logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1074980.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 13 iulie

Peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat automatizat la serviciile fiscale electronice


În perioada lunilor mai și iunie, peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat în mod automatizat la serviciile fiscale electronice prin intermediul noului sistem informațional „Cabinetul personal al contribuabilului” (SIA) al Serviciului Fiscal de Stat, lansat în exploatare experimentală la începutul lunii mai 2020. Potrivit datelor Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe, care a elaborat și administrează acest sistem, majoritatea absolută a utilizatorilor care s-au înregistrat în SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” sunt persoane juridice. Este vorba despre peste 4,5 mii de persoane juridice, iar restul 842 sunt persoane fizice, inclusiv care desfășoară activitate de întreprinzător profesională și activitate independentă.

Criza sanitară nu este o scuză pentru schimbările care trebuie să aibă loc, Peter Michalko

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, dă asigurări că a doua transă din acordul macrofinanciar acordat de UE, în valoare de 30 de milioane de euro, va ajunge în bugetul Republicii Moldova „în câteva zile”. Totodată, ambasadorul atrage atenția că „această criză nu este nicio scuză pentru schimbările care trebuie să aibă loc”. „Cei care nu vor face reforme, inclusive cele atât de importante din justiție, nu vor putea oferit cetățenilor o oportunitate și după depășirea crizei provocată de pandemia de coronavirus”, a declarat oficialul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. „Eu cred că banii vor ajunge în câteva zile, tocmai când se termină toată procedura tehnică. Sunt bani destinați bugetului de stat, este vorba despre a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din programul semnat în 2017. Din păcate, numai acum s-a putut să se plătească tranșa a doua a acestei asistențe”, a notat Peter Michalko.

● MARȚI, 14 iulie

Iurie Fala: mulți dintre compatrioții noștri s-ar întoarce cu bucurie acasă


Mulți dintre compatrioții noștri s-ar întoarce cu bucurie în patrie și ar investi bani în Moldova, dar pentru aceasta trebuie să existe semnale clare atât din partea statului, cât și de la autoritățile locale, că ei știu cum să susțină business-ul. Declarația a fost făcută de Iurie Fala, director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” în cadrul dezbaterilor publice de la IPN „Cum și cui ajută Uniunea Europeană în Republica Moldova”. Spre regret, a constatat expertul, acum nu avem astfel de semnale. „Am atestat începuturi bune, dar care, din păcate, nu au avut șanse de evoluare adecvată. De exemplu, ceea ce a fost realizat prin intermediul Fundației pentru dezvoltarea rurală a dat un rezultat excelent, dar trebuia să mergem mai departe. Chiar și în ciuda faptului aleșii consilierii locali deseori sunt ghidați de interese tenebre. Am creat Agenția pentru intervenții și plăți în agricultură - o structură foarte importantă, dar care nu a atins performantele de activitate, pe care le are cea din România. Avem o schimbare permanentă a puterii și, în final, reformele se derulează încet și prost”, a menționat Iurie Fala.

Viorel Furdui: Atât timp cât statul nu-și va determina clar vectorul, nu vor fi bani pentru dezvoltare

Problema accesului conducătorilor autorităților locale din Moldova la mijloacele de asistență europeană nu mai există. Declarația a fost făcută de Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) în cadrul dezbaterilor publice de la Agenția IPN „Cum și cui ajută Uniunea Europeană în Republica Moldova”. Potrivit lui, din contra: „acum solicitările de sprijin extern și numărul cererilor prevalează oferta”. „După ultimele alegeri locale, la conducere  a venit o mulțime de oameni, care sunt numai ochi si urechi și cu mare interes studiază posibilitățile de atragere a fondurilor, încearcă să participe la toate concursurile și folosesc toate instrumentele existente pentru atragerea de bani la dezvoltarea comunităților lor", susține Viorel Furdui.

În prima jumătate a anului, traficul aerian de pasageri a scăzut cu 62%

Ultimele prognoze privind influența coronavirusului asupra transportului aerian atestă un declin semnificativ, în condițiile în care o mare parte din flota operatorilor aerieni naționali și străini a fost consemnată la sol. Potrivit datelor Autorității Aeronautice Civile, în primele șase luni ale anului curent, au fost transportați aproape 507 mii de pasageri ceea ce constituie o descreștere de 62,3% față de perioada similară a anului 2019 când au fost transportați 1 343 938 pasageri. În perioada ianuarie-februarie curent, au fost transportați 384 881 de pasageri. Cifra constituie aproximativ 76% din traficul de pasageri realizat în primele sașe luni ale anului și atestă o creștere de 7,5% a pasagerilor transportați față de aceeași perioadă a anului 2019.

