logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1083922.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16-22 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 16 august


Moldova, printre primii zece în lume

Potrivit unui studiu, elaborat de Top Dollar - Insights Financial Hub, un centru de studii financiare, Moldova se plasează printre primele zece țări ale lumii cu cele mai bune prețuri la internet mobil, raport cu parametrii lui de calitate. Pentru a determina aceasta, s-a luat în calcul costul și viteza datelor mobile, prețul pentru 1GB, dar și venitul pe cap de locuitor al țării.Pe primul loc s-a situat Israelul, cu cel mai avantajos preț de 0,01 dolari pe megabit pe secundă la descărcare. China s-a clasat pe locul doi cu 0,03 dolari, urmată de Australia, Italia, Franța și Kârgâzstan cu 0,06 dolari. Prețurile din Kuweit și Fiji sunt de 0,07 USD. Moldova este pe locul nouă (0,08 USD), iar clasamentul primilor zece îl încheie  Danemarca cu 0,09 USD.

„Fly One Armenia”, veriga internațională a foștilor și actualilor demnitari de stat

În martie al acestui an în Armenia a fost creată compania „Fly One Armenia”, o cooperare a familiei deputatului pro-guvernamental armean Khachatur Sukiasyan cu întreprinderea moldovenească Fly One, care deține 46 la sută din afacere. Niciunul dintre frații Sukiasyan – Khachatur, Saribek, Eduard și Robert – nu indică nicio relație cu 54 la sută din „Fly One Armenia”, ca proprietari figurând alți cetățeni armeni care, însă, în mod evident sunt conectați la familia Sukiasyan. Referindu-se la componenta moldovenească a afacerii (vezi și studiul Centrului de jurnalism de investigație din Moldova), jurnaliștii armeni scriu că proprietarii „Fly One” sunt persoane legate de numele unor foști demnitari ai Republicii Moldova. O cotă de 40% îi aparține Mariei Cebotari, soția fostului ministru al Justiției din Moldova în anii 2015-2017 Vladimir Cebotari, iar 10% surorii acestui fost oficial. Mariana Tabuică.

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare – membru al ECSDA

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a devenit membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali (ECSDA) – organizație internațională a celor mai importanți actori pe piața transferurilor de instrumente financiare. Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu, obținerea de către Depozitarul Central Unic a calității de membru al ECSDA este o apreciere a eforturilor BNM din ultimii ani și a rezultatelor înregistrate în domeniul decontării valorilor mobiliare. BNM și-a propus să dezvolte o infrastructură financiară solidă, care va susține și va stimula investițiile. În anii precedenți a fost creat Depozitarul Central Unic și fortificate capacitățile acestuia. „Grație acestor activități, orice transfer de instrumente financiare în interiorul țării, fie că este vorba de valori mobiliare de stat, acțiuni sau alte instrumente, se efectuează în condiții de siguranță”, afirmă Octavian Armașu. Alexandru Savva, director al DCU, spune că își propune ca în următorii ani DCU să devină parte a pieței internaționale de capital. Este un obiectiv ambițios și complex, dar necesar, dacă se dorește majorarea volumului investițiilor din afara țării, precizează directorul DCU. Prezența în ECSDA este un pas important în această direcție. „Va fi un semnal important pentru investitorii străini că piața moldovenească este sigură pentru investiții”, spune acesta.

MARȚI, 17 august

Sindicatele solicită Parlamentului garanții pentru cei care se vaccinează anti-COVID-19

Sindicatele solicită Parlamentului instituirea unor garanții salariaților care se vaccinează împotriva COVID-19. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a elaborat și a remis în adresa Parlamentului Republicii Moldova propunerea, în forma unui proiect de lege, pentru completarea Codului Muncii în acest sens. Potrivit CNSM, acest lucru poate motiva și stimula salariații să se vaccineze împotriva COVID-19 și, astfel, să combată efectele pandemiei.
Potrivit unui comunicat de presă al CNSM, propunerea este ca angajatorul să fie obligat să permită, fără nicio piedică, prezentarea salariaților la instituțiile medicale în ziua vaccinării împotriva COVID-19, menținându-le salariul mediu. De asemenea, se propune acordarea, pentru salariații care se vaccinează împotriva COVID-19, în baza unei cereri scrise, a unei zile libere cu menținerea salariului mediu pentru fiecare doză de vaccin. La cererea scrisă a salariatului, aceste zile pot fi alipite la concediul de odihnă anual.

