logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1082483.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14-20 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 14 iunie


BNM explică oscilațiile de curs valutar din ultimele luni

Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale. Totodată, se observă și o tendință de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă. Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează reflectând cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare international. „Banca Națională intervine în caz de necesitate pe piața valutară în scopul diminuării fluctuațiilor valutare excesive prin procurări sau vânzări de valută, având în arsenalul său un spectru larg de instrumente de intervenție. Voi reitera că BNM nu prognozează și nu țintește cursul de schimb, obiectivul său fundamental  fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, într-un interviu pentru presă. Potrivit guvernatorului, BNM analizează evoluțiile cursului leului moldovenesc în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova în baza cursului de schimb nominal efectiv  și a celui real efectiv. Aceștia sunt indicatorii cel mai des utilizați în analiza competitivității externe.

ANRE a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Ședința s-a desfășurat online, cu participarea petroliștilor. Documentul prevede aprobarea marjelor la comercializarea cu ridicata și cu amănuntul la produsele petroliere principale și a gazului lichefiat. Hotărârea ANRE intră în vigoare la 1 iulie, iar unele prevederi – la data publicării în Monitorul Oficial. Prețurile de comercializare a produselor cu amănuntul a produselor petroliere până la data intrării în vigoare a Legii nr. 54/2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 rămân în vigoare și nu pot fin majorate de către vânzători până la intrarea în vigoare a hotărârii. Produsele petroliere aflate în stoc la data intrării în vigoare a hotărârii se vor considera ca o singură partidă, iar prețul maxim pentru acesta urmează a fi determinate reieșind din valorile medii a fiecărui tip de produs la ziua respectivă.

În perioada următoare rata anuală a inflației va continua să fie sub limita inferioară, BNM

Conform ultimelor prognoze ale Băncii Naționale a Moldovei, în perioada următoare rata anuală a inflației va fi în continuare sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5%, considerată optimă pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Apoi, începând cu trimestrul IV, va reveni în intervalul țintei și se va afla în apropierea acesteia până la finele perioadei de prognoză. Într-un interviu pentru presă, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat că rezultatul respectiv va fi obținut ca urmare a deciziilor de politică monetară pe care le-a întreprins în ultimele trimestre Banca Națională  pentru a atenua efectele negative ale pandemiei asupra economiei naționale și a readuce inflația în intervalul țintit. Totodată, prognoza pornește de la deciziile de politică monetară pro-activă promovată de BNM, care are drept obiectiv fundamental asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. „Însă nu depinde totul de mandatul băncii centrale. Acțiunile BNM de politică monetară trebuie să fie însoțite de politica fiscală și cea economică din partea guvernului pentru recuperarea economiei”, a menționat guvernatorul.

Acțiunile procesual-penale împotriva angajaților BNM au efect descurajant, guvernator

Banca Națională a Moldovei a ajuns să apere reformele și realizările din ultimii ani, întrucât acestea sunt atacate de mai mulți foști acționari prin instanțe de judecată, dar și prin intermediul organelor de urmărire penală sau a instanțelor de judecată. Acțiunile procesual-penale îndreptate împotriva angajaților BNM au un puternic efect descurajant asupra BNM și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale. Declarațiile aparțin guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, și au fost făcute într-un interviu pentru presă. „Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar. Mai mult, asemenea acțiuni reprezintă un risc major pentru stabilitatea financiară a țării și ar putea cauza prejudicii substanțiale statului Republica Moldova”, susține guvernatorul. Potrivit lui, în același timp, sunt de neînțeles acțiunile organului de urmărire penală care a reiterat deseori în spațiul public că atât BNM, cât și angajații săi nu ar fi cooperat pe deplin în efortul de investigare rezultativă a fraudei bancare din 2014. „Voi reconfirma că BNM a oferit și oferă în continuare toate materialele existente, explicații, specialiști etc. De exemplu, în 2020, Banca Națională a furnizat date în format electronic de peste un milion de fișiere și informații pe suport de hârtie în volum de peste 10 mii de file”, a precizat Octavian Armașu.

