logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1084053.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-29 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

MARȚI, 24 august

Moldova va beneficia de peste 165 de milioane de DST din partea FMI

Republica Moldova va beneficia de 165,3 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a circa 236 de milioane de dolari, din partea Fondului Monetar Internațional. Decizia a fost discutată în cadrul unei ședințe a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Rodgers Chawani. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nicio condiționalitate pentru a primi cota lor de DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne. Potrivit Nataliei Gavrilița, Republica Moldova va utiliza resursele alocate de FMI pentru a suplini veniturile la buget și pentru a oferi suport sectoarelor economice, cu un accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

Noul Cod Vamal, votat în lectură finală

Noul Cod Vamal, care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2023, a fost votat în lectura a treia, care este și lectura finală. Noile prevederi derivă din necesitatea executării angajamentelor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, fiind și una dintre condiționalitățile realizării angajamentelor în cadrul Acordului de Împrumut privind programul de asistența macrofinanciară excepțională Omnibuz. Noul Cod prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022. Documentul prevede aplicarea garanțiilor de stat pentru agenții economici înregistrați până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanțiile respective vor fi extinse și asupra agenților economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024.

Au fost votate noile reguli de stabilire a prețurilor la produsele petroliere

Modificările la Legea privind piața produselor petroliere au fost aprobate astăzi, 24 august, în lectura a doua. ANRE va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare și le va publica pe pagina web a instituției. În conformitate cu proiectul de lege, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere mai prevede micșorarea de cinci ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5000 m3 la 1000 m3.

Pandemia și seceta vor avea urmări de durată asupra sectorului vitivinicol, ministru

Declanșarea pandemiei COVID-19 și seceta severă din ultimii ani vor avea repercusiuni de durată asupra sectorului vitivinicol. Sunt necesare acțiuni solide de suport din partea statului, inclusiv restructurarea și modernizarea sectorului vitivinicol, a declarat marți, Viorel Gherciu, ministru al agriculturii și industriei alimentare, la Conferinţa Naţională a Filierei Vitivinicole – „Recolta strugurilor 2021: particularități și valorificare”. „Sectorul vitivinicol înregistrează continuu tendințe pozitive de dezvoltare. Totuși, din cauza secetei severe din anul 2020, cumulată nefavorabil cu situația pandemică, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu 28% și o reducere a exporturilor de vinuri în expresie naturală cu 19%. În același timp, exportul vinurilor de calitate s-a majorat cu 9%, creșterea fiind înregistrată în majoritatea destinațiilor de export”, a subliniat Viorel Gherciu. Potrivit ministrului, calitatea vinurilor din roada anului trecut este excepțională, cu un potențial ridicat de maturare, care va pune bazele unor vinuri autohtone de excepție. Anul trecut, la concursurile internaționale Republica Moldova a fost apreciată cu peste 950 de medalii, a specificat Viorel Gherciu.

●MIERCURI, 25 august

ANTA va verifica operatorul de transport implicat în accidentul din Kiev

Agenția Națională Transport Auto va face controale inopinate la sediul operatorului de transport care administrează ruta Chișinău-Moscova, autocarul căreia a fost implicat astăzi într-un accident în orașul Kiev, Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al ANTA, în cazul în care vor fi depistate încălcări și abateri de la prevederile legislației în domeniul transportului, operatorul va fi sancționat contravențional. Presa locală scrie că autocarul s-a răsturnat după ce șoferul ar fi încercat să evite un accident, dar din cauza drumului alunecos a pierdut controlul volanului. În autobuz se aflau 48 de pasageri și doi șoferi. Potrivit MAEIE, cetățenii moldoveni, ucraineni și ruși care se aflau la bordul autocarului Chișinău-Moscova sunt preluați de un alt autocar pentru continuarea călătoriei spre Moscova.

Circa 235 mln dolari alocați de FMI sunt la dispoziția autorităților Moldovei

Circa 235 de milioane de dolari, bani alocați prin decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internațional (FMI) din 2 august, sunt deja la dispoziția autorităților naționale. Acest lucru a fost anunțat și salutat de președintele Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu noul reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani. „Este vorba de un instrument global de susținere a guvernelor în combaterea efectelor pandemice și de recuperare economică ulterioară, țara noastră beneficiind de circa 235 de milioane de dolari”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. Discuțiile s-au axat și pe subiectul unui nou program al FMI pentru Republica Moldova, care ar putea fi definitivat în toamnă. Echipa de experți a FMI este așteptată la Chișinău la sfârșit de septembrie. Părțile au convenit că programul trebuie să susțină politici economice, financiare și sociale coerente, în interesul cetățenilor țării.

Eugeniu Cozonac este noul director al Agenției Proprietății Publice

Agenția Proprietății Publice are un nou director – Eugeniu Cozonac. Acesta deține o experiență de peste douăzeci de ani în managementul corporativ, lansarea și dezvoltarea companiilor în Moldova, Marea Britanie și SUA. A activat ca expert în recrutarea și selecția personalului de conducere executiv, inclusiv în companiile Fortune 500. Candidatura acestuia a fost aprobată astăzi în ședința Guvernului. Este co-fondator al Compudava (acum Endava), iar între 2000 și 2004 a fost director executiv al acestei companii. În 2005, a fondat compania Tricertion și a fost director operațional al acesteia. În perioada 2011-2014, a fost director pe strategia digitală a Leading The Way, între 2014-2015 – a fondat și a fost director executiv la compania Firstly, iar între 2016 și 2018 – consultant, cercetător la CarterBaldwin Executive Search. Din 2019 până în prezent, este director al companiei Plover LLC specializată în gestionarea investițiilor în companii software. A făcut studii de masterat și doctorat la universități din SUA și Franța în domeniul administrării afacerilor, leadership, dezvoltarea și schimbarea organizațională.

