logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1075969.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 31 august- 6 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MIERCURI, 2 septembrie

Ion Chicu: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi utilizat doar ca sursă alternativă


Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău reprezintă o alternativă de alimentare cu gaze a Republicii Moldova și va fi utilizat doar în cazul în utilizarea acestui va fi rațională economic. Declarații în acest sens au fost făcute de către prim-ministru Ion Chicu. „El este dat în exploatare tehnic. Este un eveniment pentru care trebuie să ne felicităm cu toții pentru că avem acest gazoduct. El este o posibilitate alternativă de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze în cazul în care apar probleme pe traseul tradițional. Deocamdată, vrem noi, nu vrem, acel traseu tradițional Rusia - Ucraina și intrarea în Republica Moldova pe la sud și prin Transnistria, economic este cel mai rațional”, a declarat Ion Chicu. Totuși, premierul nu exclude faptul că, în timpul apropiat, gazul care vine din România ar putea fi mai ieftin decât cel din Federația Rusă.

Un prestator de servicii de plată nebancar, sancționat cu 33 de mii de lei

Un prestator de servicii de plată nebancar a primit avertisment și o amendă usturătoare după ce a admis mai multe încălcări. Decizia de sancționare a fost adoptată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldove. Sancționarea a fost dispusă pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, precum și a actelor normative ale BNM. Încălcările se referă la neprotejarea fondurilor primite de la utilizatorii serviciilor de plată, neînscrierea la BNM a agenților de plată în registrul societăților emitente de monedă electronica și neinformarea BNM cu privire la modificarea datelor din documentele prezentate la înregistrarea agenților.

● JOI, 3 septembrie

Un deputat va sesiza PG despre posibile ilegalități la cariera de la Micăuți


Deputatul Lilian Carp intenționează să sesizeze Procuratura Generală despre ilegalitățile de la Cariera Micăuți. Potrivit lui, extracția de zăcăminte are loc cu grave încălcări ale legislației și cu încălcări ale normelor ecologice. Declarația vine în urma examinării situației de la S.A „Cariera Micăuți” după ce mai mulți localnici s-au plâns că lucrările provoacă probleme ecologice și condiții insuportabile de trai. „Extragerea zăcămintelor miniere în lipsa schimbului destinației terenurilor agricole fără compensarea pierderilor pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol, lipsa proiectelor tehnice coordonate și aprobate, a schemelor tehnologice, a planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere și a proiectelor de recultivare a terenurilor a devenit o normalitate pentru Cariera Micăuți, care a extras și continuă să extragă zăcămintele minerale de pe terenurile proprietate a Administrației Publice Locale din comuna Micăuți”, a constatat deputatul, la un briefing de presă.

Activele oficiale de rezervă alE BNM s-au majorat

Activele oficiale de rezervă au constituit, către sfârșitul lunii august, 3 391,02 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 105,51 milioane de dolari în comparație cu sârșitul lunii iulie, când acestea au însumat 3 285,51 milioane de dolari. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în valoare de 62,64 milioane de dolari, precum și de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 46,00 milioane de dolari. De asemenea, majorarea a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale, în valoare de 12,37 milioane de dolari.

Marian Pocaznoi, numit director adjunct la ANRCETI

Marian Pocaznoi a fost numit pentru un nou mandat în funcția de director adjunct al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. O hotărâre în acest a fost aprobată de Guvern la ședința de joi, 3 septembrie. Potrivit hotărârii de Guvern, Marian Pocaznoi este numit în funcție pentru o perioadă de patru ani, începând cu data de 17 septembrie.