●MIERCURI, 18 august

Un pod rutier va fi construit peste Nistru lângă Cosăuți

Peste râul Nistru va fi construit un pod rutier transfrontaler. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a dat, miercuri, aviz pozitiv pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului, la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localității Cosăuți. Potrivit unui comunicat  de presă al Parlamentulu de la Chișinău, construcția podului va asigura conexiunea drumurilor prin partea de est a Moldovei la drumurile de circulație internatională. Totodată, podul ar urma să faciliteze comerțul pe piața internă și internațională. La fel, va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de legătură între statele Uniunii Europene și Comunitatea Statelor Independente. Podul și traseul terestru, parte a podului,  vor avea o lungime totală de 1,6 km. Costul total al proiectului este estimat la 100 de milioane de euro, iar lucrările urmează să fie date în exploatare la sfârșitul anului 2022. Lucrările vor fi finanțate de Ucraina.

Agricultura din Moldova trebuie să se orienteze spre procesarea cerealelor, Berlin Economics

Agricultura din Republica Moldova trebuie să se orienteze spre procesarea cerealelor pentru export, fapt ce va asigura venituri mai mari în economie. Totodată, e nevoie de majorarea cotei de export pentru prunele moldovenești, mai ales în stare proaspătă. Sunt recomandări ale echipei economice germane de consultanță în domeniul economic „Berlin Economics”, care a elaborat un studiu privind exportul produselor agricole moldovenești în Uniunea Europeană (UE). Rezultatele studiului au fost prezentate la Chișinău, în cadrul unei ședințe la care a participat și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu.
Consilierul german de politică economică, Ricardo Giucci, a menționat că Republica Moldova are potențial mare de export al strugurilor și merelor. „Majoritatea produselor horticole sunt exportate în Federația Rusă. Însă, pentru a înregistra o evoluție ascendentă a valorii produselor horticole în Uniunea Europeană și pentru a obține avantaje competitive pe termen lung, sectorul horticol are nevoie de diversificare, investiții și dezvoltare axată pe inovații, în conformitate cu rigorile Uniunii Europene”, a menționat expertul german, citat într-un comunicat de presă al ministerului. Potrivit ministrului Viorel Gherciu, agenda Guvernului de la Chișinău are ca prioritate sporirea accesului producătorilor agricoli pe piețele externe. „Astfel, avem nevoie de recomandări pentru acțiuni concrete. Prin prisma analizelor elaborate, vor fi informați producătorii agricoli despre noile oportunități și vom putea crea noi condiții de facilitare a exportului de produse agricole”, a notat oficialul.


JOI, 19 august

Agenția Proprietății Publice a făcut public raportul pentru prima jumătate a anului

Agenția Proprietății Publice (APP) a făcut public raportul activității în prima jumătate a anului în curs. Având în vedere că unele deciziii ale fostelor guvernări au scandalizat opinia publică, Agenția menționează că a monitorizat contractul de concesiune a „Aeroportului Internațional Chișinău”. În acest scop „la 26 ianuarie 2021 s-a desfășurat ședința Comisiei de monitorizare, care a verificat baza de cost a taxelor aeroportuare colectate de către SRL ,,Avia Invest”, fără a menționa care e situația privind readucerea aeroportul în posesia statului. Cât privește Întreprinderea de Stat „Gările și Stațiile Auto”, a fost „constituită garanția de bună execuție”. Compania de asigurări „MOLDASIG” SA a informat Agenția Proprietății Publice (Partenerul Public) că s-a angajat să efectueze plata în favoarea Partenerului Public (Asigurat) până la limita sumei de 5 milioane de lei, cuantumul căreia este stabilit în Contractul de parteneriat public-privat. În total, au fost monitorizate 45 de contracte de parteneriat public-privat și concesiuni la nivel central și local, înregistrate în Registrul patrimoniului public. Agenția a asigurat exercitarea, în numele Guvernului, a funcţiilor de fondator la 129 întreprinderi de stat şi de deţinător de acţiuni (părţi sociale) în 70 de societăţi comerciale cu cota statului în capital social.

