logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1080477.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-21 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 15 martie

PSRM: Suntem împotriva „lockdown-ului” pe care insistă Maia Sandu


Partidul Socialiștilor din Republica Moldova insistă pe faptul că „nu trebuie distrusă economia” şi este împotriva „lockdown-ului” pe care insistă preşedinta Maia Sandu. Socialiştii susţin că decizia aparţine Maiei Sandu şi nu majorăţii membrilor CSS. „Indicaţiile la adresa Parlamentului şi Guvernului nu ţin nicidecum de competenţa şefului statului. Dacă are propuneri de acţiuni legate de combaterea pandemiei, să le facă public, inclusiv cu indicarea surselor financiare, dacă acestea prevăd cheltuieli”, citează IPN din reacţia socialiştilor. PSRM menţionează că solicitarea Maiei Sandu de a stopa orice activitate economică pentru următoarele săptămâni pare ciudată, în condiţiile în care preşedinta cere în continuare alegeri parlamentare anticipate. Liderul formaţiunii, Igor Dodon, a criticat şi el decizia șefei statului de a cere instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova.

PDM cere să nu fie deschise școlile și pledează pentru lockdown

PDM cere să nu fie deschise școlile şi vine cu un plan de propuneri, expus şi la şedinţa de sâmbătă, 13 martie, a Consiliului Suprem de Securitate. Președintele PDM, Pavel Filip, afirmă că, după ședință, a rămas cu impresia că situația în Republica Moldova este foarte gravă. Astfel, acesta îndeamnă „să nu fie lăsaţi profesorii să fie carne de tun, să nu permitem politicienilor sa jongleze cu viețile oamenilor”. „Nu avem un guvern funcțional și până când îl vom avea, PAS și PSRM vor da vina unii pe alții, gândit că astfel vor fugi de responsabilitate. PAS nu vrea să pună un guvern funcțional, crezând că astfel nu poartă răspundere. Pe de altă parte, PSRM-lui îi este convenabil să zică ca nu este la guvernare, dar de fapt controlează acest guvern. Dar la oameni cine se va gândi?”, se întreabă Pavel Filip.

Poziția partidelor parlamentare la propunerile preşedintei după şedinţa CSS

Partidele parlamentare au reacționat diferit la propunerile preşedintei, Maia Sandu, făcute publice după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate sâmbătă, 13 martie. Deputatul PAS, Dan Perciun, a menționat pe Facebook că dacă nu se vor introduce restricții dure, s-ar putea ajunge la 100 de morți pe zi în 2-3 săptămâni. „Dacă vrem să evităm acest scenariu altă soluție decât un lockdown nu există. Înțeleg că am obosit cu toții de pandemie, de restricții și toți au îngrijorări pertinente referitor la impactul acestor măsuri asupra veniturilor populației și a business-ului. Asta și face această decizie atât de dificilă. Poziția noastră este că lockdown-ul trebuie introdus și acompaniat de măsuri de suport pentru oameni și companii”, a scris deputatul.

Municipalitatea intenţionează să procure cele 100 de autobuze prin negocieri directe

Primarul capitalei, Ion Ceban, le-a cerut colegilor să pregătească demersurile necesare pentru procurarea prin negocieri directe a celor 100 de autobuze pe care municipalitatea și le propune să le achiziționeze. La şedinţa de luni de la Primărie, edilul a spus că aleșii locali ar fi de vină pentru eșuarea licitației, care a fost anulată după ce Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus revizuirea ofertelor. Decizia prin care municipalitatea i-a atribuit companiei ISUZU contractul de achiziții publice pentru livrarea a o sută de autobuze pentru capitală a fost anulată în luna noiembrie anul trecut. Hotărârea venise după ce alți participanți la licitație au contestat rezultatul. Luna trecută, primăria municipiului Chișinău a anunţat că va organiza o nouă licitație pentru procurarea autobuzelor.