Codul transportului feroviar vine să înlăture monopolul CFM

Guvernul a aprobat astăzi, 25 august proiectul Codului transportului feroviar. Autoritățile precizează că implementarea noului Cod va elimina monopolul întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale precizează că infrastructura feroviară va aparțin în continuare statului, iar serviciilor de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați. „Operatorii de transport feroviar vor avea dreptul de acces la infrastructura feroviară în baza unei plăți pentru utilizarea acesteia. Plata se va stabili în baza unei metodologii de calcul aprobată de Guvern. Scopul acestei plăți este acoperirea cheltuielilor de gestionare a infrastructurii. Operatorii de transport feroviar vor putea presta servicii la un preț stabilit de sine stătător”, se precizează în nota informativă a proiectului. Statul va avea dreptul să examineze posibilitatea compensării unor cheltuieli și investiții efectuate de operatorii de transport feroviar de pasageri. De asemenea, prin intermediul proiectului propus, vor fi stabilite mecanisme mai riguroase de protecție a drepturilor pasagerilor, astfel asigurând calitatea  serviciilor de transport.

JOI, 26 august

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat, cu o participație de 25% în capitalul social, al companiei de transport al gazelor naturale Vestmoldtransgaz SRL, subsidiată de compania românească Transgaz SA în Republica Moldova. BERD a intrat în posesia acțiunilor Vestmoldtransgaz în urma îndeplinirii angajamentului de a majora capitalul social al filialei cu 20 de milioane de euro pentru a finanța costurile de dezvoltare a conductei de transport a gazelor Ungheni - Chișinău. Afaceri.news precizează că Transgaz și BERD au încheiat anul trecut un Memorandum de înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic, în baza căruia, în funcție de necesarul de finanțare al Transgaz, BERD va lua în considerare participarea la finanțarea proiectelor prin furnizarea de instrumente de împrumut sau de participații.

Deși există cerere, Moldova nu poate exporta alte produse apicole decât miere

Deși există cerere pe piața europeană, Republica Moldova exportă doar miere, nu și alte produse apicole, pentru că la Chișinău nu există un laborator național care ar testa calitatea unor produse ca polenul, ceara, propolisul și lăptișorul de matcă. Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, Vasile Dolghieru, a precizat pentru IPN că un impediment este și prețul mic de achiziție. „Noi nu avem piață de desfacere pentru aceste produse. Apicultorii s-au obișnuit cu prețurile cu care ei le vând produsul la piață consumatorului final, iar prețurile pe piața internatională la produsele angro sunt mai mici. Și este o părere printre apicultori că mai bine nu produc decât să vândă ieftin”, a specificat Vasile Dolghieru. 95 la sută dintre cantitățile de miere exportate de Republica Moldova sunt în vrac, pentru care se oferă prețuri mai mici în comparație cu exportul mierii în ambalaj.  „Tendința Asociației Exportatorilor este de a trece la produse alimentare pe bază de produse apicole, pentru ca să ieșim direct la consumatorul final. E vorba de produse ambalate în borcane, dar aici e o altă piață, pe care este greu de străbătut”, a menționat Vasile Dolghieru. Pentru ca Republica Moldova să exporte miere în borcane, sunt necesare cheltuieli mari de marketing și promovare.

Partidul Schimbării denunță actele de corupție comise în raport cu hotelul Național

Membrii Partidului Schimbării anunță că vor depune un denunț la Procuratura Generală „pe actele de corupție și ilegalitățile comise în legătură cu dosarul hotelului Național”. Sergiu Tofilat, vicepreședintele formațiunii, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că denunțul este un mini-raport Kroll, unde se explică șirul de evenimente care a avut loc, ce a făcut CNA, Procuratura, instanțele de judecată și rolul fiecărei instituții de stat în această schemă. Sergiu Tofilat spune că prima tentativă de privatizare a  societății Moldova-Tur, care avea la balanță hotelul Național, avut loc în 1999, de către o companie din Israel, dar contractul a fost reziliat pentru că acea companie nu a achitat plata prevăzută. O altă tentativă a fost în 2006, de către Alfa-Engineering, căreia pe parcursul anilor i s-au schimbat proprietarii, într-un final ajungând la Vladimir Plahotniuc. În 2011, acesta i-a vândut 100% din acțiuni lui Veaceslav Platon. În 2014, Veaceslav Platon vinde hotelul lui Ilan Șor, iar Ilan Șor achită cu bani furați din miliard, a subliniat Tofilat. Mai exact, banii provin din creditul acordat de Banca de Economii unei companii de-a lui Ilan Șor, în sumă de 50,8 milioane de lei. În ianuarie 2019, Ilan Șor cedează hotelul firmei Anik Imobil, care aparține lui Vladimir Andronachi. În august 2020, fondator la Alfa-Engineering devine un alt offshore – Vernon Corporation. Cel puțin 75% din acțiunile companiei aparțin unui cetățean ucrainean pe nume Victor Canaev. Ultimul apare în mai multe companii controlate de Andronachi.

VINERI, 27 august

Se reia circulația trenului de călători pe ruta Odesa-Chișinău-Odesa

Din 28 august, se reia circulația trenului de călători pe ruta Odesa - Chișinău – Odesa. Trenul va pleca din Odesa la ora 18:36 și va ajunge la Chișinău la ora 22:33. De la Chișinău, garnitura va porni la ora 07:09 și va ajunge la Odesa la ora 10:55. Trenul va circula zilnic. Călătorii pot obține informații suplimentare la Biroul de informații CFM, apelând: (022) 833333 sau de pe site-ul Căii Ferate din Moldova.