logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1079241.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18 – 24 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 18 ianuarie

Modificări la scutirile acordate persoanelor fizice pentru anul 2021


Scutirea personală și scutirea suplimentară acordată persoanelor fizice este majorată în acest an cu 5% – de la 24 000 lei până la 25 200 lei și, respectiv, de la 18 000 lei până la 18 900 lei. Scutirea pentru persoanele întreținute a fost majorată cu 50% –  de la 3 000 lei până la 4 500 lei. În același timp, a fost anulată scutirea pentru soți, în cuantum de 11 280 de lei. Dreptul la scutirea personală în sumă de 25 200 lei o are fiecare contribuabil care are un venit anual impozabil mai mic de 360 000 de lei. Scutirile la care are dreptul contribuabilul se acordă la un singur loc de muncă, fie la locul de muncă de bază, fie la locul de muncă prin cumul, precizează Serviciul Fiscal de Stat. Persoanele care, pe parcursul perioadei fiscale de declarare, au utilizat scutirea personală, dar au obţinut venituri impozabile anuale mai mari de 360 000 de lei, sunt obligate să prezinte Declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.

Compania „Central House” a fost prejudiciată cu 2,5 milioane de euro, avocat

Interesele patrimoniale ale SRL „Central House”, dar și ale creditorilor companiei sunt grav încălcate de un contract de dare în locațiune a unor spații cu suprafața totală de circa 2 700 de metri pătrați, situate pe strada Mitropolit Varlaam din capitală. O spune avocatul Andrei Iosip, care reprezintă interesele companiei. Apărătorul precizează că este vorba despre un contract semnat de către fostul administrator al companiei „Central House”, Vitalie Perciune, cu „Central Group”, companie care îi este afiliată. Mai exact, „Central House” obține pentru locațiunea acestor spații circa opt mii de euro lunar de la „Central Group”, pe când ultima încasează de la subchiriași cel puțin o sută de mii de euro pe lună. Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a declarat că Vitalie Perciun, pe când exercita funcția de administrator statutar al „Central House”, s-a adresat cu o cerere de intentare a procedurii de insolvență, invocând incapacitatea de plată a companiei. În 2020, instanța a admis cererea și s-a intentat procedura de insolvabilitate. Instanța l-a împuternicit pe administratorul insolvabilității, Veaceslav Timotin, să preia în posesie și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile ce aparțin masei debitoare SRL „Central House”.

Reacția companiei „Central Group” privind spațiile comerciale din jurul Gării Auto Centru

Persoanele care până nu demult luptau împotriva SRL „Central House”, azi se declară reprezentanții acestei companii, iar cei care i-au apărat interesele au fost înlăturați de la controlul companiei. Declarația aparține Raisei Morozan, care este avocata lui Vitalie Perciun, fostul administrator al companiei „Central House”, dar și administrator al „Central Group”. Avocata a declarat, într-o conferință de presă, că Vitalie Perciun, pe când conducea „Central House”, a amenajat spațiul din Gara Auto Centru – peroanele, pavajul, a fost instalat sistem de iluminat. S-au construit spațiile comerciale. Problemele au început imediat cum au fost făcute aceste investiții. „Atunci la conducerea companiei „Gările și Stațiile Auto” era Veaceslav Zara, actualul director al Agenției Proprietății Publice, iar vicedirector – Iurie Moroz, actualul director al „Gările Auto Moderne”, companie care a preluat toate gările din țară”, precizează Raisa Morozan.

● MARȚI, 19 ianuarie

A fost elaborat un instrument de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți


Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat un instrument semi-automatizat de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți. La elaborarea lui, s-a ţinut cont şi de ultimele modificări operate în legislație, prin care au fost majorate normativele plăţilor cu 20%. Astfel că raportarea şi declararea plăţilor pentru poluare se va face aplicând normativele deja majorate. „Necesitatea elaborării acestui instrument a fost condiţionată de facilitarea procesului de calculare a plăţilor respective de către subiecţii impunerii plăţii pentru poluare”, a precizat şefa Direcției politici de prevenire a poluării și evaluării de mediu Maria Nagornîi. Gabriela Capcelea, consultant principal în cadrul direcției menționate, a exemplificat modalități de calculare a plaţilor. În cazul emisiilor de poluanţi în atmosferă de la sursele staţionare, în prima celula a tabelului se selectează, din lista prestabilită, denumirea poluantului emis în atmosferă. Coeficientul de agresivitate se pune automat. Ulterior, trebuie introdusă masa normativă stabilită pentru emisiile de poluanţi, în tone. După care, trebuie inclusă cantitatea reală a emisiilor de poluanţi. În rândul cinci trebuie selectat normativul plăţii în funcţie de localitate. Aici, utilizatorul poate observa că în următoarea celulă, normativul de plată este selectat automat. Și plata pentru emisiile de poluanţi în limitele normativelor stabilite este calculată automat. Aceeaşi procedură se aplică pentru fiecare poluant.