Fostul președinte al BEM, trimis în judecată

Reținut acum patru luni în dosarul fraudei bancare, fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bârcă, va compărea pe banca acuzaților pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat dosarul de învinuire în judecată. Cauza penală a fost disjunsă din dosarul denumit generic „frauda bancară”. „Potrivit probatoriului, în intervalul iulie 2013-septembrie 2014, fostul președinte interimar al BEM, acționând în interesul unui grup criminal, și-a asumat controlul și adoptarea deciziilor cu caracter administrativ, juridic și economico-financiar la nivelul organelor de conducere ale băncii, participând, în calitate de coautor, la sustragerea din banca aflată în proces de lichidare, a 100 de milioane de dolari SUA”, precizează Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

● MARȚI, 16 martie

Președinția a remis Guvernului decizia CSS privind depășirea crizei pandemice


Președinția a remis Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia. CSS propune, în mod special, măsuri concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă, anunță Președinția într-un comunicat de presă, citat de IPN. Măsurile propuse țin de compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patente și altor categorii cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână, dar și simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, precum și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 lа 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști.

Zhang Yinghong: Odată cu semnarea Acordului de liber schimb, vom avea mai multe produse moldovenești pe piața Chinei

Ambasadorul Chinei în Republica Moldova spune că semnarea Acordului de liber schimb dintre cele două state va spori competitivitatea produselor moldovenești pe piața Chinei. Potrivit diplomatului, există un potențial imens pentru produsele noastre pe piața chineză, fiind la mare căutare, în special, vinurile, nucile și mierea. Ambasadorul a menționat că Beijingul este alături de Republica Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19, China oferind țării noastre de la începutul crizei sanitare 6 loturi de ajutoare umanitare. Ambasadorul Chinei în Republica Moldova califică relația dintre statele noastre drept una de prietenie, China susținând financiar mai multe proiecte importante derulate în Republica Moldova.

Agricultorii pot depune de astăzi cereri pentru motorina donată de România


De astăzi, 16 martie și până pe 5 aprilie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va recepționa cererile de solicitare a suportului umanitar extern, sub formă de motorină, acordat de România, destinat agricultorilor moldoveni afectați de seceta din anul trecut. Anunţul este făcut de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit MADRM, ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor, suportate de producătorii agricoli la întreținerea semănăturilor de toamnă și pentru asigurarea realizării lucrărilor de primăvară. La calcularea cuantumului de motorină, eligibil per beneficiar sunt luați ca bază mai mulți indicatori și coeficienți.

A fost lansat proiectul-pilot privind taxarea electronică, în parteneriat cu MAIB

Primăria municipiului Chișinău a lansat astăzi, 16 martie, proiectul-pilot de taxare electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu Moldova Agroindbank şi MasterCard. Proiectul se implementează în 110 unităţi de transport. Este vorba de trei rute de troleibuz (10, 22, 30) şi două de autobuz (2, 5). Prim-vicepreşedintele MAIB, Aliona Stratan, a declarat că Moldova Agroindbank îşi propune dezvoltarea continuă a sistemului şi infrastructurii de plăţi, iar acest proiect e unul dintre proiectele strategice ale băncii în direcţia smart city. „În tot ce realizăm şi dezvoltăm în ultima perioadă, Moldova Agroindbank îşi propune să aducă confort, comoditate şi rapiditate pentru clienţii săi. Sistemul de plată e unul foarte simplu: e necesar să aveţi orice instrument de plată (card, telefon sau ceas inteligent), vă apropiaţi de validator şi, fără comisioane, veţi efectua plata. Pentru început, taxatorul va rămâne prezent în troleibuz și, apropiindu-se de fiecare pasager, va încasa plata. Însă ulterior, în unităţile de transport vor fi instalate validatoare staţionare. Noi suntem siguri că e un proiect important atât pentru locuitorii capitalei, cât şi pentru vizitatori”, a spus Aliona Stratan.

Fly UIA reia zborurile între Ucraina și Moldova

Compania aeriană Fly UIA reia, începând cu data de 28 martie, zborurile între Ucraina și Moldova. Programul de zbor va permite conectarea cu zborurile internaționale și interne prin aeroportul Kiev, Boryspil. Operatorul precizează că orarul de zbor pe ruta Kiev-Chișinău-Kiev este: Kiev (KBP) - Chișinău (KIV) – în zilele de luni, joi și duminică și Chișinău (KIV) - Kiev (KBP) – în zilele de luni, marți și vineri. Programul de zbor va permite conectarea cu zborurile internaționale și interne prin aeroportul Boryspil.