Platforma DA a protestat împotriva fărădelegilor de la CFM. Reacția directorului CFM

Platforma DA a protestat în fața Guvernului, cerând lichidarea restanțelor salariale la Calea Ferată din Moldova și neadmiterea falimentării întreprinderii. De cealaltă parte, Oleg Tofilat, noul director al CFM, a promis că în două săptămâni vor fi plătite integral restanțele salariale pentru decembrie 2020, iar ulterior angajații întreprinderii vor primi câte o leafă în fiecare lună. Directorul de la CFM a dat asigurări ca în următoarele șase luni întreprinderea nu va falimenta. Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei DA, a menționat că 25% din toate mărfurile care se importă/exportă în Republica Moldova se transportă prin Calea Ferată, care este o întreprindere cu mii de metri pătrați de construcții, terenuri, mii de angajați etc. Salariul mediu pe întreprindere este de 4300 lei, dar angajații nu-l primesc de 5-6 luni, deși continuă să lucreze. „Calea ferată a servit drept „vacă de muls” pentru mai multe guvernări criminale, iar în perioada Plahotniuc schemele ilegale au fost aduse la perfecțiune. Dar, deși am făcut zeci de demersuri și a activat o comisie specială de anchetă, din 23 de dosare penale deschise de CNA, 20 deja au fost clasate. Acum s-au pornit niște percheziții, dar nicio persoană nu a fost reținută, pentru că justiția rămâne capturată. Ne aflăm la Guvern pentru că este vorba de o întreprindere de stat, o întreprindere strategică pentru care guvernul ar trebui să aibă un interes sporit, dar ea a fost transmisă în gestiunea APP, care este absolut dezinteresată în a soluționa criza”, a subliniat vicepreședintele Platformei DA.

● MARȚI, 15 iunie

Japonia este unul dintre cei mai importanți parteneri asiatici ai Moldovei, secretar de stat

Ordinea de zi a celui de-al 27-lea Congres al Uniunii Poștale Universale, care va avea loc în august 2021 la Abidjan, Côte d'Ivoire, au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre Mihail Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii și Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova. Cei doi oficiali au abordat în special aspecte privind alegerea organelor de conducere ale UPU și promovarea candidaturii oficiale a Japoniei, anunțată alături de alte două candidaturi pretendente. Potrivit unui comunicat de presă al MEI, Mihail Lupașcu a adus mulțumiri Guvernului Japoniei pentru asistența externă acordată domeniilor strategice, precum economie, agricultură, mediu, sănătate, educație. „Japonia este unul dintre cei mai importanți parteneri asiatici ai Republicii Moldova din punct de vedere comercial și investițional. Ne bucurăm de prezența companiilor nipone pe piața Republicii Moldova, de serviciile de consultanță specializată în afaceri la nivel național, de promovarea exportului de vinuri din Republica Moldova în Japonia, inclusiv a brandului de țară „Wine of Moldova etc.”, a declarat secretarul de stat de la MEI.

● MIERCURI, 16 iunie

Strategia pentru transport în Chișinău, propusă spre dezbateri publice

Ca oamenii să utilizeze mai des transportul public și mai puțin propriile mașini, municipalitatea va trebui să introducă tichete unice pentru toate tipurile de transport public (autobuze, troleibuze), dar și abonamente care vor permite călătoria cu mai multe mijloace de transport public. Aceste abonamente vor face ca pasagerii să plătească mai puțin pentru o călătorie. Utilizarea transportului public va face să dispară multe ambuteiaje și va aduce mai mulți bani în bugetul municipal. Totodată, autoritățile publice locale vor trebui să pună pe linie troleibuze și autobuze noi și moderne, au menționat astăzi la Chișinău experți cehi, la prezentarea Strategiei pentru transport și mobilitate inteligentă pentru municipiu, precum și a Planului de acțiuni afferent. Victor Chironda, viceprimar de Chișinău, a menționat că tehnologiile digitale au potențialul de a revoluționa modul în care ne mișcăm, făcând mobilitatea mai inteligentă, mai eficientă și, de asemenea, mai ecologică. „Această strategie, dar și experiența echipei cehe de experți ne va ajuta să aplicăm practicile europene moderne de planificare a mobilității și de gestionare a traficului în Chișinău”, a afirmat viceprimarul municipiului Chișinău.