Mai mulți agenți economici, amendați pentru depășirea adaosului comercial

179 de cazuri de încălcare a modului de formare a preţului, prin depăşirea adaosului comercial stabilit de legislaţia în vigoare, au descoperit inspectorii fiscali în urma unor verificări desfășurate. În perioada 1 martie - 30 iunie 2020, s-au efectuat verificări la unităţile comerciale din capitală. La 125 de contribuabili din cadrul unităţilor de comercializare a produselor alimentare şi farmacii a fost stabilită o depăşire a adaosului comercial admisibil în sumă de 183 326 lei. Pentru încălcările admise, suma venitului ilicit este încasat la buget, inclusiv urmând a fi aplicată şi amenda în mărime de 100% din suma venitului ilicit calculat.

Primele şase din cele 12 locomotive procurate de CFM au ajuns la Chişinău

Primele șase locomotive din cele 12 procurate de Republica Moldova cu suportul instituțiilor financiare europene au ajuns la Chișinău. În discursul său, ministrul economiei şi infrastructurii, Sergiu Railean, a afirmat că este un prim pas în reorganizarea Căii Ferate, una dintre componentele reformei sistemului de transport feroviar. Această investiție va micșora consumul și cheltuielile pentru întreținerea locomotivelor, va scădea timpul de transport a trenurilor prin țară și va crește viteza circulației, a remarcat oficialul. Locomotivele au fost produse de compania kazahă General Electric, care a fost contractată de CFM în urma tenderului desfășurat în 2018. Valoarea contractului de achiziție a celor 12 locomotive noi este de 45 de milioane de euro. Acești bani au fost acordați ca împrumut de BERD și BEI.

● MIERCURI, 15 iulie

SFS a lansat Programul de rambursare a TVA


Serviciul Fiscal de Stat informează că a fost lansat Programul de rambursare a TVA. Subiecții înregistrați în calitate de plătitori TVA au dreptul la rambursarea din buget a sumelor TVA înregistrate în soldul deducerii pentru perioada ulterioară. Perioada pentru care este posibilă rambursarea, conform Programului menționat, este cuprinsă între luna ridicării stării de urgență (luna mai 2020) și luna decembrie 2020. SFS menționează într-un comunicat de presă că în perioada de criză determinată de situația epidemiologică agenții economici au posibilitatea valorificării soldului sumei TVA deduse.

Scăderea remitențelor poate duce la sărăcirea familiilor dependente de acestea, discuții

Remitențele și transferurile personale sunt extrem de importante pentru Republica Moldova pentru că acestea reprezintă circa 17% din PIB. Lipsa acestora ar putea aduce sărăcie în familiile dependente de remitențe. Factorii politici și regulatorii din țară sunt încurajați să faciliteze transmiterea și primirea remitențelor. Subiectul a fost discutat în cadrul unui grup de lucru coordonat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Viceguvernatorul Băncii Naționale, Cristina Harea, a declarat că remitențele personale în 2019 au constituit 1,3 miliarde de dolari. Transferurile personale ajung în Moldova prin sistemele internaționale de transferuri bănești, transferuri clasice bancare și prin intermediul sistemelor bilaterale între țări. În 2020 remitențe au scăzut cu circa 12% în lunile martie și aprilie, apoi în luna mai acestea au crescut cu circa 25%. Cristina Harea presupune că motivul creșterii ar fi schimbarea de canale de transmitere a acestora. Dacă anterior o parte din bani erau trimiși prin transport, când transportul și-a sistat activitatea persoanele au apelat la transferurile electronice. Semnificativ au scăzut remitențele din Rusia, cu circa 26% față de aceeași perioadă a anului trecut. Au crescut însă remitențele din Germania, Italia, Franța, Turcia sau Ucraina.

Wizz Air suspendă toate rutele dintre Republica Moldova și Italia, până pe 31 iulie

Wizz Air suspendă toate rutele sale dintre Republica Moldova și Italia până pe 31 iulie inclusiv, din cauza restricțiilor de călătorie impuse de autoritățile italiene pentru toate zborurile spre Republica Moldova, anunță compania aeriană într-un comunicat de presă. Pasagerii cu rezervări afectate de suspendarea zborurilor vor fi informați automat prin e-mail dacă au rezervat direct pe wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil. Clienții vor primi automat în contul de client WIZZ 120% din valoarea achitată pentru călătorie, sumă care poate fi folosită în următoarele 24 de luni pentru achiziția de produse și servicii Wizz Air.