La 14 școli din capitală vor fi implementate proiecte de eficiență energetică

La 14 licee și gimnazii din capitală vor fi implementate proiecte-pilot de eficiență energetică și de izolare termică a clădirilor. Primăria Chișinău a semnat astăzi, 16 martie, contracte în acest sens cu firmele care vor realiza lucrările. Timp de 12 luni, vor fi efectuate lucrări de nivelare exterioară a clădirilor, vor fi instalate sisteme de ventilație cu recuperarea căldurii, vor fi înlocuite sistemele termice, vor fi instalate rețele de iluminat interior, pe bază de LED-uri, vor fi reparate sistemele inginerești, vor fi instalate sisteme de contorizare inteligentă. Banii pentru realizarea lucrărilor vin dintr-un împrumuturi oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, la care se alătură un grant din partea Fondului pentru Eficiență Energetică.

● MIERCURI, 17 martie

Subvențiile agricole, plătite cu întârziere. FNF cere dublarea fondului de subvenționare


Producătorii agricoli primesc subvenții din partea statului cu întârziere, de la câteva luni la jumătate de an, iar aceasta ar conduce la situația în care fermierii nu pot plăti creditele accesate de la banci sau plătesc penalități instituțiilor bancare, pentru că nu au achitat la timp creditele accesate pentru agricultură. Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor (FNF), Vasile Mârzenco, a detaliat pentru IPN că mai mulți fermieri, care au depus încă în anul trecut dosare la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), nu au primit subvențiile cuvenite din partea statului, deși au fost nevoiți să se împrumute de la bănci ca să facă investiții.

În 2020, Produsul intern brut a scăzut cu 7%

Produsul intern brut, în 2020, s-a diminuat cu 7%, însumând 206,3 miliarde de lei. Diminuarea vine ca urmare a restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii pandemiei COVID-19, arată o analiză a Biroului Național de Statistică. În condițiile scăderii accentuate a cererii, perturbării lanțurilor valorice globale și gradului înalt de incertitudine, companiile și-au redus activitatea investițională și de export. Efectele au fost aprofundate de condițiile climatice nefavorabile care au determinat scăderea semnificativă a sectorului agricol. Astfel, în anul trecut, majoritatea sectoarelor economice au contribuit negativ la evoluția Produsului Intern Brut. Influențe majore se remarcă din contul sectorului agricol şi comerțului intern de bunuri cu ridicata și cu amănuntul. Totodată, în perioada de criză s-a resimțit o susținere a economiei din partea sectorului construcțiilor. Influență pozitivă au avut investițiile în infrastructură, finanțate din Fondul Rutier și din împrumuturile externe.

Deputat PAS propune interzicerea publicității la jocurile de noroc

Publicitatea la jocurile de noroc se propune fi interzisă prin lege. Comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională a avizat pozitiv un proiect de modificare a legislației în acest sens. Autorul proiecului, Dumitru Alaiba, deputat din partea Fracțiunii PAS, a menționat că jocurile de noroc sunt catalogate de specialiști drept boală psihică, dependență, care distruge familii, astfel că unii oameni dependenți de aceste jocuri duc ultimii bani din casă la cazinouri. „Campaniile de publicitate la jocurile de noroc sunt superagresive și extrem de generos plătite, astfel că aceste jocuri devin atractive pentru oameni. Din păcate, într-o țară săracă ca a noastră și coruptă, mulți oameni vulnerabili, inclusiv minori,  cad pradă tentației de a se îmbogăți rapid. Dar așa nu se întâmplă, ci se creează dependență pentru jocurile de noroc, care distruge mii și mii de familii”, a menționat Dumitru Alaiba. 

