RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-17 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 11 mai
Proiectul de modernizare a Pieței Centrale va fi propus pentru dezbateri publice
Proiectul de modernizare a Pieței Centrale din Chișinău va fi plasat pentru dezbateri publice, a comunicat, luni, viceprimarul Inga Ionesii, la ședința operativă a serviciilor Primăriei. „Am discutat și cu consilierii municipali care fac parte din grupul de lucru pentru revizuirea situației cu Piața Centrală. A fost pregătită o decizie a Consiliului municipal pentru introducerea modificărilor în decizia anterioară și să punem în sarcina acestui grup de lucru definitivarea conceptului de modernizare a Pieței Centrale”, a adăugat Inga Ionesii.
Transportul public începe să aducă venituri
Odată cu revenirea taxatorilor la muncă, încep să se adune și încasări din prestarea serviciilor de transport public. Săptămâna trecută, Parcul Urban de Autobuze a încasat în medie 61 de mii de lei pe zi din transportarea călătorilor, iar Regia Transport Electric Chișinău – 271 de mii de lei. Cifrele au fost prezentate de Lilian Copaci, șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei. Lilian Copaci a precizat că taxatorii poartă echipamente de protecție și sunt monitorizați. Cazuri suspecte de COVID-19 nu au fost fixate. Saptămâna trecută, luni și vineri au fost zilele cu cei mai mulți călători.
Deținătorii de patentă și unele categorii de persoane fizice pot ridica ajutorul de șomaj
Pentru 10,6 mii de deținători de patentă de întreprinzător, precum și persoane fizice care desfășoară activități conform capitolelor 102 și 103 din Titlul II al Codului fiscal nr. 1163/1997, Casa Națională de Asigurări Sociale a transferat astăzi mijloace bănești pentru plata ajutorul de șomaj unic în mărime de 29,7 mln lei. Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 5 mai 2020, ajutorul de șomaj unic se plătește de către Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată. In cazul în care beneficiarul nu a desemnat prestatorul de servicii de plată, plata ajutorului de șomaj unic se transferă la oficiul poștal.
● MARȚI, 12 mai
BNM menține rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
Rata de bază pentru operațiunile de politică monetară rămâne neschimbată. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină neschimbate valorile principalelor instrumente de politică monetară. Astfel, este menținută rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,25%. Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight de 6,25% și, respectiv, 0,25% anual. La același nivel rămâne norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă – 34% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă – 21% din baza de calcul.
Ambasadoarele Italiei și Austriei: Vrem să ne asigurăm că Moldova este o țară sigură
Satele membre ale Uniunii Europene vor susține Republica Moldova în parcursul său european, în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și consecințelor acesteia. Declarații în acest sens au fost făcute de către Valeria Biagiotti, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova și Christine Freilinger, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova. „Pentru noi dezvoltarea economică și prosperitatea Republicii Moldova reprezintă o importanță majoră. Noi încurajăm reformele care vor ajuta să amelioreze mediului de afaceri, care contribuie la dezvoltarea comunității de afaceri, care permit să răspundă la cererea comunității de afaceri în ceea ce privește transparența și supremația legii. Reformele cu adevărat contează și din acest motiv acestea trebuie să acopere mediul de afaceri și să aibă ca scop ameliorarea situației pentru întreprinderile mici și mijlocii astfel încât toate aceste eforturi să facă Moldova un loc prosper”, a declarat Christine Freilinger.
Air Moldova prelungește restricțiile de zbor până la 25 mai
Compania aeriană Air Moldova prelungește restricțiile de zbor până la 25 mai curent. Zborurile din 15 mai până la 25 mai sunt suspendate în contextul extinderii restricțiilor de călătorie impuse de fiecare țară pentru destinațiile operate de Air Moldova. Reluarea zborurilor pentru fiecare destinație în parte va fi posibilă odată cu eliminarea restricțiilor de către fiecare stat și permisiunea acestora de a efectua zborul spre sau din destinațiile planificate. Pentru pasagerii care au biletele procurate pentru această perioadă, compania aeriană propune trei opțiuni: schimbul gratuit de dată pentru aceeași destinație până la 28 martie 2021, voucher în valoarea egală costului biletului sau rambursarea conform regulilor tarifului biletului.
