logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1079859.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15 – 21 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 15 februarie

Restricții în activitatea centrelor comerciale și a piețelor


Centrele comerciale din țară nu vor activa în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu 17 februarie. Din această zi, se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole. Prevederile se conțin în hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, care a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie. Prin aceeași hotărâre, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, se interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

● MARȚI, 16 februarie

Deputat: Care ar fi raționamentul închiderii parțiale a piețelor?


Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, se întreabă care ar fi raționamentul închiderii parțiale a piețelor, prevăzută de hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. În scurt timp, fracțiunea Platformei DA va cere dezbaterea acestui subiect pe platforma parlamentară, a anunțat deputatul. „La mine azi dimineață telefonul este roșu. Care ar fi raționamentul închiderii parțiale a piețelor comerciale? Oare acolo au fost constatate cele mai mare focare de infecție? Exact cum nu este clar de ce domeniu HoReCa nu poate activa noaptea, având toate condițiile pentru păstrarea distanței sociale. Guvernarea interimară, care nu răspunde pentru nimic, din nou lovește în cei mai săraci. În cei, care îngheață acum în piețele cu vânzări minuscule pentru a supraviețui. Iar supermarketurile, unde oamenii zilnic se înghesuie, vor avea profituri suplementare”, menționează deputatul într-o postare pe Facebook. Potrivit lui, cei care au decis restricționarea activității piețelor nu propun nicio măsură compensatorie, chiar dacă comercianții vizați sunt plătitori de contribuții de asigurări sociale.

● MIERCURI, 17 februarie

Mașinile cu numere străine nu pot fi vândute fără acordul organului vamal


Mijloacele de transport cu numere străine nu pot fi vândute, donate, date în chirie sau gajate fără acordul organului vamal. Despre noile reglementări, intrate în vigoare la 1 ianuarie, Serviciul Vamal atenționează persoanele fizice care au introdus în Republica Moldova un mijloc de transport cu numere străine. Potrivit Codului Contravențional, nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale, cu obligarea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul în care mijlocul de transport nu a fost scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit de legislație, iar acesta nu mai există, organul vamal va încasa drepturile de import. Este vorba despre, de exemplu, distrugerea, vinderea pieselor, fapt confirmat prin documente justificative sau prin declarația pe propria răspundere a persoanei.

Exporturile din Republica Moldova au scăzut cu mai bine de 10% în 2020

Pe parcursul anului trecut, 2020, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat 2485,2 milioane de dolari SUA. Valoarea acestora este mai mică cu 10,6% față de anul 2019. Principalele țări de destinație a exporturilor au fost România (28,4% din totalul exporturilor), Germania (9,1%), Federația Rusă (8,7%), Italia (8,6%) și Turcia (6,9%). Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri autohtone în 2020 au constituit 1905,2 milioane de dolari (76,7% din total exporturi). Cifra este în scădere cu 4,6% față de anul 2019. Reexporturile de mărfuri străine (după prelucrare și clasice) s-au cifrat la 580,0 milioane de dolari SUA (23,3% din totalul exporturilor) sau cu 25,8% mai puțin comparativ cu anul 2019. Pentru exporturile de mărfuri, rămân a fi cel mai des utilizate mijloacele de transport rutier – 88,4% din totalul exporturilor. Transportului maritim îi revine 7% din exporturi, celui feroviar – 2,8%, iar  aerian – 1,8%.

O nouă scumpire la carburanți. Deputat PAS cere demisii la ANRE și Consiliul Concurenții

Deputatul Partidului Acțiunii și Solidaritate, Radu Marian, susține că directorii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și de la Consiliului Concurenței trebuie să-și dea demisia acum. Potrivit lui, acest lucru trebuie să aibă loc după ce petroliștii au majorat, a patra oara în doar două luni, prețul la carburanți. „Petroliștii o să zică că prețul a crescut și pe piețele internaționale. Da, dar ce nu zic ei e că prețul la benzină a crescut în Moldova mai mult (+20%), decât, de exemplu, în România (+10%). Tupeul acestor companii, pur și simplu, nu are margini. În anul 2020, unul de criză, cu o secetă fără precedent, companiile au aplicat la motorină un adaos comercial de două ori mai mare decât au făcut-o în ultimii ani. De ce fac asta? Pentru că li se permite”, susține parlamentarul. Potrivit lui, ANRE o să zică că nu poate face nimic, că tarifele se pot ajusta în limita marjei comerciale de 10%. Însă, în opinia, sa, ANRE trebuie să spună că metodologia de calcul a costurilor petroliștilor este totalmente coruptă. „Petrolierii pot include ca și costuri tot ce vor ei – de la training-uri peste hotare până la studii ale odraslelor șefilor”.

