru, iar motorină – 16,42 lei/litru. Prețurile stabilite pentru perioada de referință au fost influențate de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, fiind înregistrată o creștere doar într-o singură zi a cotațiilor Platts cu 36,75 $/tona la benzina și 22,25 $/tona la motorină, precizează ANRE într-un comunicat de presă. Prețurile maxime de referință la data de 2 septembrie au fost: Benzina COR 95 – 20,07 lei/litru, motorină – 16,27 lei/litru.
Moldova vs Ucraina, Polonia și România din perspectivele politicii monetare. Op-Ed de Dumitru Vicol
„Banca Națională a Moldovei (BNM) urmează să adopte o nouă decizie referitor la rata de bază. După părerea noastră, BNM ar trebui să ridice rata doar cu 0.25% astăzi și să aștepte noile previziuni economice din 5 noiembrie. Există deja semne că creșterea economică încetinește în principalele țări ale lumii, iar un nou val pandemic ar putea modera și mai mult aceasta. România și Polonia nu încearcă să lupte cu inflația de import din cauza incertitudinii. Respectiv, considerăm că și BNM nu ar trebui să grăbească înăsprirea politicii monetare înaintea unui nou val pandemic...”. Inflația accelerează în majoritatea țărilor din lume din cauza prețurilor la produsele petroliere, agro-alimentare și cererii agregate crescânde. Reacția băncilor centrale este împărțită în două tabere: o parte înăspresc politica monetară pentru a modera inflația, iar cealaltă parte nu se grăbește să o înăsprească pentru a nu inhiba creșterea economică încă fragilă. În comunicatul său din 18 august referitor la inflație, Banca Centrală a Moldovei a dat de înțeles că plănuiește să înăsprească politica monetară. Suntem absolut siguri că Banca Națională a Moldovei are oameni foarte profesioniști și valoroși. Totuși, dorim să oferim câteva argumente de ce lupta împotriva inflației de azi ar trebui să fie moderată, până avem mai multă claritate.
Serviciile ASP urmează să se ieftinească, director
Agenția Servicii Publice revizuiește tarifele la mai multe servicii pe care le prestează și care au fost majorate anterior. Potrivit directorului ASP, Mircea Eșanu, în proces de revizuire sunt tarifele la peste 265 de servicii. Într-un briefing de presă, Mircea Eșanu a declarat că, în termene scurte, se va reveni la tarifele inițiale, care erau până la scumpirea operată de Guvernul Chicu. Cel puțin pentru serviciile prestate la termene ordinare. De exemplu, înregistrarea căsătoriilor va deveni din nou gratuită. Înmatricularea automobilelor, care costă acum 600 de lei, va reveni la tariful de 400 de lei. Directorul ASP a mai spus că există o bună colaborare cu vicepremierul pentru digitalizare, având deja 31 de servicii care pot fi solicitate de cetățeni și pot fi furnizate și livrate prin M-delivery.
Fagura a atras 340 de mii euro investiții pe Seedrs și se pregătește de extindere în România
Startup-ul Fagura.com, un proiect fintech din Estonia, lansat și testat în Republica Moldova la începutul anului 2019, anunță că a atras investiții de 340 de mii de euro pe platforma londoneză Seedrs. Peste 270 de investitori și-au declarat susținerea pentru proiect și încrederea în echipă, investind sume de la 100 până la zeci de mii de euro. Ca rezultat, Fagura a oferit investitorilor echitate în proporție de circa 14,5% la o evaluare pre-money de 2 milioane de euro. Fondurile atrase în această rundă de investiții vor fi utilizate pentru creșterea în Republica Moldova și extinderea pe piața din România la sfârșitul acestui an. Potrivit unui comunicat de presă al Fagura, campania de crowdfunding s-a desfășurat în două etape – cea privată unde au investit prioritar cei din comunitatea Fagura și cea publică, deschisă pentru investitorii din întreaga lume. Tudor Darie, CEO la Fagura, a declarat că la respectiva rundă s-a dorit atragerea nu doar a banilor de care era nevoie, dar și suportul comunității de investitori de pe Fagura. „Rezultatul a fost peste cele mai optimiste așteptări. Au venit alături de noi persoane din peste 20 de țări cu multă experiență în IT și banking. Vom gândi un mecanism prin care să le permitem investitorilor să poată contribui cu ideile lor. Urmează o perioadă în care vom depune actele pentru licențiere și pregătirea de lansarea în România”, a declarat Tudor Darie.