Termoelectrica continuă să investească în îmbunătățirea calității serviciilor oferite
Termoelectrica urmează să implementeze pe parcursul anului 2020 mai multe proiecte strategice de investiții, ce vor avea drept impact îmbunătățirea calității serviciilor prestate și eficientizarea operațională a întreprinderii. Termoelectrica precizează că ANRE a aprobat un plan de investiții, cu un buget de 353 de milioane de lei, care prevede mai multe lucrări menite să asigure sporirea confortului consumatorilor, precum și eficientizarea proceselor și îmbunătățirea infrastructurii de producere a energiei electrice și termice și distribuție a energiei termice. Planul de investiții presupune reparația capitală a 14 tronsoane de conducte termice cu lungimea totală de cca 5,5 km și izolarea termică a cca 6,5 km de conducte termice supraterane; reabilitarea utilajului termotehnic; dotarea cu noi echipamente a sistemului de transmitere a datelor și instalarea a 42 Puncte Termice Individuale în 16 blocuri locative și 9 instituții publice/sociale din mun. Chișinău.
60% dintre turiști solicită rambursarea imediată a banilor pentru vacanțele ratate
Aproximativ 40% din numărul turiștilor care au sejururi rezervate sunt gata să-și reprogrameze vacanța sau să „înghețe” banii în contul companiei de turism cu scopul de a-i folosi pentru un sejur ulterior. 60% dintre turiști solicită rambursarea imediată a banilor. Sunt datele Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova, care menționează că operatorii își doresc să le întoarcă turiștilor banii, dar au nevoie de mai mult timp pentru a reuși acest lucru. Asociația îndeamnă turiștii să fie înțelegători pentru a găsi cea mai potrivită soluție. Anna Colța, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism, a declarat că, după aproximativ o lună, carul nu s-a mișcat prea mult din loc. Au avut loc câteva discuții și întrevederi cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, cu premierul, cu președintele țării și urmează să mai aibă loc discuții pentru a identifica o soluție, care ar putea fi implementată la nivel legislativ. În acest moment, reprezentanții turismului nu cunosc o poziție clară a autorităților – pe ce cale vor merge și cum vor fi soluționate problemele generate de pandemie. Se discută despre posibilitatea instituirii unui moratoriu pe un termen de 540 de zile sau introducerea unor prevederi legale care ar permite rambursarea banilor într-un termen mai extins.
Conceptul de modernizare a Pieței Centrale
Piața Centrală trebuie să fie dezvoltată, echipată și fără corupție. În urma modernizării acesteia, estimativ, întreprinderea ar putea obține o creștere a cifrei de afaceri de peste un milion de lei pe lună. De această părere este primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a prezentat conceptul de modernizare a Pieței Centrale. Conceptul prevede amenajarea, pe strada Armenească și strada Tighina, a unor parcări publice. De asemenea, este analizată posibilitatea proiectării și organizării unei parcări cu plată pe strada Mitropolit Varlaam, zona între strada Bulgară și strada Armenească, pentru 50-60 de mașini.
● MIERCURI, 13 mai
AID va acorda 52,9 mln euro pentru Proiectul Răspuns de urgență la epidemia COVID-19
Republica Moldova va contracta un credit de 52,9 milioane de euro, acordat de Agenția Internațională pentru Dezvoltare, pentru implementarea Proiectului Răspuns de urgență la epidemia COVID-19. Proiectul pentru ratificarea acordului de finanțare a fost aprobat de Guvern în ședința de miercuri, 13 mai. Resursele sunt destinate procurării echipamentelor de protecție, kiturilor pentru identificarea infecției, ambulanțelor, instruirii specialiștilor, etc. Rambursarea creditului urmează să înceapă pe 15 octombrie 2025 și să se încheie pe 15 aprilie 2050. Guvernul a mai aprobat Planul Național de acțiuni pentru 2020 de implementare a Strategiei naționale pentru ocuparea forței de muncă 2017- 2021.
