logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1073893.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25-31 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 25 mai

Igor Dodon anunță măsuri de susținere pentru agenții economici


Guvernul își va asuma acoperirea dobânzilor creditelor în mărime de șase fonduri de salarizare în loc de trei, cum a fost aprobat anterior. Perioada reeșalonării acestor plăți se extinde până la 31 decembrie 2021 și va include nu doar creditele luate de la băncile comerciale, ci și de la instituțiile de microfinanțare. „Anterior am propus, Guvernul a acceptat și Parlamentul a votat trei fonduri de salarizare – acoperirea dobânzilor– și doar până la sfârșitul anului curent. Acum venim cu propunerea de a acoperi, pentru întreprinderile care iau credite, credite noi, dobânzile pentru șase fonduri de salarizare. Asta nu înseamnă că aceste salarii vor fi utilizate pentru salarii doar. Pot fi mijloace circulante, investiții. Fiecare întreprindere decide”, a declarat președintele Igor Dodon, luni, după ședința conducerii de vârf a țării.

Deponenții „Băncii de Economii” își pot ridica sumele indexate începând de astăzi

Deponenții „Băncii de Economii”, care au depus cereri de înregistrare până la sfârșitul lunii februarie 2020, își pot ridica sumele indexate începând de astăzi, 25 mai. Își pot ridica banii deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente primei etape, și deponenţii născuţi până în anul 1951 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente etapei a doua. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor, banii pot fi ridicaţi la orice oficiu sau agenţie „Poşta Moldovei”. Pentru a obține indexarea, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta având asupra sa actul de identitate. Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces și copia legalizată notarial a certificatului de moștenitor, iar reprezentantul va prezenta procura, întocmită în modul stabilit de legislație. În cazurile în care depunerile băneşti au fost testate mai multor moştenitori, moştenitorul care solicită suma indexată ce îi revine va depune la oficiul poștal cererea pentru calcularea sumei indexate spre achitare.

Granturi în valoare totală de peste 2,6 mln dolari pentru opt grupuri de producători

Opt grupuri de producători vor beneficia de granturi în valoare totală de peste 2,6 milioane de dolari, ca urmare a ultimului apel anunțat în cadrul Programului de granturi „Facilitarea accesului la piețele de desfacere”, implementat de Proiectul MAC-P. Patru dintre grupurile de producători selectate sunt specializate în producerea fructelor. Aceștia urmează să investească mijloacele obținute în construcția depozitelor frigorifice moderne. Alte două cooperative sunt producători de culturi nucifere – nuci, alune și migdale, care intenționează să-și modernizeze procesul de producere prin achiziționarea utilajelor de procesare și prelucrare.

● MARȚI, 26 mai

HiSky, gata de zbor. AAC a semnat toate actele necesare


Compania aeriană HiSky este pregătită pentru lansarea zborurilor începând cu data de 1 iulie. Partenerul său - operatorul aerian român Cobrex Trans, a primit autorizație de zbor de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Actul a fost emis de către Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova pe data de 7 aprilie, anul curent. „Ne bucurăm că toate etapele au fost trecute cu succes și că putem să ne luăm zborul. Am reușit pentru că am fost corecți față de instituțiile statului, dar și față de călători. Simplul fapt că HiSky este singura companie care returnează banii pentru zborurile anulate din cauza Pandemiei, ne reconfirmă respectul față de pasageri și principiile de care ne conducem, în general”, declară managerul HiSky, Iulian Scorpan.

● MIERCURI, 27 mai

Agenția Proprietății Publice cheamă în instanță Avia Invest


Agenția Proprietății Publice cheamă în instanță Avia Invest, cerând încasarea penalităților și daunelor pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale prevăzute pe direcții investiționale. Cererea este pusă pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Într-un comunicat de presă APP menționează că, în perioada primei etape investiționale, concesionarul activelor Aeroportului Internațional Chișinău, „Avia Invest”, nu și-a onorat integral obligațiile prevăzute de contractul de concesiune. Mai exact, pentru unele din direcțiile investiționale, „Avia Invest” a executat lucrări concesionale cu 8,8 milioane de euro mai puțin decît este prevăzut în Programul investițional. Din acest motiv, la recomandările Comisiei de monitorizare a concesiunii, Agenția Proprietății Publice a expediat, în februarie anul curent, la adresa „Avia Invest” o notificare prin care a solicitat achitarea daunelor, care la acel moment erau de 500 de mii de euro. La data de 14 februarie, „Avia Invest” a refuzat să satisfacă pretențiile înaintate de Agenție, se menționează în comunicat.

Proprietarii de restaurante și cafenele cer deschiderea localurilor din 1 iunie

Mai mulți proprietari de restaurante și cafenele, dar și angajați acestora, au protestat astăzi, 27 mai, în fața Guvernului. Aceștia s-au declarat nemulțumiți de amânarea datei la care vor putea fi redeschise localurile, dar și de condițiile impuse. Potrivit Anetei Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), manifestanții cer să li se permită să lucreze din 1 iunie. Totodată, cer să fie acceptate măsurile epidemiologice elaborate de HoReCa și aprobate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Președinta MĂR spune că acele măsuri sunt „măsuri europene”.  De exemplu, HoReCa propune o distanță de 1,5 metri între mese, pe când Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică impune 2 m între scaune, măsură care nu se regăsește în nici un alt stat.