Guvernul a exclus o întreprindere din lista bunurilor suspuse privatizării

Guvernul a exclus o întreprindere din lista bunurilor suspuse privatizării. Este vorba de întreprinderea farmaceutică cu capital majoritar de stat „Sanfarm–Prim” SA, desemnată în calitate de destinatar unic pentru recepționarea, depozitarea și distribuirea ajutoarelor umanitare și donațiilor acordate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în perioada pandemiei de coronavirus. Prezentând proiectul de decizie în ședința executivului, directorul general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, a remarcat că, pe perioada  pandemiei, s-a constatat că sistemul public de sănătate din Republica Moldova are o necesitate stringentă de un depozit farmaceutic care să asigure securitatea farmaceutică a statului în situații de criză, motiv pentru care este necesară păstrarea sub controlul statului a pachetului de acțiuni din „Sanfarm-Prim” SA.

Modificări în programul „Prima casă”

Guvernul a aprobat diminuarea cotei participației proprii inițiale la programul „Prima casă”, de la 10% la 5% din prețul de procurare a locuinței. Concomitent, se majorează limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program: de la 45 ani la 50 de ani. Vor fi excluse și condițiile ce țin de lipsa imobilului sau spațiul locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie. Vor fi acordate posibilității de a accede în program persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.

● JOI, 16 iulie

Termoelectrica continuă procesul de modernizare a rețelelor termice


Copiii din 27 de instituții de învățământ și locatarii a peste 350 de blocuri din sectorul Botanica al capitalei vor avea parte, din acest an, de servicii de termoficare mai fiabile și calitative, precizează Termoelectrica într-un comunicat de presă. Furnizorul de energie termică anunță că a desfășurat lucrările de modernizare a unui important tronson de conducte termice primare, din str. Sarmizegetusa, cuprins între bulevardul Cuza-Vodă și str. Burebista, cu o lungime de 840 de metri și diametrul de 700 mm. Directorul general al întreprinderii, Veaceslav Eni, a declarat, în cadrul unei vizite pe șantierul de lucru, că Termoelectrica și-a asumat să aleagă un drum al îmbunătățirii serviciilor prestate celor peste 500 de mii de consumatori, un drum al modernizărilor. „Acest lucru ne reușește și aici, unde efectuăm o lucrare care ne va permite să prestăm servicii de termoficare mai calitative, minimalizând riscul de deconectări în plin sezon de încălzire”, a adăugat Veaceslav Eni.

BNM, îngrijorată față de modul de instrumentare a cauzei penale împotriva unor angajați

Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie. Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională. Scopul este de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

Rezultatele atinse în zonele rurale cu suportul UE – parte a unei campanii de informare

Dezvoltarea rurală rămâne în centrul atenţiei Uniunii Europene, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a anunțat, astăzi, lansarea campaniei de informare: „UE pentru Moldova Rurală’’. Este un proiect menit să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale cu suportul Uniunii Europene. ,,În desfăşurarea acestei campanii, ne-am dori să vedem mai multe părţi interesate, ca zonele rurale să conştientizeze oportunităţile existente şi să invite comunităţile în a promova iniţiative de pe loc, căci cine altcineva dacă nu acestea ştiu care sunt necesităţile şi provocările din localităţile lor şi modul în care pot fi depăşite cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că numai împreună devenim mai puternici”, a remarcat ambasadorul european. Peter Michalko a precizat că UE susține de mai mulţi ani localităţile rurale prin proiecte care să-i facă pe oamenii de la sate să se simtă bine. Scopul campaniei lansate astăzi este ca un număr cât mai mare de oameni să afle despre ce face Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităţilor rurale din Moldova. „Noi oferim bani, iar voi realizaţi proiecte pentru viitorul vostru”, a subliniat Peter Michalko.

● VINERI, 17 iulie

Împrumutul de 20 mln euro de la UE a ajuns pe contul Ministerului Finanțelor


Republica Moldova a primit 20 de milioane de euro din tranșa a doua de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Împrumutul a ajuns pe contul Ministerului Finanțelor în data de 16 iulie. Grantul în valoare de 10 milioane de euro urmează să fie debursat pe parcursul săptămânii viitoare, precizează un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, debursarea mijloacelor financiare respective se datorează faptului că Republica Moldova a realizat integral acțiunile prevăzute în Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară, care includeau măsuri importante în domeniile guvernanței sectorului financiar, a sectorului public, lupta împotriva corupției și spălării banilor, domeniul energiei și a climatului de afaceri și implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Compensarea și asistența pasagerilor aerieni în contextul COVID-19

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova încurajează călătorii să accepte, în locul rambursării banilor pentru zborul anulat, vouchere pe care să le folosească pentru alte zboruri. Iar operatorii aerieni sunt încurajați să demonstreze o flexibilitate în prestarea serviciilor de călătorie prin schimbarea datelor de zbor fără aplicarea penalităților sau emiterea voucherelor în cazul refuzului îmbarcării pasagerilor la zborurile către țările unde sunt impuse restricții de călătorie pentru cetățenii moldoveni. Într-o circulară emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă se menționează că voucherele vor permite pasagerilor să călătorească pe aceeași rută și în aceleași condiții de serviciu, astfel cum sunt detaliate în rezervarea inițială.