Moldovenii, în ratigul digitalizării economiei
În cadrul Forului Economic de la Vladivostok s-a dat publicității un studiu privind nivelul de digitalizare a țărilor din componența CSI, BRIKS, OECD. În cadrul clasamentului, Rusia este pe locul 27, iar din numărul celorlalte țări CSI, difuzorii informației s-au referit doar la statele cu un rating mai mic decât al Rusiei – Uzbekistan, Kirghizia, Tadjikistan Turkmenia, aflate în coada clasamentului de 51 de state. În schimb, gradul de digitalizare al Republicii Moldova este reflectat în ratingul actualizat al Companiei internaționale de asigurări Euler Hermes. Republica Moldova se află pe locul 68 din 115, ocupând o poziție medie în cadrul țărilor „Trioului Asociat” (Ucraina - 63, Georgia – 71). Alt vecin al Republicii Moldova, România, e clasată pe locul 55, depășind cu puțin Bulgaria (58). Dintre partenerii CSI ai Republicii Moldova, cele mai mari succesele în digitalizare le are Rusia (locul 42), fiind urmată de Kazahstan (locul 51), în timp Armenia ocupă locul 75, Kirghizia – 91, iar Tadjikistan – 97.
Tarifele preferențiale privind serviciile poștale au fost anulate
Regulile privind stabilirea tarifelor pentru serviciile poștale au fost modificate, prețurile devenind liberalizate integral. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi, 3 septembrie, în ședința de Guvern. Potrivit noilor prevederi, toți prestatorii de servicii poștale vor avea drepturi și obligațiuni egale, iar tarifele pentru serviciile poștale vor fi aplicate unic pe întreg teritoriul țării. Până la 1 septembrie curent, furnizorul de serviciu poștal universal, „Poșta Moldovei”, a beneficiat de tarife preferențiale, ceilalți operatori poștali având obligația să stabilească un tarif de cel puțin trei ori mai mare decât tariful preferențial. Totodată, au fost aprobate cerințele minime privind amenajarea spațiilor oferite de furnizorii de servicii în locurile de schimb internațional al poștei. Astfel, furnizorii de servicii poștale vor putea să supună trimiterile poștale internaționale controlului vamal în spații amenajate conform unor cerințe, printre care marcarea cu panou „Zona de control vamal” a spațiului delimitat de restul teritoriului, echipamente pentru manipularea mărfurilor în conformitate cu specificul trimiterilor poștale internaționale, terminale de introducere automată a datelor, sistem de supraveghere video etc. Din totalul de 57 furnizori de servicii poștale înregistrați în Republica Moldova, doar 12 furnizori dispun de locuri de schimb internațional al poștei, cărora li se oferă o perioadă de șase luni pentru amenajarea locurilor respective conform noilor cerințe.
● SÂMBĂTĂ, 4 septembrie
BNM a întreprins măsuri antiinflaționiste
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 4,65 la sută anual. Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 7,15 și, respectiv, până la 2,15 la sută anual. Norma rezervelor obligatorii rămâne neschimbată. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, decizia a fost luată considerând presiunile inflaționiste atât din partea ofertei și a cererii agregate, cât și a riscurilor și incertitudinilor cauzate de evoluția situației pandemice. Comitetul executiv a concluzionat că prevalează riscul unui caracter persistent al procesului inflaționist pentru prima jumătate a orizontului de prognoză. Conform estimărilor, presiunile inflaționiste din partea cererii vor continua și în perioada următoare, fiind susținute de majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc.) și creșterea volumului creditelor de consum și celor ipotecare în contextul condițiilor monetare stimulative care susțin consumul în detrimentul economisirii.