logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1073410.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-10 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 4 mai

Platforma DA cere audierea ministrului agriculturii în Parlament


Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandr Slusari, a înaintat un demers prin care solicită convocarea de urgență a ședinței Parlamentului pentru audierea ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju. Potrivit parlamentarului, ministrul ar trebui să prezinte un plan anticriză pentru depășirea situației generate de calamitățile naturale. „În marea majoritate a raioanelor, situația fermierilor este critică. Cu părere de rău, precipitațiile abundente și neuniforme în ultimele zile nu au influențat semnificativ starea culturilor de toamnă. În asemenea condiții, zeci de mii de fermieri riscă să falimenteze, în pericol major fiind securitatea alimentării a țării care va deveni și mai dependentă de importul produselor agroalimentare. Evident aceasta va genera implicit o creștere semnificativă a balanței negative de plăți”, se spune în demers.

Pro Moldova solicită recunoașterea stării de forță majoră pentru mediul de afaceri

Grupul parlamentar Pro Moldova solicită interpretarea Constituției și recunoașterea stării de urgență drept impediment justificativ, forță majoră, pentru mediul de afaceri, dar și persoanele fizice. O sesizare în acest sens va fi depusă la Curtea Constituției, în urma multiplelor reclamații din partea mediului de afaceri, dar și a cetățenilor care se confruntă cu dificultăți majore în onorarea obligațiunilor contractuale în această perioadă. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Grupului, Andrian Candu, luni, în cadrul unui briefing de presă. Pro Moldova a venit și cu un proiect de lege în Parlament privind amnistia asupra sancțiunilor puse de poliție pe perioada stării de urgență, astfel încât cei care au achitat amenda să le fie întoarsă în 30 de zile, iar cei care nu au făcut-o, să fie scutiți plata amenzii.

Activele oficiale de rezervă s-au majorat

După diminuarea cu 144,15 milioane de dolari în lunile martie și aprilie, activele oficiale de rezervă au fost restabilite la nivelul de 3 118,53 milioane de dolari, potrivit datelor din 24 aprilie 2020. Într-un răspuns pentru IPN, Banca Națională a Moldovei precizează că restabilirea activelor oficiale de rezervă până la un nivel de peste 3,1 miliarde de dolari consolidează capacitatea BNM de a interveni pentru reglarea dezechilibrelor balanței de plăți și diminuarea volatilității excesive a cursului de schimb. Potrivit Băncii Naționale, această evoluție a fost determinată, în principal, de acordarea de către Fondul Monetar Internațional a creditului de urgență pentru gestionarea situației epidemiologice excepționale provocate de COVID-19. Creditul este de 172,5 milioane drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul a 233,9 milioane de dolari.

● MARȚI, 5 mai

A fost lansat Portalul de Informații Comerciale destinat comunității de afaceri


Ministerul Economiei și Infrastructurii și Serviciul Vamal, cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, lansează Portalul de Informații Comerciale destinat comunității de afaceri naționale și internaționale (www.trade.gov.md). Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, portalul www.trade.gov.md devine sursa principală de informații oficiale de specialitate cu privire la procedurile aferente și documentele necesare pentru activitățile privind importul, exportul și tranzitul de mărfuri. Utilizatorii portalului se vor putea informa referitor la regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc. Toate informațiile de pe portal, inclusiv formularele tipizate necesare pentru diverse proceduri și solicitări, sunt gratuite.

● MIERCURI, 6 mai

Veniturile proprii în fondurile AOAM, în creștere


În primele patru luni ale anului curent, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a acumulat în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) venituri proprii de aproape 1,638 miliarde de lei. Acumulările respective au fost în creştere cu aproximativ 96 de milioane, ceea ce reprezintă 6,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Într-un comunicat de presă al CNAM se menționează că cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au atins cifra de 1,501 miliarde de lei, cu aproape 77 de milioane mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În același timp, primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au depăşit 113 milioane, fiind în creştere cu peste zece milioane comparativ cu primele patru luni ale anului trecut.