VINERI, 20 august

Sunt necesare măsuri restrictive de politică monetară, BNM

În prezent se conturează riscul unei abateri pozitive pentru prognoza pe termen scurt a inflației, precum și o probabilitate iminentă ca rata anuală a inflației să depășească limita superioară a coridorului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% anual în trimestrul al IV-lea al anului curent. Acest fapt va afecta negativ creșterea economică pe termen mediu. Banca Națională a Moldovei precizează că, în aceste condiții, în perioada imediat următoare apare necesitatea aplicării unor măsuri restrictive de politică monetară. Potrivit BNM, în luna iulie a anului curent, rata anuală a inflației a constituit 3,5%, majorându-se cu 0,3 puncte procentuale față de luna iunie 2021. În iulie, prețurile la bunurile și serviciile din cadrul IPC au înregistrat o dinamică pozitivă. Acest fapt s-a produs în contextul când  factorii sezonieri dezinflaționiști, asociați recoltei bogate de fructe și legume, au întârziat, fiind totodată atenuați de creșterile costurilor la nivel global. BNM menționează că ultima dată rata lunară a inflației în luna iulie a înregistrat valori pozitive în anul 2012.

Un nou bloc de locuit din sectorul Botanica trece la Încălzire Centralizată Autonomă

Până la începerea sezonului rece, la un bloc de locuit din strada Pandurilor, 62V din Chișinău va fi realizat un proiect de eficiență energetică, care constă în dotarea cu Punct Termic Individual (PTI) și Distribuție pe Orizontală, sistem cunoscut ca și Încălzire Centralizată Autonomă. „Termoelectrica” SA a încheiat în acest sens un parteneriat de colaborare cu „Green City Lab Moldova”. Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii, scopul proiectului este creșterea confortului consumatorilor prin modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde menajere (ACM) din clădire. Prin acest parteneriat, ne propunem să demonstrăm, încă o dată, eficiența soluției Încălzire Centralizată Autonomă și să promovăm beneficiile pe care le oferă noul sistem de termoficare, a declarat Veaceslav Eni, directorul general al „Termoelectrica”.

Se așteaptă o recoltă de mere mai mare cu 25% față de anul trecut, Moldova Fruct

Recolta de mere din anul curent se prevede să fie în jur de 600 de mii de tone, cantitate similară cu cea obținută în anul 2019 și cu 25% mai mare față de 2020, arată estimări ale Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”. Solicitat de IPN, Iurie Fală, director executiv al „Moldova Fruct”, a menționat că ploile și temperaturile mai scăzute din perioada de înflorire au afectat într-o anumită măsură legarea fructelor la unele soiuri, precum și calitatea merelor. „Ploile au îngreunat efectuarea tratamentelor necesare. Însă, în general, recolta se preconizează să fie mai mare ca în anul 2020. Calibrul merelor se așteaptă a fi normal, iar diferența de temperaturi dintre perioadele de zi și noapte va asigura o colorare bună pentru merele de soiuri roșii”, a specificat responsabilul de la „Moldova Fruct”. Specialistul a subliniat că este mai dificil anul acesta să facă previziuni în ceea ce privește exporturile de mere. „Cu siguranță, acestea vor fi influențate de creșterea ofertei de mere pe piața rusă din partea producătorii locali și cele importante din țări ca Iran, Turcia, Azerbaidjan și altele. Cert este că producătorii și exportatorii de mere din Moldova trebuie să-și facă mai atent planurile de vânzări, activ să caute piețe alternative de export și să lucreze în vederea creșterii consumului local de mere în stare proaspătă”, a opinat Iurie Fală. Aproape jumătate din recolta de mere din anul curent  va fi livrată către companiile de procesare.