● JOI, 14 mai
Banii disponibili trebuie păstrați în siguranță sau investiți, ghid
Banii păstrați în numerar pot fi pierduți sau furați și își pot pierde din puterea de cumpărare. Păstrarea banilor într-un cont bancar oferă mai multă siguranță și poate genera câștiguri sub formă de dobândă. Investițiile pot aduce un randament mai mare, însă și riscurile sunt mai mari. Informațiile despre sistemul financiar-bancar se regăsesc în ghidul protecției consumatorului pe piața financiar-bancară din Republica Moldova elaborat în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”, lansat de Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare. Economisirea banilor în conturi bancare este o modalitate mai sigură decât a economisi în numerar, deoarece numerarul poate fi furat sau pierdut într-un accident, cum ar fi un incendiu. Mai mult decât atât, banii păstrați în numerar pot pierde din valoare din cauza inflației, în timp ce pentru banii păstrați în bancă se plătește dobândă care diminuează sau compensează efectul inflației, sau reprezintă un câștig pentru client. Banii pot fi păstrați și în contul curent bancar, însă economisirea acestora într-un cont special, pe lângă o rată de dobândă mai mare, are și un efect psihologic, fiind mai tentant să cheltuiești banii la care ai acces ușor.
Igor Dodon spune în ce condiții poate fi anulat contractul de concesiune a aeroportului
Compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, are per total 50-60 de milioane de lei datorii la stat, iar conturile companiei sunt blocate. „Este un punct în acordul de concesiune că, în caz de insolvabilitate a investitorului, contractul se consideră automat anulat”, a precizat președintele țării, Igor Dodon, joi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Igor Dodon spune că sunt depuse eforturi pe mai multe dimensiuni pentru ca aeroportul sa revină în gestiunea statului. Avia Invest este obligată să achite taxa pentru supraveghere aeronautică. Anul trecut, datoria față de stat era de 118 milioane lei, pentru perioada mai 2017-iunie 2019. Dar, pe timpul Guvernului Sandu, funcționarii au semnat o tranzacție de reeșalonare, ca aceste milioane să fie achitate până în mai 2020. Dacă se insista atunci pe achitarea acestor datorii, imediat, nu reeșalonat, acordul de concesiune ar fi fost deja anulat, spune seful statului.
Chișinăul are nevoie de 250 de autobuze noi, primele 100 să fie livrate în acest an
Chișinăul are nevoie de cel puțin 250 de autobuze noi, care să fie procurate în decursul următorilor patru ani. Sunt constatări ale grupului de lucru al administrației locale care a prezentat soluțiile tehnice selectate pentru dezvoltarea sistemului de transport public municipal. Alegerea s-a făcut în favoarea autobuzelor cu capacitatea de 107 locuri și motor diesel euro 5. Valoarea unui autobuz de acest fel este de 135 de mii de euro. Pentru procurarea autobuzelor municipalitatea ar urma să contracteze un credit, iar primele 100 de unități ar putea să ajungă la Chișinău până la finele acestui an. Vicepreședintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate în CMC, Alexandr Trubca, a menționat, într-o conferință de presă, că estimările grupului de lucru arată că, doar pentru satisfacerea necesităților suburbiilor, sunt necesare 150-155 de autobuze. De asemenea, grupul de lucru recomandă Regiei Transport Electric Chișinău să participe la licitația organizată de Primăria Riga pentru achiziționarea a 18 troleibuze articulate, care au fost în uz, dar care sunt într-o stare foarte bună.
UE e cel mai mare donator de asistență ca atare, dar și în răspunsul la COVID-19, dezbateri
Uniunea Europeană este cel mai mare susținător al Republicii Moldova în ceea ce privește asistența ca atare, dar și în ceea ce ține de răspunsul la pandemia COVID-19. Republica Moldova beneficiază de asistență atât din partea UE, cât și din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Valoarea totală a asistenței europene, acordate până acum Republicii Moldova depășește un miliard de euro. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că instituțiile financiare, țările membre, toți și-au consolidat eforturile pentru răspunsul la această criză pandemică COVID-19. Și a fost o consolidare atât pe interiorul UE, la nivelul statelor membre, dar și în raport cu partenerii externi. Oficialul a menționat că UE acordă sprijin Republicii Moldova sub formă de programe care deja erau planificate, programe regionale. O parte din sprijin este sub formă de suport bugetar, altă parte este acordată ca asistență macrofinanciară, iar altă parte sub forma unor proiecte. Totodată, este vorba și despre loturi de ajutoare.