Poșta Moldovei recepționează trimiteri către patru state

Poșta Moldovei anunță că recepționează trimiteri poștale cu destinația Irlanda, Franța, Israel și Germania. Reluarea trimiterilor spre aceste destinații este posibilă datorită colaborării Poșta Moldovei cu companiile aeriene care organizează cursele charter, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Poștei Moldovei. Astfel, până la data de 10 iunie, vor fi recepționate toate categoriile de trimiteri poștale cu destinația Franța, iar cele spre Irlanda și Israel – până la 12 iunie 2020. Clienții care preconizează să expedieze colete sau scrisori cu destinația Germania, le pot depune la oficiile poștei până în data de 8 iunie.

Dacă vrem să fim cu adevărat liberi, trebuie să muncim în fiecare zi, ambasadorul Poloniei

Pentru a face progrese, trebuie conștientizat faptul că suntem un popor și că vrem să fim un popor, să avem o țară independentă. Dacă există această dorință, atunci mai ușor poate fi găsit răspunsul la întrebarea ce reforme și schimbări trebuie făcute, care bineînțeles sunt dure, nu sunt ușoare. Sunt declarațiile ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, în primul interviu realizat de BDR Associates dintr-o serie de interviuri tematice cu ambasadori ai statelor membre ale UE, în cadrul Zilelor Europei. Potrivit diplomatului, este important ca în capul mesei să fie pus binele țării și, dacă vrem să fim cu adevărat liberi, trebuie să muncim în fiecare zi. „Cred că ce a ajutat foarte mult în cazul nostru a fost conștiința sângelui vărsat. Cel mai greu sau dur este atunci când se poate spune despre o persoană că a fost omorâtă de două ori. O dată – atunci când și-a pierdut viața pentru apărarea patriei și a doua oară – atunci când a fost uitată. De aceea, ca să facem progrese, trebuie să conștientizăm că suntem un popor și vrem să fim un popor, să avem o țară independentă”, a menționat Bartłomiej Zdaniuk.

● VINERI, 29 mai

Alexandru Savva este propus la funcția de viceguvernator BNM


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a propus Parlamentului candidatura lui Alexandru Savva pentru funcția de viceguvernator. „La selectarea acestuia s-a ținut cont de criteriile stabilite în Legea cu privire la BNM: integritate profesională, o bună reputație, experiență bogată în domeniul financiar etc.”. „Este prioritar ca în această funcție să vină un profesionist, un om care să respecte și să promoveze valorile băncii centrale, să fie o persoană integră, fără afiliere politică. Or Alexandru Savva corespunde în totalitate acestor criterii, participând în ultimii ani la modernizarea pieței financiare din Republica Moldova. Sper că deputații vor susține această candidatură, deoarece este important ca BNM să rămână o instituție independentă și să continue reformele”,  a menționat șeful băncii centrale, citat în comunicatul depresă.

Câștigătorii Loteriei Fiscale, ediția de Paști

Prima ediție specială a concursului „Loteria Fiscală”, dedicată sărbătorilor de Paști, care s-a desfășurat pe parcursul lunii aprilie, s-a finalizat. Au fost desemnați cei 100 de câștigători care vor primi câte 1500 de lei. Lista câștigătorilor poate fi accesată pe pagina de internet a Serviciului Fiscal de Stat. Premiile vor fi transferate câștigătorilor pe conturile de card, în maximum zece zile. Potrivit unei hotărâri de Guvern, din 17 decembrie 2019, fiecare cetățean care a împlinit vârsta de 18 ani devine automat participant la „Loteria Fiscală” dacă deține un card bancar de la orice bancă licențiată în Republica Moldova și achită orice cumpărătură sau serviciu cu cardul în valoare mai mare de 30 lei.

● SÂMBĂTĂ, 30 mai

În primul trimestru, salariul mediu în cel mai plătit sector a fost de 17,7 mii lei


În primul trimestru al anului curent, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei. Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în activitățile de informații și comunicații (17786,3 lei), activități financiare și de asigurări (13728,5 lei) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat  (11820,7 lei). Potrivit Biroului Național de Statistică, cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în agricultură, silvicultură și pescuit (4842,6 lei), activitățile de cazare și alimentație publică (5152,2 lei), artă, activități de recreere și de agrement (5587,4).

Guvernul a negociat un credit de 92 mln euro de la BIRD pentru un proiect energetic

Guvernul a negociat cu Banca Mondială un nou proiect de asistență externă în vederea îmbunătățirii eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Proiectul va fi finanțat din resursele de credit ale Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Costul total constituie 92 de milioane de euro (echivalentul a 100 de milioane de dolari). Proiectul va fi implementat de Termoelectrica SA și Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energetic subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii (creată în decembrie 2000).Termenul maxim de implementare este până la 31 decembrie 2025. Maturitatea împrumutului este de 30 de ani, inclusiv 5 ani perioada de grație.