RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22-28 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● MARȚI, 23 iunie
Transportul public ar putea fi principalul focar de infecție cu COVID-19, ADEPT
Deputatul din opoziția parlamentară, Petru Frunze, susține că transportul de pasageri este cea mai periculoasă sursă de infecție cu noul tip de coronavirus. Și „dacă organele de drept ar desfășura o investigație în zilele de lucru, dimineața și seara, a curselor de călători care deservesc localități mari din raza de 50 km de Chișinău și Bălți, vor stabili unități de transport arhipline care prezintă un focar de infecție”. Într-o notă analitică, elaborată de Asociația pentru Democrație Participativă, se menționează că soluția propusă de deputat este să fie deschise curse suplimentare, care ar diminua considerabil riscul contaminării. Petru Frunze a solicitat Procuraturii Generale să „cerceteze inacțiunea persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii Drumurilor în vederea neîndeplinirii soluțiilor privind liberalizarea domeniului transportului de pasageri”.
Cererea și oferta de valută pe piața valutară în luna mai
În luna mai, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 104,1%, comparativ cu 64,3% în luna aprilie. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 75,8 milioane de dolari (+102,4%). Cererea netă de valută din partea agenților economici s-a majorat cu 28,9 milioane de dolari (+25,1%). BNM a intervenit prin procurări nete de valută în sumă de zece milioane de dolari pe piața interbancară locală.
● MIERCURI, 24 iunie
Începând cu data de 1 iulie vor fi reluate toate activitățile economice
Începând cu data de 1 iulie vor fi reluate toate activitățile economice, însă cu mici excepții. Rămâne restricționată activitatea Centrelor de reabilitare sau recuperare, activitatea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional, universitar, activitatea taberelor de odihnă și activitatea cluburilor de noapte. Hotărârea a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totodată, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.
Premier Energy va procura energia electrică de la Energocom
ÎCS „Premier Energy” SRL a desfășurat licitația privind procurarea energiei electrice pentru perioada 1 iulie 2020-31 martie 2021. Câștigătorul licitației pentru achiziția de energie electrică a fost desemnat furnizorul SA „Energocom”, după retragerea din concurs a producătorului ЗАО «Mолдавская ГРЭС». „Premier Energy” anunță într-un comunicat de presă că în cadrul licitației au participat trei furnizori: SA „Energocom”, ЧАО «ДТЭК Павлоградуголь» și ООО «ДЕ Трейдинг». Producătorul ЗАО «Mолдавская ГРЭС» s-a retras oficial din concurs în favoarea furnizorului SA „Energocom”.
Peste 130 de milioane de dolari, trimise din străinătate prin bănci
Luna trecută, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 134,50 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 24,6%, comparativ cu luna mai a anului trecut. Jumătate din transferuri sunt din țările Uniunii Europene, cele din CSI au o pondere de 13,6%, iar 36,3% sunt din alte țări ale lumii. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice au constituit 67,48 milioane de dolari, mai mult cu 32,5% comparativ cu mai 2019. Din cauza Brexit, volumul transferurilor din UE în mai 2020 a fost cu 9,66 milioane mai mici, iar din grupul „alte state” s-a majorat cu suma respectivă.
Moldova exportă în China mărfuri de 17,4 mln dolari. Potențialul nu e complet valorificat
China este cea mai mare piață de desfacere din lume, cu o capacitate de absorbție a unor cantități foarte mari de produse. Printre parteneri comerciali ai Republicii Moldova, China se plasează pe locul VI. În 2019, conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, Moldova a exportat pe piața chineză mărfuri în valoare de 17,4 milioane de dolari. Însă, potrivit Băncii Mondiale, care recent a realizat o cercetare, perturbarea lanțurilor de aprovizionare în contextul crizei pandemice și recesiunea partenerilor economici principali vor constrânge exporturile, a remarcat directoarea Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, în cadrul unor discuții privind relațiile comerciale Moldova-China. Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, a menționat că populația Chinei de 1,4 miliarde oameni și, respectiv, corespunde celui mai mare potențial de consum.
Este creată Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii
Autoritatea publică „Unitatea de implementare a Proiectului Creșterii Producției Agricole” va fi reorganizată, prin transformare în Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). ADMA va fi o instituție publică. Misiunea constă în gestionarea activelor transmise de fondator, a donațiilor și/sau împrumuturilor finanțatorilor externi, alocate Agenției spre administrare, pentru realizarea a măsurilor de dotare tehnică a agriculturii, bazându-se pe politicile statului privind modernizarea sectorului agricol, precum și pe necesitățile și solicitările producătorilor agricoli din Republica Moldova.