● MIERCURI, 20 ianuarie

Poziția fondatorului și creditorului majoritar al „Central House” SRL


Compania „Central House” SRL a fost fondată și îl are în calitate creditor majoritar pe Vitalie Perciun. Precizările le face avocata Raisa Morozan, care reprezintă interesele ultimului. Potrivit ei, se pretind apărători, reprezentanți ai „Central House”, administratorul de insolvabilitate, Veaceslav Timotin, și avocații desemnați de el, însă aceștia nu nominalizează „schemele prin care au ajuns (la conducerea companiei, n.r.) și nelegiuirile care stau în spatele desemnării lor și a oamenilor pe care de fapt îi reprezintă”. Într-o conferință de presă la IPN, Raisa Morozan a declarat că este vorba despre o reacție la declarațiile, inclusiv din 18 ianuarie, ale „pretinșilor apărători-avocați ai „Central House” SRL”, care, potrivit ei, prezintă circumstanțele în mod fragmentar și denaturat. „Noi suntem „Central House” SRL, adică Vitalie Perciun și asociatul din Azerbaidjan, care am construit, am administrat și administrăm spațiile comerciale ale „Central House” SRL. Și noi nu am angajat așa persoană ca Iosip Andrei, Veaceslav Timotin, Alexandru Zmeu și Adriana Crețu să reprezinte interesele „Central House” SRL”, susține avocata.

Contractul între „Central House” și „Central Group” este legal și valabil, avocat

Contractul de locațiune dintre „Central House” SRL și „Central Group” SRL este perfect valabil și produce efecte juridice. Înțelegerea s-a încheiat cu acordul tuturor asociaților, printr-un proces verbal al Adunării Generale a Asociaților „Central House”. Sunt precizări făcute de avocata Raisa Morozan, care reprezintă interesele lui Vitalie Perciun, fondatorul „Central House” și fondator-administrator al „Central Group”. Într-o conferință de presă la IPN, avocata a declarat că acest contract, care prevede darea în locațiune a mai multor spații comerciale, nu afectează pe nimeni, iar impozitele și taxele sunt achitate la stat. Avocata mai spune că acest contract este un mijloc legal de apărare a afacerii lui Vitalie Perciun, în condițiile blocării activității „Central House” și obținerii controlului asupra acesteia de către terți. „Administratorul de insolvabilitate „Central House”, Veaceslav Timotin, nu poate anula acest contract, pentru că „Central Group” și-a executat obligațiile în mod corespunzător, adică a achitat chiria în cuantum deplin, ba chiar are o plată în avans. Notificarea lui Veaceslav Timotin de rezoluțiune a contractului este contrar principiilor generale de drept a securității raporturilor juridice contractuale și, de asemenea, este contrară caracteristicilor posesiei și folosinței garantate de articolul 1 Protocol 1 CEDO”, afirmă Raisa Morozan.

„Solicităm curmarea acțiunilor de delapidare a construcțiilor Central House”, avocat

Raisa Morozan, avocata lui Vitalie Perciun, fondator al „Central House”, susține că clientul său nu prejudiciază compania, cum afirmă „pretinșii apărători” ai acesteia. Afacerea aceasta a fost construită de Vitalie Perciun și el nu-și poate provoca prejudicii sie însuși, afirmă avocata. „Solicităm respectuos implicarea autorităților competente întru curmarea acțiunilor de delapidare a construcțiilor „Central House” de către pretinșii apărători și reprezentanți „Central House””, a declarat Raisa Morozan într-o conferință de presă la IPN. Raisa Morozan a precizat că „Central House” SRL a fost fondată și îl are în calitate creditor majoritar pe Vitalie Perciun. Potrivit avocatei, apărători, reprezentanți ai „Central House”, se pretind administratorul de insolvabilitate, Veaceslav Timotin, și avocații desemnați de el,    însă aceștia nu comunică „schemele prin care au ajuns (la conducerea companiei, n.r.) și nelegiuirile care stau în spatele desemnării lor și a oamenilor pe care de fapt îi reprezintă”. Avocata mai spune că pretinșii reprezentanți au fost desemnați în urma acțiunilor ilegale ale „Ubicuit Grup”, asociat al „Central House”, exclus din calitatea de asociat și obligat să restituie cota către Vitalie Perciun, prin hotărârea din 3 iulie 2020 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

Inspecții inopinate la sediile mai multor companii petroliere

La sediile mai multor companii ce activează pe piața comercializării produselor petroliere au loc inspecții inopinate, în contextul investigațiilor în derulare inițiate de Consiliul Concurenței. Instituția precizează, într-un comunicat de presă, că investigațiile au ca scop depistarea posibilelor încălcări ale legislației concurențiale, care interzice acordurile anticoncurențiale și abuzul de poziție dominantă. Referitor la mecanismul de control al prețurilor, Consiliul Concurenței menționează că nu dispune de atribuții legale de stabilire a mecanismelor de control al prețurilor, piața produselor petroliere fiind reglementată și supravegheată de alte instituții responsabile. La o lună de la ultima scumpire de carburanți, acum câteva zile, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari: cu circa un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat. La început de ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.