Guvernul a aprobat modificări la Legea bugetului de stat

Guvernul a aprobat modificări la Legea bugetului de stat. Potrivit modificărilor, veniturile bugetului de stat pentru anul 2020 au fost diminuate cu 649,5 mln lei, până la 37,2 mlrd lei, iar cheltuielile, cu 1,8 mlrd, până la 53,2 mlrd lei. Deficitul bugetar este stabilit în sumă de 15,9 miliarde, cu 1,2 miliar lei mai puțin decât în legea aprobată în iulie curent, potrivit modificărilor votate de Guvern. Premierul Ion Chicu a explicat că diminuările atât la venituri, cât și la cheltuieli se explică prin situația economică, care a fost  grav afectată de pandemie, muți agenți economic și-au sistat activitățile. În același timp, au crescut cheltuielile, în special pentru ajutorarea sectorului medical, procurarea de echipamente medicale, deschiderea de noi secții specializate în spitale. „Și, desigur, am avut și necesitatea de a ajuta unele categorii de populație grav afectate, având în vedere suspendarea activităților, care le aducea venit familiilor acestora”, a spus el.

● VINERI, 4 septembrie

Igor Dodon despre creditul rusesc: Există siguranța că vom primi acest credit


Săptămâna curentă au avut loc primele discuții concrete pe seama Acordul care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro. În luna noiembrie se planifică încheierea negocierilor și semnarea Acordului. Cel puțin asta declară șeful statului Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”. „Lucrul pe seama creditului merge. Am fost informat de ministrul finanțelor că săptămâna asta au fost primele discuții concrete privind unele articole ale acordului. Cred că undeva în octombrie noi vom încheia negocierile asupra acestui acord și vom putea semna acordul privind creditul”, a adăugat președintele.

O companie germană face investiții de 5 mln dolari în Moldova

Compania germană Magnetec Components SRL, parte a concernului german Magnetec-Gesellschaft für Magnettechnologie mbH, și-a lansat activitatea în cadrul Zonei Economice Libere Bălți. Până la ora actuală, compania germană a reușit să deschidă în Moldova mai bine de 70 de locuri de muncă, investiția totală fiind de circa cinci milioane de dolari. În cadrul evenimentului de deschidere, ministrul economiei și infrastructurii, Sergiu Railean, a declarat că Republica Moldova are un potențial investițional care trebuie valorificat și dezvoltat în pofida tuturor provocărilor. „Mă bucur de fiecare dată când un nou investitor decide să-și extindă afacerea în Republica Moldova. Noi depunem eforturi pentru a crea condiții confortabile pentru investitorii străini, iar faptul că aceștia aleg țara noastră ca destinație pentru business, este o confirmare că ne reușește”, a spus Sergiu Railean.

● SÂMBĂTĂ, 5 septembrie

BNM va avea competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar


Banca Națională va avea competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Mai exact, BNM va licenția, autoriza, emite avizul pentru înregistrarea de stat, va reglementa și supraveghea activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor și a intermediarilor în asigurări sau în reasigurări. De asemenea, a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancară. Prevederile se conțin într-un proiect de lege înregistrat în Parlament. Autorul proiectului, care este Guvernul, menționează că prevederile respective derivă din necesitatea consolidării întregii piețe financiare, precum și pentru a preveni eventuale riscuri aferente sectorului financiar nebancar.

Alexandru Slusari cere procurorului general informații detaliate în cazul Arenei Chișinău

Vicepreședintele Platformei DA și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, cere public procurorului general sau adjunctului său să iasă într-un briefing de presă sau să vină la Parlament cu informația detaliată pe cazul „risipei banilor publici în proporții deosebit de mari”, în cazul Arenei Chișinău. Alexandru Slusari spune că cheltuielile bugetare inițiale pentru proiect, de 43 de milioane de euro, deja s-au ridicat la 48. El crede că suma nu este finală. „Când obiectul va fi dat în exploatare nu cunoaște nimeni”. „Nu mă voi liniști atâta timp cât autorii schemei cu Arena Națională nu vor fi trași la răspundere penală. Este vorba de 69 hectare de teren agricol, sustrase din circuitul comunei Stăuceni, unde oamenii nu au primit cotele în urma reformei agrare. Parlamentul lui Plahotniuc a votat acest lucru, iar Dodon l-a promulgat. Totul în baza unui studiu de fezabilitate elaborat prost și cu rea intenție la comanda ministerului economiei condus de Gaburici. Arena a fost construită pe 10 hectare, iar celelalte 59 au fost gajate și poate regajate, iar Moldova riscă în orice clipă să le piardă”, a scris Alexandru Slusari pe o rețea de socializare.