În 2020 s-a atestat o dinamică pozitivă a comerțului exterior între Moldova şi Japonia


În anul 2020 s-a atestat o dinamică pozitivă a comerțului exterior între Republica Moldova şi Japonia, în pofida provocărilor generate de criza pandemică. Volumul comerțului exterior a înregistrat o creștere de 9,5% în comparație cu anul 2019, iar volumul exporturilor, pentru aceeași perioadă, a crescut cu 18,27 %. Precizările aparţin secretarului general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, făcute la întrevederea cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama. În cadrul discuției, părțile au făcut schimb de opinii pe marginea agendei relațiilor bilaterale. În particular, au fost abordate subiecte ce țin de evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state și cadrul de asistentă pentru dezvoltare. Lilia Palii a menționat că Japonia este un partener strategic al Republicii Moldova. În context, a fost evidențiat cadrul de cooperare tehnică pe domeniul susținerii sectorului ÎMM și agricultură, precum și de consolidare a capacităților instituționale a funcționarilor publici. De asemenea, a fost reiterată importanța desfășurării activității investitorilor niponi în Republica Moldova.

Reabilitarea Stației de epurare a apelor uzate, realizată în proporție de 70 la sută

Lucrările de reabilitare a Stației de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău sunt executate în proporție de 70 la sută și urmează a fi finalizate în noiembrie 2021. Date în acest sens au fost prezentate în cadrul audierilor publice la acest subiect organizate astăzi, 17 martie, de Comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională. Viceprimarul de Chișinău, Ilie Ceban, a menționat că mirosul urât de la Stația de epurare este cauzat de depozitarea a 500 de mii de tone de nămol în aer liber. Prin intermediul resurselor financiare oferite de Fondul Ecologic Național, aceste depozite de nămol au fost acoperite cu o peliculă specială, care a redus mirosul neplăcut. Însă, zilnic, Stația de epurare a apelor uzate produce alte 100 de tone de nămol, a precizat viceprimarul.

● JOI, 18 martie

Plafonarea prețurilor la carburanți, aprobată în primă lectură


Deputații au votat, în primă lectură, un proiect de lege care prevede metoda de plafonare a prețurilor în baza unei metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Aceasta ar urma să fie elaborată, aprobată și supravegheată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt`s. Autorul proiectului, deputatul Alexandru Oleinic, a declarat că analiza situației pe piața internă, inclusiv evoluția prețurilor în comparație cu fluctuațiile prețului pe piețele internaționale, comportamentul companiilor petroliere – indică necesitatea unei revizuiri fundamentale a cadrului normativ în domeniu. Acest lucru a devenit și mai evident după audierea rapoartelor reprezentanților Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței.

● VINERI, 19 martie

Cum se plătește indemnizația de concediu medical în caz de COVID-19


Persoanele asigurate, diagnosticate cu COVID-19, primesc indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă ca și în cazul altor boli. Instituțiile medicale indică în certificatele medicale categoria „boală obișnuită”. Într-un răspuns pentru IPN, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) menționează că indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau accidente nelegate de muncă se achită de CNAS din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat direct beneficiarilor. Aceasta, cu excepția primelor cinci zile calendaristice, care se plătesc din mijloacele angajatorului, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic, în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă.

Vitalie Zaharia: Reorganizarea „Poștei Moldovei” deranjează unele persoane

Reorganizarea întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” deranjează unele persoane, care au ieșit din zona de confort și sunt puse la muncă, astfel că acestea lansează în public informații false, inclusiv atacuri la adresa directorului întreprinderii. O  declarație în acest sens a făcut astăzi, 19 martie, Vitalie Zaharia, director general interimar al întreprinderii „Poșta Moldovei”, la o conferință de presă de la IPN. Directorul interimar a menționat că acuzațiile aduse întreprinderii și cele personale trebuie probate. „Poșta Moldovei nu are apartenență și nu face politică, ci doar intensifică eforturile pentru ca să rămână în continuare operatorul național, alături de cetățeni. Înțelegem foarte bine că toate aceste schimbări și procese benefice demarate deranjează anumite persoane, inclusiv din cadrul întreprinderii, care au fost scoși din zona de confort și puși la muncă, după cum sunt deranjate și anumite forțe din exterior, cărora, probabil, li s-au anihilat anumite scheme, odată cu venirea mea în funcție și care, probabil, doresc să vadă întreprinderea slăbită și ineficientă. Doar prin rezultate multiple, benefice, pentru angajați, pentru întreprindere, vom reuși să schimbăm condițiile de muncă, vom reuși să majorăm salariile, să modernizăm tehnologiile poștale și să schimbăm perceperea clienților, dar și a Dumneavoastră a tuturor, despre „Poșta Moldovei”, a relevat Vitalie Zaharia.