● JOI, 21 ianuarie

Moldovenii preferă creditele în lei, acordate pe un termen între doi și cinci ani


În luna decembrie a anului trecut, creditele noi acordate au constituit 3 325,5 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 1,7% față de luna decembrie 2019. Solicitanții de credite le-au preferat pe cele în moneda națională, ponderea acestora constituind aproape 71%. Ponderea creditelor în valută a fost de puțin peste 26%, iar cea a creditelor atașate la cursul valutei – aproape 3%. Din perspectiva termenelor creditelor acordate, cele mai atractive au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani – 53,4% din totalul creditelor acordate. Potrivit datelor Băncii Naționale, volumul creditelor acordate în moneda națională a constituit 2 357,9 milioane de lei. Volumul creditelor acordate în valută, recalculat în lei moldovenești, a constituit 872,7 milioane lei. Iar volumul creditelor atașate la cursul valutei a constituit 94,9 milioane de lei. Creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de cele acordate persoanelor juridice – puțin peste 60%, inclusiv creditele acordate societăților comerciale nefinanciare, care dețin o pondere de 54,6%. Creditele în valută au fost solicitate, preponderent, de către societățile comerciale nefinanciare (95,6%), ponderea majoră (68,6%) revenind comerțului.

Agenţii economici sunt îndemnaţi să valorifice monumentele de arhitectură

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi Consiliul naţional al monumentelor istorice din Republica Moldova, în colaborare cu Casa de Producţie „Symbol Media”, au realizat trei filmuleţe de sensibilizare, prin care cheamă agenții economici să valorifice monumentele de arhitectură. Spoturile, anunțate în cadrul unei conferințe de presă la IPN, prezintă complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ, Conacul Stroiescu din Brânzeni, acelaşi raion şi Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni. „Pe parcursul realizării acestor filmuleţe, ne-am străduit permanent să spunem oamenilor de afaceri, oamenilor care ţin la acest plai, că legislaţia în vigoare permite, e cu braţele deschise pentru a valorifica acest patrimoniu cultural. O să vedeţi, două conace, un complex spitalicesc, ele aşteaptă oamenii de afaceri, noi putem să le utilizăm astăzi, să ne folosim de ele. Din păcate, nu se face lucrul acesta. Dar atât timp cât va fi o astfel de atitudine, nu ştiu dacă chiar merită să fim moştenitorii acestor lucruri frumoase pe care le-au lăsat moştenire predecesorii noştri”, a regretat Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM.

● VINERI, 22 ianuarie

Grant de 10 milioane de euro pentru extinderea serviciilor de alimentare cu apă în sate


Republica Moldova va primi un grant de zece milioane de euro pentru extinderea serviciilor de alimentare cu apă în zonele rurale. Ministerul Finanțelor și Banca de Dezvoltare a Germaniei au semnat acordul suplimentar de finanțare și acordul de grant pentru finanțarea proiectului „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare, Moldova Centru, faza 2”. Potrivit Ministerului Finanțelor, investițiile sunt pentru conectarea a cinci localități rurale la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași. De asemenea, Acordul prevede oferirea serviciilor de consultanță Agenției de Dezvoltare Regională Centru, precum și servicii de expertiză pentru sprijinirea operatorilor de apă din raioanele Strășeni și Călărași în extinderea zonei de aprovizionare și în procesul de restructurare. Prin această finanțare suplimentară, bugetul total al proiectului va ajunge la 25 de milioane de euro, asistență nerambursabilă.

11 locuri au fost adjudecate la a 3-a licitație pentru dreptul de amplasare a gheretelor

11 locuri, în valoare totală de circa 26 de milioane de lei, din cele 15 expuse la concurs, au fost adjudecate la cea de-a treia licitație deschisă pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Cel mai solicitat loc de comerț a fost cel amplasat pe str. Miron Costin, Complexul memorial „Feciorilor Patriei-Sfânta Amintire”, cu prețul inițial de 210 mii lei. Prețul de vânzare a ajuns la 5,73 milioane de lei. Termenul contractului pentru dreptul de comercializare este de cinci ani. La primele două licitații, desfășurate în decembrie 2020, au fost adjudecate 28 de locuri de comerț, în valoare totală de 51,8 milioane de lei.

● SÂMBĂTĂ, 23 ianuarie

Peste 147 de milioane de dolari, trimiși din străinătate în decembrie


În luna decembrie, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 147,84 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 36,9% comparativ cu decembrie 2019. Aproape 47% din transferuri sunt din țările Uniunii Europene, cele din CSI au o pondere de 13,6%, iar 39,6% sunt transferuri din alte țări ale lumii. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice, în decembrie 2020, au constituit 69,23 milioane de dolari. Ca rezultat al ieșirii Regatului Unit din UE, volumul transferurilor din UE în decembrie 2020 a fost cu 14,17 milioane de dolari mai mic. În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, sunt de menționat transferurile din Israel, care au o pondere de 17,4%. Transferurile din Italia alcătuiesc 13,9% din total. Acestea sunt urmate de transferurile din Rusia – 12,5%, din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 9,6%, din Germania – 9% etc.