Termenul de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est a fost extins
Termenul de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est a Republicii Moldova a fost extins cu șase luni. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 24 iunie, la ședința Guvernului. Astfel, se prelungește până pe 31 decembrie 2020 termenul de vămuire la postul vamal „Bender 2” a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei „Novosaviţkaia–Cuciurgan”. Biroul politici de reintegare menționează că decizia luată vine în sprijinul agenţilor economici din raioanele de est ale Republicii Moldova care practică activităţi în domeniu, precum şi în scopul asigurării regiunii cu produse petroliere.
● JOI, 25 iunie
Precizări privind activitățile economice care rămân a fi restricționate
Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu precizări privind activitățile care rămân a fi restricționate și nu sunt reluate din 1 iulie, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Într-un briefing de presă, secretarul de stat al MSMPS, Constantin Rîmiș, a menționat că se reiau toate activitățile economice cu excepția activităților ce țin de: aflarea în locuri publice în grupuri mai mari de trei persoane, aflarea persoanelor de peste 63 de ani înafara domiciliului fără necesitatea stringentă, aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agreement. Rămân închise centrele de reabilitare și cele consultative-diagnostice la tratamentul programat. Activitatea procesului educațional rămâne restricționată, la fel și activitatea taberelor de odihnă, nu vor avea loc competițiile cu caracter cultural-sportiv. De asemenea, nu este reluată activitatea cluburilor de noapte (discoteci și spații de dans), organizarea ceremoniilor (nunți, cumătrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituție indiferent de statutul public sau privat.
MEI îşi propune îmbunătăţirea Ghișeului Unic Electronic de Eliberare a Actelor Permisive
Ministerul Economiei şi Infrastructurii îşi propune îmbunătăţirea procesului de elaborare şi implementare a sistemului automatizat de gestionare şi eliberare a actelor permisive pentru întreprinzători. Agenţii economici pot depune online, într-un singur punct de acces, cererea de obţinere a actului permisiv. Pot achita online, prin intermediul cardului corporativ, costul serviciului şi pot urmări etapa la care se află documentul, a comunicat, joi, la un briefing de presă, , secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Din 151 de acte permisive existente, în sGhișeul Unic Electronic de Eliberare a Actelor Permisive sunt deja configurate şi operaţionale 131 de acte. Dintre care, deocamdată disponibile online sunt 69 de documente.
Igor Dodon: Rusia va prelungi regimul fără taxe vamale pentru mărfurile moldovenești
Președintele Igor Dodon anunță că, la solicitarea sa, Federația Rusă a acceptat să prelungească înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești. Aceasta înseamnă că, începând cu 1 iulie, fructele, legumele, conservele și produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piața rusă fără taxe vamale. Aflat într-o vizită de lucru la Moscova, Igor Dodon menționează, în urma dialogului pe marginea celor mai importante subiecte din agenda bilaterală, s-a ajuns la mai multe înțelegeri. „Moldova și Rusia vor relua negocierile privind acordarea împrumutului de 200 de milioane de euro pentru susținerea economiei moldovenești. În zilele următoare, guvernele celor două state vor conveni asupra procedurilor ce urmează a fi întreprinse în această direcție”, menționează Igor Dodon într-o postare pe Facebook.
Dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică: un pact verde pentru Moldova? Dezbateri
Uniunea Europeană este un lider în promovarea energiei durabile, a sustenabilității mediului și în combaterea schimbărilor climaterice. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și proiectele susținute în cadrul Parteneriatului Estic joacă un rol important în eforturile comune pentru o dezvoltare sustenabilă. Doar pe parcursul acestui an, UE a alocat peste 800 de milioane de euro pentru proiectele din PaE în domeniul energiei sustenabile. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Comisia Europeană a lansat un instrument care are scopul de a schimba provocările de mediu: reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, creșterea economică etc., a menționat Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE la Chișinău. Potrivit lui, un rol important în acest sens îl are efortul comun al statelor UE, dar și al celor din cadrul PaE. Oficialul a menționat că Republica Moldova progresează în diversificarea resurselor energetice și în ceea ce ține de o securitatea energetică sporită.
● VINERI, 26 iunie
În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
În comuna Feștelița, raionul Ștefan Vodă, urmează să fie amenajat un parc cu panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 300 kilowați. Astfel, energia solară va fi transformată în energie electrică, iar din vânzarea acesteia bugetul local va obține un venit suplimentar. Inițiativa este finanțată de Uniunea Europeană prin programul Convenția primarilor – Est, al cărei semnatar este localitatea. În cadrul unor dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, primarul de Feștelița, Nicolae Tudoreanu, a declarat că administrația publică locală a elaborat un plan de acțiuni, care dă roade datorită proiectului cu privire la energia durabilă lansat în cadrul Parteneriatului Estic pentru semnatarii Convenției. În parteneriat cu Fondul de Inovații Sociale din Moldova, autoritățile locale au aplicat pentru crearea unui centru de excelență prin pilotarea tehnologiilor de eficiență energetică și a surselor demonstrative de energie regenerabilă.