ACC colectează la distanță datele de la peste patru mii de contoare de apă

SA „Apă-Canal Chișinău” colectează la distanță datele de la mai bine de patru mii de consumatori, cu ajutorul contoarelor cu transmitere. Numărul acestora este în creștere și urmează să mai fie extins, precizează furnizorul, care enumeră un șir de avantaje pe care le generează un astfel de sistem de colectare și transmitere a datelor. Potrivit ACC, avantajele implementării acestui sistem de citire a datelor are atât beneficii economice, cât și sociale. Acesta permite citirea la distanță a datelor de consum pentru fiecare contor de apă instalat, în orice spațiu, clădiri cu multe etaje, întreprinderi industriale, oficii etc. Un avantaj este posibilitatea de a integra automat datele despre consum ale clienților în sistemul de facturare, ceea ce facilitează munca inginerilor de calcul.

Avia Invest a investit în Aeroport mai mult din activitatea curentă, director adjunct APP

Concesionarul Aeroportului Internaţional Chişinău, compania Avia Invest, a efectuat pe parcursul anilor precedenți investiții mai mult din resursele activității curente și din resurse care au constitui obiect al unor contracte de împrumut. Acest lucru a fost confirmat de către directorul adjunct al Agenției Proprietății Publice, Mihail Soțchi, care a răspuns, în plenul Parlamentului, la o întrebare a deputatei Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru. Mihail Soțchi a precizat că răspunsul nu vizează situația din anul 2020, pentru care nu s-au făcut încă totalurile.

● SÂMBĂTĂ, 20 martie

Numărul punctelor de colectare a deșeurilor electrice și electronice va crește


Numărul punctelor de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice va crește de la 128 la 200, în cadrul unui nou proiect dedicat managementului e-Deșeurilor, susţinut de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD Moldova. Punctele vor fi amenajate în Chișinău și alte localități din țară. Inițiativa a fost concepută ca o continuitate a proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, implementat în perioada 2018-2020. Potrivit unui comunicat de presă al PNUD, va fi amenajată prima clasă de laborator despre deșeuri de echipamente electrice și electronice în cadrul Colegiului de Ecologie, care va fi dotată cu diverse mostre, fapt care va permite studierea și vizualizarea în detaliu a tipurilor de materiale din care acestea sunt compuse.

Rata medie la creditele noi acordate în lei a constituit 7,4% în luna februarie

În luna februarie a anului, creditele noi acordate au constituit 2 673,2 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 12,5% față de luna februarie 2020. Cele mai multe – puțin peste 74% – reprezintă creditele în moneda națională. Creditele în valută au constituit 24,4%. 1,5% revin creditelor atașate la cursul valutei, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai atractive rămân creditele cu termene de la doi până la cinci ani, cu o pondere de 53,4% în totalul creditelor acordate. Persoanele juridice dețin 34,7% din totalul acestor credite. Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 7,4%, la cele în valută – 4,13%, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,41%.

Încasarea banilor în numerar, în scădere

În ianuarie-februarie 2021, volumul încasărilor banilor în numerar a scăzut cu 3,5 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 19 721,3 milioane lei, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Descreșterea a fost determinată de diminuarea cu 1 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum, care dețin cea mai mare pondere, de 54,5 la sută, din volumul total al încasărilor. Evoluția respectivă a fost susținută de diminuarea tuturor surselor de încasări în numerar. Totodată, volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie-februarie 2021 s-a majorat cu 0,9 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 20 355,0 milioane lei. Modificarea respectivă a fost determinată de creșterea eliberărilor pentru cumpărarea valutelor de la persoane fizice cu 136,2 milioane lei (2,4 la sută), cifrându-se la 5 769,2 milioane lei, echivalentul a 332,2 milioane dolari SUA.