Detalii privind subvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale


Dreptul la subvenționare a impozitului pe venit și plăților obligatorii aferente indemnizației, plăților salariale achitate angajaților îl dețin întreprinderile şi organizaţiile necomerciale, rezidenţi ai Republicii Moldova, care au instituit şomaj tehnic sau staţionare, conform prevederilor Codului Muncii. Cu aceste precizări vine Serviciul Fiscal de Stat, care a aprobat Regulamentul privind subvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale. Subvenționarea este stabilită în mărime de 100% din suma impozitului pe venit și altor plăți obligatorii pentru subiecții care au fost obligați să-și sisteze total sau parțial activitatea conform deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică sau dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale. Subvenționarea este stabilită în mărime de 60% din suma impozitului pe venit și altor plăți obligatorii pentru subiecții care și-au sistat total sau parțial activitatea din proprie inițiativă, în condițiile situației epidemiologice.

Compania „Avia Invest” are datorii de peste 22 mln lei față de AAC

Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a înregistrat o datorie restantă față de Autoritatea Aeronautică Civilă de peste 22,3 milioane de lei. În aceste condiții, Autoritatea a solicitat, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, informează instituția într-un comunicat de presă. Pentru a recupera toate datoriile pe care le are „Avia Invest”, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată, iar în consecință, pe 5 iulie 2019, între Autoritatea Aeronautică Civilă și „Avia Invest” a fost încheiat un contract de tranzacție. Prin acel contract, „Avia Invest” s-a obligat să restituie datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord. Pentru luna aprilie anul curent, „Avia Invest”, avea obligația să transfere în bugetul de stat, la contul trezorerial al ACC, tranșa în valoare de peste 11,158 milioane de lei. „Avia Invest” nu a achitat tranșa la data scadentă. Astfel, la 1 mai, suma datoriei restante, conform contractului de tranzacție, constituie 22,348 milioane de lei.

● JOI, 7 mai

Avia Invest: Datoriile de peste 22 de milioane de lei sunt o parte din penalități


Compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, precizează că suma de peste 22 de milioane de lei, prezentată de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) ca fiind datorie a Avia Invest, este de fapt o parte din penalități rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova, încă din perioada în care era în gestiunea statului. Într-un comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a Aeroportului Internațional Chișinău se precizează că datoriile Air Moldova către Avia Invest au determinat rețineri de plăți către AAC, iar investitorul aeroportului este obligat acum, „într-o perioadă de criză profundă, să plătească penalități peste penalități pentru gestionarea frauduloasă a unei companii aeriene de către stat”. Potrivit Avia Invest, suma datoriei a fost achitată integral către AAC, inclusiv și o parte din penalități, iar executarea silită a penalităților rămase, într-o perioadă de criză, „este lipsită cel puțin de bun simț” și denotă „intenții deloc binevoitoare" către compania Avia Invest.

Companiile necesită sprijin pentru a le proteja de închideri masive, Banca Mondială

Șocul fără precedent cauzat de COVID-19 a afectat companiile din Moldova prin intermediul mai multor canale și a necesitat sprijin imediat sub formă de lichidități pentru a le proteja de închideri masive. Pe viitor, pe termen scurt, autoritățile ar trebui să se concentreze pe asigurarea de personal, materiale și consumabile medicale, asigurarea stabilității fiscale și acces la finanțare, menținerea stabilității sectorului financiar, asigurând în același timp un volum adecvat de lichidități. Sugestiile au fost făcute în contextul prezentării de către Banca Mondială a perspectivelor de recuperare economică pentru Moldova după COVID-19. Potrivit specialiştilor Băncii Mondiale, deficitul fiscal, deşi a fost restrâns în 2019, se va extinde rapid pe fundalul efectelor pandemiei. În primul trimestru al anului 2020, volumul încasărilor fiscale a scăzut cu 3,6 procente. În aprilie, autoritățile au adoptat un set de măsuri de sprijin pentru combaterea pandemiei, costul acestora fiind estimat la 2,4 procente din PIB.