● JOI, 18 februarie

Piața Centrală activează în regim obișnuit


Piața Centrală activează conform programului obișnuit, adică în fiecare zi, cu excepția zilei de luni. Administrația spune că Piața Centrală este o piață mixtă. Or, hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care imune restricții de activitate, se referă la „piețe comerciale”. Contactat de IPN, directorul interimar al pieței, Ion Pîntea, a declarat că, atâta timp cât nu există o hotărâre la nivel municipal, nu poate adopta măsuri de sine stătător. „Având în vedere că întreprinderea municipală nu a primit anumite indicații de la autoritățile locale privind sistarea activității sau trecerea la alt program, noi activăm conform programului standard, cu respectarea strictă a normelor de profilaxie sanitare anti-COVID-19 și cu respectarea zilelor sanitare”, a declarat Ion Pîntea. Cât despre centrele comerciale din adiacentul pieței, directorul spune că acestea sunt întreprinderi private.

Pentru transportul aerian, situația rămâne incertă și în 2021

Anul 2020 a fost, probabil, unul dintre cei mai complicați ani pentru ramura transportului aerian, atât pentru aeroport, cât și pentru toate companiile care activează în domeniu. Numărul de pasageri, în perioada lunilor martie-decembrie 2020, a scăzut cu aproape 80%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. O spun reprezentanții companiei „Avia Invest”, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit lor, situația rămâne incertă și în 2021, pentru că transportul aerian suferă în continuare din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei COVID-19. „Comparativ cu alte țări, Aeroportul din Chișinău suferă mai mult și din cauza faptului că sunt operate doar zboruri internaționale. Noi nu avem zboruri interne, cum se întâmplă în România, Ucraina, Rusia sau în alte țări din Europa, unde, pe lângă transportul intonațional de pasageri pe cale aeriană, mai sun și zboruri locale. Respectiv, situația de la noi este afectată de măsurile pe care le aplică țările în raport cu Republica Moldova și desigur, invers, măsurile pe care le avem impuse cetățenilor străini”, a declarat pentru IPN Rodica Rusu, purtător de cuvânt „Avia Invest”.

● VINERI, 19 februarie

Încălzirea Centralizată Autonomă oferă confort termic ridicat la costuri mici, Termoelectrica


Conectare sau deconectare individuală pentru fiecare apartament, reglarea temperaturii în funcție de necesitate, cheltuieli de două ori mai puține pentru încălzire și mai mult confort termic. Sunt avantajele pe care spun că le-au obținut locuitorii blocului locativ din str. Mihail Sadoveanu, 2/5, din sectorul Ciocana al capitalei, după ce au beneficiat de modernizarea sistemului de termoficare și au fost conectați la Încălzire Centralizată Autonomă. Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii Termoelectrica, odată cu trecerea la Încălzire Centralizată Autonomă, conflictele dintre locatari, legate de sistemul de încălzire din bloc, au dispărut. „Instalația este nouă, perfectă, modernă. Contoarele sunt instalate în coridor, iar fiecare persoană are acces, ca să-și închidă sau să își deschidă, de reglat își reglează din apartamente”, a menţionat Ștefan Belostecinic, administrator al blocului.

De la retragerea licențelor, cele trei bănci au încasat 2,6 mlrd lei

Banca Națională a Moldovei informează că lichidatorii băncilor  BEM, Banca Socială și Unibank întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor. Din data retragerii licențelor, în octombrie 2015, și până la sfârșitul anului 2020, acestea au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 600 882,9 mii de lei. În perioada noiembrie 2014 și octombrie 2015, BNM a acordat celor trei bănci credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14 121 758,0 mii de lei. BEM a primit 9 273 217,0 mii de lei; Banca Socială – 2 700 000,0 mii de lei, Unibank – 2 148 541,0 mii de lei. Potrivit BNM, atât mijloacele disponibile în conturile celor trei bănci la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență.

● SÂMBĂTĂ, 20 februarie

Moldova ar putea obține dreptul de a exporta în UE carne de pasăre și ouă de categoria B


Reprezentanți ai Uniunii Europene vor efectua un audit în Republica Moldova, în luna aprilie a anului curent. Acest audit vine să evalueze controlul sănătății în sectorul produselor de origine animală și posibilității obținerii dreptului de a exporta în UE carnea de pasăre și ouă de categoria B. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a salutat decizia UE în cadrul unei videoconferințe cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisar UE pentru Comerț. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, o decizie favorabilă exportului acestor produse este așteptată de antreprenorii din Republica Moldova.

Maia Sandu: Crearea unui fond de garantare a creditelor, cea mai bună soluție pentru agricultori

Crearea unui fond de garantare a creditelor este cea mai potrivită soluție pentru agricultori, dar și pentru companiile din alte domenii afectate dramatic de criza pandemică. Constatarea a fost făcută de președintele Maia Sandu, care a avut o întâlnire cu reprezentanții sistemului bancar și ai agricultorilor. Potrivit șefei statului, crearea acestui fond va diminua riscurile pentru bănci și va asigura pentru agricultori acces la resurse pentru finanțarea lucrărilor agricole. „Am căutat împreună soluții pentru a susține domeniul agricol după lovitura dublă din anul trecut: criza COVID și seceta. Am stabilit că implicarea statului în soluționarea problemelor trebuie să fie mai eficientă”, a mai spus președintele.