Vitrină turistică virtuală pentru Moldova la China European Marketplace, ETOA 2021

Șapte întreprinderi de turism din Republica Moldova s-au alăturat turismului pe piața europeană, la China European Marketplace. Aproximativ 70 de operatori și cumpărători de turism din Republica Populară Chineză au participat la atelierul care a implicat o serie de programări individuale, care au făcut legătura între companiile din Moldova și profesioniștii în turism din China. Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, scopul wokshop-ului a fost de a prezenta potențialul turistic a operatorilor cheie de turism din Republica Moldova, cumpărătorilor de călătorii din China, așa ca primii să poată din nou vizitatori chinezi și alți turiști internaționali chiar din anul 2021. Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) a devenit membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Operatorilor de Turism (ETOA) pe 12 mai 2020 la Londra. Potrivit comunicatului, ETOA este singura asociație din turism din Europa care reprezintă interesele industriei în Parlamentul European. Asociația reunește peste 1 200 de companii și acordă o atenție deosebită dezvoltării active a turismului.

Petroliștii sunt obligați de ANRE să anuleze scumpirile nejustificate la carburanți

ANRE obligă titularii de licențe care activează pe piața produselor petroliere să anuleze prețurile majorate nejustificat. În caz contrar, va iniția procedura de suspendare a licențelor titularilor care nu se vor conforma. Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat hotărârea privind abaterile la formarea prețurilor pe piața produselor petroliere în cadrul unei ședințe ad-hoc, astăzi, 16 iunie. ANRE a constatat că majorările prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere efectuate de către agenții economici în perioada 14-16 iunie curent sunt în afara cadrului legal. Potrivit ANRE, odată cu intrarea în vigoare, la data de 14 iunie, a modificărilor la art. 4 al Legii privind piața produselor petroliere, titularii de licențe urmează să stabilească prețurile în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată și aprobată de către ANRE, ținând cont de normele generale de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere principale stabilite în Anexa nr. 2 la Lege.

Guvernul a alocat 9,5 milioane de lei suplimentar pentru programul „Prima Casă”

Guvernul a alocat 9,5 milioane de lei suplimentar pentru programul „Prima Casă”. Banii vin din fondul de rezervă și sunt destinați pentru finanțarea programelor de compensații în cadrul programului de stat, dat fiind faptul că alocațiile aprobate pentru 2021 sunt executate, iar numărul de beneficiari este în creștere. Tatiana Ivanicichina, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a menționat că, în șase luni ale anului, din suma de 20 de milioane de lei aprobată pentru 2021 pentru program, au fost executate cheltuieli în sumă de 18,8 milioane lei. Potrivit secretarului de stat, drept rezultat al suplimentării alocațiilor programului cu 9,5 milioane de lei va fi redus riscul activării garanțiilor de stat și dezafectării mijloacelor bugetare pentru plăți către băncile finanțatoare din program, recuperarea cărora va fi posibilă doar după executarea dreptului de ipotecă de către banca comercială și vânzarea imobilului ipotecar. Procedura respectivă fiind una îndelungată, care creează premise pentru blocarea temporară a mijloacelor financiare care pot fi utilizate pentru finanțarea unor cheltuieli suplimentare.

●JOI, 17 iunie

Î
n 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat a acumulat venituri în creștere cu circa 12%

Anul trecut, la bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă de 24285,6 milioane de lei, cu o creștere cu 2 537,2 milioane de lei sau 11,7% față de anul 2019. Contribuții de asigurări sociale s-au acumulat în sumă de 14295,4 milioane de lei, ceea ce reprezintă o executare a planului de 101,9%, cu o creștere de 659,6 milioane de lei sau 4,8% față de indicele înregistrat în anul 2019. Informațiile au fost prezentate de către Elena Țîbîrnă, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale, la ședința Guvernului, la care a fost aprobat raportul privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în perioada anului 2020. Transferurile de la bugetul de stat s-au finanțat în sumă de 9769,4 milioane de lei, cu executarea prevederilor anuale la nivel de 94,6%. Comparativ cu anul 2019, suma transferurilor bugetului de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat a fost cu 1812,4 milioane de lei sau cu 22,8% mai mare. Din suma totală a transferurilor de la bugetul de stat, transferurile pentru prestațiile de asistență socială au constituit 7214,8 milioane de lei, iar cele pentru acoperirea deficitului BASS – 2554,6 milioane de lei.