Capacitatea redusă de absorbție, barieră în proiectele de eficiență energetică
Una dintre principalele bariere în implementarea proiectelor din domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile ține de capacitatea redusă de absorbție a autorităților publice locale. Practic, niciun proiect major de succes nu a fost implementat cu forțe proprii de administrația locală, practic toate fiind realizate cu suportul donatorilor externi. Un alt aspect problematic se referă la lipsa specialiștilor calificați în domeniu, care trebuie remunerați corespunzător. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Unul dintre proiectele finanțate de Uniunea Europeană, care susține autoritățile publice locale în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, este Convenția Primarilor – Est. Semnatarii acestei convenții implementează Planul de acțiune pentru energie durabilă, prin care și-au asumat reducerea consumului de energie și al emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020.
Până la lansarea noii versiuni a sistemului „e-Factura” au rămas 5 zile
Noua versiune a versiune a sistemului informațional automatizat de creare și circulație a facturilor fiscale electronice (SIA) „e - Factura”, va fi lansată în exploatare industrială la 1 iulie curent, anunță Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF). Potrivit CTIF, trecerea va fi realizată prin transferul datelor din SIA „e - Factura” în versiunea nouă a sistemului, în intervalul orelor 00.05 – 09.00. Din 1 iunie curent, CTIF a început etapa de testare a noii versiuni a sistemului „e - Factura”. Actualmente, la procesul de testare participă 224 de utilizatori din cadrul a 117 entități. În același timp, CTIF a lansat, la începutul lunii iunie, un ciclu de instruiri online gratuite pentru contribuabilii persoane juridice privind utilizarea noii versiuni a sistemului „e - Factura”. Până în prezent, au fost desfășurate 24 cursuri de instruire, la care au participat peste 600 de specialiști implicați în procesul de eliberare și evidență a facturilor fiscale electronice, majoritatea fiind din cadrul autorităților publice centrale și locale.
Memorandumul de înțelegere dintre BNM și banca centrală a Ungariei a intrat în vigoare
Memorandumul de înțelegere dintre Banca Națională a Moldovei și banca centrală a Ungariei (Magyar Nemzeti Bank) a intrat în vigoare la 22 iunie. Memorandumul va facilita realizarea funcțiilor de supraveghere bancară și va contribui la menținerea stabilității financiare. Potrivit BNM, scopul memorandumului este de a dezvolta cooperarea dintre cele două bănci centrale în domeniul supravegherii bancare, precum și de a asigura un schimb eficient de informații în acest sens. „Încheierea memorandumului reprezintă un pas important al Băncii Naționale a Moldovei în contextul implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În special, acesta reflectă continuitatea eforturilor de reformare a sectorului bancar autohton conform celor mai bune standarde internaționale și europene”, se arată în comunicat.
● SÂMBĂTĂ, 27 iunie
Alexandru Slusari a cerut audierea ANSA și MADRM pe subiectul cerealelor
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut audierea, la următoarea ședința comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară, a reprezentanților ANSA și MADRM, în legătură cu situația pe piața cerealelor de primă grupă. Potrivit deputatului, în câteva săptămâni depozitele fermierilor vor fi pline cu orz și grâu, pe care nu-l pot comercializa într-un an cu deficit de producere. Potrivit lui Alexandru Slusari, piața cerealelor stagnează. ANSA a introdus restricții neoficiale la exportul grâului până la 1 septembrie și a orzului până la 15 iulie. Certificarea exportului s-a scumpit. Exportatorii în asemenea condiții nu procură orz și grâu de la agricultori. Nici statul nu intervine cu achiziții pentru piața internă.
Circulația unui tren marfar, sistată din cauza creșterii nivelului de apă în Prut și Nistru
În legătură cu ridicarea bruscă a nivelului de apă în râurile Prut și Nistru, în regiunile Nord și Sud a țării, Calea Ferată a Moldovei a întreprins măsuri pentru monitorizarea situației create pe segmentele de cale ferată Ocnița-Lipcani, Ocnița-Vălcineț, Prut-Cahul, Cahul-Giurjiulești. Pe segmentul Nord, Lipcani-Mămăliga, din cauza nivelului ridicat al apei, a fost sistată temporar circulația feroviară pe porțiunile afectate, care urmează a fi reluată îndată după finisarea lucrărilor de reparație necesare. Purtătorul de cuvânt al Căii Ferate din Moldova, Constantin Olteanu, a precizat că este vorba despre sistarea circulației unui tren marfar, deoarece exista o problemă la unul din poduri. Toate trenurile de pasageri: Chișinău-Bender, Chișinău-Ungheni, Ungheni-Bălți și Bălți-Ocnița, circulă conform orarului.