Un vinificator reclamă cazuri de escrocherie și neglijare a hotărârilor judecătorești

Administratorul unei companii vinicole din orașul Bucovăț, raionul Strășeni, Eugen Bogatîi, susține că, deja de mai bine de doi ani, nu poate obține o datorie de patru milioane de lei la un agent economic din sudul țării, căruia i-a vândut produsul său. Aceasta în condițiile în care a obținut câștig de cauză în instanțele de judecată de toate nivelurile, existând o hotărâre irevocabilă în acest sens. Potrivit lui, lucrurile se complică pentru că nu poate activa, dar nici nu poate să se răsplătească cu gospodăriile țărănești, de la care procură strugurii. Eugen Bogatîi a declarat că SRL „Vintage Avenue” a fost înregistrată în anul 1999, iar din 2005 activează în domeniul procesării strugurilor și fabricarea vinurilor în vrac. Pentru că nu au propriile vii, procură strugurii de la țăranii din satele din preajmă, fiind vorba de circa 400 de gospodării. Anual, compania procură până la două mii de tone de struguri, le procesează, face vinuri și le vânde, aceasta fiind afacerea de bază. Potrivit lui, din 2005 și până în anul 2018, compania nu a avut niciodată datorii față de țăranii de la care cumpără strugurii.

Apel către conducerea țării și Procuratură: Nu admiteți batjocura față de țărani!

Reprezentanții a circa 400 de gospodării țărănești din raionul Strășeni fac apel către conducerea țării și către procurorul general să intervină în situația în care s-au pomenit ei și un vinificator căruia îi vând strugurii, din cauza unei companii din sudul țării. Potrivit lor, țăranii muncesc în sudoarea frunții în vie, astfel câștigându-și bucățica de pâine, iar acum nu-și pot primi banii din cauza unei datorii pe care, în pofida unei decizii de judecată irevocabile, vinificatorul nu o poate obține, iar, la rândul lui, nu poate să-i plătească pentru strugurii livrați. Grigorii Manolache din comuna Bobeica, raionul Strășeni, și alți săteni cresc struguri pentru compania din Bucovăț. Într-o conferință de presă, bărbatul a spus că oamenii și-au pierdut speranța, s-au pomenit furați ziua în amiaza mare. Bărbatul a făcut apel către procurorul general să ia măsuri față de compania care este datoare vinificatorului, ca acesta, la rândul lui, să poată plăti țăranilor.

Procedurile de judecată de durată pot provoca faliment, vinificator

Atunci când își caută dreptatea în instanță, iar procesele de judecată se lungesc, afacerea unui agent economic poate falimenta. O spune administratorul companiei vinicole „Vintage Avenue”, Eugen Bogatîi, care s-a pomenit într-un proces de judecată de aproape doi ani, timp în care nu a putut continua producerea, dar nici să desfășoare proiectele investiționale planificate. Într-un final a obținut câștig de cauză printr-o decizie irevocabilă, însă pârâtul așa și nu i-a întors datoria de patru milioane de lei. Eugen Bogatîi a declarat, într-o conferință de presă că, din 2005, activează în domeniul procesării strugurilor și fabricarea vinurilor în vrac în orașul Bucovăț din orașul Strășeni. În iarna anului 2017, a încheiat un contract de vânzare a vinului cu o companie din sudul Moldovei, iar până în februarie 2018 i-a livrat cantitatea contractată. Compania urma să efectueze plata către vinificator până în luna mai, lucru care nu s-a întâmplat.

● SÂMBĂTĂ, 18 iulie

Șeful statului anunță investiții majore în reabilitarea sistemelor de irigare


Unul dintre proiectele naţionale pentru agricultori va fi restabilirea sistemelor de irigare din râurile Nistru şi Prut, „pentru care pe timpurile sovietice au fost investiţi miliarde de ruble”. O spune președintele Igor Dodon. ,,Agricultura din Republica Moldova, fără irigare, nu are nicio şansă să supravieţuiască. Aceste secete pe care le avem în acest an, cu regret, pentru viitor, prognozele nu sunt cele mai bune”, a spus şeful statului în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Președintele răspunde”. ,,Este necesar urgent de reabilitat toate aceste sisteme şi noi vom veni cu un program naţional în acest sens. La această etapa, vom merge pe investiţii majore în infrastructura respectivă. Trebuie să permitem. Din iazuri şi râuleţe am permis, trebuie să permitem şi din fântâni arteziene”, a spus Igor Dodon.