● VINERI, 15 mai
Daniel Ioniță: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 99%
În pofida pandemiei de COVID-19 și a stării de urgență atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe teritoriul României, lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău au continuat. Astfel, lucrările de la gazoduct au fost finalizate în proporție de 99%, iar acesta ar putea fi pe deplin funcțional către sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță. „Lucrurile au intrat într-o normalitate și aici aș vrea să le mulțumesc autorităților de la Chișinău pentru că au permis chiar pe timp de pandemie accesul în Republica Moldova a unor cetățeni români, dar și străini care lucrau la acel gazoduct, cetățeni care dispun de niște competențe tehnice esențiale pentru finalizarea la timp a construcției. Aici am beneficiat pe deplin de susținerea autorităților de la Chișinău și potrivit acestei susțineri lucrările au avansat semnificativ în pofida pandemiei”, a precizat Ambasadorul.
Prețul pentru energia electrică livrată de „Energocom” a fost micșorat
Consiliul de administrare al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică livrată de furnizorul central de energie electrică SA „Energocom” în cuantum de 135 bani/kWh. Prețul este cu 23 de bani/kWh mai mic față de tariful în vigoare de 158 bani/kWh. ANRE menționează că ieftinirea a fost determinată de reducerea tarifului pentru energia electrică procurată de la SA „Termoelectrica” în cuantum de 1,16 lei/kWh. De asemenea, este vorba despre reducerea tarifului pentru energia electrică procurată de la SA „CET Nord” în cuantum de 1,62 lei/kWh. Este menționată și considerarea devierilor tarifare pozitive estimate pentru perioada anului 2019 de către „Energocom”, în valoare de 6,65 milioane de lei.
● SÂMBĂTĂ, 16 mai
Maia Sandu, despre legea ONG-urilor: Dincolo de Ion Chicu sunt și alți oameni în Parlament
Legea cu privire la ONG-uri despre care premierul Ion Chicu a anunțat acum câteva zile că nu poate fi votată în redacția actuală nu reprezintă pericol pentru Republica Moldova. În opinia președintei Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, în legea respectivă nu se regăsesc formulări care ar fi împotriva intereselor țării. „E cu totul de neînțeles de ce prim-ministrul acum formulează asemenea întrebări față de o lege care este necesară într-o țară democratică și evident că Uniunea Europeană nu ar insista niciodată pe niște formulări sau o lege care să vină împotriva intereselor țării sau împotriva proceselor democratice”, a declarat Maia Sandu.
Bugetarii vor avea 12 sâmbete lucrătoare în următoarele șase luni
Douăsprezece zile declarate libere pentru bugetari, de către Comisia pentru Situații Excepționale, în perioada stării de urgență, vor fi recuperate pe parcursul următoarelor șase luni. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și urmează să fie aprobat de Guvern. Conform proiectului, recuperarea zilelor libere va avea loc în sâmbetele de 23 mai, 13 iunie, 20 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 22 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie și 31 octombrie anul curent. Se propune ca activitatea salariaților cu durata normală a timpului de muncă să fie organizată de la 08.00 până la 16.30, cu pauza de masă de la 12.00 până la 12.30.
Program special de activitate pentru instituțiile din subordinea Guvernului
Începând cu săptămâna viitoare, angajații din administrația publică centrală, cum ar fi cei din ministere sau alte instituții subordonate Guvernului, vor activa conform unui program special. Aceștia își vor începe ziua de muncă la ora 07.30 și o vor încheia la ora 16.00, iar prânzul va fi între orele 12.00 și 12.30. Prevederile se conțin în dispoziția Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. În dispoziție, conducătorilor entităților publice li se recomandă să organizeze activitatea în funcție de specific și de necesități. Este recomandată atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității entității, activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu. De asemenea, este recomandată organizarea muncii la domiciliu pentru personalul activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, dar poate fi asigurată la distanță.