ACC: Precizări privind desfășurarea licitației de achiziționare a contoarelor inteligente

Apă Canal Chișinău (ACC) vine cu precizări față de modul de desfășurarea a licitației privind achiziționarea contoarelor inteligente. Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că prevederile Regulamentului cu privire la scopul achizițiilor publice au fost atinse, odată ce câștigătoare a fost desemnată oferta cu cel mai mic preț, propusă de SRL ,,Partener Energo”. ACC mai menționează că evaluarea ofertelor de către Comisia de achiziții a avut loc după criterii calitative, după criteriul celui mai mic preț, al ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic. Pe parcursul anului 2020, ACC a desfășurat o procedură de achiziție la licitație deschisă. Procedura a fost transparentă și, în vederea asigurării participării unui număr nelimitat de persoane interesate, pe site-ul www.acc.md și în Monitorul Oficial a fost publicată repetat invitația de participare privind achiziționarea contoarelor inteligente pentru apă rece, sistem de citire automatizat a datelor cu exportul lor către softul de facturare – precizează întreprinderea. Ca urmare a desfășurării licitației, Partener Energo, în baza contractului atribuit operatorului economic, a fost desemnată câștigătoare după criteriul cel mai mic preț. În procesul de achiziție au fost procurate: 1000 contoare electronice cu sistem de citire automatizat a datelor DN-15mm, L-110mm; 69 de contoare electronice cu sistem de citire automatizat a datelor DN-20mm, L-190mm și 1 sistem de citire a datelor (outdoor gateway).

● SÂMBĂTĂ, 19 iunie

Metodologia ANRE este contrară principiilor economiei de piață, expert

Este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Astfel califică fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul a prețurilor-plafon pentru carburanți stabilită de instituția regulatoare. Potrivit expertului în domeniul energetic, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite. „Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

În luna mai, moldovenii au împrumutat de la bănci 3 308,7 milioane de lei

În luna mai a anului curent, creditele noi acordate au constituit 3 308,7 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 64,4% față de luna mai 2020. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai atractive (circa 54%) rămân creditele luate pe o perioadă de la 2 până la 5 ani. Din perspectiva scopului creditelor acordate, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere. De regulă, solicitanții se împrumută de la bănci în lei moldovenești, ponderea creditelor în moneda națională fiind de circa 75%. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice (53,7%) și de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare (39,6%). În creditele acordate societăților comerciale nefinanciare prevalează creditele acordate comerțului (50,5%). Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 6,81%. Comparativ cu luna precedentă, rata medie, la creditele în lei moldovenești, s-a micșorat cu 0,24 puncte procentuale. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 8,2%, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 8,96%, iar persoanelor fizice – cu o rată de 5,57%.

În primele cinci luni ale anului, încasările banilor în numerar s-au majorat cu 23,8%

În perioada lunilor ianuarie-mai 2021, volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 23,8% la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 55 691,7 milioane de lei. Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 23,8% a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 56,4%) din volumul total al încasărilor. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, evoluția respectivă a fost susținută de majorarea practic a tuturor surselor de încasări de numerar. Totodată, volumul încasărilor din vânzarea valutei persoanelor fizice s-a micșorat cu 4,7% (ponderea fiind 3,1%) comparativ cu perioada similară a anului precedent. Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate, în perioada ianuarie-mai, s-a majorat cu 24,2% comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 57 687,9 milioane de lei. Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice cu 4 786,8 milioane de lei (41,1%), cifrându-se la 16 421,5 milioane de lei. Totodată, eliberările din conturile persoanelor fizice s-au majorat cu 16,6%, constituind 12 867,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă 22,3% din volumul total al eliberărilor.